Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piotr nie denerwuję się ale lubię jak mi odpowiadają na pytania :D.

podejrzewam zę an bale grube bez dociepleń to jednak mnie nie stac (ponoć są bardzo drogie). ciżeko tez wybrac firmę bo jest takowych bardzo dużo na rynku. no i nie do końca wiem na ile impregnacja drewna wpływa an jego uzytkowanie...

przyznaję że poza starymi kościółkami w górach w typowym domu z bala nigdy nie byłam... chyab w wakacje czas zacząć objazd po firmach i pooglądać...

dziękuję za odpowiedź

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszama startom za opóźnienie - tam gdzie mam olej nie mam komputera i odwrotnie...

Olejowanie było Classic Ol firmy Berger-Seidle. Nie patrzyłem na rączki panu od podłogi (a troche żałuję bo co nieco spartaczył) więc ciężko mi powiedzieć czy się trzymał receptury z nakładaniem szpachelką i polerowaniem polerką jednotarczową (chyba miał jednotarczową...) z miękkim białym padem...

Robi wrażenie, już prawie sam bym się chciał posmarować - tylko ta szpachelka...

O wosku to Ci wiele nie powiem - wykonawca i wosk przyjechali w komplecie. Było dosyć kosztownie jak na mnie, ale szybko i mam pełne zaufanie do wykonawcy.

Na stronach Budownictwo Drewniane - http://www.szkielet.com.pl - rozpoczynamy temat - Domy z bali.

Od dziś trochę informacji o konstrukcji domów z bali. W najbliższych dniach - kolejne artykuły, w tym międzynarodowe wymagania dla domów z bali, będące standardami Miedzynarodowego Stowarzyszenia Budowniczych z Bali.

Na stronach Budownictwo Drewniane - http://www.szkielet.com.pl - rozpoczynamy temat - Domy z bali.

Od dziś trochę informacji o konstrukcji domów z bali. W najbliższych dniach - kolejne artykuły, w tym międzynarodowe wymagania dla domów z bali, będące standardami Miedzynarodowego Stowarzyszenia Budowniczych z Bali.

Panie Wojtku - strzał w 10 :D

Wprawdzie nie zdążyłem całości przeczytać ale z tego co widzę to lektura obowiązkowa dla przyszłych "balowiczów". :p

Panie Wojtku - gdzie i za ile można zdobyć katalog budownictwa drewnianego 2005 , ba na targi niestety nie dotarłem?

Sylvia - prześlę ci dzisiaj ale bardziej aktualne .

:wink:

a ja też poproszę...

No dobra . Rozmawiałem z Trochanowskim i za jego zgodą podaję tel.604-198-981 i i adres internetowy : [email protected]. Jego strona www jest zawieszona , bo .... człowiek ma zamówienia na ponad rok a nie bardzo może się umawiać na dłuższe terminy.

P.S. Uprzedzając obecnych na forum wyznawców teorii spiskowej oświadczam ,że nie mam żadnych korzyści z uwidocznienia w/w namiarów. :wink:

Parę dni temu zdarzyło mi się obejrzeć "Nigdy w życiu" i zakochałam się w domkach z bali!! Już dawno czułam sentyment do domów z drewna, ale nie byłam do końca do nich przekonana. Może to i mało poważne, może głupie, ale zachwycił mnie ten uroczy domek Judyty - głównej bohaterki filmu - i zrodził marzenie o chatce z drewnianych bali w jakimś pięknym zakątku daleko od cywilizacji :D . W obecnej chwili towarzyszę i wspieram moich rodziców w początkach budowy domu - co prawda murowanego (budowa ruszy na wiosnę) - ale sobie obiecałam, że kiedyś zamieszkam w domku balowym, choćby nie wiem co! :D I mam nadzieję, że moje marzenie się spełni.

Pozdrawiam wszystkich balowiczów!!

Asia

Parę dni temu zdarzyło mi się obejrzeć "Nigdy w życiu" i zakochałam się w domkach z bali!! Już dawno czułam sentyment do domów z drewna, ale nie byłam do końca do nich przekonana. Może to i mało poważne, może głupie, ale zachwycił mnie ten uroczy domek Judyty - głównej bohaterki filmu - i zrodził marzenie o chatce z drewnianych bali w jakimś pięknym zakątku daleko od cywilizacji :D . W obecnej chwili towarzyszę i wspieram moich rodziców w początkach budowy domu - co prawda murowanego (budowa ruszy na wiosnę) - ale sobie obiecałam, że kiedyś zamieszkam w domku balowym, choćby nie wiem co! :D I mam nadzieję, że moje marzenie się spełni.

Pozdrawiam wszystkich balowiczów!!

Asia

Wiecie co, faktycznie na stronie Ekodomu jest przekłamanie jeśli chodzi o ceny, albo po prostu nie zaktualizowali strony. Napisałam do nich prosząc o jakieś dokładniejsze informacje i m. in. dostałam kosztorys dla stanu surowego otwartego, zamkniętego i wykonania pod klucz. Cena stanu "pod klucz" wyszła 160 tys, czyli więcej niż podają na stronie. Co prawda nie analizowałam jeszcze dokładnie pozycji, jakie obejmuje kosztorys, ale i tak wydaje mi się, że nie jest to cena zabójcza.

Czołem,

Zastanwiam się nad wykonaniem dachu dla domku z bali.Wybrałem dachówkę karpiówkę, ale mam wątpliwości co do pełnego odeskowania dachu - czy warto.Poddasze użytkowe, do wyboru dwa rodzaje ocieplenia poddasza:

1.Ekofiber umieszczony pomiędzy deskami odeskowania dachu a boazerią umieszczonę na suficie, na odeskowaniu umieszczona papa

2.Ocieplenie wykonane z wełny mieneralnej 18cm między krokwie oraz 5cm poprzecznie - czy w tym wypadku dać pełne odeskowanie, czy też porzestać na położeniu dachówek na łatach, folii paroprzepuszczalnej, wełny min. folii paroizolacyjną i boazerii wykończającej skosy dachu?

Ktoś może się zna na tym i doradzi na co sie zdecydować.

... Ekofiber umieszczony pomiędzy deskami odeskowania dachu a boazerią umieszczonę na suficie, na odeskowaniu umieszczona papa ...

Ja wlasnie chce tak zrobic w domku letniskowym z bala : mam juz polozona boazerie (nawet ladnie to wyglada) na to pojdzie szary papier, potem Ekofiber, nad nim pelne deskowanie z polozona warstwa papy i gontu bitumicznego.

Nie wiem czy nie trzeba zrobic wentylowanej szpary wentylacyjnej (2cm) nad Ekofibrem,