Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

marmu7: ja mam tyko drewno, żadnego dodatkowego ocieplenia i podczas największych mrozów 21-22 st. C wewn. bez problemu.

a kto mówi że się nie da takiej temp osiągnąć .. to wyjdzie w rachunku, cudów nie ma.

jaki masz mocny piec ? 15 kW ... 20 kW .no

teraz weź standard pasywny ze wskaźnikiem 10W/m^2 i przelicz swoją powierzchnię ...i zobacz jak daleko jeszcze jesteś.

U mnie też nie ma problemu ... batem gonię piec 17 kW ... jak niedaje rady to gazowy w raz 21 kW ... i w symbiozie.

Ciepło ? pewnie że ciepło tylko potem ból przy płaceniu za gaz ... i ból w krzyżu od rąbania drzewa.

a kto mówi że się nie da takiej temp osiągnąć .. to wyjdzie w rachunku, cudów nie ma.

jaki masz mocny piec ? 15 kW ... 20 kW .no

teraz weź standard pasywny ze wskaźnikiem 10W/m^2 i przelicz swoją powierzchnię ...i zobacz jak daleko jeszcze jesteś.

U mnie też nie ma problemu ... batem gonię piec 17 kW ... jak niedaje rady to gazowy w raz 21 kW ... i w symbiozie.

Ciepło ? pewnie że ciepło tylko potem ból przy płaceniu za gaz ... i ból w krzyżu od rąbania drzewa.

W ciągu obecnej, lekkiej zimy spalę niecałe 10m3 drewna. W przypadku zimy ostrzejszej maksymalnie 15m3. Za pocięte drewno jesionowe płacę z przywozem140 zł za m3. Czyli całkowity koszt ogrzewania i ciepłej wody to suma od 1400 - 2100 zł za okres ośmiu miesięcy od września do kwietnia. Bez żadnego, dodatkowego wspomagania. Moc 15KW , powierzchnia podłóg na każdej z kondygnacji to 73 m2 - nie chce mi sie liczyć powierzchni użytkowej czy kubatury.

Drewno przywożą pocięte, w ciągu roku rekreacyjnie łupię je łuparką. W ramach ćwiczeń kręgosłupa - zamiast niszczyc go siedząc przy kompie i obliczając o ile drożej wybudowałbym trendy dom pasywny :)

Sebastian, a jaka grubosc bala, sposob ogrzewania, powierzchnia i ogolne koszty miesieczne?

Hej,

bal kwadratowy 25x25 cm.

Dom jeszcze osiada, a drewno się krzywi (pierwszy rok mieszkania), więc jak zakituje wszystko za 1-2 lata to będzie lepiej.

Szczeliny na krzyżakach (które w 99% wynikają z nieumiejętności cięcia drewna przez ekipę, która próbowała budować mój dom na początku) wypełnione wełną lub pianką niskoprężną, z zewn. i od wewn. domu - lina jutowa,

Ogrzewam piecem na paliwo stałe (także cwu), a kominek tylko w okresach przejściowych lub dla przyjemności palenia :-)

Od października spaliłem 2 tony miału.

Dom 10x8m z poddaszem użytkowym.

Edytowane przez SebastianW

140 m^2 i no to faktycznie mało ...ciut ponad 20 MWh ... 142 kWh na m^2 ... no no i siupanie do pieca:)

I jeszcze ta fajna różnica temperatur w nogi zimno w głowę ciepło jak to w takich domach bywa ...

Cóż ja wiem dokładnie jak to jest :) jak się pali ... wieczorkiem troszkę ... troszkę rano.

Od października spaliłem 2 tony miału.

Dom 10x8m z poddaszem użytkowym.

:lol2: no to więcej jak chałupa z izolacją tylko ścian murowana ... :D bo teść 1,5 tony puścił z dymem do tej pory piec 28 kW ... super

u na je ... się dziś z wierzbą po łokcie aby karmić tego smoka piekielnego ot cały romantyzm.

i jeszcze kiedy skończy się to smordzenie tymi piecami ..

teraz zimna słaba, ale niech nikt nie mówi iż problemu nie ma ... drewno małe piwo ...

ale ci co sra ją tymi piecykami na węgiel ...

ponieważ wybudowali jakieś szałasy ... i teraz trują pół okolicy.

