Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gudjonson, mamy tu prawdziwego speca od przenoszenia starych domów, Macieja74. Maciej chętnie radzi i dzieli się wiedzą:)

Tylko nie co dzień zagląda.

Marmur, mi właśnie dołowanko mija i wyrwałam się ze stuporu. I wymyśliłam.

Balenka będzie się sprzedawać latami, i jeśli w międzyczasie ja trochę podciągniemy, to może się po prostu jej nie sprzeda;)

Ale plan wolnościowy, że jakby co to dlaczego nie na prawdę odebrał wizji kończenia domu latami sporo ciężaru.

A poza tym ... kręci mnie budowa kolejnego domu. Tak na prawdę to gdybym mogła wziąć kredyt, budowała bym na tej drugiej działce. Na sprzedaż. To jest pomimo wszystko świetna przygoda. I zauważyłam, że część znajomych co zbudowała też jakoś często wspomina, że może by tak jeszcze raz...

U nas dom buduje się na lata, funkcjonuje apoteoza tzw. "rodzinnego gniazda". Owszem, piękne to, ale ja mam bardziej naturę by USA, gdzie w miarę wzrastania dobrostanu lub zmian w rodzinie zmienia się jeden dom na drugi bez poczucia straty.

Albo sytuacja, w jakiej się znalazłam wyrobiła takąż filozofię :)

Deweloperka , pomimo kryzysu przeważnie daje jakiś dochód.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maciej chętnie radzi i dzieli się wiedzą:)

Tylko nie co dzień zagląda.

Zagląda zagląda tylko nie zawsze ma czas pisać

Ścianka kolankowa wizualnie wydłuża dom w górę przy małej chatce nie wygląda to dobrze proporcje się burzą , nożna to poprawić wydłużając okap dachu czyli krokwie .

Prościej jest wystawić belki stopowe po za obrys ściany takie wystające belki to rysie na rysie dajesz belkę wieńcową na to krokwie . Ryś o długości 35,40cm da ci ten sam efekt co ścianka kolankowa.

A tak na marginesie to kto wymyślił ścankę kolankową o wysokości 30cm ty czy architektka.

wykonanie takiej małej ścianki to trochę kłopotliwa sprawa .

Zasada jest taka na belkach stropowych robisz ślepą podłogę która ma zazwyczaj 15 cm , czyli do tych 30cm trzeba jeszcze dodać 15 cm daje nam to 45cm .

I teraz pytanie z czego ma być ta ścianka jeśli ma to być belka będzie kłopot ponieważ stare ściany wcale nie muszą się kończyć równo a belka kolankowa czyli wieńcowa tak i robi się problem , do tego dochodzą jeszcze belki tropowe na które będzie trzeba zrobić otwory i jeszcze parę innych szczegółów .

Można ją zrobić w szkielecie ale to też babranina choć by same słupki które w zależności od przekroju belki wieńcowej czy podwalinowej będą miały wysokość 15,20 cm czym to zbić do kupy takie małe fragmenty ?

Z doświadczenia wiem że architekt a i konstruktor który nie projektował domów drewnianych ma z tym problemy i robi dużo błędów nie tyle konstrukcyjnych co kosztownych :)

a przenoszone chaty to nie nowe więc jest jeszcze trudniej

Co to za dom masz zdjęcia pokarz :)

Edytowane przez maciej74

Ja w tym przypadku nie składał bym tej starej ścianki tylko pojechał nową w szkielecie a stary materiał wykorzystał do innych celów .

będzie szybciej i taniej

jako ściany działowe ...

Ja tak będę robi ... to co się da na stropy i ściany działowe drewno ma niesamowite właściwości .

Więcej ciepłą zbierze jak cegła o gęstości 1800 kg/m^3 ...

