Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O Juras, co tam u Ciebie? :) Dzięki za pozdrowienia.

Słupka nie ma, odradził nam nasz góral. Projektując ten słupek kierowałem się takim rozwiązaniem jak tego domu ze zdjęcia w zał. Majster zjadł zęby na drewnie, więc nie śmiałem mu jednak oponować :) W zamian zrobiliśmy jedno okno w kuchni, które będzie dużo większe i nisko położone, tak aby można było "leżeć w oknie" i pić kawę. Marzenie żony. W załączniku wrzucam inspirację o podobnym rozwiązaniu. Wrzucam też ciekawą inspirację leżanki z gliny :)

Dom jest opalony i czyszczony specjalnymi szczotkami sprowadzanymi ze Szwajcarii, których zadaniem jest wyciąganie słojów i ich uwypuklanie. To pomysł górala, bo z powodzeniem takie rozwiązanie stosował jak pracował za granicą. Brudna robota ale efekt wspaniały. Pomalowane są tylko szczyty narazie.

Co tam u mnie? Hm, w zasadzie nic się nie zmieniło. Pamiętasz, jak napisałem o skoku do „głębokiej wody”. Ty zaś napomkąłeś, że przydałoby się „koło ratunkowe” i wyobraź sobie, że przestraszyłem się. Chwilę potem dostałem propozycję pracy jako grafik. Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, bo trochę moje „marzenie” oddaliło. Jednak nie złożyłem broni. O mały włos miałem wybudować domek letniskowy, jednak w ostatniej chwili ten ktoś rozmyślił się na rzecz murowanego, bo jego syn ma firmę budowlaną. Teraz miałem (lub mam) wybudować taką drugą chatkę jak moja - sprawa nie zakończona. Powiedziałem, że owszem mogę to zrobić, ale chciałbym ruszyć początku przyszłej wiosny, bo zanim załatwi się drzewo to minie trochę czasu i nie byłem pewny, czy dam radę przed zimą. Jak i z nim nic nie wyjdzie, to mam zamiar zrobić wiate, tak żeby z formy nie wypaść, w stylu garażu jaki kiedyś zrobiłem. I to tyle.

Marmur ja takie drzwi zrobiłem, z krzywych desek ;).

drzwi.jpg16062014135_1.jpg

Edytowane przez JerzyBw

Jerzy - drzwi rewelacyjne, proooooooszę o więcej zdjęć z bliska i kilka szczegółów o ich wykonaniu ( grubość desek, czy mają obce czy własne pióro itd) Nawiasem mówiąc moja druga połowa stwierdziła patrząc na Twoje dzieło, że to jej druga miłość od pierwszego wejrzenia ( zaraz po mnie ) ;) ;)

Ja mam 4 pomieszczenia w bliskiej odległości więc czworo drzwi obok siebie, z wielkimi , taśmowymi okuciami mogłyby się kojarzyć z aresztem śledczym i wejściem do cel ;)

Dlatego chciałbym drzwi proste i niezbyt zdobne. Okucia mogą być, ale nieprzytłaczające. Narobiliście mi smaka Waszymi rozwiązaniami.

Maciej - Twoje drzwiczki do WC również są jednym z faworytów :) Na jednym ze zdjęć pokazujesz deski poprzeczne wpuszczone w dechy główne. Czy z drugiej strony równiesz dajesz jakąś stabilizująca deskę poprzeczną ?

DanielSIS - przy okazji wrzucania zdjęć, fajnie jakbyś podał choćby orientacyjną cenę.

Edytowane przez marmur7

Maciej - Twoje drzwiczki do WC również są jednym z faworytów :) Na jednym ze zdjęć pokazujesz deski poprzeczne wpuszczone w dechy główne. Czy z drugiej strony równiesz dajesz jakąś stabilizująca deskę poprzeczną .

wystarczy deska poprzeczna wpuszczona w pionowe , u m,nie na zdjęciu ta po drugiej stronie pełni tylko funkcję estetyczną i zakrywa śruby .

W drzwiach np do łazienki nie mam okuć tylko zwykłe zawiasy drzwiowe , nie dawałem okuć właśnie ze względu na przytłaczalność .

Myślę że drzwi jerzego przebiły wszystko , mi się też bardzo podobają

Edytowane przez maciej74

Witam wszystkich,

Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale również jestem zainteresowany wybudowaniem domu z drewna i tu moje pytanie czy kiedykolwiek miał ktoś do czynienia z tą firmą http://www.drewbud.com.pl? Zależałoby mi na opinii czy warto, czy może lepiej rozglądać się za innym wykonawcą.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Piotrek

Dziękuję chłopaki – to miłe.

