Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marmur

Ładny, prosty stolik.

Nie masz ogromnej powierzchni do szlifowania:no:. Uzbrój się w cierpliwość. Weź papier ścierny i rączkami, jak i wspomnianą przez Ciebie gąbką z papierem ściernym, wyszlifuj włoski, wręcz pogłaszcz;). Włoski powstają wtedy, kiedy szlifuje się "pod włos". Wybadaj jak one idą i ścieraj z "włosem". Zwróć uwagę jak słoje okładają się przy sęku.

Witam wszystkich,

Właśnie zaczynamy z żoną przygodę z naszym domem, może jeszcze nie domem, bo dopiero kupujemy działkę, ale powoli już myślimy o pozwoleniu na budowę. Mamy już wybrany projekt, na którym chcemy bazować, jaworki9, chcielibyśmy bale 30+, i tu pojawiają się pytania.

Na działce jest tylko prąd i woda, w miejscowości wogóle nie ma gazu, więc problem ogrzewania rozwiązał się sam będzie to pompa ciepła i do tego rekuperator.

Czy mamie doświadczenie z pompom ciepła i rekuperatorem w domach z bali?, Czy ogrzewanie podłogowe przy drewnianej podłodze sprawdza się czy lepiej pujść w grzejniki nisko-temperaturowe?

Czy jest sens inwestować w kominek z płaszczem?

Co do instalacji wod-kan i elektrycznej, ja to wygląda w praktyce, czy są możliwe zmiany w trakcie, czy projekt musi być ostateczny, zakładając, że ściany wewnątrz mają być z bali?

No i ostatnie pytanie na razie, chciałbym dach kryty gontem drewnianym, jakieś doświadczenia opinie?

o gońcie to można pisać i pisać

Ale podstawy

dobry gont powinien wytrzymać na dachu 40 lat zły to po piecu będzie do wymiany .

dobry gont jest robiony z świerka i jodły z drewna lasy C o średnicy kłody 30,40cm drewno pozyskane zimą .Gont jest cięty dordzeniowo czyli tak jak na fotce słoje muszą być poprzecznie .

każde odstępstwa od tych zasad skraca jego żywotność .

musisz też zdawać sobie sprawę że co jakiś czas trzeba gont malować .

1.jpg

dobry gont jest robiony z świerka i jodły z drewna lasy C o średnicy kłody 30,40cm drewno pozyskane zimą

C nie oznacza dobrego drewna na gont, sztuka brakaska u nas leży, sprowadza się opał ze Skandynawi i mówi się że to np klasa C24 :D

Ba jeszcze trzeba uważać aby rdzenia z pnia nie dać we fragment gontu, sęki, też wypada aby ich nie było.

Akuratnie w mojej okolicy jodła jest ze stoku północnego, bardzo wolno rosła, "gęsta"

A że trzeba wykonać gont jak pokazałeś, spowodowana jest różnym stopniem skurczu drewna przy wysychaniu, innym stycznie do promienia, innym poprzecznie doń.

Witam wszystkich,

Właśnie zaczynamy z żoną przygodę z naszym domem, może jeszcze nie domem, bo dopiero kupujemy działkę, ale powoli już myślimy o pozwoleniu na budowę. Mamy już wybrany projekt, na którym chcemy bazować, jaworki9, chcielibyśmy bale 30+, i tu pojawiają się pytania.

Na działce jest tylko prąd i woda, w miejscowości wogóle nie ma gazu, więc problem ogrzewania rozwiązał się sam będzie to pompa ciepła i do tego rekuperator.

Czy mamie doświadczenie z pompom ciepła i rekuperatorem w domach z bali?, Czy ogrzewanie podłogowe przy drewnianej podłodze sprawdza się czy lepiej pujść w grzejniki nisko-temperaturowe?

Z pompą ciepła nie mam doświadczenia ale nasz domek drewniany grzany piecokominkiem plus możliwość elektrycznego i WM. W tym sezonie grzany tylko piecokominkiem.

