Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

borozumiem, że chodzi Ci o łazienkę na poddaszu

dzieki marmur za odzew choc na razie niewiele rozumiem : /

chcialem w lazience na parterze, w jednym z katow pomieszczenia umocowac plyty K-G, na to dac jakas glazure i ustawic brodzik prysznicowy

kabiny nie bedzie, tylko zaslonka bo to wersja budzetowa w domu sezonowym

wiele juz nie 'usiadzie' bo pewnie co mialo 'usiasc to usiadlo' ale lepiej na zimne dmuchac

problem jest w tym ze musze to wszystko wytlumaczyc miejscowemu 'fachowcowi' ktory podjal sie wykonac a sam mam mgliste pojecie jak sie do tego zabrac : (

moze ktos znajdzie w swoim archiwum jakas sekwencje zdjec jak przebiegal taki montaz od samego poczatku (moze byc ma maila jesli ktos ceni prywatnosc)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Borge - w łazience na parterze wykorzystaj po prostu patenty Wojciecha Nitki. Te obrazki pokazują sposoby niwelacji osiadania i pokazują warstwy elewacji wewnętrznej. Nieważne jest czy bal jest okrągły czy nie i jaki rodzaj okładziny zastosujesz - chodzi o zasadę. W przypadku gdy płyty i glazurę będziesz kładł np na ściankach wewnętrznych, warstwa ocieplająca jest oczywiście niepotrzebna :)

http://bi.gazeta.pl/im/5/11284/z11284245Q.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/7/11284/z11284247Q.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/6/11284/z11284246Q.jpg

Edytowane przez marmur7

• 2 weeks później...
Witam!

Na szybko, bo pracy dużo, a też postępy takie marne i niespektakularne.

wprost przeciwnie, idziesz jak burza i postep prac oglada sie z wielka przyjemnoscia

CO dalej? Nie mam już pieniędzy.

pora na kompromisy, chyba kazdego to dotyka, jednych wczesniej, innych pozniej

Moja duma, kominek własnego projektu zainstalowany w piwnicy (będzie tutaj gabinet, pokój zabaw

pokoj zabaw... hmmm ; )

pisz i wrzucaj fotki, fajnie widziec taka realizacje marzen, newet jesli cudze : )

pozdrawiam

Mam dwa miejsca, w których będę robił schody. Będą niewysokie - ok. 70-80 cm, mogę je więc zrobić zarówno z kamienia jak i drewna ( wylewanych nigdy nie brałem pod uwagę). Kamień wymaga solidnego fundamentu, ale jest trwalszy, drewniane natomiast mogę zrobić sam. Dlatego chętnie oglądam wszelkie zdjęcia i szukam weny twórczej :)

Witam wszystkich forumowiczów i z wiarą w ludzi proszę o pomoc w znalezieniu ekipy prawdziwych fachowców do wybudowania domu z bali okrągłych lub płazów, których nie trzeba będzie już docieplać. Przeszukałem już internet i firmy ze stronami "www" i jestem załamany. Załamany arogancją, podejściem do klienta i cenami. Marzymy razem z żoną o takim domeczku już od kilku lat i teraz kiedy mamy już działeczkę "na wprość lasu" :) zaczynam tracić nadzieję. Będę wdzięczny za namiary na sprawdzonych i znających się na rzeczy fachowców. Pozdrawiam i góry dziękuję za wszelkie informacje.

1) W trakcie poszukiwań owszem, trafiałem na wykonawców, którzy nie wzbudzili we mnie entuzjazmu, ale nigdy nie spotkałem się z arogancją, musiałeś mieć chyba wyjątkowego pecha.

2) Ceny wśród kilku popularnych tu wykonawców o dobrej opinii są raczej zbliżone, może więc po prostu warto jeszcze raz przeliczyć swoje możliwości finansowe ?

3) Obawiam się, że wobec nowych przepisów które weszły od stycznia 2014 roku, postawienie domu z bala bez dodatkowego docieplania jest ( teoretycznie) niemożliwe.

Pzdr

Hmmm, może i źle trafiłem, to były dwa przypadki i może niepotrzebnie generalizuję i robię zamieszanie. Co do finansów to może mi powiecie czy 150 tys na stan surowy otwarty to mało za parterowy ok 90m2, bo tyle mogę przeznaczyć? Zmartwiłem się jednak trzecim punktem, tzn jakie to nowe przepisy uniemożliwiają postawienia domu bez dodatkowego docieplania? Żaden z wykonawców domów z którymi rozmawiałem do tej pory nic mi na ten temat nie mówił, a rozmawialiśmy o balach o średnicy min. 24cm Spróbuję się tego dowiedzieć ale jeśli byś mógł napisać gdzie ich szukać będę wdzięczny

Pozdrawiam

Cena będzie uzależniona od rodzaju drewna, grubości bali i zakresu robót, który ma wykonać wybrana przez Ciebie firma. Określenie stan surowy otwarty ma przy domach z bali sporą pojemność. Bo np ściany dzałowe mogą być z bali lub wykonane samodzielnie przez inwestora z ceramiki czy w technologii szkieletowej. Może być też pełen strop, włącznie z legarami i sufitami ( podłogą), bądź tylko belki stropowe, dach może być deskowany i wstepnie opapowany, albo położona membrana itd itp.

