Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy koledzy i koleżanki, czy moglibyście pomóc mi w szacunkowej wycenie budowy takiego domku jak w poniższych linkach? Powierzchnia to niecałe 90m2. Projekt zaczerpnięty z domków z wioski jagny w Poroninie. Jestem w tak wstępnej fazie, że jestem ciekawy czy stać mnie na taki domek, nawet rząd wielkości cenowej będzie dla mnie cenny. Do różnych wykonawców już też napisałem, fajnie byłoby skontaktować się z człowiekiem który stawiał dokładnie te. Pisałem do właściciela może odpowie.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/48f210c82998.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f9fbd21d868.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9469c4cf1bc7.jpg

Edytowane przez motoluka

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powierzchnia to niecałe 90m2.... Jestem w tak wstępnej fazie, że jestem ciekawy czy stać mnie na taki domek

projekt jest ciekawy architektonicznie ale IMO przy tak niewielkich wymiarach, wielkie bale nadaja mu ciezki wyglad

za kwote ktora wymieniles, spokojnie wybudujesz taki dom, wystarczy jeszcze na niezle auto : ) pod warunkiem ze nie bedziesz montowal baterii lazienkowych z 24-ro karatowego zlota ; )

nie bierz jednej firmy do wykonania calosci pod klucz, wynajmuj miejscowych rzemieslnikow do poszczegolnych etapow, sa konkurencyjni cenowo i calkiem niezli

pozdrawiam

:Witam. Tak jeszcze wrócę do ostatniej dyskusji z aglarem w innym topiku....w zakresie techniki ciesielskiej. Na profilu na Facebooku zamieściłem zdjęcia domu drewnianego z modrzewia oraz budynku gospodarczego budowanego na Mazurach. Warto zwrócić uwagę na ściany wewnątrz domu drewnianego....https://www.facebook.com/media/set/?set=a.822373077782197.1073741836.672882519397921&type=1

Pozdrawiam.

Edytowane przez DANIEL SIS

projekt jest ciekawy architektonicznie ale IMO przy tak niewielkich wymiarach, wielkie bale nadaja mu ciezki wyglad

za kwote ktora wymieniles, spokojnie wybudujesz taki dom, wystarczy jeszcze na niezle auto : ) pod warunkiem ze nie bedziesz montowal baterii lazienkowych z 24-ro karatowego zlota ; )

nie bierz jednej firmy do wykonania calosci pod klucz, wynajmuj miejscowych rzemieslnikow do poszczegolnych etapow, sa konkurencyjni cenowo i calkiem niezli

pozdrawiam

Tak tez zrobie, porozsylalem zapytania na razie wyceny od 1390 do 5000 za m2 pod klucz, postaram sie skontaktować z wykonawcami którzy stawiali dokladnie te domki. Radzicie nie robic pod klucz tylko np. zamkniety surowy i wykoncznie z instalacja osobno?

Tak tez zrobie, porozsylalem zapytania na razie wyceny od 1390 do 5000 za m2 pod klucz, postaram sie skontaktować z wykonawcami którzy stawiali dokladnie te domki. Radzicie nie robic pod klucz tylko np. zamkniety surowy i wykoncznie z instalacja osobno?

Jeżeli mogę doradzić....Jeśli chodzi o ceny pod klucz to rozsądna cena, gwarantująca jakość i dobre materiały zaczyna się od 3500 do 5000 nawet więcej w zależności od standardu ( jakość stolarki, z jakiego drewna, instalacje itd ). Taniej się nie da i lepiej uważać na takie oferty.

Jeżeli firma jest sprawdzona i ma doświadczenie w robieniu pod klucz to oczywiście lepiej taką firmę wybrać, unikamy wtedy przewalania się różnych ekip, narzekania jeden na drugiego, oszczędzamy czas i pieniądze. Dom drewniany i jego wykańczanie rządzi się trochę innymi prawami i zasadami więc niech robią to sprawdzone ekipy a instalacje elektryczne i hydrauliczne koniecznie pod czujnym okiem osoby odpowiedzialnej za konstrukcję domu albo sprawdzeni podwykonawcy. Dlaczego? Dom pracuje, dom obsiada i instalacje robione na sztywno ulegną uszkodzeniom, tak samo tyczy sie ocieplenia i puszczania instalacji z wodą gdzieś przy balach, gdzie może być mostek termiczny albo na podcieniach....

Pozdrawiam i życzę samego zadowolenia z budowy wymarzonego domu.

Daniel SIS

Sciany ciekawe tylko jak rozprowadzić i schować instalacje elektryczną?

Otóż na ścianach nośnych instalacja bedzie schowana pod ociepleniem, notomiast na działowych , z racji tego, że wszystko to modrzew, który ma piękną barwę po doprowadzeniu do ładu, instalacja elektryczna będzie rozprowadzana w rurkach miedzianych. . taka koncepcja i wola inwestora;)

pzdr

Jeżeli mogę doradzić....Jeśli chodzi o ceny pod klucz to rozsądna cena, gwarantująca jakość i dobre materiały zaczyna się od 3500 do 5000 nawet więcej w zależności od standardu

czyli przy najniższej cenie za 120m2 wychodzi 420000 tyś . Kończę swój dom 120m2 standard wyślę że wysoki np gont drewniany na dachu budżet zamknę 120000 tyś zł to są koszty materiałów użytych na budowę (mogło by być taniej gdybym miał własny trak) domu pod klucz , za 1m2 1000 zł .