Zależy na jakiej powierzchni podłogi będzie drewno i co to będzie.

Czy jest sens inwestować w kominek z płaszczem?

To zależy co chcesz uzyskać.

Co do instalacji wod-kan i elektrycznej, ja to wygląda w praktyce, czy są możliwe zmiany w trakcie, czy projekt musi być ostateczny, zakładając, że ściany wewnątrz mają być z bali?

Zależy czy dom np na płycie czy fundamencie. Ja mam na płycie i sobie chwalę takie rozwiązanie. Jak na płycie to raczej trzeba wszystko przemyśleć bo poprawek nie będzie ;-) instalacja elektryczna jeśli chcesz mieć ukryte przewody i osprzęt w puszkach to troszkę zależy od technologi budowy ale raczej wszystko musi być zaplanowane wcześniej.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę że zgodnie z obecnymi przepisami dom tylko z bala nie spełnia wymogów.

czołgista nie komplikuj sprawy jak kupujesz materiał na gont to idziesz do nadleśnictwa pytasz się gdzie na składzie jest drewno w C klasie i jedziesz oglądać .

Ja każdą kłodę przed kupieniem oglądam , zerkam na przyrosty , czy nie jest skręcona itp po prostu macam , liżę i wącham pełen onanizm :) .

Jutro wrzucę zdjęcie jak wyszedł mi stolik - będziecie mnie mogli swobodnie zjechać :D Jak na pierwszy raz , wyszło nieźle, choć do ideału daleko. Zdecydowałem się na opalenie i bejcę. Najpierw opaliłem, potem szlifowałem ( gąbką ścierną bo jak w okolicznych sklepach zapytałem o wełnę stalową to obsługa zastanawiała się czy ich przypadkiem nie obrażam ;) ) , następnie pobejcowałem. Wydawało mi się jednak, że bejca ( Behandla, na bazie oleju) kryje zbyt mocno, więc pobejcowane drewno delikatnie opaliłem drugi raz i znów wyszlifowałem. Jako warstwę końcową dam wosk.

Dydu85 - jesli masz w planach pompę cieplną to zamiast kominka z płaszczem zdecydowałbym się na kominek ciepły, niezależny od prądu - najlepsza rzecz na wypadek awarii zasilania czy wojny z ruskimi ;)

jest drewno w C klasie i jedziesz oglądać .
a rozumie, klasa sortownicza .. :bash: a mnie się coś ubzdurało że konstrukcyjna :(

Też byłem na składzie, na razie inne wydatki, ale była jedna dłużyca jodłowa, miód dla oczu. Bardzo gęsta i bez sęków, ale jedyna idealna na 30-40..

reszta bardzo mocno przyzwoita, żadnej kiepskiej, zrywka z północnego stoku.

Świerków prawie brak, w okolicy sama jodła-modrzew, sosna może.

Na razie w piętek i sobotę demontowałem podłogę u siebie, oczywiście po czasie powróci, bo stan jak na 50? 60 lat jest bardzo dobry

WP_20150502_004.jpg

WP_20150502_006.jpg

belka z pierwszego zdjęcia, mimo 50-60 lat spoczywania na cegła i gruncie, jest jak wczoraj ułożona, cieszy mnie każdy zdrowy kawałek drewna w moim domku do remontu.

Edytowane przez מרכבה

Nie zjadę Cie, bo kompletnie tego nie czuję...

Nie rozumiem za bardzo o co wam chodzi?! Tym wszystkim którzy grzebią przy drewnie po to żeby wyglądało inaczej, niż je Stwórca nam dostarczył...;)

Ale obudowałes już jakiś kominek starymi, albo stylizowanymi kaflami, zamiast kupić błyszczącego gotowca w Castoramie ? ;)

Dla mnie dłubanie w drewnie to zabawa i przyjemność .

