Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedzi. jest tylko jeden problem - pracownik nie chce być świadkiem w sądzie. Przyjechał do nas z inna poszkodowana panią i zarzekał się, że drewno jest polskie. Ale do sądu nie pójdzie. Można iść do sądu i powiedzieć, że wydaje mi się, iż mnie okradziono? jak to jest? Bo nie ukrywam, jeśli zapłaciłam za drewno pewnie ze 2 razy więcej, niż jest warte to nie mam ochoty tego puścić płazem. A poza tym nie dostaliśmy żadnego certyfikat, zaświadczenia skąd jest drewno, nic. Pomimo wcześniejszych , niestety tylko ustnych zapewnień, że certyfikat będzie. Pan Zbyszek i jego żona byli wręcz oburzeni, że się tego domagamy. Awantura na budowie i wrzask. Oskarżenia, że domagamy się, żeby zdradzili swoje kontakty. Powinnam była nagrywać wszystkie rozmowy z nimi.

No i bale 28, a nie zapłacone 30 cm. śr. wg. Zbyszka różnica w enie 35 tys. za cały dom.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za dużo się nad tym zastanawiasz. Wykonaj ekspertyzę i potwierdź jak to wygląda. Słowa pracownika nie są wiele warte jeżeli nie jest specjalistą w tej dziedzinie. Jeżeli masz ku temu przesłanki po prostu idź do sądu a sprawę wnieś z pomocą kogoś kto się na tym zna (np. prawnika). Taka osoba zapewne pomoże ci zebrać odpowiednie dowody.

Walczyć jest o co, bo pieniądz nie śmierdzi ;)

Kasiu

Bycie świadkiem nie zależy od czyjegoś widzimisie.Osoba powołana na świadka MUSI stawić się w Sądzie i zeznawać pod przysięgą.Inaczej może być ukarana karą pieniężną,a w skrajnych przypadkach doprowadzona z aresztu na rozprawę.Słowa tego pracownika potwierdzi też ta pokrzywdzona Pani więc masz już dwóch świadków.Więc składaj zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa oszustwa(oszacuj swoje szkody)i niech prokurator powołuje biegłego.Ekspertyza zrobiona prywatnie NIE MA ZADNEJ MOCY PRAWNEJ w Sądzie tak karnym jak i cywilnym,a kosztuje dużo.Jeżeli jednak zdecydowałabyś się na proces cywilny to zawsze możesz prosić Prezesa Sądu o zmniejszenie opłaty ,rozłożenie jej na raty i wtedy po powołaniu przez Sąd rzeczoznawcy na biegłego sądowego zapłacisz za ekspertyze.

michuzg

Aglar

ładna chata Ci rośnie , jakie masz wymiary belek . Kolorek ścian pierwsza klasa.

No wiesz, sporą inspiracją były dla mnie zdjęcia Twoich chatek, jakby ktoś nie widział jeszcze, albo nie wiedział gdzie spędzić urlop to podaję link:

http://chatamagoda.pl

http://chatamagoda.blogspot.com

Grubość płaza to na gotowo 19 cm. Kolor jeszcze nie jest ostateczny, bo jeszcze nie ma położonej impregnacji. Chociaż mógłby już taki zostać :) Ale będzie ciemniejszy.

Zdjątka swojej chatki wrzuciłem, gdyż korzystałem i korzystam z wiedzy i inspiracji innych użytkowników, dlatego czuję się w obowiązku wrzucić rezultat wielomiesięcznych przemyśleń, może będą inspiracją też dla kogoś.

Aglar Pamiętam jak oglądałem ten projekt i pamiętam, że było okno narożne ze słupkiem. Kłopotliwa sprawa - pomyślałem.

Opalałeś drewno, czy to taki impregnat? A tak ogólnie to ładnie to Wam wychodzi. Pozdrów Małżonkę.

O Juras, co tam u Ciebie? :) Dzięki za pozdrowienia.

