Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Na dłuższe lata lepiej postawić dom z bali czy z pustaków? drewno raczej szybciej dostanie w kość? Jakaś fachowa rada? Pozdrawiam

Jeśli nie jesteś absolutnie przekonany do domów drewnianych, ze wszystkimi ich zaletami i wadami, jeśli nie czujesz przemożnej chęci mieszkania w domu z trzeszczącym, akustycznym stropem, spękanymi balami, osiadającymi ścianami, które co kilka lat trzeba konserwować, buduj z pustaków.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Na dłuższe lata lepiej postawić dom z bali czy z pustaków? drewno raczej szybciej dostanie w kość? Jakaś fachowa rada? Pozdrawiam

Zależy co bardziej ci się podoba. domy murowane z lat 70-tych nadają się do rozbiórki, co za tym idzie wytrzymały 45 lat. teraz materiały ciut lepsze, ale ściany stawia się cieńsze (24 cm). Ale niech będzie że te 70 lat wytrzymają. W mojej okolicy są budynki drewniane z desek, kryte dachówką. Domu te są z okresów wojennych i przedwojennych. Rzeczywiście wyglądają smutnie, bo zaimpregnowane to one były, ale chyba raz w czasie budowy. Ale stoją i ludzie w nich mieszkają. Starsze domy z bali kwadratowych mają się całkiem nieźle. Widać że były dziesiątki lat temu impregnowane czymś ala wapno. Wiek ponad 100 lat. po zmianie dachu kolejne pokolenie by się schroniło. Technologia taka sama jak i teraz, więc nie masz nowych wynalezionych i nie sprawdzonych specyfików.

Ale dom z drewna cały czas pracuje, strzela, skrzypi. Jak chcesz mieć ładny to impregnujesz. Murowany jak chcesz mieć ładny to też malujesz, więc robota taka sama. Ja osobiście wybieram drewno. Teraz mieszkam w murowanym 5-letnim domu. Wszystko wykończone, ocieplone. Ale jednak to nie to.

Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji.

Hej wszystkim znanym i nieznanym balowiczom!

Dawno mnie nie było. Przy okazji- przepraszam aglara, że nie odpowiedziałam na priv. Przeczytałam go niedawno, już miałeś wybrane okna.:) No i sa bardzo ładne. Udały Ci się!

Mojej firmy okiennej raczej nie polecę, chociaż, z drugiej strony, jak się poczyta wątki w dziale okien, to u nas tak złe nie wyszły.

Po pierwsze są! Okna wszystkie wymienione na właściwy kolor, szyby, ciepłe ramki, okapniki, wszystko się zgadza. Tej samej firmie złożyliśmy zamówienie na okna górne. Wraz z nimi miały być dowiezione i naprawione drzwi tarasowe na parterze, które mają skrzydła w kształcie beczki, więc już w trakcie montażu przestały nie chciały się dobrze zamontować i od początku zgłosiliśmy ich wady. Obecnie otwiera się i zamyka z trudem tylko jedna połowa.

To był w zasadzie nasz warunek- naprawa, wymiana- aby pójść na rękę wykonawcy zgodziliśmy się, że dowiązą wszystko do naprawy tych drzwi przy montażu górnych okien. Górne okna przyjechały, ale do dolnych tarasowych nic a nic. Nawet jedna śrubka, a miały przyjechać co najmniej proste skrzydła, jakiś mechanizm do drzwi i hamulec w klamce (pomysł nie nasz, tylko pana właściciela, jak przyjechał na pomiar góry i osobiste obejrzenie drzwi tarasowych.) Nie dojechały też zamówione moskitiery- na wsi mocno przydatny gadżet. Kilka rzeczy jeszcze, ale najważniejsze są tarasowe niedziałające i moskitiery.

W związku z powyższym zatrzymałam część kwoty. Tyle, żebym bez problemu mogła zamówić gdziej indziej identyczne drzwi i pokryć cenę montażu, transportu- pewnie wyższą z założenia, bo komu chce się na wieś z jednymi drzwiami. Chyba, że wykonawca się wywiąże iJutro wysyłam pismo reklamacyjne.

Pisałam jeszcze, że w końcu wybudowaliśmy drogę i parking przed domem, ale mi ucięło, bo widocznie za długo pisałam. A tak ładnie wszystkie warstwy opisałam. ;) No to kiedy indziej.

Edytowane przez batata

Hej wszystkim znanym i nieznanym balowiczom!

Dawno mnie nie było. Przy okazji- przepraszam aglara, że nie odpowiedziałam na priv. Przeczytałam go niedawno, już miałeś wybrane okna.:) No i sa bardzo ładne. Udały Ci się!