Nie raz nie dwa jadę sobie kiedy jest mróz ... tak -10 ... smog się tak za je .. sty unosi że szkoda gadać w aucie to czuć.

ciekawe jak by takiemu trucicielowi ktoś na srał do studni ? ciekawi mnie to ...

ludzie ! człowiek wypije koło 3 litrów płynów .. a powietrza 20 -25 kg !! i nie jest bez znaczenia czym się oddycha ja nie chcę płacić zdrowiem za waszą bezmyślość i chęć pseudooszczędzenia!!

szczególnie że nie potraficie w tych hoownach palić dymy czarne się unoszą plus palenie plastików.

Edytowane przez מרכבה

wypowiedź powyżej to do mnie? kolega ma jakieś problemy w domu, czy co? :-)

jaka różnica temp. "w nogi zimno w głowę ciepło jak to w takich domach bywa ... " ??? że niby kto tak ma?

" no i siupanie do pieca:)" - no raz na kilka dni trzeba dosypać do podajnika. Do kominka nie musisz?

U mnie piec chodzi cały czas, nie wiem, po co miałbym go włączać/ wyłączać?

No to teść ma super wynik skoro 1,5 tony spalił od października i to jeszcze w piecu 28kW. Moje gratulacje.

Jak rozumiem piszesz, że teść mieszka w szałasie i pali plastikiem w piecu trując pół okolicy... wiesz, forum to nie miejsce na rodzinne kłótnie, to nie wypada, naprawdę... btw: fajny musi mieć piec skoro nawet plastik spali.

A poniosło mnie troszkę mnie poniosło.

co ja chciałem ? chciałem tylko uświadomić jedno że nie wolno spalać węgla prymitywnie widząc tylko swój czubek komina.

Da się to czysto zrobić. to przy okazji.

Dobrze to na czym te bale spoczywają ? jak jest rozwiązany u Ciebie detal bal - fundament .

Myślicie że jestem wrogiem domów z bala ? na pewno nie.

Tylko widzę niedostatki tej metody, Można wyciągnąć z tego więcej, kwestia analizy detali.

Chodzi aby nie ponieść kosztów gigantów a mieć naprawdę ciepły dom.

Nie oszukujmy się nie da się tak spasować drewna aby było w 100% szczelne.

Akurat jestem w stanie wytrzymać to iż przy -20 ... nad ranem w domu jest nawet mniej jak 10st .

I nie będzie żadnej różnicy między domem teraz zbudowanym a kiedyś ...

zwłaszcza że to kiedyś jeszcze jest szalowane z obu stron.

I mówimy o sytuacji bez wiatru ... w tedy mamy czyste przewodzenie ... i nie będzie ważna szczelność ... sorry ale taki dom jest bardzo kontrastowy ...

jeśli chodzi o temperaturę.

Drewno jest pięknym materiałem, bardzo pojemnym na energię ... w brew temu co by ktoś wciskać chciał.

2,5 - 2,8 kJ /kg to jest bardzo dużo ... woda ma tylko więcej ...

fakt drewno jest mało gęste .,

Jeszcze raz mamy -20 ... bez ruch powietrza ... i nie wierzę w 20 cm drewna że utrzyma temp ! zrobi to system ogrzewania.

Nie mówię o wietrze ... bo może wasz domy są bardziej szczelne ...

Edytowane przez מרכבה

Kolega powyżej należy do drużyny pierścienia, która twierdzi, że tzw dom pasywny buduje się o 8 % drożej niż zwykły :D I to tyle w temacie

On wie i robi dobrze a inni źle. Nawet w piecu pali najlepiej . Najbardziej mnie rozczula gdy w dyskusji o współczesnych domach z bali, pisze o gościu, który w domu z bali wieczorem ma 25 st a rano 3 st C :D Napisz jeszcze cos na dobranoc - zawsze mam wesołe sny jak czytam Twoje posty :)

Dom jak dom, sam się nie ogrzeje i nie wiem, co w tym sensacyjnego.

