Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj miśkablond :) domek masz cudny, marzę o takim ale okrutnie boję się budowy i "fachowców". Z kim budowałaś ten dom jaka firma? Czy możesz podać jakieś orientacyjne koszty stanu pod klucz ? :) Domyślam się że dom raczej nie jest docieplany bo bale są dosyć spore, i czy te pełne bale nie pękają ci? dużo pytań :) jak ci się mieszka i użytkuje taki dom, jak wygląda kwestia osiadania i suszenia się takiego domu ? :)

Pozdrawiam, będę wdzięczna za odpowiedź.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Hej, hej Balowicze i nieBalowicze.

Fajnie cieplo w Polsce to i na forum cisza, za to u nas oszalamijace 17 stopni, no coz cos za cos, przyslijcie troche slonca,"plisssss".

W domku wlasnie instaluja prad, a i inne osobniki tez sie instaluja.

Okna wjada w sierpniu razem z ekipa Logsa, na pewno dam znac jak im poszlo:)

Marmur i Remiks przypomnijcie prosze co z ta zywica mam zrobic?

IMG_3962.JPG11291786_895992017127184_1337055405_n.jpg

RIMG0822.jpgRIMG0823.jpg

Fajnie cieplo w Polsce to i na forum cisza, za to u nas oszalamijace 17 stopni, no coz cos za cos, przyslijcie troche slonca,"plisssss".

[ATTACH=CONFIG]323542[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323543[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]323540[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323541[/ATTACH]

Z ciepłem to bym nie przesadzał, już po cieple;-)

Fajne rynny.

A o jaką żywicę chodzi, jakieś duże ilości?

Teraz nic nie ruszaj. Na wiosnę Rafał kupi do szlifierki okrągłą, czołową szczotkę drucianą i na wolnych obrotach i bez dużego docisku objedzie Wasze pikne bale. Teoretycznie można to zrobić tylko w tych miejscach, gdzie jest sporo żywicy, ale ponieważ po takim zabiegu drewno zmieni trochę kolor, lepiej przejechać wszystkie bale. To robota dla tego co ojca i matkę...., ale jednorazowa, pod warunkiem, że zrobi się to nie wcześniej niż rok po postawieniu chatki. Jeśli zrobisz za szybko, żywica pojawi się znowu.

PS .

R.T. wspominał o dwóch sposobach pozbycia się nadmiaru żywicy - oprócz szczotkowania mówił też o możliwości potraktowania jej acetonem. Po takim zabiegu , żywica ma stwardnieć i jest ponoć łatwa do usunięcia. Jakbym chciał się jednak uzależnić , to wolałbym marihuanę, a nie aceton, więc wybrałem szczotkę i metodę mechaniczną ;)

Jeśli chodzi o płaczące bale to w moim przypadku było tego naprawdę niewiele, odradzał bym mechaniczne czyszczenie całości bali będzie z tym sporo roboty a nie da się całości zrobić jednolicie. Żywica w miejscu wycieku, pozostawić na jakiś czas ewentualnie nadmiar usunąć np nożykiem, żywica taki urok drewna ;-)

Jeśli chodzi o płaczące bale to w moim przypadku było tego naprawdę niewiele, odradzał bym mechaniczne czyszczenie całości bali będzie z tym sporo roboty a nie da się całości zrobić jednolicie. Żywica w miejscu wycieku, pozostawić na jakiś czas ewentualnie nadmiar usunąć np nożykiem, żywica taki urok drewna ;-)

Roboty jest huk, ale jednolite oczyszczenie jest jak najbardziej możliwe. Wszystko zależy od skali problemu. W naszej hacjendzie niektóre z bali zażywiczyły się do tego stopnia, że drewna nie było widać ( a ponoć u nas drewno złej jakości , pozbawione żywicy ;) ). Pół biedy gdy była to żywica, która przypomina płynny , ciemny miód. Niestety, gdy żywica przybiera postać biało-żółtych placków , które z pewnej odległości wyglądają jak ogniska pleśni, to po prostu trzeba zakasać rękawy i wziąć się do pracy, bo to po prostu wygląda mało fajnie.