Nie ma sprawy, na szczęście tak jak piszesz z oknami poszło mi gładko. Oby tak ze wszystkim :)

ps. dobrze, że masz możliwość zatrzymania kwoty, moja firma napisała mi, że muszę dopłacić całość przed transportem albo obejrzeć okna na zakładzie wcześniej.

• 2 weeks później...
Dom z bali drewnianych sprawdza się świetnie w użytkowaniu. Znam kilka rodzin, które mają takie. One się bardzo szybko nagrzewają zimą, z kolei latem są nieco chłodniejsze. Na pewno nie jest w nich duszno. Z tego, co słyszałam, trzeba jednak uważać na drewno, z jakiego ma być wykonany dom. Jeśli jest niedosuszone, co się często zdarza, albo suszone mechanicznie, ono będzie dalej pracować i może się skończyć na dodatkowych kosztach. Najlepsze jest drewno minimum dwu, trzyletnie.

Dom z bali drewnianych sprawdza się świetnie w użytkowaniu. Znam kilka rodzin, które mają takie. One się bardzo szybko nagrzewają zimą, z kolei latem są nieco chłodniejsze. Na pewno nie jest w nich duszno. Z tego, co słyszałam, trzeba jednak uważać na drewno, z jakiego ma być wykonany dom. Jeśli jest niedosuszone, co się często zdarza, albo suszone mechanicznie, ono będzie dalej pracować i może się skończyć na dodatkowych kosztach. Najlepsze jest drewno minimum dwu, trzyletnie.

Zgadzam się do miejsca "z tego co słyszałem" wiele zależy od technologii budowy buduje się też z mokrego "zielonego" drewna bez suszenia i taki dom potrafi być szczelniejszy od tego z suchego. Każde drewno nawet to suszone będzie "pracowało" a koszty dodatkowe będą tylko w tedy gdy wykonawca nie zna się na swojej robocie. Drewno trzyletnie będzie suche tylko do określonych przekrojów, nie da się np kłody średnicy 40cm wysuszyć w dwa lata.

Co do wiadomości skąd one pochodzą to znam przede wszystkim jedną rodzinę która mieszka w takim domu swoją ;-)

Witam serdecznie. To mój pierwszy raz na forum nazywam się Marcin i zamierzam sam wybudować niewielki dom z bali 120 m. Pochodzę z gór i drewno nie jest mi obce. Sam będę scinal drzewo na bale i własnoręcznie wszystko obrabial. Prace ruszą za rok i dlatego chcę wybadac rozwiązania które pomogą mi. Dodam że bale będą lite okrągłe ciosane projekt prosty, dach dwuspadowy, dom na bazie prostokąta z weranda. Dodam że jedynie instalacje będą wykonywać znajomi którzy się na tym znają. Pozdrawiam

Witam serdecznie. To mój pierwszy raz na forum nazywam się Marcin i zamierzam sam wybudować niewielki dom z bali 120 m. Pochodzę z gór i drewno nie jest mi obce. Sam będę scinal drzewo na bale i własnoręcznie wszystko obrabial. Prace ruszą za rok i dlatego chcę wybadac rozwiązania które pomogą mi. Dodam że bale będą lite okrągłe ciosane projekt prosty, dach dwuspadowy, dom na bazie prostokąta z weranda. Dodam że jedynie instalacje będą wykonywać znajomi którzy się na tym znają. Pozdrawiam

Poczytaj o technologii w pełni odrysowanego bala, technologia wymagająca wiedzy ale można budować z zielonego bala do tego zapewnia jedną z lepszych szczelności, odpada uszczelnianie.

• 2 weeks później...
Piotrze, ten ostatni invicta mi się podoba. Ale bardzo mi się spodobał ten Vermont Castings ENCORE, który pokazałeś jako pierwszy. Cennik trochę drogi, bo żeliwny znalazłem za 5k w necie w archiwum OLX-a.

A rozumiem że ekofibra nikt nie stosował? Wszyscy wełnę? Przecież mineralna jak zawilgotnieje traci swoje właściwości. Chyba żeby skalną wybierać, ale to ustrojstwo tak gryzie, że wyrobić się nie da.

Ja mam wełnę skalną, ale na ekofibra się nie zdecydowałem, podpowiem że są jeszcze maty steico z wełny drzewnej, oraz możliwość pianowania domu.

Ważne aby wełnę brać w matach a nie rolkach, lepiej trzyma sztywność a przez to szczelność połączeń.

A z tą wilgocią to skalna jak zawilgotnieje to nie traci właściwości ?