Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Romana101 mam pytanie gdzie kupowałaś olej skalny i jaki to koszt?

My planujemy też malować dach, ale ja chcę aby docelowo był w kolorze bardzo ciemnym.

Ropę kupiłam w PGNiG w Sanoku. Wszystko załatwiłam mailowo, pieniądze wpłacałam przelewem, a ropę odbierałam w kopalni Kobylanka za Gorlicami. Za 90 litrów zapłaciłam 320zł.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

20130721104 (480x640).jpg20130721105 (480x640).jpg20130707100 (480x640).jpg20130721106 (480x640).jpg

Na zdjęciach widać deskę przed malowaniem i po pomalowaniu ropą zieloną. Wyszła bardzo jasna i dlatego muszę poszukać czegoś innego, żeby mniej więcej wyrównać kolor starej i nowej części. Szczyty będą jeszcze trochę docieplone z zewnątrz, żeby powstał naturalny okapnik i na to deska wykończeniowa.

Kupiłeś złą ropę. Należało kupić brązową..Zadzwoń do PGNiG może da radę wymienić. Myślę, że warto spróbować.. trochę szkoda kasy.. BTW wyszło po 3,,5 za litr, ile z tych 320 zł kosztował transport ? Po ile teraz stoi litr nierafinowanej ? Edytowane przez m4rsh4ll

Kupiłeś złą ropę. Należało kupić brązową..Zadzwoń do PGNiG może da radę wymienić. Myślę, że warto spróbować.. trochę szkoda kasy.. BTW wyszło po 3,,5 za litr, ile z tych 320 zł kosztował transport ? Po ile teraz stoi litr nierafinowanej ?

No właśnie zapewniano mnie, że kolor będzie brązowy. Za transport nic nie płaciłam, bo udało się wszystko załatwić przy okazji wyjazdu służbowego. Ropa sprzedawana jest na tony i co miesiąc ustalana jest nowa cena (ok.4tys./tona).

Niestety ropa 'zielona', którą kupiłam w kopalni okazała się bardzo jasna :(, a jak kupowałam zapewniano mnie, że barwi na brąz. Barwi nowe drewno na kolor miodowy, zupełnie inaczej niż na zdjęciach dachu Borge.

@Romana101 u mnie co prawda gont byl nowy ale wczesniej zaimpregnowany Boramonem z zielonym pigmentem, zaraz po pomalowaniu 'zielonym' olejem klepki byly bardzo ciemne ale Maciej uprzedzal mnie ze bardzo szybko zrobia sie jasniejsze i wlasnie teraz po intensywnym sloncu tak sie stalo jak przewidzial

mysle ze dopiero kilkukrotne 'malowanie' olejem pozostawi klepki ciemne i wlasciwie nasaczone (zaimpregnowane)(vide fotki)

stolarkę okienną i czy są standartowo wykonywane czy ze względu na osiadanie inaczej .

@kingpiter stolarka okienna standartowa, natomiast sposob osadzania rozny czyli w tzw. listwach slizgowych plus troche wolnej przestrzeni powyzej gornej krawedzi ramy okna (fotka)

kozystajac z okazji pochwale sie ze nowa praca pt. murek oporowy... powoli do przodu (fotka)

'stracilem' 2 dni zwiedzajac kopalnie piaskowca w okolicach Zarnowa ale przy okazji dowiedzialem sie kilku rzeczy o ktorych wczesniej nie mialem pojecia, podroze ksztalca ; )

zostalo nieco piaskowca, w przyszlosci pojdzie do ogrodu, mam kilka pomyslow ; ) tymczasem wrocilem do 'blokow', do 'miasta' (brrrrr) a w kosciach czuje cale 9 ton wlasnorecznie 'przerzuconego' kamienia w poszukiwaniu tych wlasciwych ale to fajne zmeczenie

Jak padnie serwer Googla to nie będziecie wiedzieć jak się smaruje chleb masłem :):):)

usmialem sie : ) ale z drugiej strony wujek Google to uzyteczny patent

pozdrawiam

1_bezp po malowaniu.jpg2_9 m-cy po malowaniu.jpg3_listwa slizg.jpg4_murek oporowy.jpg

Borge to pochwal się co się dowiedziałeś a czego nie wiedziałeś ;) Btw - te murkowe kamyszki z Żarnowca ?

