Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Użycie smoły drzewnej bez usunięcia poprzednich środków , np takich które mogły tworzyć powłokę, mija się chyba z celem ?

nie wiem jak to wyglada w przypadku smoly drzewnej ale podam swoj przyklad: 3 lata temu na dzialce stanal 'domek z serduszkiem', wykonawca pomalowal go Drewnochronem, teraz ponownie nasaczylem deski ale juz tym co mialem pod reka czyli zoltym olejem skalnym, 'domek' nie zmienil wygladu

jak zachowaly sie surowe bale po 'zoltym' mozna zobaczyc w moim wczesniejszym poscie

BTW szkoda ze nie przewidzialem Twojego pytania i nie cyknalem fotek 50/50 'domku' przed zabezpieczeniem 'zoltym'

IMO wszystko zalezy pewnie od rodzaju preparatu ktorym drewno zostalo wczesniej potraktowane, jesli byl jakis neutralny, nie zmieniajacy barwy drewna i nie wytwarzajacy powloki, uzycie smoly drzewnej lub innego preaparatu ma sens bez zdzierania poprzedniej powloki

... ale ja sie nie znam, tak sobie tylko mysle : )

pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Kupiłem domek z balików 15x15 z 1912 roku. Fundament jak i podwalina do wymiany. Reszta jest w stanie możliwym do przyjęcia. Szukam rozwiązania i ekipy, które pozwolą wykorzystać materiał, podnieiść wysokość domu do uzyskania ściany kolankowej ok 50cm i poddasza użytkowego. Rozmawiałem z jedną ekipą, która proponowała postawić dom na słupach żelbetowych ale coś mi tu nie pasuje. Szukam też ekipy lub możliwości zakupu bali drewnianych z których można sklecić 10x8m dom .

Czy warto dłubać się w renowację istniejącej konstrukcji (zmiana układu ścian wewnętrznych) czy też postawić całkowicie nowy dom.

Wysłałem kilka zapytań do firm ponoć handlujących drewnem budowlanym ale chyba mają jeszcze za dużo pracy(?) bo zero odpowiedzi lub wysłali takie via księżyc. Wiem, że pisze tu kilku poważnych fachowców i to od nich liczę na odzew. Pozdrawiam

Witam. Jeżeli chodzi o dom z 1912. Wszystko zależy od stanu drewna. Jak ściany są dobre, można pokusić się o ich ponowne wyeksponowanie, jednak konstrukcja takiego domu nie może być od owych ścian zależna. Jakiś czas temu o tym pisałem na FM. Niedługo pokaże jak to może wyglądać ponieważ coś takiego właśnie teraz między innymi robimy. Kwestia ścianek kolankowych - najlepszym i najsolidniejszym rozwiązaniem a przez to najładniejszym jest wystawienie belek stropowych poza obrys budynku, na belkach stropowych osadzamy murłatę a na niej krokwie. Odsunięcie gniazda dla krokwii poza obrys budynku powoduje właśnie przestrzeń, która uzyskujemy robiąc klasyczna ściankę kolankową. Jeżeli chodzi o drewno, to nie wydaje mi się aby był z tym problem - chyba że chodzi o porządny materiał, który nie dość że trudniej dostępny to jeszcze droższy.

pzdr

Chodziło mi o praktyczną stronę zamiany impregnatu na smołę. Użycie smoły drzewnej bez usunięcia poprzednich środków , np takich które mogły tworzyć powłokę, mija się chyba z celem ?

Praktyczna zmiana w moim przypadku polegała na utrwaleniu i wydobyciu głębi koloru z drzewa opalonego, które często gości na elewacjach domów przez nas zbudowanych. Poza tym jest o wiele lepsza jakościowo. Natomiast w sytuacji, kiedy inwestor życzył sobie kolor, generalnie zostawał przy kolorze i z biegiem lat tym samym środkiem sobie maluje dla odświeżenia koloru. Z resztą środki, które tworzą powłokę po jakimś czasie wymagają odświeżenia a czy to będzie smoła czy inny impregnat, powierzchnię trzeba zmatowić aby znowu ją odmalować. Zawsze powierzchnie trzeba oczyścić, przetrzeć i dopiero pomalować - mowa o drugim razie. Ważne aby nie robić tego często - w przypadku impregnatu na bazie smoły na szczęście nie często.

ps. u siebie w firmie też na wiosnę zabieramy się za malowanie wszystkich elewacji drewnianych smoła drzewną w ramach takiego face liftingu:cool:

pzdr serdecznie

Mam pytanie dotyczące drewnianych podkładów kolejowych: czy jeśli umieszczę je w ogrodzie, a są one nadszarpnięte zębem czasu i ze szkodnikami to nie zagrożą owe szkodniki domowi z bali, który będzie stał na tej samej działce? Może pytanie moje jest z natury tych jak dowcipy o blondynkach, ale wolę się upewnić niż potem walczyć z robalami w ścianach. Będę wdzieczna za odpowiedź.

