Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A z ciekawości ile dałeś za klepkę jeśli mozna wiedzieć

Maciej, dzieki za gratki, na pytanie nie umiem odpowiedziec

precyzyjnie poniewaz cena byla negocjowana w 'pakiecie', pozniej

doplacilem 6 500 zl za 110 m2 gontu wraz z robocizna, na druga warstwe

borge, gratulacje :)

dziekuje : )

Borge, a masz rzut domu albo projekt? Wydaje się bardzo zgrabny.

Katarzyno, rowniez dziekuje : ) i rozumiem Twoj niedosyt zwiazany z

rozleglym widokiem ale przeciez wiesz ze czesto nie mozna miec

wszystkiego na raz ; ) a pejzazowi Twojej Baleny tylko pozazdroscic

: )

na zyczenie ; )

snapshotparter.jpgsnapshotpietro.jpg

dom* ma wymiary 5x7 m po obrysie zewnetrznym sciany

domu z drewna polbala budowanego systemem gospodarczym

bylem obecny na budowie przez wiekszosc czasu jej trwania i nie

wyobrazam sobie zeby mogl dokonac tego ktos, komu brakuje

doswiadczenia w tej dyscyplinie

pozdrawiam

* ilekroc uzywam slowa 'dom' piszac o swojej chatce zastanawiam sie czy nie naduzywam tego okreslenia

tym bardziej jak patrze na Wasze pelnowymiarowe rezydencje ; ) ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma

a swoj dom (sic!) i tak lubie : )

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

115m2 uzytkowej, 155m2:calej powierzchni u nas.

koszt drewna 40.000,

postawienie robocizna 40.000

okna drewniane robione na zamowienie 16.000

drzwi wejsciowe 4000

wylewki 9000

fundamenty tu zalezy odterenu, ale zalozmy 15000

gont 8000

elektryka 9500

wodkan 34000 w tym piec

to tak na szybko liczac

Borge, mam w Beskidzie przyczepę 30 letnią, 3 na 4 m.bez prądu i wody i jak tam jestem to jest mój dom, tak się tam czuję. Teraz mieszkamy na 30 m.kw. i też super. Taki domek jak Twój w Beskidzie to marzenie, ale mamy zgodę na dom 5/5 m. i ani cm. więcej. W takim domku jak Twój to chyba bym w końcu tam została.

A poza tym co ja piszę, jaki domek, w totka nawet nie gram...

Dziś wieje, chodzę i szukam dziur w ścianach, ale oprócz znanych nam trzech więcej nie ma. Ufff.

Borge, mam w Beskidzie przyczepę 30 letnią, 3 na 4 m.bez prądu i wody i jak tam jestem to jest mój dom, tak się tam czuję. Teraz mieszkamy na 30 m.kw. i też super. Taki domek jak Twój w Beskidzie to marzenie, ale mamy zgodę na dom 5/5 m. i ani cm. więcej. W takim domku jak Twój to chyba bym w końcu tam została.

Dziś wieje, chodzę i szukam dziur w ścianach, ale oprócz znanych nam trzech więcej nie ma. Ufff.

U mnie wczoraj wiało jak szlag i przy takim jak zwykle paleniu kominkiem zamiast 22 stopni było jedynie 20... Wszystko przez ten wiatr...:yes:

nawet szałas jeśli się w nim mieszka jest domem

cytat nadaje sie na motto ; )

wodkan 34000 w tym piec

kosmos, chyba ze jedno zero za duzo?

Frugo, zerknalem na fotki Twojego domu, jaka powierzchnie ma plaszczyzna dachu?

jak w tym dowcipie, nawet nie chcesz dac szczesciu szansy ; )

było jedynie 20... Wszystko przez ten wiatr...:yes:

pewnie, na kogos musi byc ; ) a skoro mowa o kominkach to wlasnie dzis rano wsiadlem w auto, przejechalem kilkaset km i kupilem uzywana 'koze' ; ) przez niektorych zwana 'cygankiem', Jotula F8, mysle ze jego nominalne 8 kW i masa 140 kg, da rade moim 70 m2 chlodu ; )

jesli wierzyc sprzedawcy z autoryzowanego sklepu, zostanie mi 1 kW mocy w zapasie : )

Jot F8.jpg

pozdrawiam

Edytowane przez borge

Piec na ekogroszek, ok. 19 kw. z dobrym podajnikiem, z montażem to ok. 7 tys. Do tego zbiornik hydroforowy i sprzęt do niego plus montaż ok. 1 tys. Obieg ciepłej wody z silniczkiem ok. 700 zł. Do tego wydatki na pierdoły, czujniki i już mamy ok. 10 tys. Dobre rury w dobrej piance, kaloryfery z dojściem do centrali , a nie ustawione szeregowo, co pozwala na obniżenie wyjściowej temp. wody z pieca, podłogówka z montażem i spokojnie robi się ok. 35 tys. Jak się zamkniemy w 35 tys. będzie dobrze, szczególnie, ze trzeba będzie zrobić dodatkowe ogrzewanie kanałowe pod oknem w salonie, bo dwa kaloryfery z boku ni cholery nie wystarczą. I jednak zdecydowaliśmy się na podłogówkę w holu i w łazience, ok.22 m.kw.

