Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciężko jest kupić drewno z lasów państwowych takie jakie chcesz. Już pisał wcześniej Maciej, jest tak, że wypatrzysz w lesie ładne drzewa, ale co z tego, kiedy leśniczy powie ci, że teraz nie tutaj robi ścinkę, tylko tam i nie wie kiedy będzie tu ścinał. Tutaj nie ma mowy - tak usłyszysz od leśniczego. Chyba, że jesteś w dobrych stosunkach z leśniczym i dużo wypiłeś wina za pomocą dwóch gumowych rurek ze wspólnego balona, bo szkoda brudzić szkła:D.

Wątpię, czy firmy będą składować drewno i sezonować przez 5 lat, bo jak duży by musiał być zapas drzewa, żeby była ciągłość produkcji i czy mogą to sobie pozwolić finansowo, wszak jest to zamrożenie finansów na kilka lat, które w razie nieprzewidzianych problemów mogą przynieść straty.

Dobrze, że jest technika skandynawska "na siodło", która pozwala ominąć problem sezonowania drewna, w której się lubuję:).

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domy z bali drewnianych pod wieloma względami przewyższają tradycyjnie budowane domy z suporeksu czy cegły. Zapewniają świetny komfort i niepowtarzalny klimat. Wypadają one bardzo korzystnie również ze względów ekonomicznych. Koszt budowy domu z bali jest często porównywalny z kosztem zakupu mieszkania w bloku. U mnie firma Wikpol z Wieliczki, tak skalkulowała koszty, że za kwotę za którą postawiłem 120 metrowy do z bali syberyjskich, mógł bym sobie kupić 40 m2 mieszkanie na przedmieściach Warszawy.

Drewniany blok. Wyobrażasz to sobie :) Chyba nie mam tak bujnej wyobraźni.

takie bloki stawiają https://www.google.pl/search?q=osiedle+drewniane&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI4qXz1NCDyQIVRgcsCh3gKA2l#tbm=isch&q=drewniane+osiedle&imgrc=_

Edytowane przez maciej74

Witam wszystkich, na forum, jest to mój pierwszy wpis, jednak spełniając swój wewnętrzny obowiązek przestudiowalem ostatnie 200stron forum. Co ciekawsze podpowiedzi notowałem.

Mamy zamiar budować dom z bala o grubości minimum 30 cm. Już wiem o obecnych przepisach energetycznych, więc mamy trochę utrudnień z spełnieniem tych wszystkich Umax. Od początku 2014!roku nikt sie nie wychylił że dostał pozwolenie na dom z bala bez ocieplenia. Czy na forum są takie osoby?

Rozmawiałem z RT ale nie udzielił mi konkretnej odpowiedzi innej niz ma na stronie. Do Pana Szewczyka nie moge sie od tygodnia dodzwonic (to są moi faworyci). Czy da radę jakoś to ocieplenie obejść? Wiem że kolega od czołgów zaraz będzie do mnie strzelał, ale wezmę to na siebie. Pozdrawiam wszystkich.

Ps. W niedzielę kupujemy z żoną działkę ( musiałem się pochwalić)

Edytowane przez PiotrK1985

Witam wszystkich, na forum, jest to mój pierwszy wpis, jednak spełniając swój wewnętrzny obowiązek przestudiowalem ostatnie 200stron forum. Co ciekawsze podpowiedzi notowałem.

Mamy zamiar budować dom z bala o grubości minimum 30 cm. Już wiem o obecnych przepisach energetycznych, więc mamy trochę utrudnień z spełnieniem tych wszystkich Umax. Od początku 2014!roku nikt sie nie wychylił że dostał pozwolenie na dom z bala bez ocieplenia. Czy na forum są takie osoby?

Rozmawiałem z RT ale nie udzielił mi konkretnej odpowiedzi innej niz ma na stronie. Do Pana Szewczyka nie moge sie od tygodnia dodzwonic (to są moi faworyci). Czy da radę jakoś to ocieplenie obejść? Wiem że kolega od czołgów zaraz będzie do mnie strzelał, ale wezmę to na siebie. Pozdrawiam wszystkich.