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
[*]

[*]

[*] ? ;)

spokojnie Marmur ; ) sezon budowlany w pelni, ludzie na placach (boju ; ) a nie przed monitorem

ja nazbieralem troche biletow NBP i na 27 bm. mam zamowiona ekipe z ekologiczna oczyszczalnia, przy okazji wpadnie hydraulik i podlaczy do domu wode, po nich wchodzi ekipa i buduje taras

pozdrawiam

Jerzy chyba trafił w dziesiątkę. Ekipy, na które do niedawna musiałbym czekać miesiącami, teraz mogą zacząć pracę na drugi dzień. Na działce graniczącej z moją, sąsiad jakiś czas temu wylał ławy i zaczął stawiać ścianki fundamentowe. Teraz sprzedaje działkę z rozpoczętą budową. Kawałek dalej niszczeją gotowe fundamenty pod kolejne domy, które developer chciał wybudować na sprzedaż. Też zrezygnował. Inwestor stał się teraz dobrem bardzo poszukiwanym ;)

spokojnie Marmur ; ) sezon budowlany w pelni, ludzie na placach (boju ; ) a nie przed monitorem

ja nazbieralem troche biletow NBP i na 27 bm. mam zamowiona ekipe z ekologiczna oczyszczalnia, przy okazji wpadnie hydraulik i podlaczy do domu wode, po nich wchodzi ekipa i buduje taras

pozdrawiam

Robota ,robota i jeszcze raz robota , nie ma czasu na czytanie a o pisaniu nie wspomnę.

Zabrałem się ambitnie za robienie gontów i tak się zastanawiam z czego i jak są robione gonty te z allegro np. co kosztują 1,30 zł chyba z desek je robią

1.jpg

i położysz gont cięty potrójnie czy poczwórnie to jego trwałość będzie dość zadowalająca. Do tego impregnat do gontów ICOPALu i śpisz spokojnie.

pytanie Macieja bylo raczej retoryczne ; ) a Twoja odpowiedz wg. mojej wiedzy nie do konca precyzyjna ; )

czy klasc gont pojedynczo, podwojnie czy potrojnie determinuje kat nachylenia dachu i raczej nie ma sensu klasc podwojnie jesli kat > niz 45', co do Icopalu to wszystko fajnie tylko cena ok. 20 pln/litr nie jest budzetowa

poza tym spokojny sen nie jest wieczny bo co jakis czas zabezpieczenie gontow trzeba ponowic

ludowe tradycje Beskidu i Bieszczad ucza czym zabezpieczyc gonty aby wytrzymaly kilkadziesiat/kilkaset lat i dzieki Maciejowi zostalem wtajemniczony ; )

pozdrawiam

przy 200m2 impregnacja icopalem przy poczwórnym goncie :) 16 tyś . Poczwórny gont to cena 31,200 suma 47000 bez robocizny którą trzeba pewnie też przez cztery pomnożyć .Zabawa dla bogaczy

Ciekawe czy icopal daje gwarancję Na dach :)

Żywotność gontu zależy od tego gdzie budynek stoi północny stok , dolina , zadrzewienie a jeszcze przy strumyku czy stawie to i poczwórny nie wytrzyma .

Niedługo będę moczył gonty i wstawię zdięcia jak głęboko penetruje preparat . Szarpnę się na gonteks czy protector to porównamy z olejem skalnym .

Podejrzewam że nie wniknie nawet 1mm zobaczymy

To sobie połóż gont pojedynczo. Gratuluje budżetowego :D podejścia do tematu.

poniewaz u mnie kat nachylenia dachu wynosi 30' 'polozylem' sobie podwojny gont, na potrojny nie bylo mnie stac a i tak uznalem to w mojej sytuacji za nadmiar, o poczwornym nigdzie nie slyszalem (mam pelne deskowanie a na to papa)

A co do ludowych sposobów , też mi tajemnica :)

dla Ciebie zadna, pewnie siedzisz w temacie wiele lat na poziomie profesionalnym

dla mnie, mieszczucha z nizin Mazowsza, do tego majacego dotychczas z budowlanka i sztuka ciesielska tyle co z tancem w balecie, kazda informacja a tym bardziej niuans jest na wage zlota, doslownie, poniewaz primo przeklada sie na ilosc banknotow wyplywajacych z mojego portfela, secundo zadowolenie z dobrze zastosowanych materialow, ich uzytecznosci i wygladu

Kilkaset lat wytrzymałości gontu to chyba pod pierzyną ? :D:D:D

masz racje, ponioslo mnie : ) powinienem napisac kilkadziesiat, w 2010 bylem w Beskidzie Niskim i widzialem stary spichlerzyk z gontowym dachem w dobrym stanie, ktory stawial prapradziadek wlasciciela i mial ponad 100 lat (oczywiscie spichlerzyk ; )

pozdrawiam