Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiatm balowiczów,

my postawiliśmy własnie drewniany dom letniskowy z firmą Castor. (wrzucimy kilka zdjęć niebawem - muszę opanować wklejanie.

Pierwszy domek, więc malusi, ale juz sie w nim zakochaliśmy. Budowa tego domku, jego klimat przekonały nas, że nastepny dom już całoroczny będziemy budować z bala.

Pozdrawiam JAM

Czas leci a zdjęć nie ma... :cry:

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Interesuje mnie czy ktoś z was przenosił domki z bali ?Jak najlepiej sprawdzić stan takiego domku?

Rok temu przenosiłam taką chałupę. Dobrze mieć niezależnego :wink: cieślę lub kogoś kto się zna na drewnie. A i tak większość wad domu wychodzi przy rozbiórce, czyli praktycznie już po kupnie.

Pozornie to tania inwestycja, ale tylko pozornie. Bądź przygotowany na spore wydatki np. na środki na robactwo, które może spokojnie drzemać w balach. Nie wierz, że suszczel dawno z nich uciekł. On tylko usnął :wink: i obudzi się w nowym miejscu :evil: .

Mimo wszystko polecam.

Pozdrawiam

Na początku pozdrowienia dla wszystkich "balowiczów"

Z pełnym zainteresowaniem przeczytałem cały temat.

Właśnie jestem na etapie zakupu starej drewnianej chaty .

W chwili obecnej cieśla dokonałał oględzin chałupy i powiedział brać.

Chata ma wymiary 9,80x5,60 wykonana jest z bala 10 - cena (jeszcze nie negocjowana) 3000zł, ciśla życzy sobie za robotę(rozebranie + transport+ złożenie) 5000zł.

Bardzo bym prosił o wasze opinie dot. w/w cen.

Aha będzie to domek letniskowy całoroczny.

Po oględzinach cieśla stwierdził , że prawdopodobnie nie będzie wymieniał nawet podwalin.Dom ten stoi na wysokiej jak na lata w których powstał podmuwówce(ok 60cm),do wymiany będzie dach(krokwie na końcach są spróchniałe.

Chcę aby oględzin domu dokonał jeszcze inny cieśla.Zobaczymy co on na ten budynek powie.

Co sądzicie na tenat sposobu przeniesienia domu:

1. Cieśla któremu ufam tazn.widziałem widziałem jego inne przenosiny chce przenieść tą chatę w tzw.węgłach.

2. Inni (co nie oznacza gorsi) proponują przeniesienie rozbierając każdą belkę.

I mam małą zagadkę.

Cena jest bardzo niska,dokładnie wypytaj co oni zrobia za te pieniadze.My zapłacilismy za przenosiny(rozbiórka,montaż,nowe podwaliny i krokwie) 10 tys.Zwróc uwage na belki stropowe.Jezeli będziesz chciał je odkryć tzn.mieć na dole drewniany sufit z widocznymi belkami prawdopodobnie będziesz musiał kupić nowe belki a to kosztuje.

Za te pieniądze które wydaliśmy na ten przenoszony i unowoczesniony (to prawda) dom z bala ,powstał by podobny murowany.Ma tylko wart tych pieniędzy urok.

Dzięki woj

czy mógłbyś mi podać koszty całości inwestycji(ew. z rozbiciem)na poszczególne prace. W jakiej cenie można zrobić projekt takiego domu, bo możliwe że porywam się z ,, motyką na słońce"

Nie ukrywam że jestem trochę zaskoczony porównywalnymi kosztami z domem w technologii tradycyjnej.

No cóż, jeśli przeczytałeś cały wątek to nie powinieneś się specjalnie dziwić, bo takie porównania już padały.

Z tym , że dotyczyły domów całorocznych i raczej budowanych od podstaw a nie przenoszonych.

Myślę, ze w twoim wypadku można zamknąć się w sporo niższych kosztach. :wink:

Powodzenia!

:D Nie można zapomnieć, że koszty początkowe są takie same, np. projekt, trudno znaleźć typowy i najlepiej wziąć architekta, który chałupę zinwentaryzuje i zrobi odpowiedni. Przed przeniesieniem, trzeba zrobić fundamenty.

Cieśle przeniosą dom i teraz sprawa okien i drzwi. W moim przypadku trzy okna zniosły przeprowadzkę, ale i tak kwalifikują się do wymiany. Jeżeli ma to być domek całoroczny przydałyby się okna na miarę obecnych standardów. Tu koszty mogą być nawet wyższe, bo nie wstawimy PCV.

Pokrycie dachu - do wyboru, do koloru. Ale lepiej wygląda gont osikowy, strzecha czy tradycyjna dachówka. Deskowanie, membrany... to kosztuje tyle samo.

Bal 10 cm trzeba ocieplić, od wewnątrz, bo nie chcemy zasłaniać pięknych bali. I tu pomijając koszty, mamy problemy typu, dawać wiatroizolację, a moze specjalne uszczelki? Kłaść paroizolację, jeśli domek nie będzie ogrzewany przez całą zimę? Co z dyfuzją pary wodnej?

Z mojego wywodu można wywnioskować, że odradzam takie przenosiny. Nic bardziej błędnego. Jeszcze raz zrobiłabym to samo, ale teraz byłabym trochę mądrzejsza :wink:

A w ogóle to wciąga niesamowicie 8) i mamy zajęcie do końca świata :wink:

Masz juz trochę naswietlony temat.My tez myslelismy ze wybudujemy caloroczny dom taniej ale domek ok.130 m2 kosztuje ponad 200 tys. i to bez ogrodzenia i zagospodarowania działki.Praktycznie z przenoszonego domu wykorzystalismy sciany.Poddasze,okna podłogi schody dach ,drzwi(blachodachówka).oczywiście instalacje to wszystko jest nowe.Oczywiście ocieplenie,ścianki działowe z k-g.

dzięki za wszystkie informacje.Cena 200tyś bardzo mnie przeraziła. Co prawda mój dom będzie mniejszy (ok.80m).

Mam jeszcze jedno pytanie dot. docieplenia.

W chałupie którą chcę kupić , do lipca tego roku mieszkała 90-cio letnia babcia , bez żadnych dociepleń.Ogrzewała dom tylko fajerkową kuchnią.

Zastanawiam się nad sensem docieplania tej chałupy .

.....małe ogłoszenie z moich okolic

Dom z bala 130m , nowy,bal 8mm,z oknami :cena 1m - 250zł(do negocjacji.

Podobno bal powyżej 20 cm nie trzeba docieplac,poza oczywiście usczelnieniem przestrzeni między balami.

Zobacz co Babcia miała na wewnetrznych ścianach,dom uzytkowany przez kilkadziesiat lat ma bale,których powierzchnia nadaje sie do czyszczenia albo zakrycia k-g.My musielismy zrobic to drugie.A to znów problemy z przestrzenia miedzy balem a k-g,daliśmy wate i folię