Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tanio nie tanio chcąc kupić taki dom do przeniesienia musisz zapłacić za rozbiórkę a w przypadku tego domu dach strop i może ściany są ocieplane więc trzeba wszystko zedrzeć , przetransportowanie chaty , do teko dochodzi inwentaryzacja i projekt domu musi być indywidualny a to kosztuje , prawie zawsze konstrukcję dachu robisz nową a blachy nie wykorzystasz więc poszycie nowe .Koszta tych operacji to około 15000 tyś do tego dodaj cenę domu np. 10000tyś to przy sumie 25000 tyś jaką masz wydać to wystarczy dodać 5000tyś i kupujesz materiał nowy .

A stawianie ze starego czy nowego to prawie to samo więc cena podobna .

przecież jak kupujesz cokolwiek używane to płacisz mniej niż za nowe , to samo z domami .

Jak pisałem, nie mam tutaj doświadczenia i tak z dyletanckiego punktu widzenia wydaje się tanio, ale pewnie jest tak jak piszesz. Rozbiórka to mi się wydaje, że jest bardziej pracochłonna niż budowanie nowego.

Tak trochę z innej strony statnio widziałem jakiś programik gdzie przenosili chatę w całości, z miejsca na miejsce, więc gdyby sie udało przewieźć taki domek to wtedy chyba byłoby tanio :) A, że jest to mozliwe to dodam, że drewniany domek babci mojej żony, zaliczył przeprowadzkę i w całości przejechał tak z 10 kilometrów. Ten domek to parterówka o podstawie tak z 8mx10m, stoi do dzisiaj w nowym miejscu.

Który? Mój rekreacyjny? Całoroczny, nieocieplany, mieszkam już od 17 lat.

Jak mi przeniesiesz za 25 tys. zł ten dom z nowym dachem jak to wyliczyłeś to pisz, chętnie zamówię.

Chyba, że jest dokładnie jak napisałeś, czyli 25000 tyś co jest równe 25mln złotych, to odpadam :p

18 tys. to ja dałem za okna drewniane na parterze i piętrze, a gdzie reszta przy budowie nowego :/

Edytowane przez goralski

goralski żle zrozumiałeś . jeśli np ten dom kupisz za 10000 tyś to za samą rozbiórkę zapłacisz około 5000 tyś , architektowi musisz zapłacić za inwentaryzację i projekt indywidualny by postawić go na nowym miejscu około 10000 tyś no i transport to są grosze :).

Czyli wydasz 25000 tyś i masz dom w nowym miejscu a za złożenie to płacisz dodatkowo.

W przypadku rozbiórek krokwie,jętki itp. ulegają uszkodzeniom np wydrzyj gwoździa krokwiaka 30cm którym jest przybita krokwia do belki wieńcowej .krokwie łączone na kalenicy też często strzelają itp. W tym przypadku dom jest w miarę nowy i może dużych strat nie będzie . Przy starych chałupach całą więźbę dachowa i strop robi się z nowego materiału

A zresztą po co te pytanie ile to może kosztować jak dobrze wiesz ile chcesz za to wystaw na alegro i czekaj , widziałem i po 30000 tys podobne domy ogłoszenia wiszą po rok i dłużej i wątpię że w tych pieniądzach ktoś to kupuje .

czyli chyba przeniosę sobie ten dom :p

ile w takim razie może wynieść montaż? więźba i dach? powiedzmy najtańszy rodzaj blachy, którą się w prosty sposób montuje, bo zdaję sobie sprawę, że ta obecnie zawijana to może i materiał tani, ale roboty od groma.

dzięki za dotychczasowe info.

p.s. nie stosuj tego dopiska "tyś" skoro już podajesz pełne kwoty :/

to sa dwa zupelnie rozne preparaty, Wax Oil nie stosowalem ale podejrzewam ze nie tworzy zadnych powlok i jest przeznaczony glownie do podlog , natomiast Olej Dunski taka powloke (podobna do lakieru) tworzy

na podstawie doswiadczen kogos innego z forum, zabezpieczylem (w ubieglym roku) Olejem Dunskim ramy okien, ramy drzwi i ich oscieznice, zamierzam tez zabezpieczyc wnetrze lazienki ktore jest narazone na powstawanie pary wodnej, tam IMO Olej Dunski bedzie sie sprawdzal

oczywiscie nikt nie zabroni Ci zastosowac go na scianach wewnetrznych a jak wyglada na podlodze mozesz sobie obejrzec filmiki na YT

pozdrawiam

ps. OD jest dosc wydajnym preparatem ale choc wydawalo mi sie ze jest doskonaly to miejsca wystawione na dzialanie deszczu i slonca musialem w tym roku odnowic

nobody perfect ; )

będziesz żałowała bardzo tego twardego olejowosku, czy czegokolwiek na bazie wosku wewnątrz czy zewnątrz, bez różnicy.

jeśli już to impregnat bezbarwny, a najlepiej to co rok szare mydło i mycie. Chyba, że drewno liche jak 99% obecnie wykorzystywane przy budowach domów, to nic nie pomoże.

Będzie odchodzić, łuszczyć się. Poza tym jaki sens budować dom z drewna, kiedy zaklejasz drewno?

5 lat i będzie przekichane. Jeśli drewno wciąż mokre, a obstawiam, że tak, to długo z tym nie zabawisz.

Później będzie czekało Cię piaskowanie, a jako pracownik tej branży pracujący na specjalistycznym sprzęcie do oczyszczania budynków drewnianych, nie takie cyrki widziałem jakie wychodziły ze ścian beli obecnie budowanych :p

Borge dzięki.Też mi się wydaje ,że malować 5 razy to trochę dużo ale tak zaleca producent dokładnie to od 3 do 5 razów.

Goralski mógłbyś rozwinąć temat,dlaczego mam żałować.

5 razy to jaka jest warstwa po takiej ilości nanoszenia preparatu 5,4,3 mm czym grubsza warstwa tym łatwiej się łuszczy tak mi się wydaje.