Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fasola, regulowana podstawa slupa do wujka google i na szybko m. inn.:

http://www.valentazt.pl/elementy-kotwiace.html

http://sklep.konstrukcjedrewniane.com.pl/sklep/szczegoly/psr-110-podstawa-slupa-120-regulowana-gwintowana-110-x-250-mm-m24-domax-dmx-618

a najlepiej popatrz jak to wyglada i w warsztacie slusarskim zrobia Ci na zamowienie

pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

11cm tej podstawy góra- dół to nie za mało??

A powiedz mi jeszcze jak to się później dokręca aby obniżyć?? Odkręca się tą nakrętkę co jest od góry i słup opada? Jeśli ten pręt będzie wpuszczony w belkę 10cm to nie za mało? Blaszkę dolną rozumiem, że montuje się jakimiś śrubami do betonu?

Edytowane przez Fasola30

Wystarczy. Pamiętaj, że Twoje słupy mają podtrzymywać tylko balkonik, jest to więc konstrukcja bardzo lekka. U mnie ( słupy podtrzymują, daszek tarasu i daszek ganku) na dole nie ma w ogóle podstawy - gwintowany pręt jest umieszczony w fundamencie w którym wywiercono otwory,, umieszczono wspomniany pręt i zaklejono specjalnym klejem. A podstawa górna to również 11 cm. Wszystko trzyma się jak należy.

Gasol, borge - dzięki.

Teraz był właśnie u mnie parkieciarz i również olej na tarasy zaproponował zamiast lakieru.

Sarsil wcześniej stosowałem, ale to już było bardzo dawno i pewnie już zszedł.

a na to ktoś ma pomysł ? wcześniej używałem szpachli do drewna na wew/zewnątrz firmy TITAN w małym plastikowym opakowaniu. Macie lepsze rozwiązania ?

Szpachla na zewnątrz - sprawdzona- CLOU. Osobiście polecam. Używam tej szpachli już 16 lat.

Dzięki.

Co do robaków. Odrobaczyłem dom, więc większość pozdychała w mig od Hylotoxu. Doszedłem do wniosku, że trzeba to robić dwa razy w roku, w tym jeden raz z pełnym malowaniem belek.

Będę teraz szpachlował, bo latają i szukają fajnych dziurek :p Są to zazwyczaj takie muszki. Prawdziwych robaków drzewnych odkryłem dosłownie kilka, znikoma ilość. Nawet pszczoły w dziurach były, około 3-4 sztuki na cały dom.

Odnośnie jeszcze profilaktyki, chyba nie ma na nich mocnych. Po odrobaczeniu coś usiadło na okiennicy murowanej piwnicy i wyżarło dziurę... w zaimpregnowanej na grubo kolorowym Altaxem desce... no ręce opadają :p

Kupiłam te podpory z netu. Mile widziana instrukcja montażu i użytkowania bo wolę przypilnować aby było zrobione jak należy:p

Na balkon mam możliwość kupić deskę sosnową 45mm/115mm długość jaką chcę po 55zł/m2. Modrzewia nie mogę u nas znaleźć a ceny jak patrzyłam na necie dość wysokie.

Po pomalowaniu bierzemy się za maskownice. Możecie pokazać na zdjęciach jak macie je wykonane?

Impregnacja poprzez smarowanie to ochrona bierna, czyli prewencyjna. Impregnat wnika do 2 mm . Jeżeli są pęknięcia, to owady zwykle składaja jaja w szczelinach i tam nie ma ochrony.

Najlepszym rozwiązaniem są ( przy montażu ) kąpiele gorąco zimne lub nasycanie ciśnieniowe ( co prawda wiele gatunków praktycznie się nie nasyca - twardziel - więc nasycanie ciśnieniowe zabezpiecza głównie biel ) .

Jeżeli mamy już drewno zamontowane, to dobrze jest raz w roku na wiosnę przemalować wszystkie szczeliny i ewentualne otwory wylotowe oraz elementy narażone na działanie deszczu i wiatru.

A zamiast Hylotoxu ( permetryna ) mozna zastosować bezbarwny Drewnochron( permetryna i tebukonazol ). W drewnochronie jest dodatkowy czynnik zwalczający grzyby ( w Hylotoxie nie ma ) a co najważniejsze, Drewnochron można kupić o 2 -4 PLN/litr taniej .

subfosylny, tylko w tej desce okiennicy nie było żadnej szpary :eek: Normalnie idealnie gładka powierzchnia. W szoku jestem :eek:

Drewnochronem zamierzam zrobić próbnie małą część domu przy balkonie. Jak będzie przez następne dwa lata ok, to robię cały dom.

Problem z Drewnochronem jest taki, że ściemnia drewno. Przy Hylotoxie nie ma tego problemu w ogóle.

Jednak zaletą znowu Drewnochronu jest usuwanie szarzyzny drewna spowodowanej promieniami UV, śladu po szarym brak.