Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodam tylko, że był to jakiś środek w postaci płynnej - nie stałej. Zapewne był to jakiś impregnat z woskiem. Stąd może różnica w cenie.

Jakiś środek - to niewiele mówi. Impregnowanie a woskowanie drewna to dwie różne rzeczy. Ja bale zabezpieczałem preparatem solnym a następnie olejowałem.

Podjąłem decyzję by drewna (sosna) na stropie nie impregnować. Wystarczy mi lakierowany parkiet i podłoga z desek, których smród czułem przez rok...

Impregnat na bazie soli to właściwie bezzapachowy. Sam lakierów w domu nie używałem. Ważne żeby drewno zabezpieczyć przed sinizną zwłaszcza na zewnątrz, sam zostawiłem bale na kilkanaście deszczowych dni i potem musiałem walczyć. Wewnątrz praktycznie do większości montowanego drewna używam oleju.

Impregnat na bazie soli to właściwie bezzapachowy. Sam lakierów w domu nie używałem. Ważne żeby drewno zabezpieczyć przed sinizną zwłaszcza na zewnątrz, sam zostawiłem bale na kilkanaście deszczowych dni i potem musiałem walczyć. Wewnątrz praktycznie do większości montowanego drewna używam oleju.

Wyciąłem połowę wpisu, bo wydawał mi się nudny i się zemściło....Jak najbardziej, na zewnątrz trzeba chronić drewno czym się da i jak się da! Nieustannie i wciąż. Chyba, że to sztachetki olchowe...;)

Wyciąłem połowę wpisu, bo wydawał mi się nudny i się zemściło....Jak najbardziej, na zewnątrz trzeba chronić drewno czym się da i jak się da! Nieustannie i wciąż. Chyba, że to sztachetki olchowe...;)

A co to olchowych nie trzeba zabezpieczać ja słyszałem że modrzewiowych i taki płot zrobiłem ale chyba zabezpieczę. A sosna olejowana fajnie wygląda.

Altax bezbarwny, przyznam że na zewnątrz też go stosowałem i jestem zadowolony. Nie bardzo pasowały mi lakiery i lazury wybrałem olej daje naturalną satynową powierzchnię drewna oczywiście co jakiś czas olejowanie trzeba powtarzać.

Witam Panowie.

Chcialam zapytac, czy jak dom stanie na wiosne to w tym roku nalezy go juz oleic/lakierowac? Nasze marzenie na dzien dzisiejszy prezentuje sie tak:

Logs 09-02f.jpgLogs 09-02a.jpg

Witam Panowie.

Chcialam zapytac, czy jak dom stanie na wiosne to w tym roku nalezy go juz oleic/lakierowac? Nasze marzenie na dzien dzisiejszy prezentuje sie tak:

[ATTACH=CONFIG]304054[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304055[/ATTACH]

Mój Wykonawca, jak mantrę powtarzał te przykazania:

- dać mu (domowi) się przewietrzyć - niech sobie wiatr hula, niech go wysusza. Nie zamykać za szybko

- dać mu się wypocić - niech sobie drewno odsapnie, odda wilgoć, a miejscami żywicę. Jak się na to nie pozwoli, to i tak spod impregnatu powychodzą krople żywiczne

- dać mu się docisnąć. Nakryć dachówką, zostawić na zimę, niech go tony śniegu docisną. Postrzela sobie, dopasuje się.

Co nagle, to później trzeba będzie poprawiać. Poprawianie ma dotyczyć oczywiście wykończenia wnętrza. Nie konstrukcji domu.

Porównaj sobie te dwa zdjęcia:

https://lh4.googleusercontent.com/-4yj6w6x1VAI/UjNRCPAovCI/AAAAAAAAcWo/OhMekSwJf3o/s912/DSC04949.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-J5utLNLl75k/VAjb9tFBH2I/AAAAAAAAd9E/A34aMICNdCU/s912/DSC05945.JPG

Zwróć uwagę na szczeliny pod pionowymi belkami w świetle otworów drzwi/przejść. Niestety nie widać tego dobrze na zdjęciu, ale szczeliny zmniejszyły się o 2cm. Przypuszczam, że gdyby śnieg w tym roku dopisał, byłoby jeszcze o 1cm mniej. Niedługo zostaną założone ozdobne opaski osłaniające szczeliny (całość będzie mogła pracować), ale jestem przekonany, że za 1-2 lata, zapas zmniejszy się jeszcze bardziej.

