Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie drogich "balowiczów" :)

Dawno nie uczestniczyłem w "forumowaniu" ale to z tej bieganiny zawodowej między innymi, ale także za całą papierologią dotyczącą budowy mojego wymarzonego domku z bali:). Sprawa ma się ku końcowi (jeśli chodzi o papiery), i chciałbym zabrać się za najważniejszy etap czyli budowę. W związku z tym chciałbym prosić Was wszystkich na tym forum o opinię o firmach, które są w kręgu moich zainteresowań co do budowy. Chodzi mi o wszelkie informacje, które pozwolą mi uniknąć kłopotów.

Chodzi mi o takie firmy : 1) Drew-House z siedzibą w Świdniku, 2) Nordline - Rudna Mała okolice Rzeszowa, 3) Hausler - Zawoja-Limanowa, 4) Bud-Bob Bogdan Sudol z Żabiej Woli. Mam jeszcze parę innych ale może na razie to wystarczy.

Będę wdzięczny za pomoc. A może ktoś z drogich "balowiczów" poleci kogoś sprawdzonego, pewnego jednocześnie nie przesadzającego cenowo.

Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości przy budowach :)

Z żabiej woli był zbyszek57 ten od drewna syberyjskiego co to oszukał katarzynę więc ja bym uwarzał.

na stronie 527,528 kaśka pisze o nim

Też zwróciłem na to uwagę, ale Artur prawdopodobnie podał błędną informację. Zbyszek działał w Żabiej Woli spod Grodziska Maz., a wspomniana firma jest z Wilczej Woli - woj. Podkarpackie. Niemniej, jak wspominał Aglar, zanim podpisze się jakąkolwiek umowę, trzeba zebrać wszelkie możliwe informacje. Te z internetu są tylko wstępem do zbierania informacji właściwych.

Na gorze jest 6cm szczelina wypełniona styropianem.Ten dom jest z suchego drewna i nie osiądzie więcej(o ile wogóle) niż 3cm.Co do pianki to nie wiem jak wróci Połówek to go przepytam.A tak przy okazji zapytam Marmur co masz położone na tarasie?Nam proponują deskę modrzewiową (cena nawet przystępna)ale po tych perypetiach Katarzyny mam jakiś uraz do modrzewia.

Przy suchym drewnie szczelina 6 cm w zupełności starczy - jeśli masz jednak drzwi mocowane na bocznych listwach slizgowych to pianka utrudni osiadanie.

Kasia nie miała przecież domku z modrzewia tylko z sosny syberyjskiej ( o ile to drewno widziało w ogóle Sybierię). Modrzew jest ok, możesz spokojnie go brać. Też chciałem modrzew, ale drewniane deski tarasowe lepiej się sprawują gdy taras jest w całości wykonany na wysokiej konstrukcji drewnianej( tak jak ma np Wojcieszek) U mnie taras pełny, betonowy - gdybym połozył na to deski to po pół roku błotko z ogrodu całkowicie zapchałoby ni przestrzeń między legarami, więc zrezygnowałem z okładziny drewnianej.

Tylko przestrzegam bo ja jestem monotematyczny i tylko o domach i drewnie gadam :)

Da się wytrzymać, gorzej gdyby Twoją pasją był np montaż szamb bezodpływowych ;)

Batkas - przywołałem przykład Wojcieszka, ale on ma nie tyle taras co ganek - chodziło mi głównie o typ konstrukcji :)

Edytowane przez marmur7

modrzew na taras jak najbardziej nie ma co się bać u mnie zwykła jodła na tarasie niczym nie malowana już dziesięć lat leży i nic jej zbytnio nie jest , a modrzew jest o wiele wytrzymalszy

Ja mam deski modrzewiowe na tarasie od 5 lat. Takie zwykłe, strugane, a nie ryflowane ze sklepu. Dość ważna sprawa to legary - najlepiej, jeśli też będą z modrzewia. Ja mam legary sosnowe i trochę deski wyciągają z nich wkręty. Szerokich desek, mimo że ładniej wyglądają, także nie polecam, bo łatwiej się łódkują. Konserwuję taras olejem z Juli (chyba jedna z najtańszych opcji).