Mam pytanie dotyczące drewnianych podkładów kolejowych

odpowiedz moze nie wprost ale warto zebys przeczytala o oleju kreozotowym jesli nie znasz tej nazwy:

http://http://www.akademiaodpadowa.pl/227,a,3-czy-powtorne-wykorzystanie-drewna-impregnowanego-wycofanego-z-eks.htm

Trochę się u nas zmieniło

fajny domek a biale okna na tle ciemnej sciany prezentuja sie wspaniale

(sic! ; )

pozdrawiam

Trochę się u nas zmieniło, jeszcze sporo pracy przed nami, ale wygląda to już coraz lepiej :)

To niesamowite jak może zmienić się dom, kiedy trafi na ludzi, którzy potrafią dostrzec jego potencjał starannie ukryty pod warstwami tynku, blachy i desek. Poprzedni właściciele nie mieli pojęcia jaką perełkę mają. Należą się Wam wielkie brawa za kreatywność i wyobraźnię:yes:

Widzę tu bardzo piękne domki ;) Mam do was pytanie bo mam zamiar niedługo zacząć budowę własnego domu i chciałabym wiedzieć jakie drewno polecacie aby dom był piękny, a zarazem stabilny. Myślałam także o schodach z piaskowca, pasowałyby do drewnianego domu? Pomysł na schody z piaskowca wpadł, kiedy odwiedziłam firmę Kopalnie Piaskowca z Radków. Mają tam takie piękne fontanny. To co byście mi radzili? Mogę mieć do domku drewnianego schody z piaskowca?

Widzę tu bardzo piękne domki ;) Mam do was pytanie bo mam zamiar niedługo zacząć budowę własnego domu i chciałabym wiedzieć jakie drewno polecacie aby dom był piękny, a zarazem stabilny. Myślałam także o schodach z piaskowca, pasowałyby do drewnianego domu? Pomysł na schody z piaskowca wpadł, kiedy odwiedziłam firmę Kopalnie Piaskowca z Radków. Mają tam takie piękne fontanny. To co byście mi radzili? Mogę mieć do domku drewnianego schody z piaskowca?

Najlepszym i najbardziej dostępnym drewnem na budowę jest świerk. Można też użyć sosny ale coraz ciężej o dobry zrąb a i umiejętność przechowywania i budowania aby sinica się nie dostała ma tutaj duży wpływ. Świetnym drewnem jest również modrzew, ale tutaj trochę drożej.

Jeżeli chodzi o piaskowiec...śmiało, można używać na schody.

no właśnie sama się nad tym zastanawiałam znaczy, żeby sobie taki domek postawić. Pięknie się prezentuje to na pewno, ale jednak bałabym się, że może być nietrwały. Ale tutaj http://budownictwopolskie.pl/artykul/obalamy_mity_na_temat_drewnianych_domow_prefabrykowanych można poczytać bardzo ciekawy artykuł na ten temat. Przyznam, że mnie uspokoił i rozwiał wątpliwości.

"Mit nr 1 – chłód" sami nie wiedzą co to jest drewno!

Drewno ma równą cegle pojemność cieplną!! licząc 550 kg /m^3 .. biorąc bardziej gęste drewno, cegła zostaje w tyle.

Jednak aby z tego skorzystać trzeba taki budynek za izolować.

20 cm bala ... sosnowego ... daje izolację na poziomie 5cm styropianu ! o tym trzeba pamiętać.

Mitem jest ciepły dom z samego bala .. mit ten powstał kiedy domy te faktycznie były cieplejsze o ceglanych murów .. po 60cm i więcej !

60cm cegły daje opór cieplny na poziomie 0,75 m^2*K/W co daje U 1,33 W/m^2K !!! gdzie 20cm ściana z drewna

to jest 0,8 W/m^2K ! blisko 2x ... stąd ten mit powstał .

Natomiast nijak się ma do budownictwa pasywnego gdzie potrzeba

te 0,1 W/m^2K nie pomoże nic ... bez izolacji dom z bala na ten czas jest za zimy.

Drewno to wspaniały materiał, tylko trzeba użyć tego z głową, stropy ściany itp ... jak najwięcej ...

Ale liczenie że 20cm drewna da skuteczną przegrodę jest złudna.

trzeba temu dać z 30cm wełny lub styropianu.

Co wymaga paroizolacji i tu i tu .

Co sprowadza że bele drewniane dobrze sprawować się będą jako ściany działowe i stropy i tak właśnie chce to użyć u siebie w domu

jako akumulator ciepła i stabilizator.

Ja nie ocieplam swojego bala.
liczbowo przestawiłem że to mija się z celem i zaniechanie izolacji to wedle mnie duży błąd.

wiem jaka jest różnica między domem bez izolacji a z izolacją !

Ty się opierasz na hipotezach, niczym tego nie jesteś w stanie udowodnić !

niczym, oparte jest to na podaniach ludowych, każdy zapytany oto uda greka ...

On tylko słyszał itp ... a Ty będziesz rachunki i czas tracił.