Ps. W niedzielę kupujemy z żoną działkę ( musiałem się pochwalić)

Komin z cegłÓW, albo tak jak Gosia...:)

Nikt Ci na forum raczej nie napisze jak się udoskonala polskie ustawy, ale dobry architekt już powinien taki temat ogarnąć.

Wiem, ale jesli ktoś odezwałby się na priV bądź mailowo byłbym wdzięczny. Bo to jak to zrobic, zeby zrobić po mojemu to wiem, ale wolałbym ominąć to legalnie. Teraz wszystkie projekty mają ocieplenia od wewnątrz.

Kominy (po lekturze forum) planuje cegła + nierdzewka w obu kominach. W jednym ogrzewanie kominkiem, w drugim gaz.

Może w końcu uda nam się spełnić nasze marzenia :-)

Jakby ktoś coś wykombinował z tymi przepisami to prosiłbym o jakiś kontakt na [email protected]

PiotrK - byś musiał zobaczyć wielkie oczy mojej znajomej góralki, która wybudowała dom z bala w tym roku, na wiadomość o przepisach związanych z ociepleniem.

Łocieplać dom ze smreka ?! - zapytała patrząc na mnie podejrzliwie, sądząc, że sobie robię jaja.

Wybudowała legalnie, więc albo nie wiemy czegoś o nowelizacjach, albo Podhale ma po prostu jakąś autonomię w interpretacji durnych przepisów ;)

Łocieplać dom ze smreka ?! - zapytała patrząc na mnie podejrzliwie, sądząc, że sobie robię jaja.

Wybudowała legalnie, więc albo nie wiemy czegoś o nowelizacjach, albo Podhale ma po prostu jakąś autonomię w interpretacji durnych przepisów ;)

no mam takie samo podejscie. Będe mial systemy odnawialnej energii, wiec dom spelni pierwszy wymóg 120 kw /m2/rok. No ale przy scianach całość polegnie.

A co by bylo gdybym tego ocieplenia nie zrobił a nadzór zdecydowałby sie odwiedzić moją budowe podczas odbioru nawet z czystej ciekawości, bo będzie to drugi dom w tej okolicy.

no mam takie samo podejscie. Będe mial systemy odnawialnej energii, wiec dom spelni pierwszy wymóg 120 kw /m2/rok. No ale przy scianach całość polegnie.

A co by bylo gdybym tego ocieplenia nie zrobił a nadzór zdecydowałby sie odwiedzić moją budowe podczas odbioru nawet z czystej ciekawości, bo będzie to drugi dom w tej okolicy.

Jak juz będą przed furtką, to serdecznie zaproś ich do środka, a co do tego owczarka kaukaskiego, szalejącego wzdłuz płotu, to ogólnie dobry piesek, i chociaż ostatnio jak pogryzł listonosza, to gość miał potem dziwny wstręt do wody, ale i tak go nikt nie lubił więc strata żadna ;)

A bardziej serio - nie słyszałem o takiej aytuacji, ale nikt na forum nie będzie Cie namawiał do łamania przepisów. Sam oceniasz priorytety.

Edytowane przez marmur7

Dobra, na razie się nie martwię zawczasu, kupię, podłączę prąd i wodę, ogrodzę i ubiegam się o pozwolenie na budowę. Teraz ponoć do każdego projektu jest dodawane świadectwo energetyczne, które mówi, że dom spełnia te wszystkie wymogi. tylko kwestia realizacji.

Budował może ktoś z forumowiczów projekt KONWALIA? Biuro projektowe MTM. Taki dom wybraliśmy, ma (moim zdaniem) dość spory okap, i nie jest za duży - obecnie mamy 103m2 i 25 metrów moglibyśmy zmniejszyć, tyle jest nieużytkowane, a tylko zbytecznie ogrzewane.