Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Borge na namiary. PO Wielkanocy ruszamy na południe.

A ja przychodzę z innym tematem: odgromówka w domu z bala. Mam ją teraz do wykonania. Mój elektryk mówił mi o masztowej, ale nie uśmiecha mi się tyka na dachu. Podpowiedżcie z jakich materiałów najlepiej, u mnie na dachu gont drewniany.

Nie patrz na to, czy Ci się uśmiecha, czy nie, ale po prostu wyszukaj odpowiednie normy (do niedawna były dwie obowiązujące: polska i europejska, nie wiem, jak jest teraz) i zrób dokładnie tak, jak zalecają. Zgodności z normami wymagaj też od elektryka - na piśmie wraz z wynikami pomiarów certyfikowanym urządzeniem! To zabezpieczy Cię przed odrzuceniem wniosku o ewentualne odszkodowanie, gdyby się coś (nie daj Boże) wydarzyło.

Z tego, co mówil mi mój elektryk, to maszt de facto ściąga wyładowania, więc o wiele lepsza jest instalacja tradycyjna, która tylko zabezpiecza. Do rozważenia i dyskusji jest kwestia otoku wokół domu, nie zawsze da się go łatwo zrobić - wtedy stosuje się jakieś wbijane w ziemię pręty, ale szczegółów nie znam (mam otok).

U mnie dach dwuspadowy, więc nie ma udziwnień do instalacji odgromowej. Co do uchwytów to są też takie:

http://www.melle.pl/pl/Oferta/Grupy_Asortymentowe/Dachy_płaskie/akcesoria/1882-UCHWYT_INSTALACJI_ODGROMOWEJ,_Polprofili.html

Zaraz mnie zakrzyczycie, że to do dachu płaskiego, ale do dachów spadowych też są;)

A tam zaraz zakrzyczycie ;) W opisie tego uchwytu jest informacja że przy jego produkcji dodają składników zmniejszających palność. Czyli nie jest niepalny, a temperatura wyładowania może osiagnąć 15 000 C. Mnie interesuje jak zachowa sie dach, czy w ogóle budynek drewniany, gdy w jego bezpośredniej okolicy ( np. na przewodzie odgromowym lub uchwytach mocujących) pojawi się energia cieplna o wspomnianej wyżej temperaturze. Czy w ogóle jest w tymprzypadku sens montażu instalacji odgromowej, czy to tylko psychologiczny chwyt z poprawianiem sobie dobrego samopoczucia :) Edytowane przez marmur7

A tam zaraz zakrzyczycie ;) W opisie tego uchwytu jest informacja że przy jego produkcji dodają składników zmniejszających palność. Czyli nie jest niepalny, a temperatura wyładowania może osiagnąć 15 000 C. Mnie interesuje jak zachowa sie dach, czy w ogóle budynek drewniany, gdy w jego bezpośredniej okolicy ( np. na przewodzie odgromowym lub uchwytach mocujących) pojawi się energia cieplna o wspomnianej wyżej temperaturze. Czy w ogóle jest w tymprzypadku sens montażu instalacji odgromowej, czy to tylko psychologiczny chwyt z poprawianiem sobie dobrego samopoczucia :)

Wyłądowanie atmosferyczne to przeskok ładunków, czyli po prostu przepływ prądu. Z racji tego, że opór istalacji odgromowej jest minimalny, to temperatura tejże instalacji według mnie nie wzrośnie na tyle, żeby było tam 15000 C. Twierdzę nawet, że prawdopodobnie nastąpi jakiś efekt cieplny, ale nie na tyle duzy, by spowodować zapłon. Poza tym przepływ ładunków w instalacji odgromowej jest błyskawiczny, więc czas potrzebny na rozgrzanie się przewodnika jest praktycznie pomijalny. Na koniec: 15000 C podejrzewam, że stopiłoby instalację (nie sprawdzam i nie daję sobie obciąć głowy, że mam rację), bo to temperatura jak z pieca hutniczego. Gdyby więc takie temperatury pojawiały się w instalacji odgromowej, to jej stosowanie byłoby nieuzasadnione. Nie słychać jednak, by piorunochrony topiły się "po pierwszym użyciu":-) Z tego, co wiem, to ściągniecie ładunku do ziemi powoduje, że pod powierzchnią gruntu rzeczywiście następuje wzrost temperatury wokół punktu zejścia wyładowania. Nawet można znaleźć takie stopione kawałki piasku/ziemi, które są wynikiem tego zjawiska.

