Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozwiązanie, o którym wspominasz ( wymiennik ciepła nad kominkiem) jest zapewne bardzo sprawne, gdyż nie ma utraty ciepła "po drodze" ale wode nadal trzeba gdzieś gromadzić. W moim przypadku kominek jest jedynym źródłem ogrzewania. Korzystamy z bufora w systemie tzw zbiornika w zbiorniku - ścianki wewnętrznego "zbiornika" stanowią wymiennik ciepła między obiegiem grzewczym (podłączonym do kotła) a zasobnikiem ciepłej wody Instalacja jest dobrana tak, że np po wygaszeniu ognia w kominku wieczorem bufor ogrzewa jeszcze przez noc i część dnia poszczególne pomieszcznia wg zadanych temperatur bez utraty komfortu cieplnego. Chodziło nam o to by zapas energii był gromadzony w buforze a nie obudowie kominka i by tę energię wykorzystywać w sposób możliwie precyzyjny.

Przyznam, że mam teraz dylemat jeśli chodzi o wełnę. Być może płyty krzemianowe potraktuję jako główną izolację.

Wspomniana blacha w wersji klepanej, to tradycyjne i proste rozwiązanie. Czy możesz określić jest przybliżony koszt takiej blachy i czy można u Was ew zamówić "na odległość" po podaniu kształtu i wymiarów?

W przypadku kominka z płaszczem produktem jest goraca woda. Ideą kominka z płaszczem w ogóle jest magazynowanie ciepłej wody, wszak woda jest takim akumulatorem ciepła jak ceramika, ale w przypadku ceramiki to zupełnie inny rodzaj kominka i wykorzystywanej energii). Bardzo dobrze, że masz bufor, bo tak powinny byc projektowane instalacje z wykorzystaniem bufora - magazynowanie ciepłej wody a nie ciągłe palenie bo to żadna oszczędność ani przyjemność. Ciepłe materiały w przypadku kominka z płaszczem na nie wiele się zdają bo po prostu korpus zbyt słabo się nagrzewa.

Możesz dać wymiary blachy. Blacha może być stalowa - malowana bądź w kolorze naturalnego metalu i bezbarwnie pomalowana, może być blacha miedziana przeklepana, może być blacha mosiężna...Co tylko chcesz.

pzdr

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zastosowałem KlimaAA (KlimaAntiAllergy) podłaczonej do okapu kuchennego. Automat włącza gdy gotuję, wyłącza gdy przestaję.

Ponadto włącza gdy na zewnątrz robi się sucho. Od razu porawił się zapach w całym domu. Od teraz zero odświeżaczy ani w kuchni, aniw łazience.Prosty montaż. Polecam

Krzysztof

witajcie balowicze :D

dawno mnie nie było na fm i jestem daleko w tyle z info. a potrzebuje pomocy :))

nasz domek balowy stoi już prawie rok bale co miały przejść przeszły (wiatry, deszcze i t p warunki atm.)

drzewo jak drzewo "chodzi" zrobiły się lekkie szparki pęknięcia co nie ukrywam nadaje stylu :)) ale zamiast w zimę narzekać postanowiliśmy doszczelniać :)) ALE CZYM!!!!! PROSZĘ POMOCY!!!!!! nie myślałam o tym do tej pory a teraz muszę się zdecydować w tydzień !!!!! masakra!!! mam jak na razie 2 opcje sznur jak w góralskich chatach i jakiś "kit" do uszczelnień bali. Czy ktoś już doszczelniał swój dom z bali? czym? Proszę doradźcie pozdro.

Witam Wszystkich.

A ja mam pytanie z innej beczki niż kominki. Zamierzam pod swoim drewniakiem zrobić cokół z tradycyjnej cegły i zależy mi na wszelkich radach dotyczących takiego rozwiązania. Jakiej klasy cegłę proponujecie, jak w cegle dobrze zamocować kotwy, może jakieś propozycje wzoru ułożenia cegieł, czym ją później zaimpregnować itd, itp. Będę wdzięczny za wszelkie rady i przestrogi.

jeżeli chodzi o cegłę....ładnie to wygląda. Należy unikać cegły słabej jakości, przeznaczonej " pod tynk"

Każda stara cegła czerwona z rozbiórki, nowa ręcznie formowana, klinkier ( tylko nie dziurawka ) nadaję się świetnie. Ja szczególnie polecam cegłę ręcznie formowaną z Kraśnika ( cegielnia hoffmanowska . Najważniejszym elementem jest ostatnia warstwa pod podwaliną , którą zawsze układa się na sztorc

jak tutaj...http://images62.fotosik.pl/67/f8fc7026176b7229med.jpg

http://images64.fotosik.pl/68/907c4a2cc1d90e3bmed.jpg

Kotwy najlepiej zatapiać w trakcie murowania miedzy fugi. Kładzenie podwalin a później wiercenie w cegłach otworów odradzam ze względu na możliwość uszkodzenia i zruszenia cegieł. Najważniejsze aby zrobić to dokładnie i idealnie w poziomie, na cegłę dajemy izolację poziomą i podwalina.