I nauka. Bo wciąż stykam się z czymś dla mnie nowym.

edit:

Tak naprawdę to uświadomiłem sobie chyba dopiero gdy zaczęliśmy stawiać hacjendę, że przestrzeń pomiędzy ścięciem drzewa a zrobieniem kredensu wypełnia całe morze wiedzy :)

Edytowane przez marmur7

Ale obudowałes już jakiś kominek starymi, albo stylizowanymi kaflami, zamiast kupić błyszczącego gotowca w Castoramie ? ;)

Dla mnie dłubanie w drewnie to zabawa i przyjemność .

I nauka. Bo wciąż stykam się z czymś dla mnie nowym.

edit:

Tak naprawdę to uświadomiłem sobie chyba dopiero gdy zaczęliśmy stawiać hacjendę, że przestrzeń pomiędzy ścięciem drzewa a zrobieniem kredensu wypełnia całe morze wiedzy :)

Niezła jazda jest z samym ścinaniem drzewa. Walnąć na glebę sosnę co ma 120 lat i 3 m3 to przeżycie (i niezły łomot) ...Chociaż jeszcze lepsze jest obalanie 200 letnich dębów - powinno być zaliczane do sportów ekstremalnych...

Niezła jazda jest z samym ścinaniem drzewa. Walnąć na glebę sosnę co ma 120 lat i 3 m3 to przeżycie (i niezły łomot) ...Chociaż jeszcze lepsze jest obalanie 200 letnich dębów - powinno być zaliczane do sportów ekstremalnych...

Ciekawe ile lat miały sosny na mój domek? Wg moich wyliczeń każda miała ponad 6m3 albo coś źle liczę.

Ciekawe ile lat miały sosny na mój domek? Wg moich wyliczeń każda miała ponad 6m3 albo coś źle liczę.

Biorąc pod uwagę optymistyczne 25m pnia o srednicy 35 cm i najprostszy wzór na objętość walca to wychodzi mniej niż 2,5 m3. Gałęziówki nie liczę. Piotr jako profi ścinacz pewnie nie potrzebuje wzorków - spojrzy na pniaka i poda jego objętość do czwartego miejsca po przecinku ;)

remiks

Jodłę ścina się jak ma około 80 lat , sosna to trochę mniej może mieć .Policz słoje ma węgle

Piotrze nie bluźnij jak możesz nie rozumieć tego ty masz zajoba na punkcie zduństwa a ktoś na punkcie drewna .

marmur wyciągając słoje pokazał to co najpiękniejsze w drewnie rysunek słoi jest jedyny i nie powtarzalny tak jak linie papilarne u człowieka .

Zeby decha miała taką fakturę sama z siebie musi powisieć z 40 , 50 lat przez ten czas słońce i deszcz zrobi robotę , ale można szybciej tak jak zrobił marmur .

remiks

Jodłę ścina się jak ma około 80 lat , sosna to trochę mniej może mieć .Policz słoje ma węgle

Piotrze nie bluźnij jak możesz nie rozumieć tego ty masz zajoba na punkcie zduństwa a ktoś na punkcie drewna .

marmur wyciągając słoje pokazał to co najpiękniejsze w drewnie rysunek słoi jest jedyny i nie powtarzalny tak jak linie papilarne u człowieka .

Zeby decha miała taką fakturę sama z siebie musi powisieć z 40 , 50 lat przez ten czas słońce i deszcz zrobi robotę , ale można szybciej tak jak zrobił marmur .

No i o to mi właśnie chodzi. Choćbyś się skichał, palnikiem możesz tylko namiastkę zrobić tego , co mają Twoje stare chałupy! Są plany w tym roku, żeby osobiście to sprawdzić. Prosto od Remiksa do Ciebie...Chyba, że śliwowica dojrzeje...

Remiks. Sosny po 6 kubików to ostatnie Niemcy ukradli...