Dom parterowy jest stosunkowo drogi w fazie budowy fundamentów. Później też nie jest lekko ;) Jego stosunkowo spora powierzchnia ( a co za tym idzie, długość ścian) wymaga w fazie stawiania konstrukcji wykonanie dodatkowych łączeń bali ( co wpływa znacząco na cenę). Jeśli więc kwota o której wspominasz uwzględnia również fundamenty to może być różnie.

Nowe przepisy dotyczą m.in. przenikania ciepła i niestety, najbardziej uderzają w ściany jednowarstwowe http://www.4budowlani.pl/strefa-wykonawcy/budowa-i-remont/sciany/8107-nowe-warunki-techniczne-a-wartosc-wspolczynnika-przenikania-ciepla-dla-scian

Moja duma, kominek własnego projektu zainstalowany w piwnicy (będzie tutaj gabinet, pokój zabaw, i kotłownia. Kamienie wmurowane w stopę kominka, to nie przypadek :D. Kominek będzie dystrybuował ciepłe powietrze do tych trzech pomieszczeń.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248886&d=1395051607

To tyle na razie. Jak cały dom z zewnątrz będzie skończony, dam znać i wrzucę jakieś zdjęcia. NA razie nie ma sensu Was spamowac małymi postępami.

Wojcieszek świetnie ten dom wyglada! ciekawa kolorystyka drewna... plus pomysł z kominkiem w bawialni w piwnicy to strzał w dziesiątkę :)

Dzięki za link do stronki "marmur7" :)

Jeśli chodzi o dom to myślałem o ścianach z bali okrągłych średnicy 24-26cm ale płazy chyba tańsze więc też wchodzą w grę. Ścianki działowe mogą być w konstrukcji szkieletowej. Kwota 150 tys dotyczy samej konstrukcji budynku bez fundamentu z opapowaniem dachu. A co do reszty to chyba po świętach będę myślał :)

pozdrawiam

Dzięki Borge na namiary. PO Wielkanocy ruszamy na południe.

A ja przychodzę z innym tematem: odgromówka w domu z bala. Mam ją teraz do wykonania. Mój elektryk mówił mi o masztowej, ale nie uśmiecha mi się tyka na dachu. Podpowiedżcie z jakich materiałów najlepiej, u mnie na dachu gont drewniany.

@marmur7 zmiany dotyczą certyfikatu energetyczne czy czegoś więcej?

Jeżeli tylko certyfikatu to bym się nie przejmował. Zasadniczo nie ma certyfikatów, które nie spełniają norm...

Zmian jest kilka. Nas najbardziej interesuje współczynnik U, którego jednowarstwowa ściana z bali nie jest w stanie osiągnąć. Prócz wartości tego wspólczynnika zmieniono także brzmienie przepisu w taki sposób, że nie podlega już interpretacji. Nowe przepisy oczywiście nie dotyczą tych, którzy rozpoczeli budowę przed 01.01.2014 roku.

Teraz, gdy ktoś przyniesie do urzędu projekt , w którym będzie uwzględniona ściana jednowarstwowa z bali, to projekt po prostu zostanie odrzucony. W praktyce, jeśli ktoś się uprze i będzie chciał wykonać ścianę bez ocieplenia to może to zrobić, bo przecież nadzór nie sprawdza wykonania domów jednorodzinnych, a certyfikat energetyczny w naszych warunkach można załatwić jaki sie chce.

Nie namawiam nikogo do łamania przepisów, ale traktuję nowe warunki techniczne jako typowy przykład paranoi urzędniczej, której tępogłowi przedstawiciele usiłują wykazać, że wiedzą lepiej w jakim domu ma mieszkać Kowalski niż on sam.

Edytowane przez marmur7

Nie namawiam nikogo do łamania przepisów, ale traktuję nowe warunki techniczne jako typowy przykład paranoi urzędniczej, której tępogłowi przedstawiciele usiłują wykazać, że wiedzą lepiej w jakim domu ma mieszkać Kowalski niż on sam.

Cóż,. Nic na to nie poradzimy. Może kiedyś "mądrzy" urzędnicy zrozumieją, że dom z bali to nie tylko matematyczny wzór.

Ja życzę wszystkim zdrowia i pogodnych Świąt Wielkanocnych a pomysłodawcom nowych przepisów do przeanalizowania (o ile to możliwe) swoich wniosków.;)