Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

KLMKiL- nie ma obowiązku budować domu z bali w stylu rustykalnym. Równie dobrze możesz zaprojektować dom o nowoczesnej architekturze. To tylko kwestia odpowiedniego projektu. Jednak faktem jest, że domy z bali budują na ogół pasjonaci, którzy świadomie wybierają tą technologię wiedząc o wszystkich jej zaletach i wadach. Nie będąc do niej w pełni przekonany, lepiej dobrze się zastanów, by nie skończyło się to rozczarowaniem.

1) Warunki masz typowe, nie stoi nic na przeszkodzie by stawiać dom z drewna.

2) Czy plan zagospodarowania dopuszcza budowę w granicy działki ? Bo zazwyczaj urzędy nie dawały na to pozwolenia gdy działka była szersza niż 16 metrów.

3) Budując ew. w granicy działki pozostawiasz ścianę graniczną bez otworów okiennych. Masz w planach dość spory budynek i cała "bezokienna" ściana z bali może wyglądać nie teges.

4)Wg obecnych przepisów nie możesz zbudować domu z bali bez ocieplenia. Tzn w praktyce możesz, ale ściana musi miec grubość...70 cm, ew przedstawiasz projekt z domu z ociepleniem, budujesz bez ocieplenia, ale jest to już kombinowanie.

5) Kosztyw są bardzo zróznicowane w zależności od tego co wchodziw skład SSZ , grubości bali, skomplikowania bryły, rodzaju dachu i jego elementów i wreszcie od renomy wykonawcy. Z fundamentami powinienieś się zmieścić w 200 tys.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

marmur7 - 200 tys.? Jesteś pewien? Na tyle to ja bym wycenił SSO przy tym metrażu i najprostszej bryle. Przerabiam to teraz. Może od czasy jak Ty stawiałeś inflacja zaszalała troszkę? :p

Za metr SSO liczyłbym 1500-1600, SSZ 1800-2000, pod klucz do 3000 / m2.

W sumie u mnie cena ze ścianami wewnętrznymi, stropem, ścianami szczytowymi itp... Więc może masz rację :)

Edytowane przez michuzg

To kwota bazowa, orientacyjna. Podkreślmy w skrócie SSZ , środkowe "S", czyli surowy :) Wiele zależy od wykonawcy i zakresu robót które wejdą w skład SSZ. Da się ją przekroczyć, ale w najprostszym układzie, takim jak był u mnie - gdy oddawali mi dom z odeskowanym dachem, pokrytym wstępną warstwą papy i stelażem stropu, ale bez sufitów i podłóg na poddaszu, oraz z niedrogą stolarką zewnętrzną, nadal jest się w stanie zmieścić w kwocie 200 tys. Z tego co wiem, np w Logsie ceny postawienia konstrukcji się prawie nie zmieniły. A mówimy tu o balach przeszło 30cm

W przypadku projektów domów ocieplanych (z bali o znacznie mniejszym przekroju), gdzie sama warstwa ociepliny i deski wykończeniowe mogą być wykonywane w kolejnym etapie, cena może być jeszcze niższa.

Edytowane przez marmur7

Ano, to jest studnia bez dna. W pewnym momencie wywaliłem zeszyt z wydatkami, w ramach poprawy stanu układu krążenia ;) Ciekawe czy komuś starczyło cierpliwości , żeby odnotować całość wydatków na dom od fundamentów po wykończenie. Oprócz kolegi czołgowego oczywiście, bo on ma na pewno kosztorys z dokładnością do dwóch cyfr po przecinku ;)

Pozdrawiam również świątecznie :)

dziękuję za pierwsze informacje

właśnie tak myślałem, że warunki typowe, ale szukając przykładowych planów domów jakoś o ile w przypadku murowanych nie ma problemu ze znalezieniem projektu gdzie dom ma powiedzmy 10m szerokości (tej od drogi, z wejściem do domu) i 14m długości... większość drewnianych jakie widzą są prawie kwadratowe lub właśnie szersze od drogi i krótsze na długość, odwrotnie niż ja potrzebuję, nasuwa się pytanie czy można zaadoptować projekt domu murowanego na drewniany?

Co do budowy w granicy to tak, można, już sprawdzałem, ale nie jest jeszcze przesądzone, czy nasza działka w miejscu budowy domu nie będzie szersza, bo graniczymy z teściami i może na zasadzie "wymiany metrami" my oddamy im trochę z początku, gdzie będzie wjazd i nie musi być tak szeroko, a oni nam później z tyłu, gdzie już nie potrzebują, ale to jest na razie w fazie "negocjacji" :)

W sumie to pytaniem jest co jest tym ociepleniem? Czy chodzi o ściany zewnętrzne? Żona chce żeby z zewnątrz i wewnątrz było drzewo, znaczy bal drewniany. Jak to rozwiązać? Ona obejrzała filmik z budowy domu na stronie kanadyjskiedomy, jak składają z bala, tylko uszczelnienie między balami i tak chce :) nie wiem jak się to ma do rzeczywistości.

dziękuję za pierwsze informacje

właśnie tak myślałem, że warunki typowe, ale szukając przykładowych planów domów jakoś o ile w przypadku murowanych nie ma problemu ze znalezieniem projektu gdzie dom ma powiedzmy 10m szerokości (tej od drogi, z wejściem do domu) i 14m długości... większość drewnianych jakie widzą są prawie kwadratowe lub właśnie szersze od drogi i krótsze na długość, odwrotnie niż ja potrzebuję, nasuwa się pytanie czy można zaadoptować projekt domu murowanego na drewniany?