Każda technologia ma swoje plusy i minusy. Ja mieszkałem już w różnych domach i znam to z doświadczenia. Czy któryś był/ jest doskonały? nie, na pewno nie.

Z czego zbuduję następny dom? nie mam pojęcia, ale wiem, że będę opierał się na swoich doświadczeniach, a nie paplaniu ludzi, którzy coś tam słyszeli ;-)

Najbardziej mnie rozczula gdy w dyskusji o współczesnych domach z bali no tak ... bo drewno do takich domów jest w nano technologi ...i izoluje lepiej niż areogegl...

sorry ale jaka będzie różnica między balem 20cm z przed 30lat a tym teraz ? może przewodność cieplna się zmniejszyła ?

Dobre się z wami pisze ponieważ lubicie budować mocno subiektywne zadania odnośnie np różnic w drewnie ...

Nie mając o tym pojęcia ... cóż prócz szczelności na wiatr w takich domach ściany są takie same jak 500 lat temu.

drewno to drewno ...

a wy chcecie powiedzieć iż macie drewno gel ...:D

Z czego zbuduję następny dom? nie mam pojęcia, ale wiem, że będę opierał się na swoich doświadczeniach, a nie paplaniu ludzi, którzy coś tam słyszeli
no właśnie ... bardzo wielu nie potrafi stwierdzić i ocenić ...

tylko ... jak małe dziecko .. moje drewno jest takie jakiego nikt nie ma.

Na pewno nie neguje tego... ponieważ to jest ciekawe doświadczenie ... rozmawiać z ludźmi i mówić im iż ziemia jest okrągła nie płaska ...

Ty piszesz iż opierał będziesz się na doświadczeniu ludzi .. (w podtekscie do mnie napisałeś .. nie od tych co coś tam słyszeli) mnie to nie grzeje nie ziębi.

Gratuluje tylko podejścia ... to tak jak by powiedzieć iż tyskie jest czarne .. bo tak .. a żywiec jest różowy .. jedno z drugim nie ma żadnego związku.

Bardzo to jest ciekawe jak ludzie wartościują różne rzeczy ... tu akurat drewno. Które jest bardziej drewniane niż kiedyś .. tak można by wnioskować.

1% racji w tym jest ... mało drewna pozyskuje się z stoków od północy z bardzo małym przyrostem i drewna gęstego ...

im rzadsze drewno tym lepiej izoluje ... może tu tkwi sekret?

naprawdę bardzo fajnie się pisze, nie kpię ... tylko zdobywam doświadczenie.

Już przerabiałem opowieści o cudownych gazach w oknach ... nie jeden mi tą bajkę sprzedawał .. teraz ktoś mi mówi iż drewno jest bardziej drewniane ...

Nie znam całości tej dyskusji i nie będę przeglądał ponad 500 stron, żeby dociec skąd takie podejście. Jednak skoro temat jest o domach z drewna to nie trudno się domyślić.

Jedno jest pewne. Dzisiejsze drewno nie jest tak dobre jak kiedyś... obecnie to b. drogi surowiec i wiele firm, żeby oszczędzić kupuje tańszy budulec. Technologia też nie koniecznie jest lepsza, bo kogo stać dzisiaj, np. na optyka.

Izolacyjność / "termiczność" drewna to nie gadanie, a fakt. W domu z drewna szybko nagrzejesz, ale nie grzejąc szybko się dom ochłodzi. To nie mury, które akumulują ciepło.

Do domu z drewna trzeba się przyzwyczaić, wiedzieć, co nieco o technologii i zaakceptować wszystkie jego wady i zalety.

מרכבה - mała prośba. Rozumiem, że umysł ścisły nakierunkowany jest na cyfry, dane, statystyki, jednostki i inne takie, a artykulacja prostych, zrozumiałych zdań w ojczystym języku jest działaniem nieco bardziej złożonym, ale gdybyś mógł się jednak trochę postarać... :)

Poza tym - żadnych uwag. Bo prośba o jakąś argumentację z Twojej strony jest i tak bezcelowa :)

a artykulacja prostych, zrozumiałych zdań w ojczystym języku jest działaniem nieco bardziej złożonym, ale gdybyś mógł się jednak trochę postarać...
no i z pokorą przyjmuję tą uwagę. Wiem że interpunkcja to została gdzieś 8 lat temu ... na maturze i od tej pory zapominana. Dość mocno jak widać.