Temperatury topnienia metali są dużo niższe niż 15000 więc na pewno tyle jest nie do osiągnięcia .Miedź topi sie przy ok 1000 st C . Podobno przy strzale piorunochron rozgrzewa się do "białego" ale w zbyt krótkim czasie by się coś zajarało . Stąd też pewno wymagane odległości drutu od konstrukcji drewnianych . Od dachu z gontu chyba 30 cm - ale głowy nie daję .

Wolałbym tego nie sprawdzać na swojej chałupie ;) Temperatura wyładowania jest energią "wewnątrz" pioruna. Nie wiem czy ktoś był w stanie sprawdzić jaka faktyczna temperatura panuje wokół instalacji odgromowej. Temat nasunął mi sie po tym gdy moi elektrycy, którzy robili mi całą instalację, a którzy mogli zarobić dodatkowo wykonując odgrom, zasugerowali, żebym sobie to podarował, bo jej koszt w stosunku do tego jaki poziom bezpieczeństwa mi faktycznie zapewni, jest chybioną inwestycją.

Będzie czysta profanacja balowego domu :)

ponieważ w środku będzie wyglądał jak typowy z bala w dodatku zachciało mi się wyganiać korniszony z 76 letnich, a niektóre ponad 100 letnie bale ...

ale profanacja nastąpi od zewnątrz, ponieważ albo płyta albo od razu paroizolacja i na to trochę bardzo dużo izolacji.

Będzie czysta profanacja balowego domu :)

ponieważ w środku będzie wyglądał jak typowy z bala w dodatku zachciało mi się wyganiać korniszony z 76 letnich, a niektóre ponad 100 letnie bale ...

ale profanacja nastąpi od zewnątrz, ponieważ albo płyta albo od razu paroizolacja i na to trochę bardzo dużo izolacji.

Adolf w Kętrzynie miał żelbetowe ścianki o grubości 4 metrów a suficik nawet 8m. Już ci dużo nie brakuje, żeby go strącić z pudła ;)

Batkas. Dzięki za podpowiedź. Spróbuję któregoś namierzyć. :)

A może ktoś z forumowiczów orientuje się ile potrzeba mniej więcej oczywiście m3 bali na dom o powierzchni ok 100m2. Czy w ogóle da się bez konkretnych danych z projektu oszacować?

U mnie przy takiej powierzchni 65 mp brakło i coś jeszcze musiałem dokupić .(Płaz 45cm wysoki na 23 szeroki ).

Batkas. Dzięki za podpowiedź. Spróbuję któregoś namierzyć. :)

A może ktoś z forumowiczów orientuje się ile potrzeba mniej więcej oczywiście m3 bali na dom o powierzchni ok 100m2. Czy w ogóle da się bez konkretnych danych z projektu oszacować?

Jeśli 100m2 ma być w parterze to ściany o wysokości 2,70cm przy dwóch ścianach działowych z bala i grubości bala 20cm to około 31m2. ściany 7,5m/14m

Jak wrzucisz rzut budynku to obliczymy dokładnie

Edytowane przez maciej74

Zastanawiam się nad rozwiązaniem Twojej podmurówki. W zasadzie to zastanawiałem sie już wcześniej, bo kiedy pokazałeś zdjęcia bodajże ze strony W. Nitki, to te rozwiązania wydawały mi się mało doskonałe. Szczeliny otwartej zostawić nie możesz, bo pozbędziesz się podwaliny w kilka lat. Jeśli uszczelniać to broń boże akrylem - jeśli już to uszczelniaczem dekarskim ( jest trwałyi zawsze elastyczny) lub woodchinkiem. Wąski kampinos z blachy może być ale przymocowując blachę do podwaliny i tak musiałbyś ją uszczelniać od góry więc na to samo wychodzi. Widziałem kiedyś fajne rozwiązanie z blachą, ale po umocowaniu ceglanego kampinosu trudno byłoby to wykonać w sposób mało inwazyjny a przy okazji estetyczny.. Otóż wzdłuż podwaliny wykonano poziomo nacięcie ( ale pod pewnym kątem). I w to nacięcie mocowano pas blachy. W tym przypadku woda spływając po podwalinie nie ma możliwości by dostać się w głąb drewna ani w szczelinę między cegłą a podwaliną. Edytowane przez marmur7