Z tych rachunków wynika że zostaje 300000 tyś ładny wynik :)

Edytowane przez maciej74

U nas przy koszcie 5 tys za m2 developerzy dodają każdemu inwestorowi dwudziestoletnią , bezpruderyjną asystentkę 90-60-90, która takim króliczym ogonkiem zamiata wszelkie pyłki z karoserii Bentleya właściciela domu. Nie trzeba dodawać, że Bentleya tez dodają :) Edytowane przez marmur7

Mowa jest o stanie "pod klucz", gdzie mamy generalnego wykonawcę. Podczas korespondencji z wieloma firmami taka cena (3500) była standardem, nierzadko osiągając 4500. Motoluka - może warto się zastanowić ile możecie sami zrobić (z moich wyliczeń i wybraniu wykonawcy na SSO) wynika, że 50% ceny to robocizna. SSO - max 1400 / m2, SSZ - max 1800 / m2. I w tych cenach można mieć naprawdę dobrych wykonawców i przyzwoity materiał :)

Panowie marmur i maciej. Rozmawiamy o cenach, jakie chodzą w budowaniu domów drewnianych pod klucz przez firmy a nie lokalnych " złotych rączek " czy ekip " na czarno" bądź systemem gospodarczym...tak rodzinnie.

W Polsce działają firmy, które mają wykwalifikowanych fachowców z papierami, maja zaplecze logistyczne, maszynowe, dają prawną gwarancję. Powoli kończą się czasy, gdzie partyzantka miała miejsce na budowach...z resztą bardzo często i gęsto forumowicze o tym piszą na FM i skarżą się oraz proszą o pomoc.....bo albo tanio i żle, albo brak pojęcia etc.

Poniżej trzy przykłady domów wykonanych przez naszą firmę kompleksowo, pod klucz. Zdjęcia z wnętrz wrzucę na profil FB. Drodzy, reszta bez komentarza;)

http://images41.fotosik.pl/1996/2a967551e77def88.jpg

http://images64.fotosik.pl/201/7d5b30c733f5e1df.jpg

http://images62.fotosik.pl/1154/e21dd6027c8f469d.jpg

Pozdrawiam.

Mowa jest o stanie "pod klucz", gdzie mamy generalnego wykonawcę. Podczas korespondencji z wieloma firmami taka cena (3500) była standardem, nierzadko osiągając 4500. Motoluka - może warto się zastanowić ile możecie sami zrobić (z moich wyliczeń i wybraniu wykonawcy na SSO) wynika, że 50% ceny to robocizna. SSO - max 1400 / m2, SSZ - max 1800 / m2. I w tych cenach można mieć naprawdę dobrych wykonawców i przyzwoity materiał :)

Dokładnie, pewne rzeczy można zrobić systemem gospodarczym. Dużą oszczędnością jest np wykonanie fundamentów samemu. Można samemu pozyskać drewno o ile znamy się na tym;) Wybór pokrycia dachu, wybór stolarki okiennej i drzwiowej, zaawansowanie instalacji, materiał z jakiego wykonane będą podłogi, schody i wiele innych aspektów wpływa na cenę.

Pzdr

tak duże nie znaczy zawsze dobre dom nie stawia firma tylko ludzie , duże firmy muszą być drogie bo mają koszty , plac , biuro , pracownicy biurowi , auta , reklama i na koniec właściciele bo najczęściej to spółki a karzy z nich chce zarobić i kto za to płaci pan pani społeczeństwo .

Przykład dawno temu szukałem desek stropowych nie chciałem takich samych szerokości i nie mogły być węższe niż 15 cm , podjechałem do firmy produkującej błazerję , podłogi itp , jak usłyszałem cenę to przysiadłem grubo ponad 100% ceny podstawowej , tłumaczeni koszty utrzymania firmy i nietypowe zleceni finał był taki że znalazłem stolarza który wykonał mi to w cenie zwykłej najtańszej podbitki , to samo przechodziłem z drzwiami i tam też , panie to jest nietypowe zlecenie i koszty utrzymania firmy.

Myślę że tak też to działa w przypadku budowy domu to jest nie typowe bo z bala a nie pustaka :) i firma kosztuje .

Nie ma tu wielkiej filozofi stawiamy dom i tak ściany domu 120m2 to koszt materiał cena z tartaku 10000 tyś ,postawienie załóżmy 50 000 tyś a jeśli chodzi o dach strop materiał to około 25000 tyś a ile kosztuje wykonanie 1m2 to sobie można w necie wyguglować bo prócz konstrukcji drewnianej ścian szczytowych to niczym się nie rożni od dachu na domu murowanym .

Na szczęście są ZŁOTE RĄCZKI i można postawić dom taniej , gdyby ich nie było to domy drewniane posiadali by tylko bogacze .

Edytowane przez maciej74