Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co wstawić między deską, a belką słupka barierki schodów, aby belka nie gniła ?

Ktoś mi doradził jakiś stalowy odbojnik, ale nie wiem czego konkretnie szukać i gdzie. Jakieś porady ?

Deski też będę wymieniał na deski tarasowe z modrzewia europejskiego.

Czy spadek od domu tej deski 1.8mm na 2 metrach długości jest optymalne, aby woda nie stała i było bezpiecznie chodzić ?

I jak to zaolejować ? Zanurzeniowo czy natryskowo ?

IMAG0338.jpg

Olejowanie - patrz instrukcja na puszce.

Wokół słupka pozostaw szczelinę około 5 mm w celu odprowadzenia wody. Klepki dotykając do słupka zatrzymują wodę w nieszczelnościach uszczelnienia. Lepiej pozwolić wodzie na szybkie opuszczenie tarasu , co przyspiesza schnięcie drewna w newralgicznych punktach konstrukcji.

Zagrzybiony jest dół słupka, na wysokość ok. 15cm. Sama deska jest w porządku.

Możesz wytłumaczyć jak te 5mm pozostawić ? Nie bardzo rozumiem. Ten słupek w powietrzu nie może być pozostawiony, bo na nim opiera się konstrukcja poręczy.

kilka postów wyżej Fasola30 przedstawił(a) pewną śrubę. To jest sposób na podniesienie słupka.

Przede wszystkim podstawą jest izolacja pozioma oraz odpływ wody. Czy to podwalina, czy słupy, od tego trzeba zacząć. Jeżeli chodzi o tarasy czy ganki, konieczny jest spadek na zewnątrz. Na tarasach zawsze deski powinny mieć przerwy między sobą. Jeżeli taras jest wylany całkowicie płytą betonową, a na niej planujemy drewnianą podłogę, wylewka musi być ze spadkiem, legary wzdłuż wylewki aby nie zatrzymywały wody chyba że koniecznie w poprzek to legary na 2 cm klockach, aby również woda miała szansę uciec. Słupy w domach drewnianych muszą być na specjalnych śrubach, żeby można było je opuszczać wraz z obsiadaniem domu. Pod spód słupa koniecznie na wymiar przymocowana papa. Gdy słupy są na podwalinie zaczopowane, pod czopem warto wykonać otwór na wydostawanie się wody. W szkieletach nie potrzebne są śruby na obsiadanie, ale izolacja pozioma obowiązkowo oraz mocowanie z posadzką albo za pomocą pręta jak na rysunku ( ale bez śruby i na posadzce - chodzi o nie przesuwanie się słupa) bądź za pomocą metalowych specjalnych łączników.

No i koniecznie impregnacja drewna.

pzdr

Po prostu zostaw szczeliny pomiędzy deskami bocznymi lub ułóż je na podkładkach w sposób żaluzjowy co sprawi, że deski będą prawidłowo wentylowane a konstrukcja nośna nie będzie straszyć swoim wyglądem.

Jak padnie serwer Googla to nie będziecie wiedzieć jak się smaruje chleb masłem :):):)

Zawsze....są rożne sposoby. Oczywiście w konstrukcjach palowych. Albo otwarta przestrzeń w wypadku równego terenu i niskiego tarasu albo np, ładna kratownica drewniana, deski ułożone w sposób żaluzyjny - sprawdza się w przypadku drewutni. Różne są opcje, ale tam gdzie woda ma możliwość się zebrać są dwie zasady: Spadek i przewiew!

pzdr

zgadza się. Obserwując większość ówczesnych domów drewnianych stwierdzam, że robione są z drewna, które jeszcze kilka tygodni temu rosło w lesie. Drewno wycinane jest ze środka pnia, nieumiejętnie obrabiane i impregnowane. Jakość ciesiołki tez mizerna. Liczy się tylko oszczędność na materiale, ekipie itd. A później tylko problemy. Dobry dom z drewna jest drogi, zdrowy, trwały i solidny a przede wszystkim piękny!

Niestety ropa 'zielona', którą kupiłam w kopalni okazała się bardzo jasna :(, a jak kupowałam zapewniano mnie, że barwi na brąz. Barwi nowe drewno na kolor miodowy, zupełnie inaczej niż na zdjęciach dachu Borge. Nie ma szans na wyrównianie koloru między starym, a nowym drewnem w moim domu. Jutro postaram się wrzucić fotki.

Maciej74 wysłałam do Ciebie prywatną wiadomość i proszę o odpowiedź.

Edytowane przez Romana101