Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dokladnie tak.

poprawianie mszenia (co nie jest ani zmudne, czasochlonne ani czeste) ma swoj urok, tu krzywo, tam krzywo tez ma swoj urok.

kwestia wilgotnosci mnie w pierwszym roku rozwalila pozytywnie. kapitalna sprawa.

teraz bym sie do bloku spowrotem nie przeprowadzil, do murowanego domu takze nie.

wybieram wasabi

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Docieplane chałupy są cieplejsze. Ale mądrość, że hej;) Ale tak jest, taka prawda i taka fizyka. U nas w pomieszczeniu, gdzie mieszkamy mamy w tej chwili trzy dziury i nimi wieje, co nam na razie nie przeszkadza, bo nie ma innej wentylacji. Te trzy są w bardzo akuratnych miejscach i fajnie nimi się wietrzy. Nie zmienia to jednak faktu, że jak mówię znajomym o dziurach w ścianach łapią się za głowy. Ot, inny punkt widzenia.

My bardzo lubimy nasze masywne drewno i widok jak to jedno na drugim leży, jak się siły rozkładaj, całej tej inżynierii, taki dwór obronny trochę, ciężki i mocny. I to nam odpowiada. No i też czasem sobie klepniemy czy pogłaszczemy ścianę, jak psa :)

Wojcieszek ma inne wyznaczniki i ani lepsze, ani gorsze, dla mnie zrozumiałe.

Higflander, ja mam dom parterowy. W budowie i użytkowaniu jest droższy niż z poddaszem. Tzn. na pewno w budowie, to o użytkowaniu napisałam po studiowaniu obserwacji użytkowników obu rodzajów domów. Większy koszt robót ziemnych, dachu, stropów. Więcej rur do wszelkich instalacji. Większy koszt ścian, bo dłuższe i szersze. potem ciepło idzie do góry, więc izolacja ogrzewanego dołu i nieogrzewanego poddasza musi być na prawdę dobra. My mamy w stropie (skosach nad ciepłym dołem) 20 cm. wełny i drugie 20 będziemy mieć w stropie poziomym , nad pomieszczeniami ogrzewanymi. Czyli razem będzie 40 cm. Myślę, że tyle w użytkowaniu będzie odpowiadało parametrom domu z poddaszem. tak samo w posadzkach będzie 20, a nie ogólnie przyjęte 10 cm. styropianu. Boimy się, że przy rosnących kosztach energii i naszych nieobliczalnych dochodach nie będzie nas stać na ogrzanie domu i stąd te dodatkowe warstwy docieplenia. robimy to powoli i stopniowo, mieszkając w jednym małym pomieszczeniu.

Dlaczego więc parterowy? Większość użytkowników domów twierdzi, że parterowy jest wygodniejszy. Większość użytkowników domów z poddaszem też tak mówi, choć dla mnie np. rozdzielenia stref na dół - życie rodzinne i góra- sen, jest bardzo fajne. Poza tym z góry jest ładniejszy widok, śpiąc na górze wiele osób czuje się bezpieczniej. U nas założenie "dom bez schodów" wynika także z indywidualnych zapotrzebowań ( choroba dziecka, już z grubsza zażegnana, ale na etapie projektowania domu jeszcze nic nie było wiadomo) .

Podobno najtańszym w budowie domem jest dom z pełnym piętrem. W Polsce takich drewnianych domów jest bardzo mało, albo w ogóle, w przeciwieństwie np. do Skandynawii. Jednym z projektów narysowanych przeze mnie zanim zdecydowaliśmy się na nasz docelowy był właśnie współczesny piętrowy dom, z bala na dole, lekki kanadyjczyk szalowany deskami na górze. Gdyby nie problemy naszego synka pewnie ten dom stałby dziś zamiast naszej Baleny.

Niedzielne leniwe pozdrowienia :)

dziury dziureczki wszystko przed nami .najważniejszeże jest luft i cyrkulacja powietrza.;).

ja jestem na etapie:

-droga dojazdowa utkneła w momencie przyjścia śniegów i mrozu

-enea wiadomo...... ma czas :mad:

-wodociagi myslą...

-wizyta w biurze projektowym zaliczona ...... wizja przedstawiona ( a dla Was w załaczeniu .Ciekawe jak sie skonczy ;) .21,12,2012.jpg

21,12,2012.jpg

[...]U nas w pomieszczeniu, gdzie mieszkamy mamy w tej chwili trzy dziury[...]