Tak jak pod podwaliną musi być cegła na sztorc, tak pod spodem nie ma ograniczeń wizualnych. Można zrobić ładnie winkle z cegły a reszta z kamienia albo tynk, może być sama cegła itd. Cegły się nie impregnuje...wystarczy raz na kilka lat karcher a jak ktoś już bardzo bardzo chce to są środki do impregnacji cegieł.

pzdr

witajcie balowicze :D

dawno mnie nie było na fm i jestem daleko w tyle z info. a potrzebuje pomocy :))

nasz domek balowy stoi już prawie rok bale co miały przejść przeszły (wiatry, deszcze i t p warunki atm.)

drzewo jak drzewo "chodzi" zrobiły się lekkie szparki pęknięcia co nie ukrywam nadaje stylu :)) ale zamiast w zimę narzekać postanowiliśmy doszczelniać :)) ALE CZYM!!!!! PROSZĘ POMOCY!!!!!! nie myślałam o tym do tej pory a teraz muszę się zdecydować w tydzień !!!!! masakra!!! mam jak na razie 2 opcje sznur jak w góralskich chatach i jakiś "kit" do uszczelnień bali. Czy ktoś już doszczelniał swój dom z bali? czym? Proszę doradźcie pozdro.

co ma na celu to uszczelnienie? Ma to być od środka czy na zewnątrz? Czy bal jest nieocieplony? Może zdjęcia?

pzdr

@ Daniel SIS, mala prosba - nie cytuj w calosci cudzych postow bo forum 'puchnie' ; ) i trzeba sie przebijac przez powielone teksty

BTW dzieki za fotki podmurowki, ladnie to wyglada i widac ze dom wyszykowany z dbaloscia o szczegoly a jak wiadomo wlasnie w nich 'tkwi diabel' ; )

fotki domu Perverso znajdziesz w jej dzienniku budowy, widze tam okragle bale, lekko frezowane na dole i gorze, na podwojne obce pioro

jak na moj gust to te 'piora' sa troche za niskie, u mnie tez sa dwa obce piora ale duzo wyzsze a pomiedzy nimi jest uszczelka polietylenowa ktora swietnie sie do tego nadaje w przeciwienstwie do uszczelki poliuteranowej

prawde mowiac tymczasem nie wiem czy dom jest szczelny bo zimy tam jeszcze nie spedzalem, survival dopiero przedemna ; )

@ Perverso, 'sznur' ; ) o ktorym wspomnialas tak naprawde wcale nie jest sznurem a tzw. welnionka czyli specjalnie struganymi wiorami z drewna swierkowego i u Ciebie raczej nie mozna go zastosowac gdyz technologia montazu jest inna

o 'kicie' sprowadzanym z Czech juz ktos pisal na forum ale on do tanich nie nalezy i wlasciwie stosowany w miejscowych uszczelnieniach a nie calych scian, chyba ze wlasnie 'miejscowo' chcesz uszczelnic

pozdrawiam

Edytowane przez borge

witajcie

borge :) niestety "sznur" który mi zaproponowano to "sznur jutowy" wepchnięty między bale podejrzewam że jakoś przybity i zalakierowany :0 co do kitu to jutro mają przywieść mi próbki i pokazać jak to miało by być zrobione :((

jeśli się zdecyduje na doszczelnienie to na pewno całości budynku bo miejscowe dla mnie nie ma sensu za pół roku trzeba by w innym miejscu uszczelniać :) co do partactwa i niedbałości........ :) pozdrawiam i dzięki za odp.

perverso, widywalem takie sznury na fotografiach, nigdy na zywo i wg. mnie sluzy on bardziej do dekoracji niz do rzeczywistego uszczelnienia, tym bardziej ze wspominasz o lakierze a uszczelnienie powinno byc elastyczne

nie chcialbym krakac ale gdybym ja mial taka sytuacje rozwazalbym szalowanie scian, choc wiem ze lekko upada wtedy idea domu z bali i jest to niemaly koszt : /

pozdrawiam

To może coś z innej beczki - potrzebuję grubego filcu kupowanego na metry do wygłuszenia podłogi na poddaszu. Filc będę ciął w paski i kładł na legary do których będą nabite płyty osb. Pytania są dwa :

1) Czy ktos kupował i ma namiar na sprawdzone źródło ? Szczytem szczęscia byłby filc w postaci pasków ( ok 5 cm szer i minimum 5 mm grubości) ;)

2) W ofertach netowych ( w tym allegro) są głównie filce poliestrowe. Cos takiego jak poniżej

http://filart.com.pl/filc-5mm-c-1_52.html

Zawsze myślałem, że jak filc to wełna. Jak te poliestry zachowują w porównaniu z tradycyjnymi wełnianymi filcami ? Wydają się być sztywniejsze - nadają sie do wygłuszenia ?

Edytowane przez marmur7

To może coś z innej beczki - potrzebuję grubego filcu kupowanego na metry do wygłuszenia podłogi na poddaszu. Filc będę ciął w paski i kładł na legary do których będą nabite płyty osb. Pytania są dwa :

1) Czy ktos kupował i ma namiar na sprawdzone źródło ? Szczytem szczęscia byłby filc w postaci pasków ( ok 5 cm szer i minimum 5 mm grubości) ;)

2) W ofertach netowych ( w tym allegro) są głównie filce poliestrowe. Cos takiego jak poniżej

http://filart.com.pl/filc-5mm-c-1_52.html

Zawsze myślałem, że jak filc to wełna. Jak te poliestry zachowują w porównaniu z tradycyjnymi wełnianymi filcami ? Wydają się być sztywniejsze - nadają sie do wygłuszenia ?

Ja też stosowałem filc pod legary kupiłem przez allegro (to nie jest wełna) tylko że gruby na 7mm, jak masz dobre nożyczki to potniesz bez problemu. A wystarczy techniczny bo pod legarami go nie widać

ile jest m2 na palecie i jaka grubość tego kamienia?

Susełka, trudno mi powiedziec ile m^2 bylo na palecie, wg. moich obliczen kazda paleta byla po ok. 0,9 m^3,

jesli sie upierasz przy m^2 to na palecie bylo 8-9 warstw piaskowca czyli ok. 6 m^2, grubosci rozne, byly takie bloki po 0,15 m, byly tez takie po 0,05 m

pozdrawiam

Edytowane przez borge