Bo ciężko było uwierzyć że 20cm bala ...to 5cm izolacji .

tak samo fani BK ... nie mogą pojąć że deska 5-7cm drewniana ma taką pojemność cieplną jak ich ukochane pianiaczki.

Ale szkielet będą hipotezami obrzucać ...

Naukę trzeba zaprzęgnąć do swoich celów, to jest opisane, zbadane i nie potrzebuje być udowadniane !

Wiesz to idzie łatwo sprawdzić co daje izolacja, na samym sobie.

Jak ubierasz kurtkę to wiesz że będzie ciepło.

Mógł byś być jak mors ... albo ruszać się intensywnie ... ale nie bardzo prawda ?

Można by bala przedzielić na 1/2 .

I w środek dać izolację, za razem mamy elewację piękną

Mało co tak oko cieszy jak dom drewniany :)

Ja w tej chwili opracowuje właśnie, połączenie nowoczesności z tradycją.

Tradycyjny ma być wygląd, ale rozwiązania zgodne z nauką.

Jak pierwszy raz dowiedziałem się jakie ciepło właściwe ma drewno ...

i porównałem z cegła ... :jawdrop:

było tylko na pohybel ... że dom drewniany nie trzyma ciepła ..

trzyma, można tylko to przedłużyć,

prawda jak przyjemnie napić się w lesie ... herbaty ? najlepiej ciepłej z termosu.

Zaprzęgnięcie nauki to jest to .

Zamiast pieca 20kW.. dasz 3 kW mikro piec ...i z przyjemnością 5mp ... porąbiesz drewna na opał nawet dla rozrywki.

Ale jak będzie to 20mp .to już robi się górka ... wiem doskonale .

bo się w kulturze opalania drewnem wychowałem.

Wolę to niż latanie na komin .. po 23 latach komin nie ma sadzy ... byłem zobaczyłem

:jawdrop:

żywy ogień niczym z turbiny ... gazowej . komin wielki ceglany to zbiera energię.

Mam doświadczenie jak zachowuje się dom z bala .

Jak przyszedłem do kolegi ... miał 3st ciepła ! choć o 10 wieczorem miał 23 st !

dom oszalowany na podmurówce, wewnątrz boazeria

bal 25cm ... szczelny bo widziałem ...

niestety nie da się oszukać ... miał by C.O ... to utrzymało by ... temp .

ale jakim kosztem ?

Powinno się drewno wykorzystać ... mi wychodzi ... z obliczeń iż zejście z +20 na +10 będzie trwało 70 godzin ! przy -30 .. na zewnątrz .

Po to się robi izolację która uprasza wszystkie systemy !

Edytowane przez מרכבה

:)

wiem jaka jest różnica między domem bez izolacji a z izolacją !

Pojedz do jakiegos domu goralskiego i powiedz czy Ci w nim bylo zimno. Dom drewniany bez izolacji to nie to samo co dom murowany bez izolacji.

Grubosc bala to tez nie wszystko, liczy sie tez technologia jego skladania. Zle zlozone wegly bez odpowiednich zamkow to murowany przeciag.

Ty się opierasz na hipotezach, niczym tego nie jesteś w stanie udowodnić !

Jak napisalem, zamieszkam to wtedy bede dyskutowal i udowadnial.

Jak bede przymarzal do sciany, to ostatecznie sobie go ocieple, chociaz watpie w taki scenariusz.

Bierz tez pod uwage, ze uczucie ciepla w domu drewnianym jest inne niz w domu murowanym (okolo 2 stopni mniejsze). Tzn przy 19 stopniach masz takie uczucie jak przy 21 w murowanym.

Mozesz tez poczytac opinie osob, ktore mieszkaja w domach drewnianych nieocieplonych i sa z tego faktu i kosztow ogrzewania zadowolone

:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200930-Ogrzewanie-gazem-domu-z-bali&p=5324400&viewfull=1#post5324400

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200930-Ogrzewanie-gazem-domu-z-bali&p=5702662&viewfull=1#post5702662

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200930-Ogrzewanie-gazem-domu-z-bali&p=5702831&viewfull=1#post5702831

niczym, oparte jest to na podaniach ludowych, każdy zapytany oto uda greka

Bale naszych babc na Mazurach to byla grubosc okolo 13 cm a czasem i mniej. Bale domow goralskich to kiedys glownie 16 cm, teraz 18 cm. Ja mam 20 cm. Do tego podwojne piorowpusty ktorych kiedys nie bylo + odpowiednie uszczelki pomiedzy bale.

Jezeli mi bedzie zimno i domu nie bede mogl nagrzac to oddam honor, jednak mam wystarczajaca odwage i chec aby te wspolczesne i tradycyjne przekonania porownac i przetestowac.

Wole mieszkac jednak w zimnym (choc nie zakładam, ze tak bedzie) ale zdrowym domu niz zamkniety w styropianowej puszcze.

Polecam rowniez ten artykul pokazujacy roznice pomiedzy "balem litym" a "deską":

http://www.szkielet.com.pl/domy_z_bali.php?Energooszcz%C4%99dne-budownictwo-drewniane&id=26