Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety to nie mój domek.

Z tego co widziałem to cały dom ma porobione kompensację dla osiadania. Człowiek, który jest inwestorem nie zna pojęcia "kompromis" :rolleyes:.

Wszystkie elementy tego domu dla gości (:yes:) są z pełnego bala.

Dodam tylko, że dużo ciekawsza (i też z bala) jest "bania".

A zgadnijcie z czego jest główny dom?

Piękna robota wielkość bali robi wrażenie niema to tamto ,

Bale na ściany szczytowe poddasza to nowomoda wyglądają fajnie ale zawsze będą problemy ze stykiem ściana , krokiew , ciekawe jak to tu rozwiązali i jaki jest na to posób który by dawał 100% pewności ,mi się to niewidzi od strony technicznej

ProStaś - chatka jest fajowa, a do takich odziomków to wszyscy mają słabość :) Wiemy jednak , że przy pewnych rozwiązaniach mogą wystąpić kłopoty. Kiedyś Szewczyk pokazywał mi budowany akurat domek z bali o grubości przeszło 50 cm. Robił wrażenie, jednak inwestor zażyczył sobie z takich samych bali ściany działowe. Takie ścianki zabierały kupę miejsca wewnątrz. Szewczyk, jako człowiek rozsądny nie widział w tym sensu ale,.... nasz klient, nasz pan. Czasem warto więc posłuchać wykonawcy i trochę zweryfikować swoje wizje.

Być może w przypadku tego domu zastosowano jakieś rozwiązanie szczytówek, o którym nie wiemy, stąd nasze zainteresowanie :)

Ściana kolankowa musi być obliczona inaczej jeśli chodzi o osiadanie. Wydaje mi się, że na niej nastąpiło w jakiś nieznany nam sposób połączenie technologii szkieletowej z balami (zmniejszenie osiadania). Co do pana Szewczyka - niedaleko od moich włości postawił dom, gdzie ściany szczytowe też są z bala, a kolankowych nie widać - podbitka jest poziomo...

Co do materiału - wygląda mi na świerk. ProStaś, zgadłem (jeśli tak to w totka pójdę zagrać)?

Co do materiału - wygląda mi na świerk. ProStaś, zgadłem (jeśli tak to w totka pójdę zagrać)?

Graj, wszelakoż pamiętaj, Najwyższy kazał się dzielić. :rolleyes:

Może to co coś pomoże:

http://i2.fmix.pl/fmi540/63d593cc000c370454836924/zdjecie.jpg

To parter, ale widać, że strop też tworzą bale. Podobnie jest z konstrukcją dachu, to bale. Na połączeniu ze ścianami z bala jest wstawiona taka pionowa deska, które wg inwestora będzie zapobiegać rozszczelnieniu i kompensować osiadanie.

Na tym domku, który jest pokazany w całości na dachu jest blachodachówka z posypką ceramiczną.

Na tym drugim, w którym jest to:

http://i1.fmix.pl/fmi1469/d3df666b0020612f54836b96/zdjecie.jpg

Jest dach zielony.:jawdrop:

Belki oczepowe nie oznaczają braku ścianki kolankowej. Zwykle jest wtedy wykonana w technologii szkieletu. Później maskowana jest podbitką dlatego jest niewidoczna. Nie zmniejsza ona osiadania, bo osiadania piętra po prostu nie ma. Osiada tylko parter.

Żeby jednak piętro nie osiadało, wszystkie jego elementy muszą być wykonywane w technologii szkieletowej. Gdy ścianka szczytowa jest wykonana z bali, pojawia się problem techniczny, o którym wspominał Maciej. Osiada wtedy sama ścianka szczytowa a pozostałe elementy poddasza nie. W trakcie wysychania na łączeniu z dachem pojawi się nieszczelność, chyba, że jest wykonywany jakiś rodzaj kompensacji. W trakcie poszukiwania wykonawcy do mojego domu, żaden z nich nie dawał gwarancji na skuteczność takiej kompensacji. Niewykluczone jednak, że w międzyczasie ktos znalazł sposób na ominięcie tego problemu.

Edytowane przez marmur7

jak pokombinujesz to coś można wymodzić np. bale ścian szczytowych na styku z dachem naciąć zrobić wpust w to wsadzić dechę czyli obce pióro a tą dechę przytwierdzić do podbitki na sztywno.Przy pierwszym zdjęciu widać że na łączeniu bali z dachem przylega do ściany krokiew a może to jest maskownica więc coś tam kombinowali.

Przy dwunastu belkach to licząc bardzo optymistycznie to 12 cm pójdzie w duł , płatew kalenicowa tak ładnie spasowana ze ścianą zostanie na swoim miejscu ściana opadnie i będzie szpara .

Moim zdaniem tego typu ściany tworzą się z marzeń inwestora on chce , architekta bo da się to narysować i wykonawcy bo jakoś to zmontuje . Kijent nasz pan :)

A żeby było śmiesznie to da się dokładnie taką samą ścianę wykonać w technice szkieletowej nie będzie do odróżnienia . Taniej , szybciej i solidniej :) , jest też prawdopodobne że to też jest imitacja bala , w końcu na czym się trzyma płatew kalenicowa bo nie na ścianie z bala ?

Edytowane przez maciej74