NIe traktowalismy żywicy w kategorii nieszczęść :) - raczej typowego procesu. R.T. jeszcze na etapie stawiania konstrukcji u niego, powiedział , że takie coś będzie miało miejsce i byliśmy na to przygotowani. Traktowałem to nawet jako pewien test jakości drewna. Wszystko się sprawdziło w praktyce - żywica puszczała do następnego lata - potem już nie. Wczesniejsza impregnacja jednak nie miałaby sensu - w miejscach gdzie płynęła żywica, drewno i tak nie przyjmowałoby żadnego środka.

NIe traktowalismy żywicy w kategorii nieszczęść :) - raczej typowego procesu. R.T. jeszcze na etapie stawiania konstrukcji u niego, powiedział , że takie coś będzie miało miejsce i byliśmy na to przygotowani. Traktowałem to nawet jako pewien test jakości drewna. Wszystko się sprawdziło w praktyce - żywica puszczała do następnego lata - potem już nie. Wczesniejsza impregnacja jednak nie miałaby sensu - w miejscach gdzie płynęła żywica, drewno i tak nie przyjmowałoby żadnego środka.

No to muszę reklamować u R.T. dostaliśmy jakiegoś bubla;-) Jak widać doświadczenia z takim samym domem drewnianym mogą być zupełnie różne.

Edytowane przez Remiks

[ATTACH=CONFIG]323542[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323543[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]323540[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323541[/ATTACH]

U mnie 15 o C...Podesłać?!;)

Bron Boze, bo u nas dzisiaj jeszcze zimniej, niz u Was. Za to Panowie Elektrycy rozgrzewaja zdjeciami, a i zadupiowatosc miejsca daje sie we znaki, ostatnio bez pily by nie dojechali na budowe [ATTACH=CONFIG]323826[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323827[/ATTACH]

Człowiek nie zna dnia ani godziny, kiedy opał sam mu się pcha na przyczepkę...:D

Witajcie.

W następnym roku będę budował dom z bali 28x26. Drewno już przetarte, złożone do wyschnięcia. Chciałbym się Was poradzić i zapytać: co dawaliście na uszczelnienie pomiędzy łączenia wzdłużne? Nie ma dużo info w sieci o takich produktach, znalazłem co nieco o uszczelkach jutowych, filcowych. Stosował ktoś coś takiego? Bale będą łączone na płasko, bez frezów i innych podobnych.

Dziękuję i pozdrawiam, Daniel.

Witam, czy budowałeś z Loghouse dom ? możesz ich polecić jako fachowców solidnych i terminowych znających się na tym co robią?

Ja właśnie od dłuższego czasu szukam takich :)

jak na razie Sielanka spod Wrocławia wydawała mi się najbardziej wiarygodna i solidna, ale Loghouse jest zdecydowanie bliżej.

Ciekawa jestem też kosztów budowania domu z bali z Loghouse, wiem że zależy to od projektu ale orientacyjnie możesz coś na ten temat powiedzieć. Będę wdzięczna.

Hej, kruweczka

Ja w tamtym roku zakończyłem budowę domu z bala okrągłego, u mnie wykonawcą był Wikpol z Wieliczki, tak więc masz do nich z Krakowa rzut beretem. Po roku użytkowania mogę stwierdzić, że zrobili naprawdę dobrą robotę, bale dobrze się poukładały, nic się nie wypacza, chałupa ciepła, szczelna, ładnie wykończona i pewno spokojnie trzy pokolenia przetrzyma :)

Hej, kruweczka

Ja w tamtym roku zakończyłem budowę domu z bala okrągłego, u mnie wykonawcą był Wikpol z Wieliczki, tak więc masz do nich z Krakowa rzut beretem. Po roku użytkowania mogę stwierdzić, że zrobili naprawdę dobrą robotę, bale dobrze się poukładały, nic się nie wypacza, chałupa ciepła, szczelna, ładnie wykończona i pewno spokojnie trzy pokolenia przetrzyma :)

Hej Lond.

Moze jakies zdjecia??? Jak czytam same och i ach to juz mi sie wydaje to malo wiarygodne. W tym roku zakonczyles budowe i rok juz uzytkujesz.....hmmmm

Pozdrawiam