Co do budowy w granicy to tak, można, już sprawdzałem, ale nie jest jeszcze przesądzone, czy nasza działka w miejscu budowy domu nie będzie szersza, bo graniczymy z teściami i może na zasadzie "wymiany metrami" my oddamy im trochę z początku, gdzie będzie wjazd i nie musi być tak szeroko, a oni nam później z tyłu, gdzie już nie potrzebują, ale to jest na razie w fazie "negocjacji" :)

W sumie to pytaniem jest co jest tym ociepleniem? Czy chodzi o ściany zewnętrzne? Żona chce żeby z zewnątrz i wewnątrz było drzewo, znaczy bal drewniany. Jak to rozwiązać? Ona obejrzała filmik z budowy domu na stronie kanadyjskiedomy, jak składają z bala, tylko uszczelnienie między balami i tak chce :) nie wiem jak się to ma do rzeczywistości.

Budowa domu z bala w granicy raczej odpada, dom drewniany powinien mieć spory dach (wystający poza obręb bryły budynku) w celu jak największej ochrony przed deszczem.

Nie wiem jak przy obecnych przepisach z balem bez ocieplenia (nie tego między balami tylko całych ścian) wygląda na to że się nie da ale sprawdź u producenta np w LOSG może coś wymyślili na durne przepisy.

Domy z bali nie muszą być kwadratowe ale kalenica raczej wzdłuż większego wymiaru.

Remix słusznie zauważył - projekt domu z bali powinien zakładać duże okapy. W praktyce wynoszą one zwykle 1,3 m i więcej. NIe możesz więc budować domu w samej granicy działki bo okap znajdzie się nad działką sąsiednią.

Szewczyk z kanadyjskichdomów buduje domy z nietoczonych bali świerkowych. Widziałem u niego na placu dom o średnicy ścian 50cm. Wydawały się olbrzymie, mimo to nie spełniają obecnych norm. Te przepisy są absurdalne, ale obowiązują i trzeba kombinować , żeby je ominąć.

no tak, temat działki i odległości już zrozumiałem, muszę po prostu dobrze z teściem "po negocjować" i wtedy działka zrobi się na tyle szeroka, że będzie można spokojnie budować nie martwiąc się o te metry do granicy z sąsiadem.

Muszę jeszcze spróbować jakoś rozgryźć temat z ogrzewaniem, ale może faktycznie tak jak Remiks sugeruje zrobię to z konkretnym wykonawcą, przejrzałem już wątek o firmach stawiających takie domy, mam w ulubionych 17 adresów www, a to pewnie tylko odsetek tego ile takich firm jest, w sumie LOGS też jest na mojej liście, ale ta odległość, 450km od miejsca budowy, jak te wszystkie formalności, szczegóły ogarnąć, dogadać? Za każdym razem tyle kilometrów jechać? Ja na domach i ich budowaniu nie znam się wcale, nie moja branża :) niestety manualnie też kiepsko i wykończenia też sam nie zrobię, po prostu nie umiem, do wszystkiego będę potrzebował fachowców, dlatego pewnie często będę może i pytał o głupoty i oczywiste dla Was sprawy, mam nadzieję, że jak już do stanie to też w jakimś stopniu będę się na tym wszystkim trochę znał.

no tak, temat działki i odległości już zrozumiałem, muszę po prostu dobrze z teściem "po negocjować" i wtedy działka zrobi się na tyle szeroka, że będzie można spokojnie budować nie martwiąc się o te metry do granicy z sąsiadem.

Muszę jeszcze spróbować jakoś rozgryźć temat z ogrzewaniem, ale może faktycznie tak jak Remiks sugeruje zrobię to z konkretnym wykonawcą, przejrzałem już wątek o firmach stawiających takie domy, mam w ulubionych 17 adresów www, a to pewnie tylko odsetek tego ile takich firm jest, w sumie LOGS też jest na mojej liście, ale ta odległość, 450km od miejsca budowy, jak te wszystkie formalności, szczegóły ogarnąć, dogadać? Za każdym razem tyle kilometrów jechać? Ja na domach i ich budowaniu nie znam się wcale, nie moja branża :) niestety manualnie też kiepsko i wykończenia też sam nie zrobię, po prostu nie umiem, do wszystkiego będę potrzebował fachowców, dlatego pewnie często będę może i pytał o głupoty i oczywiste dla Was sprawy, mam nadzieję, że jak już do stanie to też w jakimś stopniu będę się na tym wszystkim trochę znał.