Witam Panowie.

Tak jak pisałem Ci na priva - nie ma sensu impregnowac bali przed zimą. Wojcieszek wspominał juz o osiadaniu i żywicy. U nas jednak żywica ( sosna okrągła od Logsa) to dość istotny problem estetyczny. Miejscami będziesz jej miała naprawdę sporo. Dopiero po jej usunięciu można mysleć o nasączaniu drewna woskiem, olejem czy innym specyfikiem.

Btw - będąc w odwiedzinach u Piotra Batury, widziałem Twój przyszły okragły piec. Fajne, fajne :)

Tak jak pisałem Ci na priva - nie ma sensu impregnowac bali przed zimą. Wojcieszek wspominał juz o osiadaniu i żywicy. U nas jednak żywica ( sosna okrągła od Logsa) to dość istotny problem estetyczny. Miejscami będziesz jej miała naprawdę sporo. Dopiero po jej usunięciu można mysleć o nasączaniu drewna woskiem, olejem czy innym specyfikiem.

Btw - będąc w odwiedzinach u Piotra Batury, widziałem Twój przyszły okragły piec. Fajne, fajne :)

Jak go oddam....:D

A ja będąc u Marmura, wkurzyłem się! Mogłem jednak z bala budować....Ale z bala, nie z kantówek.

Witam Panowie.

Trochanowski i tak impregnuje drewno raz chyba zaraz po okorowaniu drugi po postawieniu u siebie i po postawieniu u inwestora nowo obrobione powierzchnie, pogadaj z nim wiele Ci wyjaśni. Z doświadczenia wiem (nie tylko z własnej budowy), że największym problemem jest sinizna drewna bo paskudnie wygląda a najszybciej bierze płaskie poziome przetarte powierzchnie 9w Twoim domu to ostatni wieniec belki stropowe itp). Dom popryskaj jeszcze raz tym środkiem którego używa T jak najszybciej przykryj dachem, olejować można po lecie albo w następnym roku. Jeśli w przyszłym roku dom można umyć wodą z szarym mydłem troszkę wybieli i po tym olejować. Woskować możesz zawsze nawet po oleju jednak na zewnątrz woskowania bym nie polecał woski po kontakcie z wodą potrafią różnie się zachować. Jutro postaram się zrobić kilka aktualnych fotek olejowanego bala.

Porównaj sobie te dwa zdjęcia:

https://lh4.googleusercontent.com/-4yj6w6x1VAI/UjNRCPAovCI/AAAAAAAAcWo/OhMekSwJf3o/s912/DSC04949.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-J5utLNLl75k/VAjb9tFBH2I/AAAAAAAAd9E/A34aMICNdCU/s912/DSC05945.JPG

Zwróć uwagę na szczeliny pod pionowymi belkami w świetle otworów drzwi/przejść. Niestety nie widać tego dobrze na zdjęciu, ale szczeliny zmniejszyły się o 2cm. Przypuszczam, że gdyby śnieg w tym roku dopisał, byłoby jeszcze o 1cm mniej. Niedługo zostaną założone ozdobne opaski osłaniające szczeliny (całość będzie mogła pracować), ale jestem przekonany, że za 1-2 lata, zapas zmniejszy się jeszcze bardziej.

Poczytaj troszkę o schnięciu drewna o zmianie wymiaru wzdłuż włókien i w porzek i zobaczysz dlaczego wykonawca zrobił tak jak zrobił. Jeśli twoje belki były suszone komorowo to te 2 cm przerwy może starczą natomiast jeśli były tylko w stanie powietrznosuchym to obawiam się że i tak z czasem zaczną się paczyć. W takim domu jak gos1303 czy moim pozostawia się pod stropem kilkanaście cm, w drzwiach kilka 8-10 a w oknach przynajmniej 5cm. Osiadanie bali związane jest ze zmianą wymiaru pod wpływem schnięcia, ciężar dachu ze śniegiem czy bez ma pośredni wpływ. Wiem że niektórzy nie mogą zrozumieć budowy domu z mokrego bala ale ta technologia jest już sprawdzona mój kierbud też nie wierzył i odradzał a jak zobaczył to cały dzień spędził na budowie zafascynowany. Pamiętam jak nas ostrzegano będą szczeliny , będzie wiało, będzie pękało oczywiście pęka bo taki urok drewna nie wieje jest cieplutko przyjemnie i klimatycznie przyznam mam jeden problem jest zbyt sucho ale to wiem dlaczego.