Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

AgaJeżyk: mur pruski, to szczegòlny przypadek muru szachulcowego :-) Domek gospodarczy, o którym wspominałem, planuje z wypełnieniem ceglanym - czyli pruski. Ale jeśli bieda mi w oczy zajrzy (sami wiecie jak to jest z budową), wtedy bedzie szachulcowy zwykły, czyli biały. Taka wersja uwspółczesniona. Wypełnienie z OSB, na to zielona płyta GKS, i tynk. Od środka oczywiście ocieplenie wełna mineralną.

Maciej74 i Daniel Bobu mi zadaliscie z tą dachówką. Jeśli w sobotę dekarz, nie zaprotestuje, wtedy zacznę poszukiwania. Jeśli strzeli focha, zostanie beton ;-)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojcieszek ... czy ty zasięgnąłeś wiedzy ile czasu czeka się na te twoje dachówki ?

Ja z dostawami miałam prawdziwe hopsztosy. Musiałam czekać na spełnienie warunków logistycznych ... Na jeden dom nie przywiozą do hurtowni. Czekałam, aż uzbiera się taka ilość zamówień, żeby transport był opłacalny. Zgroza. Na szczęście mój dekarz był doskonałym logistykiem i manewrował swoim czasem sprytnie ...

Z tymi murami to już nic nie mów ... bo coraz mniej wiem ... :p

Znaczy szachulcowy, biały ... to nie pruski ?

:rolleyes:

mury pruskie oraz ich konstrukcja ryglowa są bardziej zaawansowane technicznie niż ściana szachulcowa tak naprawdę przeznaczona pod tynk gliniany.

Mur pruski i jego konstrukcja aby były stabilne i samonośne wymagają dużej wiedzy cieśli. Nie zdradzę tajemnicy, że oprócz podwaliny bardzo ważnym elementem takiej konstrukcji są pionowe słupy, zastrzały i wszystko na czopy!!! Robiąc taką konstrukcję na klemy metalowe mamy do czynienia z fuszerą i kompletnym braku wiedzy. Natomiast mało kto wie, że aby wypełnienie z cegły miało sens potrzebne są nacięcia w belkach w postaci trójkątnego rowku, powtarzam trójkątnego. Zaprawa, która tam się znajdzie spowoduje brak prześwitu między belką a cegłą a dodatkowo powoduje stabilność takiej ściany ceglanej, która bez tych rowków po prostu może wypaść podczas gdy belki lekko się zeschną.

Przedstawiam poniżej zdjęcia murów pruskich. Jeden to konstrukcja modrzewiowa opalana ogniem oraz cegła a drugi to konstrukcja dębowa wypełniona cegłą i otynkowana, bo oczywiście również takowe były.

http://images65.fotosik.pl/184/99fe38b8b7f35e33med.jpg

http://images65.fotosik.pl/184/e842c755c8f3c6c1med.jpg

http://images65.fotosik.pl/184/d42fae3729cfded3med.jpg

Po wielu wizytach w rżónych firmach budujących domy z bali, zdecydowaliśmy się na firmę z Lubartowa - chata staropolska. Pierwsze wrażenia bardzo dobre - obejrzeliśmy dom własnie budowany, dużo pytaliśmy o różne rzeczy związane z budową, fiannsami etc. To, co było dla nas ważne - budowa pod klucz, od fundamentów.

Poprosiliśmy o orientacyjny kosztorys i umówiliśmy się na spotkanie, by doprecyzowac sprawy materiałów wykończenia etc i podpisac wstępną umowę rezerwującą termin. Pojechaliśmy. W zasadzie wszystko było ok, wprawdzie na nasze pytania własciciel odpowiadał czasem mało precyzyjnie, ale ustaliliśmy, że zostanie sporządzony dokładny kosztorys, z uwzględnieniem róznych opcji ( np. dach pokryty blachodachówką lub dachówką tradycyjną, podmurówka z kamienia lub bez obłożenia, okna z szybami zwykłymi i P4 etc.). Przed podpisaniem umowy przedwstępnej nagle zepsuła się drukarka, więc umówiliśmy się, że umowa pzryjdzie mailem, a po jej zatwierdzeniu Państwo pzreślą nam podpisany egzemplarz dla nas do podpisania. Zaliczka ( gwarancja terminu) - 5000, po podpisaniu umowy, pzrelewem na konto.

A następnego dnia dostaliśmy mail, że firma ta nie bęđzie dla nas budować, bo ( cytuję): "jesteście zbyt upierdliwi, zadajecie za dużo pytań i nie macie do nas zaufania".

Cóz, wydaje mi się, że jeśłi mam zapłacić za dom 400 000 , to mam prawo wiedziec, np. jakie okna zostały policzone w kosztorycie, poza tym, że drewniane, a kominek ( jaki?) poza tym, że "na pewno dobry".

Szkoda tylko, że Państwo Ci nie mieli odwagi powiedzieć nam tego wprost, tylko wycofali się pod pretekstem zepsutej drukarki.

