Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ania.j - jak jest już studzienka to masz większy luz. Wyprowadzasz z niej osobne łącze do domku i problem z głowy.

gos1303 - u mnie na chudziaku kładłem papę, potem grubą folię ( tak na wszelki wypadek, żeby styropian nie wchodził w reakcję z lepikiem na łączeniach papy) , potem styropian, potem kolejna warstwa folii i na to wylewka.

Edytowane przez marmur7

Nie nie :)

Znalazłam firmę Drewnolandia - stawia takie domki - wiecie coś na ich temat? Jeśli są solidni to wybierając ich - wypytałabym już tam dokładnie o takie szczegóły, a nawet chyba robią wszelkie podłączenia.

Ania

Nie mogę zrozumieć:confused:, że najpierw pokazujesz na fotach, jaki mniej - więcej chcesz domek :o, piękne! a potem piszesz o firmie Drewnolandia, która zupełnie odbiega od Twoich oczekiwań. Przecież to jest masówka. I za 30k, to już zupełnie zwątpiłem.

No to z rozpędu jeszcze stolik, którego dorobiłem się dzisiaj. Utrzyma balon wina i od samogonu tyż się nie przewróci. No i wreszcie obiad będę mógł zjeść bez wyginania się w pałąk :)

Gratuluję! Ładna robota.

To ja zmawiam balon z winem. Gumową rurkę do wina przywiozę, taką dłuższą, bo myślę, że ktoś przyłączy się do wina. Potnę rurkę na kilka kawałków i będziemy pić bezpośrednio przez rurki, tak jak palą fajkę wodną ;).

Ania

Nie mogę zrozumieć:confused:, że najpierw pokazujesz na fotach, jaki mniej - więcej chcesz domek :o, piękne! a potem piszesz o firmie Drewnolandia, która zupełnie odbiega od Twoich oczekiwań. Przecież to jest masówka. I za 30k, to już zupełnie zwątpiłem.

Bo to nie dom ma być tylko domek na działce :) prawdziwy z bala na razie w sferze marzeń :)

Ale masz rację - Drewnolandia to nie to - oni tylko deskami obijają :(. Chcę taki z balików 4,5.

Edytowane przez ania.j

Gratuluję! Ładna robota.

To ja zmawiam balon z winem. Gumową rurkę do wina przywiozę, taką dłuższą, bo myślę, że ktoś przyłączy się do wina. Potnę rurkę na kilka kawałków i będziemy pić bezpośrednio przez rurki, tak jak palą fajkę wodną ;).

Jurek - przypomniałeś mi ulubioną scenkę z Siekierezady :D Tylko trza będzie przydzielic role - kto będzie Nowym a kto Peresadą ;) No i kto leśniczym oczywiście :D

Edytowane przez marmur7

ania.j - jak jest już studzienka to masz większy luz. Wyprowadzasz z niej osobne łącze do domku i problem z głowy.

gos1303 - u mnie na chudziaku kładłem papę, potem grubą folię ( tak na wszelki wypadek, żeby styropian nie wchodził w reakcję z lepikiem na łączeniach papy) , potem styropian, potem kolejna warstwa folii i na to wylewka.

Dzieki Marek za odpowiedz!!!

Widze, ze pojechales grubo, najpierw skromnie laweczka, a tu widze, ze caly komplet zrobiles. Piekny!!Gratuluje zdolnosci i cierpliwosci. Do bimbrowania to wysle mojego meza, a do winka z JezrzymBw chetnie sama siade, oczywiscie ziemniaki po cabansku tez przytacham ze soba :).IMG_4809.jpg

Edytowane przez gos1303

Konopielka, Siekierezada i Żywot Mateusza - trzy moje ulubione. Przypadkowo wszystkie w reżyserii ś.p. Witolda Leszczyńskiego :)

gos1303 - taaa, zaraz Jurek albo Maciej wrzuca fotę z kolejnym rzeźbionym przez siebie słupem albo drzwiami i mnie ustawią w szeregu z tym moim amatorskim dłubaniem na trawie :) I słusznie.

Ale masz rację - Drewnolandia to nie to - oni tylko deskami obijają :(. Chcę taki z balików 4,5.

Od marzeń się zaczyna.

Widziałaś moje zdjęcia poniżej? Może bym mógł Tobie pomóc, żeby był taki z balików u Ciebie. Napisz do mnie na priv.

Edytowane przez JerzyBw

Dzień dobry szanownym Forumowiczom! Dawno mnie tu nie było, ale nadeszła wiekopomna chwila i po podziałach działki, co trwało dłuuugo, sprzedajemy dom. Pan Zbyszek i jego rodzinna szajka załatwili nas gruntownie, nie jesteśmy w stanie zarobić na skończenie budowy. A kredytu nie chcą dać. No trudno, zbudujemy obok nowy, z normalna firmą, i oczywiście drewniany, bo innego sobie nie wyobrażam.