Marmur drzwi są zrobione w prosty sposób. Po drugiej stronie jest zetka – też z krzywych desek. Nie ma obcego pióra ani własnego. Chociaż myślę, że z tym nie byłoby problemu u stolarza. Ja nie miałem niestety takich narzędzi. Połączenie pomiędzy deskami zrobiłem tak, że najpierw dłutkiem 10mm zrobiłem rowek ok. 1mm na bokach deski po środku i nakleiłem taką brązową gumową uszczelkę do okien. Potem wszystkie deski na stole ścisnąłem i skręciłem. Na zetce zrobiłem najpierw otwory na wkręty. Jest to totalnie ręczna robota, nie miałem wtedy piłki el. (wyrzynarki) pomagałem sobie nawet piłą spalinową, dłutem, itp. i przez to dokładność nie była idealna jaką bym chciał, to dodatkowo szczeliny, tam gdzie było można, wypełniłem takim brązowym silikonem. który po wyschnięciu żyletką wyciąłem jego nadmiar. Dobry stolarz zrobi tak, że nie trzeba będzie tego silikonu. Framuga mała jedno wcięcie, tak żeby schowały się tam drzwi. Drzwi nie mają naokoło wcięcia - schodka. Grubość deski to 2,5cm. Jak wybuduję chałupę, to zrobię drzwi grubsze. Zawiasy są takie, jak w piwnicy w blokach - współczesne czarne. Od podwórza są śruby - grzybki, które trzymają zawiasy na wkręty. Zamek stary, puszkowy kupiony na allegro.

Może dzisiaj zrobię zdjęcie zetki, to tutaj wkleję.

Edytowane przez JerzyBw

• 2 weeks później...

Jak już decydować się na ścianki szkieletowe na parterze, wiadomo że w zaden sposób nie mogą być połączone ze stropem na sztywno. Odstęp powinien być około 10cm. W belkach stropowych wkręcone powinny być bolce, w górnej beleczce zamykającej szkielet otwory. Bolec swobodnie wchodzi sobie w otwór podczas osiadania, jednocześnie trzyma całą konstrukcję w pionie. I tak co każdą belkę stropową.. Ale chyba najlepsze ścianki działowe na parterze to z bala jak ściany nośne albo ściany ryglowe. Tutaj uniknięcie obsiadania robi się w inny sposób...albo reguluje słupami odpowiednio krótszymi na czopie albo śrubami.

pzdr

Pamiętam, pamiętam, tych rozmów się nie zapomina :)

Patrząc na Twoje zdjątka to nie mam wątpliwości co powinieneś dołożyć do swojej oferty, śliczna stolarka!

Co tam u mnie? Hm, w zasadzie nic się nie zmieniło. Pamiętasz, jak napisałem o skoku do „głębokiej wody”. Ty zaś napomkąłeś, że przydałoby się „koło ratunkowe” i wyobraź sobie, że przestraszyłem się. Chwilę potem dostałem propozycję pracy jako grafik. Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, bo trochę moje „marzenie” oddaliło. Jednak nie złożyłem broni. O mały włos miałem wybudować domek letniskowy, jednak w ostatniej chwili ten ktoś rozmyślił się na rzecz murowanego, bo jego syn ma firmę budowlaną. Teraz miałem (lub mam) wybudować taką drugą chatkę jak moja - sprawa nie zakończona. Powiedziałem, że owszem mogę to zrobić, ale chciałbym ruszyć początku przyszłej wiosny, bo zanim załatwi się drzewo to minie trochę czasu i nie byłem pewny, czy dam radę przed zimą. Jak i z nim nic nie wyjdzie, to mam zamiar zrobić wiate, tak żeby z formy nie wypaść, w stylu garażu jaki kiedyś zrobiłem. I to tyle.

Marmur ja takie drzwi zrobiłem, z krzywych desek ;).

[ATTACH=CONFIG]265699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]266102[/ATTACH]

A w zał. ostatnia fota z mojej budowy. Chata prosta jak budowa cepa :) Górale praktycznie swoją robotę skończyli. Nie mam większych zastrzeżeń, budowa z nimi to była fajna przygoda. Muszę im gdzieś osobno wystawić laurkę :D

ps. dzieki DanielSIS za ciągłe wsparcie.

dom.jpg