Słupka nie ma, odradził nam nasz góral. Projektując ten słupek kierowałem się takim rozwiązaniem jak tego domu ze zdjęcia w zał. Majster zjadł zęby na drewnie, więc nie śmiałem mu jednak oponować :) W zamian zrobiliśmy jedno okno w kuchni, które będzie dużo większe i nisko położone, tak aby można było "leżeć w oknie" i pić kawę. Marzenie żony. W załączniku wrzucam inspirację o podobnym rozwiązaniu. Wrzucam też ciekawą inspirację leżanki z gliny :)

Dom jest opalony i czyszczony specjalnymi szczotkami sprowadzanymi ze Szwajcarii, których zadaniem jest wyciąganie słojów i ich uwypuklanie. To pomysł górala, bo z powodzeniem takie rozwiązanie stosował jak pracował za granicą. Brudna robota ale efekt wspaniały. Pomalowane są tylko szczyty narazie.

Zadam jeszcze pytanie, bo chyba gdzieś umknęło wcześniej, czy jak robicie kominy systemowe w domach drewnianych, to czy robicie wieńce betonowe po dachem tak aby położyć cegłę lub klinkier jako elewację komina? Bo wysokość komina jest dosyć duża (9-10 m) a o strop się przecież nie opiera, wiec tworzy się taka maczuga. Jedni mi to rozwiązanie polecają (górale) a drudzy odradzają (miejscowi murarze). A chciałem obłożyć system dookola ceglą rozbiórkową i nie ciągnąć jej od dołu.

D_5_wEvk84PX.jpg

949cb5f53f2dfcc57f16f71c286c79f3.jpg

1.jpg

To ja z innej beczki. Pewnie oglądacie czasem "Ucieczkę na wieś" - otóż ilekroć pokazują tam sypialnie lub pokoje na piętrach wiejskich domów, dominuje pewien styl drzwi. Bardzo proste w formie, bez dookólnej ramy , złożone z kilku pionowych desek, połączonychze sobą okuciami bądź po prostu poprzecznymi belkami drewnianymi . Za cholerkę nie mogę znaleźć dobrego graficznego przykładu. Od biedy może być coś takiego :

http://www.tmmill.com/Custom_doors_by_Thomas_and_Milliken_Millwork/images/interior%20panelled%20door.jpg

Podobne drzwi widziałem chyba też u Macieja ?

Pytanie brzmi - czy ktos produkuje u nas takie drzwi, bo wszędzie widzę podobną do siebie sieczkę. Chodzi mi o zwykłe, sosnowe lub świerkowe drzwi, żadnych dębów i innych tanich gatunków ;)

Zadam jeszcze pytanie, bo chyba gdzieś umknęło wcześniej, czy jak robicie kominy systemowe w domach drewnianych, to czy robicie wieńce betonowe po dachem tak aby położyć cegłę lub klinkier jako elewację komina? Bo wysokość komina jest dosyć duża (9-10 m) a o strop się przecież nie opiera, wiec tworzy się taka maczuga. Jedni mi to rozwiązanie polecają (górale) a drudzy odradzają (miejscowi murarze). A chciałem obłożyć system dookola ceglą rozbiórkową i nie ciągnąć jej od dołu.

Aglar. Komin systemowy to taki wymysł, który powinien od dołu do góry zostać wybudowany w technologii przewidzianej przez producenta.

My zawsze robiliśmy komin systemowy do docelowej wysokości, następnie na dachu wokół komina robimy wieniec ( nasz pomysł;) ) i możesz obkładac komin czym tylko pragniesz. Praktycznie większość kominów jest tak wykonana w naszych domach drewnianych. Te o które pytałeś są z kamienia i ważą kilka ton każdy ( elewacja). Jest to sprawdzone rozwiązanie. Choć teraz robimy kominy z cegły kraśnickiej a w środku wkład stalowy 1.4404. Takie kominy są o wiele lepsze i praktycznie niezniszczalne!

pzdr

Aglar. Komin systemowy to taki wymysł, który powinien od dołu do góry zostać wybudowany w technologii przewidzianej przez producenta.