To bardzo proste ... 20cm = 0,2m

przewodność cieplna drewna 0,16 w poprzek włókien. jednostka W/mK tzw lambda.

opór cieplny = 0,2m/0,16 W/mK = 1,25 m^2K/W plus rsi i rse= 0,13 i 0,04 [m^2K/W] co daje 0,17

suma = 1,25+0,17 =1,42 m^2K/W ... współczynnik przenikania ciepła U = 1/R = 1/1,42 = 0,704 W.m^2K.

co to oznacza iż na każdy stopień różnicy zew /wew strata przez jeden metr kwadratowy ściany ucieka 0,7 wata ...

1,25 oporu cieplnego to ... 5cm styropianu o lambdzie 0,04 W/mK. to jest zaklęte w liczby.

Plusem drewna jest iż ... mostki termiczne będą mniejsze .. o ile to trzeba powiedzieć numerycznie ...

z katalogu ... wybierając przekłamiemy w jedną lub w drugą stronę.

Do plusów drewna jeszcze trzeba dodać pojemność cieplną dorównującą cegle ..

dla cegły będzie to 0,42kWh na 1m^3 objętości, dla drewna 0,38 kWh .. piękny wynik.

Szczelność powietrzna ... na 0,6 wymiany powietrza (kubatura 550m^3) wychodzi 10 watów na stopień ... czyli jak jest 4,2 wymiany to daje 70 W/K lewej straty.

Plus strata jeszcze na wentylacji grawitacyjnej przeciętnie 50 W/K ... daje to 120 W/K czyli

na każdy stopień różnicy przypada 120 wat straty.

itp itd.

Gdzieś musi się uzbierać na tą moc ogrzewczą, na ten piec 15 -20 kW .

No i zaczynasz mówić ludzkim głosem. Oczywiście nie byłbyś sobą, gdybyś nie zaniżył przeciętnej grubości bala, bo 20 cm bez ocieplenia to grubość spotykana głównie w domach letniskowych. W zasadzie oferty domów całorocznych poważnych wykonawców rozpoczynają się od 25 cm. Sam mam 35 cm i uważam to za grubość bezpieczną i optymalną. Edytowane przez marmur7

http://www.forestus.pl/poradnik-budujacego/walory-termoizolacyjne no no na domy letniskowe ... a tu jak byk 20cm ..

dobrze że odnoszą do cegły bo dokładnie tak jest cegła mając przewodność cieplną 0,8 W/mK i przy grubości 1m da opór cieplny 1,25 ...m^2K/W

tyle dokładnie co 20cm.

ale teraz 20cm wełny czy styropianu da opór cieplny równy 80cm drewna. proste ?

0,04 przewodność eps'a czy wełny ... 0,2/0,04 = 5

20cm drewna = 0,2/0,16 = 1,25 ..

może być 35 cm ... da to cdn

0,35m/0,16 W/mK = 2,19 m^2K/W + 0,17 opory przejmowania ciepła 0,17 = 2,36 co daje U

tj współczynnik przenikania ciepła równy 1/2,36 =0,42 W/m^2K przyzwoicie.

Można by się czepić iż WT 2014 nakazują 0,25 ... można by było się zgodzić ...

tylko te warunki są ślepe i dość głupiutkie ... ponieważ nie odnoszą się do globalnej wartości strat ...

(odnoszą się tylko w kwestii EP 120 kWh/m^2 rok ) co z tego iż spełnimy wymagania 0,25 .

Jeśli w budynku jest masa mostków termicznych.

W tym względzie drewno jest lepsze od ceramiki czy betonu ( nawet nie wspominając)

Nie potrzeba nadproży betonowych itp .

O tym WT zapominają ... a straty przez mostki mogą stanowić 50% strat na przenikanie !!

Edytowane przez מרכבה