Szukając wykonawcy domu z bala nie sugeruj się odległością dla dobrej firmy to nie problem ja stawiałem z LOGS 300km, zobacz ostatnio budowany domek gos1303 Gosia mieszka w Szwecji da się to ogarnąć. Firmy budujące z bala mają też swoje projekty może coś ci podpasuje coś pozmieniasz a projekt w cenie domu.

Dzięki za kolejne wskazówki.

W sumie nie muszę nic robić na szybko, tylko na spokojnie mam czas, w kwietniu ma przyjść geodeta, żeby wszystko ładnie pomierzyć i żebyśmy mogli połączyć dwie działki w jedną, to jest niezbędne żeby móc zacząć starać się o cokolwiek dalej. Przy tym zabiegu chcemy na zasadzie "wymiany" tej samej ilości metrów tak dopasować działkę, żeby uniknąć tych wszystkich ograniczeń budowania w granicy itp....

Na początek materiał do przemyśleń jest, teraz pozostaje zacząć myśleć o wykonawcy.

A dzien dobry moi mili Panowie Balowicze. Wesolych Swiat Wielkanocnych!!!!

Zagladalam tu codziennie, zeby uzupelnic wiedze balowa, ale czasu mi brakowalo ,zeby cos odpisac. Dom stoi juz na naszej dzialce, po swietach przyjada chlopaki z Logs, zeby polozyc pape, przed swietami pogoda ich niestety wygonila.

Marek (Marmur7) 200tys mowisz (albo i piszesz)?U nas liczac fundamenty, konstrukcje domu, plus kostrukcje dachu pokryta papa mam 200, reszta zalezy od wyboru materialu (okien, drzwi, pokrycia dachowego), a przeciez jeszcze wode i prad musimy doliczyc, a gdzie scianki dzialowe wewnatrz.....200 tys, tak jak pisales wystarczy na stan surowy otwarty, u Logsa ceny sie nie zmienily widocznie:yes:

KLMKiL ja tez mam waska dzialke, w sumie okolo 11 arow w dlugim prostakacie, zalaczam zdjecia jak wyglada dzialka i dom obecnie.

MK proj.ogr..jpg31-03-2015BJ.jpg

A dzien dobry moi mili Panowie Balowicze. Wesolych Swiat Wielkanocnych!!!!

Zagladalam tu codziennie, zeby uzupelnic wiedze balowa, ale czasu mi brakowalo ,zeby cos odpisac. Dom stoi juz na naszej dzialce, po swietach przyjada chlopaki z Logs, zeby polozyc pape, przed swietami pogoda ich niestety wygonila.

Marek (Marmur7) 200tys mowisz (albo i piszesz)?U nas liczac fundamenty, konstrukcje domu, plus kostrukcje dachu pokryta papa mam 200, reszta zalezy od wyboru materialu (okien, drzwi, pokrycia dachowego), a przeciez jeszcze wode i prad musimy doliczyc, a gdzie scianki dzialowe wewnatrz.....200 tys, tak jak pisales wystarczy na stan surowy otwarty, u Logsa ceny sie nie zmienily widocznie:yes:

KLMKiL ja tez mam waska dzialke, w sumie okolo 11 arow w dlugim prostakacie, zalaczam zdjecia jak wyglada dzialka i dom obecnie.

[ATTACH=CONFIG]311712[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311713[/ATTACH]

trzeba odświeżyć temat co do kosztów budowy domu a więc tak :

ceny podam dla domu 120m2 stan surowy otwarty

fundament to koszt 25tyś

drewno przy balach o przekroju 15cm/35cm , belkach stropowych 20/16 , krokwiach 8/20 ,dach prosty dwuspadowy ganek z przodu i taras przy ścianie szczytowej to koszt 30tyś , z balami okrągłymi o średnicy 35 cm cena jest ta sama a może być ciut taniej odpada tartak

papa gwożdzie , kotwy i inne pierdoły to 2tyś .

Wychodzi nam sumka 57 tyś precyzja to 5tyś w górę lub dół .

Jeśli firma ma swój tartak to zarabia jeszcze na drewnie ale to grosze 10tyś .

Za postawienie takiego domu myślę że powinno się wsiąść około 80tyś

zsumujmy 57tyś plus robocizna 80tyś wychodzi 137tyś sso

To jest realna cena oczywiście duże firmy zawsze będą drogie bo mają większe wydatki utrzymanie hal , biura, kierowców itp . i za to płacą inwestorzy

Edytowane przez maciej74

Liczyłem 200 tys zakładając podobne ceny, z tym, że miał to być nieco większy dom. Trzeba do tego dodać komin ( jakieś 5-7 tys), deskowany i opapowany dach (max 7-8 tys) i stolarkę zewnętrzną ( tu rozrzut będzie największy bo minimum to ok 10 tys a maximum....nie ma ;) ) Do SSZ nie wliczałem natomiast ostatecznego pokrycia dachu , ew. okien połaciowych i systemu rynnowego.