My zawsze robiliśmy komin systemowy do docelowej wysokości, następnie na dachu wokół komina robimy wieniec ( nasz pomysł;) ) i możesz obkładac komin czym tylko pragniesz. Praktycznie większość kominów jest tak wykonana w naszych domach drewnianych. Te o które pytałeś są z kamienia i ważą kilka ton każdy ( elewacja). Jest to sprawdzone rozwiązanie. Choć teraz robimy kominy z cegły kraśnickiej a w środku wkład stalowy 1.4404. Takie kominy są o wiele lepsze i praktycznie niezniszczalne!

pzdr

Daniel, murowany już mi się nie zmieści pomiędzy tragarzami, dlatego będzie systemowy, ewentualnie czymś obłożony (cegła rozbiórkowa, kamień itp.).

W jakim sensie ten wieniec to wasz pomysł? Bo górale mówią, że u nich to standard na Podhalu, a mój kierownik budowy również się z takim rozwiązaniem już spotkał. Tylko miejscowi murarze się dziwują :)

Komin systemowy pod warunkiem gazu, inaczej to zbytek łaski.

Im więcej cegły tym lepiej, ma co łapać ciepło z tego komina.

Straty kominowe właśnie łapie się dobrze przez grube cegły ! 24 lata jak kominiarza nie mam ! i nie potrzebuje ! ponieważ ciąg w kominie jest tak wielki iż wszystko wydziera, ale ciepło jest łapane w cegły i nawet 2 dni jeszcze komin grzeje !! nie dajmy się zwariować ...

To ja z innej beczki. Pewnie oglądacie czasem "Ucieczkę na wieś" - otóż ilekroć pokazują tam sypialnie lub pokoje na piętrach wiejskich domów, dominuje pewien styl drzwi. Bardzo proste w formie, bez dookólnej ramy , złożone z kilku pionowych desek, połączonychze sobą okuciami bądź po prostu poprzecznymi belkami drewnianymi . Za cholerkę nie mogę znaleźć dobrego graficznego przykładu. Od biedy może być coś takiego :

http://www.tmmill.com/Custom_doors_by_Thomas_and_Milliken_Millwork/images/interior%20panelled%20door.jpg

Podobne drzwi widziałem chyba też u Macieja ?

Pytanie brzmi - czy ktos produkuje u nas takie drzwi, bo wszędzie widzę podobną do siebie sieczkę. Chodzi mi o zwykłe, sosnowe lub świerkowe drzwi, żadnych dębów i innych tanich gatunków ;)

drzwi z pionowych desek niby proste ale trzeba dobrać odpowiednio deski bo się lubią paczyć dlatego robi się tzw zetkę, poprzeczne deski spinające które wpuszcza się w pionowe , jak są drzwi szerokie to jeszcze jedną skośną . Deski pionowe mają pióro , wpust lub łączy się na obce pióro. technicznie nie jest to wielka filozofia i każdy stolarz da sobie z tym radę. A tu parę fotek dwie fotki to drzwi zewnętrzne o szerokości 1 m jedne z nich są z dwóch dech oczywiście są ocieplane grubość 12 cm waga to około 80 kg.

1.jpg

2.jpg

4.jpg

5.jpg

3.jpg

Jerzy, o ile nasze drewno nie jest właśnie polskie... jak najbardziej istnieją takie przypuszczenia. Mam świadka, który tak twierdzi, ich byłego pracownika. Dlatego potrzebuję namiar na rzeczoznawce sądowego, który zbada nasze bale i jego werdykt byłby podstawą w sądzie. Wtedy to już sprawa karna i my nic nie płacimy. W tej chwili proces cywilny kosztował by ok. 10 tys. i po prostu nie mamy tych pieniędzy. Poza tym ściągalność z nich żadna, nie miało by to sensu.

Marmur, na razie dzielimy działkę, a to w pl trwa, więc domu do sprzedaży nie ogłaszaliśmy. I tak będzie do sprzedania trudny, technologia, miejsce, wielkość działki to same zaporowe czynniki.

Tak czy inaczej na pewno następny dom też będzie z bali. Sami najlepiej wiecie, dlaczego :)

katarzyno jeśli to nie jest dla ciebie większy problem to wklej zdjęcia słoi paru belek w jak największym zbliżeniu z przyłożonym metrem zobaczymy jak gęsto są słoje i się porówna z usłojeniem rodzimego modrzewia . Raczej to w niczym nie pomorze twojej sprawie , to tak z czytstej ciekawości

drzwi z pionowych desek niby proste ale trzeba dobrać odpowiednio deski bo się lubią paczyć dlatego robi się tzw zetkę, poprzeczne deski spinające które wpuszcza się w pionowe , jak są drzwi szerokie to jeszcze jedną skośną . Deski pionowe mają pióro , wpust lub łączy się na obce pióro. technicznie nie jest to wielka filozofia i każdy stolarz da sobie z tym radę. A tu parę fotek dwie fotki to drzwi zewnętrzne o szerokości 1 m jedne z nich są z dwóch dech oczywiście są ocieplane grubość 12 cm waga to około 80 kg.