DM

A ja jestem bardzo zadowolona z tej firmy. Bardzo mi pomogli w dokonaniu wyboru. Ich projekt przypadł mi do gustu. Szybko wzięli się za realizację projektu, szybko postawili przepiękny dom. Solidna konstrukcja. Z wygląðu nie różni się w zasadzie niczym od domu murowanego. Nie skrzypi, nie trzeszczy, nie buja się. Pomogli mi również w papierkowej robocie związaną z postawieniem domu. Z pieniędzmi też nie miałam problemu. Jestem z nich zadowolona

A ja jestem bardzo zadowolona z tej firmy. Bardzo mi pomogli w dokonaniu wyboru. Ich projekt przypadł mi do gustu. Szybko wzięli się za realizację projektu, szybko postawili przepiękny dom. Solidna konstrukcja. Z wygląðu nie różni się w zasadzie niczym od domu murowanego. Nie skrzypi, nie trzeszczy, nie buja się. Pomogli mi również w papierkowej robocie związaną z postawieniem domu. Z pieniędzmi też nie miałam problemu. Jestem z nich zadowolona

==============================

Profil: m@rki

Zarejestrowany 19-09-2013

Ostatno aktywny: Dzisiaj 09:58

Kluby użytkownik: Budowa - wymiana doświadczeń

Mój dom: kiedyś zbuduję

==============================

:no::no:

wlasciwie to powinienem uzupelnic 'dziennik budowy' ale na razie kiepsko z czasem

ostatnie 3 dni zeszly na noszeniu materialu, szuflowaniu piachu i jezdzie taczka a poniewaz klasyk mawia ze najwyzsza forma zaufania jest kontrola patrzylem na rece ekipie : )

efektem pracy jest posadzka tarasu z 'odzyskanej' cegly klinkierowej

przy okazji na fundamenty pomazane abizolem poszla folia kubelkowa

do wnetrza tarasu weszlo 40 t :o zwiru, kilkanascie workow cementu (stabilizacja cementem byla zrobiona na 10-ciu cm), na wierzchu cegla kladziona na suchej podsypce

tymczasem posadzka zasypana zwirem ktory przegarniany schnie i muli szczeliny, stabilizujac cegly

pozdrawiam

20130918  taras_002.jpg

20130918  taras_003.jpg

20130918  taras_004.jpg

20130918  taras_006.jpg

20130918  taras_005.jpg

Edytowane przez borge

[ATTACH=CONFIG]213570

Niestety i mnie ta "cholera" dopadła. Kilka deszczowych dni, dach nie skończony, i śnieżna wylazła na bale.

W Casto kupiłam kiedyś renowator do drewna w płynie ( firma Primacol ) - baniaczki po 1 l.

Potestuj na kawałku zszarzałego drewna i zdecyduj czy na pewno chcesz by tak rozjaśniło ... bo trzeba będzie po całości jechać ...

Miałem dom stawiany w październiku. Konstrukcję składano podczas intensywnie padającego deszczu. Lało prawie cały miesiąc, z małymi przerwami i w kilku miejscach pojawiła się sinizna, co mnie wtedy mocno zmartwiło, ale gdyby ją całą zebrać do kupy, to byłoby jej mniej niż na tej pierwszej belce, którą pokazał Wojcieszek. Istnieje obecnie sporo środków, którymi podczas składowania można skutecznie zabezpieczyć drewno przed sinieniem i grzybami , ale ( co dla mnie niezrozumiałe) firmy próbują na tym oszczędzać. Pamiętam, że na targach "Budma jacyś wykonawcy z Litwy próbowali werbować klientów oferując domy z bali za połowę ceny w porównaniu z polskimi. Dom pokazowy był siny jak trup w kostnicy. Chyba tylko desperaci zdecydowaliby sie podpisać umowę.

Wojcieszek - na zdjęciu tej sinizny jest sporo, moim zdaniem jej ilość jest ponadstandardowa. O ile sinizna jest wadą głównie estetyczną, wszelkie grzyby w postaci czarnych kropek to większy problem.

Dzięki Marmur7. Sinizne uznaję za problem Wykonawcy. Na odbiór techniczny i zakończenie współpracy na etapie stanu surowego, zamkniętego umówieni jesteśmy na koniec września. Uważam, że będzie to jednak tydzień później. Nie wyrobią się chłopaki...

W poniedziałek poinformuję Wykonawcę o swoich obserwacjach, i tyle. Do odbioru, śinizna musi zostać usunięta.

A że, jak dotąd, nasza współpraca układa się dobrze, jestem pełen optymizmu. Peany na temat Wykonawcy będę piał po zakończeniu budowy :-)

W końcu udało mi się wrzucić zdjęcia do mojego albumu:

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=5504

Postaram się też dodać te z poprzednich etapów, i aktualizować stan obecny.

Bo ja już chyba Dziennika nie uzupełnię. Zabiera to mnóstwo czasu, a na brak pracy nie narzekam :D

Na koniec złamię pewnie jakiś punkt REGULAMINU :D

Tak sobie szperałem po YouTubie i trafiłem na film (uwaga będzie kryptoreklama) reklamowy przybytku naszego Kolegi:

maciej74! Miałem łzy w oczach. Kapitalny klimat!

https://www.youtube.com/watch?v=aIuU_afhN_M