Wrzucam tu link do ogłoszenia, może ktoś ze znajomych chciałby gotowca, wysezonowanego pięknie przez 3 lata. Czyli jeśli coś się miało stać już by było widać, ale bale ładnie się zasklepiły, choć czasem jeszcze huknie jak z armaty :)

Cena wydaje się wysoka, ale tu metr działki kosztuje 250 zł., więc sama działka warta jest 500 tys.z hakiem i koszt domu okazuje się jakiś śmieszny, lecz tak sugerują specjaliści od nieruchomości, tym się kierowałam przy wycenie. No i ponieważ ten ... , pan Zbyszek nie dał nam żadnych papierów mówiących o tym, że sosna jest syberyjska ( a wszak cena była jak za syberyjską) to sprzedajemy dom jako budowany z sosny. Po prostu cholera sosny. Ktoś będzie miał miłą niespodziankę, jak wyśle próbki do speca i się okaże, że to syberyjska.

Sprzedać musimy bo żyjemy w jednym pomieszczeniu 30 m., syn chodzi do szkoły i jest coraz większy problem natury mieszkaniowej. Ciężko trochę, po prostu.

I tak kocham ten dom, ktoś będzie miał świetne miejsce do życia. No i piękne.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i dziękuję za wszelkie rady , serdeczność i pomoc jaką tu dostałam. I mam nadzieję, że za jakiś czas znów się pojawię, choć jestem nieporównanie bardziej doświadczona, niz przy sprzedawanym domu. Ale i tak zawsze jest sporo pytań :)

Link

http://otodom.pl/oferta/sprzedam-dom-z-bala-drewniany-ID2KA2H.html

Dzień dobry szanownym Forumowiczom! Dawno mnie tu nie było, ale nadeszła wiekopomna chwila i po podziałach działki, co trwało dłuuugo, sprzedajemy dom. Pan Zbyszek i jego rodzinna szajka załatwili nas gruntownie, nie jesteśmy w stanie zarobić na skończenie budowy. A kredytu nie chcą dać. No trudno, zbudujemy obok nowy, z normalna firmą, i oczywiście drewniany, bo innego sobie nie wyobrażam.

Wrzucam tu link do ogłoszenia, może ktoś ze znajomych chciałby gotowca, wysezonowanego pięknie przez 3 lata. Czyli jeśli coś się miało stać już by było widać, ale bale ładnie się zasklepiły, choć czasem jeszcze huknie jak z armaty :)

Cena wydaje się wysoka, ale tu metr działki kosztuje 250 zł., więc sama działka warta jest 500 tys.z hakiem i koszt domu okazuje się jakiś śmieszny, lecz tak sugerują specjaliści od nieruchomości, tym się kierowałam przy wycenie. No i ponieważ ten ... , pan Zbyszek nie dał nam żadnych papierów mówiących o tym, że sosna jest syberyjska ( a wszak cena była jak za syberyjską) to sprzedajemy dom jako budowany z sosny. Po prostu cholera sosny. Ktoś będzie miał miłą niespodziankę, jak wyśle próbki do speca i się okaże, że to syberyjska.

Sprzedać musimy bo żyjemy w jednym pomieszczeniu 30 m., syn chodzi do szkoły i jest coraz większy problem natury mieszkaniowej. Ciężko trochę, po prostu.

I tak kocham ten dom, ktoś będzie miał świetne miejsce do życia. No i piękne.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i dziękuję za wszelkie rady , serdeczność i pomoc jaką tu dostałam. I mam nadzieję, że za jakiś czas znów się pojawię, choć jestem nieporównanie bardziej doświadczona, niz przy sprzedawanym domu. Ale i tak zawsze jest sporo pytań :)

Link

http://otodom.pl/oferta/sprzedam-dom-z-bala-drewniany-ID2KA2H.html

Nie wiem co takiego zrobił Wam ten "pan Zbyszek"... ale jak sprzedaż dom i będziesz chciała zbudować swój własny to polecam sprawdzonych górali, którzy mi zbudowali piękny dom 3 lata temu... firma loghouse ze Skomielnej Czarnej - jeżeli chcesz uniknąć oszustów polecam, ew kontakt na priv...

pozdrawiam i głowa do góry będzie lepiej!

Redakcjo, no ciekawy materiał, szkoda tylko że taki stronniczy. Wolalbym poczytac niezależne porównanie eksperckie stosowanych impregnatów niż materiały sponsorowane.

Apropo domów z bali, czy posiadacie w swoich domach kuchnie kaflowe? Czy stosujecie jakieś rozwiązania, które by rozwiązywały kwestię nadmiaru ciepła? Chodzi mi o podobne zastosowanie płaszcza wodnego jakie jest w kominkach. Tylko jak to połączyć z centralnym? :) A może grawitacyjnie? Wydaje się dosyć skomplikowane i chyba pozostaje grzanie samej wody.

Inne pytanie, czy jest sens stosowania płaszcza wodnego w kominku otwartym i czy w ogóle jest stosowane takie rozwiązanie?

Jestem narazie zielony jeśli chodzi o temat CO i trochę błądzę jak we mgle, szczególnie że mam w głowie dosyć nietypowe rozwiązania :) Jakby ktos chcial się podzielic swoja wiedzą to proszę o kontakt, bo nie chcę zaśmiecać głównego wątku.