Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy robiąc fundamenty robiliście specjalne zbrojenia pod komin i ew. ścianki działowe?

Tomku a co rozumiesz przez specjalne zbrojenia.

U mnie pod kominem i pod ściankami działowymi zrobione były normalne ścianki fundamentowe, o ile dobrze pamiętam :roll:

Podobno bal powyżej 20 cm nie trzeba docieplac,poza oczywiście usczelnieniem przestrzeni między balami.

Zobacz co Babcia miała na wewnetrznych ścianach,dom uzytkowany przez kilkadziesiat lat ma bale,których powierzchnia nadaje sie do czyszczenia albo zakrycia k-g.My musielismy zrobic to drugie.A to znów problemy z przestrzenia miedzy balem a k-g,daliśmy wate i folię

A co sadzicie o domu z bali PCV w okleinie zloty dab?

Sen zimowy!? Przy 20 stopniach na zewnątrz!!! :D

A tak poważniej -pewnie gdzieś są architekci specjaliści od domów z drewna ale:

po pierwsze - nie znam ich

po drugie - zdecydowanie większy jest wybór projektów "tradycyjnych" a każdy producent domów drewnianych może ci zaadoptować projekt do swojej technologii przy okazji uwzględniając twoje ewentualne zmiany w projekcie gotowym.

No i różne firmy różnie z drewna budują więc mogłoby się okazać, że zgłaszając się do jednej z nich z gotowym projektem drewnianego domu i tak trzeba by go dostosowywać, więc wydaje mi się , że łatwiej zdecydować się najpierw na wykonawcę (który często ma zaprzyjaźnionego architekta) , potem znaleźć projekt, który wybrany wykonawca zaadoptuje. :roll:

• 2 weeks później...

Obserwuje ten temat od niedawna, przeczytałem juz praktycznie wszystkie wypowiedzi.

Cały czas obserwowałem Forum myśląc o kupnie działki a potem budowie małego domku.

Ale teraz chyba (nie jestem jeszcze do końca pewny) moje plany skierowuje na kupno chaty z bali.

Mam juz dwie takie namierzone- szczególnie jedna jest pięknie położona. Dlatego nie chciał bym jej przenosić tylko adoptować do zamieszkania.

Wstępnie myśle o rekreacji, ale mam nadzieję ze bardzo wolno przekonam drugą połowę o dłuższym zamieszkaniu.

Tylko jak za to się zabrać? . Na co szczególnie zwracać przy oględzinach przed kupnem.

A potem dalsze pytania- ale to w następnym wątku aby na starcie nie spalić, i nie zrazić zbyt wielkimi wymaganiami.

Jak się zabrać za przekonywanie drugiej połowy , czy za kupno domku.

Jeśli to pierwsze to nie śmiem się wypowiadać. :wink:

Jeśli o drugie , to cóż - jeśli podoba ci się miejsce to trzeba by zabrać tam jakiegoś cieślę, żeby sprawdził stan samego domu, ewentualnie określił orientacyjne koszty adaptacji. Potem warto potargować cenę zakupu a w między czasie sprawdzić "papiery".

Niby wszystko proste :lol: .

No i na koniec zostają dwie fazy proste jakby mniej:

- przekonać połówkę

- zaplacić.

Powodzenia!

Ryszard, przenosząc dom, zrobiłam nowe fundamenty, wymieniłam podwalinę, trzy pary krokwi, całe pokrycie dachu. Interesował mnie głównie stan bali, a i o tym przekonałam się dopiero po rozbiórce. Ty będziesz musiał sprawdzić nie tylko w jakim stanie są bale, ale WSZYSTKO, fundamenty, komin, instalacje itd. itd.

Ale i podwalinę można wymienić nie przenosząc domu, wystarczy go podnieść :wink:

http://www.teatrnasz.pl/rys/rib1a.jpg