Właśnie takie drzwi mi się podobają. One chyba nie mają felca ? U nas dominują drzwi z ramą i wstawianymi płycinami - wszystko co odbiega od tej normy , nawet jesli jest to prościutka konstrukcja, traktowana jest jako produkcja nietypowa, artystyczna ( czyli droższa x 3 ). Zaczynam się zastanawiać czy kolejnej rzeczy nie robić samemu. Musiałbym się jednak rozejrzeć za fajnymi okuciami.

DanielSIS - robicie świetną stolarkę z wyższej półki, podejrzewam, że nie byłoby mnie stać na Wasze produkty :)

Edytowane przez marmur7

fajne okucia mają jedną zasadniczą wadę brak regulacji a jak wiesz wszystko co drewniane żyje swoim życiem . Większy problem to dobór odpowiednich desek , jak lerzą w sztaplu to prościutkie a jak je postawisz w piona to zacznie je wykręcać , a jak zrobisz drzwi odzielające pomieszczenie zimne np spiżarnia od ciepłego to mogą się cuda dziać .Ja to rozwiązuję tak po pierwsze deski wybieram takie które były wycinana jak najbliżej rdzenia wyjmuję z sztapla i opieram o ścianę i tak sobie stoją parę , paręnaście dni , jeśli nie zacznie nimi kręcić to się nadają.

Pierwsze drzwi robiłem jeden dzień , nie mam jakiś super narzędzi stolarskich , teraz zrobienie drzwi to kwestia dwóch do czterech godzin lużniej roboty , więc mnożenie robocizny razy 3 bo nie typowe to zdzierstwo .

dzwi takie mają felce

Daniel: tak, a jak wygląda to wasze autorskie rozwiązanie i w czym jest lepsze od tego klasycznego wieńca? (jeśli to nie tajemnica)

aglar...komin systemowy musi być postawiony od dołu do góry wedle zaleceń producenta oraz zgodnie ze sztuką. Wieniec klasyczny to zepsucie takowego komina. Dlaczego? Po pierwsze nie zapewniamy właściwej izolacji wkładu ceramicznego oraz właściwego przewietrzania takiego komina! Poza tym ceramika nie może być w żadnym wypadku na sztywno, ponieważ prędzej czy później pęknie. Tak w skrócie. Dlatego my budujemy komin systemowy ponad dach ( wysokość docelowa). Oczywiście każdy komin a raczej pustak systemowy ma na rogach otwory na pręty zbrojeniowe i to koniecznie trzeba zrobić!!!

Cały komin powinien być zaciągnięty klejem elastycznym i weń wtopiona siatka elewacyjna. Nad dachem wokół komina na papie, ale nie mającej nic wspólnego z papą na poszyciu robi się wieniec. W pustaki systemowe co 8 cm wbija się pręty zbrojeniowe, tak aby wystawały 10 cm, następnie dookoła komina daje się pręty zbrojeniowe i zalewa mocnym betonem. Na tym możesz murować z cegły, kamienia...co chcesz. Jest to sprawdzone i trwałe rozwiązanie, wystarczy dokładnie wypełniać zaprawą szczelinę między cegłą a kominem i co jakiś czas dawać pręty w fugę.

DanielSIS - robicie świetną stolarkę z wyższej półki, podejrzewam, że nie byłoby mnie stać na Wasze produkty :)

Owszem...ale nie w przypadku najprostszych form. Chociaż i proste formy trzeba umieć zrobić zgodnie ze sztuką...Drzwi z kilku prostych desek, często na "zetkę" z pięknym kowalstwem ( a nie tym ze sklepu ) to forma ponadczasowa i bardzo popularna i nie droga:yes:

pzdr