U nas tych metrów rur jest od cholery, bo parterówka i tak dłubiemy po pokoju. Mamy świetnego hydraulika, jak ktoś z okolic Falenicy to mogę dać namiar.

piec dwufunkcyjny z zasobnikiem 200l

14 grzejników - nawet sobie policzcie najprostsze purmo

dwa rozdzielniki

każdy grzejnik osobno podłączony co by woda była zimniejsza na wyjściu

cyrkulatka

podłogówka - kuchnia, pom gospodarcze, wiatrołap, łazienka

przyłącze wody

łącznie do zrobienia 27 punktów - a pan Henio bierze od punktu jakby nie było

dwa geberity + wanna

w tym nie liczę oczyszczania wody które wyszło 3500zł a jest w wersji naprawdę ekonomicznej - hydrofor 200l + filtr żwirowy

do tego zmiękczacz 2000zł

Całość już 40.000zł

Do tego studnia głębinowa 15.000zł

Jakby zrobić dwa DAFI (łazienka i kuchnia) do tego najprostszy geberit to ja wiem że i w 10.000zł się można zmieścić. ogrzewanie z kozy z beczki 200l ;-)

Tyle, że ja wygodny jestem i nie będę się zastanawiał czy jak dojadę wieczorem do domu to najpierw mam zapalić w piecu, potem zagrzać wodę w miednicy do mycia czy odwrotnie. wolę wysłać smsa o temperaturze w domu i pokręceniu temp wody w zasobniku. po to pracuje żeby mieć jakiś komfort życia.

U nas 120m2 uzytkowej

dół 70m podłogówki + 9 grzejników ( z czego 2 łazienkowe i po 1 szt w garazu i piwnicy)

piec z podajnikiem na pelet i ekogroszek i zbiornik cwu 300l

istalalacja wodno kanalizacyjna (kuchnia i 2 łazienki) + studnia i hydrofor (300l)

lekko wyszło 45000zł i oczyszcazlnia biologiczna 6tyś

wieje nam w szparach na maksa, podwalina źle odizolowana bo spod niej też wieje:(

siedzie i upycham gdzie się da;)

Czy ktoś z Was sprowadzał sam drewno na dom z Rosji ? Chodzi mi o to czy sprowadzał je na siebie i sam płacił VAT na granicy. Złozyliśmy dokumenty celne za zapłacony VAT na granicy do urzędu skarbowego i odmówili nam zwrotu części Vat. Jeśli dostarczymy materiały na to, że ktoś dostał za drewno zwrot VAT to i oni nam go wypłacą. Przeszukuje internet w tej sprawie ale na razie bez skutku:(

u mnie będzie ogrzewanie dpg kominek 2500 zł obudowa szamot 1000 dystrybucja powietrza plus złączki , anemostaty 1500 zł turbina 800 .Elektryczna podłogówka łazienka kuchnia 600 zł ,bojler elektryczny 100l 500 zł rozprowadzenie wody kanaliza 2000 zł . W 10000 tyś lekko się zmieszczę , woda gminna ścieki też :) . Powierzchnia użytkowa 130m2 .

Jak czytałem posty odnośnie kosztów to wychodziło, że jakoś dużo mnie kosztowało, ale jak teraz widzę to koszty mam zbliżone, zapłaciłem coś koło 46 tyś za instalację co +wodno-kanalizacyjną (robocizna + materiały)

1. 13 grzejników w tym 2 łazienkowe, 2 rozdzielnie, każdy grzejnik podłączany indywidualnie

2. podłogówka: kuchnia, łazienka, wiatrołap

3. kotłownia zrobiona w miedzi, woda w systemie zgrzewanym

4. 2 geberity

5. instalacja pod solary

6. instalacja centralnego odkurzacza

7. istalalacja wodno kanalizacyjna (kuchnia i 2 łazienki) + studnia i hydrofor (300l)

8. piec na pellet (koszt pieca to 11tyś)

Całość 200m2 (160 dom + 40 garaż), 2 łazienki, jedna kuchnia, wyprowadzenie wody na zewnątrz.

Patrząc z perspektywy cena i wygoda gaz ziemny jest nie do pobicia. Mój pellet wychodzi mnie w kosztach na poziomie chyba porównywalnym z gazem ziemnym, wygoda, wiadomo, gaz praktycznie bezobsługowy. Pellet też nie jest zły, dla mnie największa niedogodność to w w czasie mrozów jak się wyjeżdża trzeba prosić kogoś o dosypanie paliwka. Poza tym obsługa nie zajmuje wiele czasu.

Na gaz ziemny szans nie mam więc olej był jedynym bezobsługowym rozwiązaniem :yes:

Zajrzałam do rachunków i po krótkim zsumowaniu wydatków instalacje wodne/grzewcze wraz ze sprzętem ( kibelki, umywalki, kabina , wanna) wyszły coś koło 27 tysięcy. W skład tego wchodzi również studnia, pompa, hydrofor, zbiornik na wodę, piec, zbiornik dwupłaszczowy na olej.

Witam! te szczeliny same Ci się po czasie zrobiły ? Mi jak budowali pierwszy dom w 2009, miałem chyba w 3 miejscach drobne szczeliny, cieśla mi powiedział że te szczeliny się jeszcze zmniejszą, nie wierzyłem w to i dzisiaj faktycznie prawie ich nie ma, Sąsiad ma mniejszy dom i też mu wieje i to jest problem bo trudno ogrzać tą chatę. Np. drzewo kupione ze Słowacji też nie odliczysz VAT.