My mamy w stropie (skosach nad ciepłym dołem) 20 cm. wełny i drugie 20 będziemy mieć w stropie poziomym , nad pomieszczeniami ogrzewanymi. Czyli razem będzie 40 cm. Myślę, że tyle w użytkowaniu będzie odpowiadało parametrom domu z poddaszem. tak samo w posadzkach będzie 20, a nie ogólnie przyjęte 10 cm. styropianu. Boimy się, że przy rosnących kosztach energii i naszych nieobliczalnych dochodach nie będzie nas stać na ogrzanie domu i stąd te dodatkowe warstwy docieplenia. robimy to powoli i stopniowo, mieszkając w jednym małym pomieszczeniu. [...]

Z moich doświadczeń wynika, że zamiast dodawać kolejne centymetry wełny lub styropianu w domu drewnianym trzeba zadbać o jego szczelność. Mam wadliwe drzwi wejściowe, które zimą trochę się wypaczają i powstaje maleńka szczelina, której ciężko się pozbyć, bo korekcja ustawienia drzwi powoduje, że bardzo cieżko je zamknąć. Przez tę małą szczelinę naprawdę wychładza się wiatrołap. Nie jest lodowato, ale jest różnica pewnie pewnie z 2-3 stopni w porównaniu z resztą domu.

Gasol, naczytałam się, że dużo ciepła ucieka stropem, a zimna wchodzi podłogą, a dom rozłożysty, parterowy, to chcemy to zimno zatrzymać w ziemi, a ciepło zatrzymać w domu. Żeby potem na zimę nie musieć się przenosić do jednej izby ;)

Jeśli chodzi o ściany to nasze 28 cm. okrągłego bala przy największych mrozach było ciepłe w dotyku, lekko chłodne w miejscach zwężeń, ale i tak mała koza nagrzewała pom. 30 m. kw. w 10 minut z 15 do 20 st. A szczeliny to fakt, ale na szczęście walka z nimi, jeśli są małe raczej bywa wygrana. Podobno...Mam nadzieję...

Kingpiter, a widziałeś ten projekt?

http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/11120-0-perkun.html

Przemyśliwaliśmy go, ale jednak okazał się nie dla nas, bo o jeden pokój za mało i nie ma pomieszczenia na pracownię i CO z piecem na węgiel. Ale fajny dom.

[quote name=

Kingpiter, a widziałeś ten projekt?

http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/11120-0-perkun.html

.

cholera ......fajny .gdzie on się schował ?a wydawało mi się że przeszukałem wszystko .......!!!!.

klamka już zapadła biuro wybrane i krecic już nie będę , wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

w ten sposób będę zmieniać co chwilę .alebardzo podobny fakt .miałem wenę .dzieki

ciesle zanim pojechali wysprzatali dom, Perypetia czysciutka, pachnaca drewnem cieszy oczy

w ubieglym tygodniu dopisala temperatura, elektrycy (silami miejscowych smakoszy tanich win ; ) zakopali kabel energetyczny, dom wieczorem emanuje cieplym swiatlem

teraz tzw. wykonczeniowka, albo ja ja albo ona mnie ; )

20130205_zamknietysurowy.jpg20130205_collage.jpg

pozdrawiam

Edytowane przez borge

HEJ

czy ktos zna jakas fajna strone z projektami domow z polbala?? albo katalogi z projektami?? ewentualnie domy z bala. chociaz to piekny ale drogi interes.

nie ma !!!! wg. mnie niema ja nicnie znalazłem co pasowałoby dla mnie .zawsze cośbyło nie tak . skonczyło sie na indywidualnym i własnie sie robi . szkic oddałem czego oczekujemy ( tutaj gdzieś wczesniej jest ) .Ale troche szlag trafił cały misternie uknuty plan . dostałóem podpowiedź iż garaż najlepiej zrobić jednak razem z domem w jednej bryle .czemu ?

póxniej podatek od nieruchomości za garaż jest wielokrotnie wyższy niż za sam dom :o( .przebitka niemiłosierna :bash::bash::bash::bash::bash:.. a ja za darmo oddawać pieniędzy juz nie chcę . błedów w życiu wystarczy .

przeszukałem wszystko zacznij od stron usa/kanada/finlandia troche na stronach francuskich jest . bedziesz miał zarysz czego chcesz.:lol2::lol2::lol2:

moze wie ktos jaka jest cena domu z drewna polbala budowanego systemem gospodarczym 110/120 metrow z poddaszem pod klucz??

szwagierka mowila ze 120 m w stanie surowym zamknietym to cena 110 tys i ona to sprawdzala na internecie.

czy to mozliwe???

Chcesz postawić konstrukcję domu z półbali w systemie gospodarczym ? Spora odwaga 8-)