W naszej hacjendzie nuda budowlana czyli gipsy, regipsy i takie tam, ale na zewnątrz przyroda szaleje a żonka jej w tym pomaga . To jeden ze sposobów maskowania placu budowy ;)

IMG_2549net.jpg

Edytowane przez marmur7

Mamy problem z drzwiami na taras i przylegającym do nich oknem. Firma, która wstawiała okna i brała na nie miarę kiepsko wyliczyła osiadanie bo mi wychodzi, że siądzie jeszcze 4cm a został tylko 1cm luzu nad. Ta sama firma wstawiała nam drzwi dwuskrzydłowe, które teraz osadzała nam na nowo bo się zamki nie domykały i skasowali nas za to 180zł. Zastanawiam się co teraz z tym oknem i wyjściem tarasowym? Belkę trzeba podciąć u góry to nie ulega wątpliwości i osadzić wszystko na nowo. I chyba tylko ja uważam, że to się nam należy w ramach gwarancji??? A Wy co radzicie?

u nas komin, kominek i zejście do piwnicy wyłożone łupkiem szarogłazowym i wygląda tak:

komin.jpg

1.jpg

Edytowane przez Fasola30

Łupek jest git - będę niedługo walczył z obudową kominka i jestem rozdarty między kamieniem a ręcznie wypalanymi dekorami glinianymi. Kłopot możecie mieć jedynie z kurzem na górze kominka, bo obudowany jest "na krótko"i nie sięga sufitu ( łatwo sie domyślić że powodem jest otwór wentylacyjny).

Co do drzwi tarasowych - firma zewnętrzna wstawiająca i stolarkę nie ma obowiązku znać stopnia osiadania budynku z bali. Powinniście wyraźnie i jasno określić jaki powinien być zapas, a oni uwzględnić to w pomiarach. Zawsze najlepiej jak wykonawca domu określa potrzebny zapas, ale wiem że u Was było z nim coś nie teges, stąd pewnie wszystkie kłopoty.

Ponowne osadzanie stolarki w ramach gwarancji zawsze wywołuje u wykonawcy odruch obronny, bo w domach murowanych takie rzeczy zdarzają się niezmiernie rzadko. Przy balach natomiast trudno określić czy niedomykanie wynika ze złego osadzenia czy np. nierównego osiadania domu. Mam podobny problem, raczej poproszę o odpłatne osadzenie kogoś z pobliskich firm "okniarskich" lub zrobię to sam. Po wsadzeniu stolarki wszystko było ok. wiem natomiast , że u mnie budynek z jednej strony drzwi tarasowych osiadł 6 cm z drugiej 4 cm i niedomykanie nie jest winą wykonawcy okien.

Edytowane przez marmur7

łupek fajny.

Teraz o otworach okiennych i montażu tychże okien w domach drewnianych gdzie występuje zjawisko zlegu.

Ważne są takie rzeczy jak sezonowość bala, jego wysuszenie, konstrukcja oraz górne ściany działowe oraz dach a raczej ich ciężar. Czym drewno bardziej wysezonowane i suche tym dom mniej siądzie, około 4 cm. Jak mokre to nawet 8 do 9 cm. Konstrukcja to nacisk równomierny na wszystkie ściany, nie tylko nośne ale i działowe, wtedy dom obsiada równomiernie. To, z czego zrobione są ściany działowe ma istotne znaczenie. Jeśli stelaże i k-g to jaki to ciężar? Wielu stosuje np konstrukcje ścian działowych w postaci muru pruskiego. Jest to ciężar, który dociśnie środek domu, wszak takie mury to konstrukcja drewniana i cegły miedzy nimi. Ważny jest dach. Jak mamy ceramikę na dachu bądź trzcinę to jest ciężar, który ciąży. Konstrukcja dachu oraz płatwi pośrednich ma tutaj ogromne znaczenie. Jak to się ma do okien?

Trzeba zostawić odpowiedni luz, aby bale sobie siadały a przy tym nic nie działo się oknu. Konieczny jest słup, który trzyma ścianę w pionie oraz powoduje stabilność okna. Okno zamontowane do słupa siada spokojnie razem ze słupem i nic złego się nie dzieje. Najlepszy będzie przykład na zasadzie zdjęcia.

http://images61.fotosik.pl/34/8a94a8e476881a0cmed.jpg

Efekt końcowy uzyskujemy poprzez ozdobne opaski, które śmiało możemy przybić do słupów. Oto finał.

http://images42.fotosik.pl/822/9cde8fcdd1e9a6e0med.jpg