Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć ballowicze.

Wieje nudą ostatnio w tym wątku, więc troche chcę go podciągnąć.Mój domek przyjeżdża już za trzy tygodnie - nie mogę już się doczekać.Mam pytanko do osób, które już mieszkają w domu z drewna wraz z użytkowym poddaszem, gdzie zamontowany jest także strop drewniany - Jak wyciszony został strop pomiędzy kondygnacjami tak aby akustycznie wygłuszyć odgłosy kroków?Wiem, że wyciszenie muzyki, rozmów można zrobić wełną, ekofibrem ale odgłos kroków tylko cięzką masą - są to jednak niskie częstotliwości z pasma słyszlanego.Co było przez was używane w tym celu?

Wszelkie info porządane.

startom

Proszę o pomoc w wyborze materiału uszczelniającego który ma się znajdować pomiędzy balami. Myślałam o mchu, ale on ponoć gnije, Myślałam również o sznurach konopnych, wolinie i ekofber czy geowłókninie. Czy ktoś mogłby mi cokolwiek poradzić? Może znacie wady i zalety tych materiałów w takim zastosowaniu?

W celu wyjaśnienia mojej sytuacji: Sprowadziliśmy sobie chałupę z Kurpi, teraz mamy kupę mniej i bardziej spróchniałych bali :o , dechy podłogowe w świetnym stanie, dechy na podsufitkę i kafle na kominek. Cieśla który nam ją rozkładał powaznie się pochorował i musimy szukać innego do składania. Staramy się nie popaść w obłęd i obmyśleć co tu dalej zrobić.

My uszczelnialiśmy po złożeniu - pakułami nieczesanymi, to ważne, bo te czesane hydraulczne wygladajace jak włosy lalki, do tego się nie nadają

Robota mozolna.

Pakuły polecam. Wolina kruszy się, trzeba mieć wprawę w robieniu warkoczy, czy góralskich główek :wink:

A ekofibrem nie uszczelnisz bali, najwyżej ocieplisz już po uszczelnieniu :D

Do takiego sandwicha to można wykorzystać paski wełny mineralnej, ktoś tak robił.

Mój cieśla nie zgodził się, żeby pchać coś między bale w czasie składania.

Tak więc, jak stoi już złożony domek bierzecie w garść trochę pakuł i łopatką, szpachelkę czym się da, upychacie mocno centymetr po centymetrze w każdą szczelinę.

Pakuły polecam, jeżeli planujecie ocieplić chałupę od wewnątrz albo czyms obić, bo nie są te pakuły zbyt ładne :roll:

My kupiliśmy je w Kobyłce pod Warszawą w postaci sporej 75 kg beli / mniejszych nie mieli/, do kombiaka weszła :o, jeżeli jesteście zainteresowani to postaram się odszukać namiary

Generalnie nie budujcie z cienkich bali - to nie ma sensu. Musicie przerwać naturalną ścianę foliami, wełną płytą gipsową - to się mija z celem. Lepiej jest postawić dom na szkielecie krosnowym - taniej a co mozna zrobić :

http://www.postandbeam.com

Na takim szkieleci można wykonac piękne imitacje bala i nikt nie pozna mistyfikacji.

Wełna mineralna, która bardzo lubi wodę nie nadaje się zupełnie na wypełnienie między balami, ponieważ fantastycznie spłukuje ścianę od wewnątrz w czasie deszczu.

Generalnie filozofia domu z bala to gruby bal, który będzie stanowił jedyna warstwe ściany. W każdym innym przypadku, pomijając już inne sprawy - po co ładowac kasę w coś czego nik nie zobaczy? Zjednej strony tynk, z drugiej gips.

Dobry dom z bala nie jest tani - ceny drewna, robocizny itp są jasne. Nie przeskoczysz. A budowanie z bali 20x25 jak my to robimy, wymaga naprawdę dobrego drewna. Ale niekoniecznie suszonego - pamiętajmy tylko o skurczu.

Kiedyś kiedy nei było norm:) biedota budowała z 4", lepsi z 5" a dwory często z 8". Drewno było conajmniej z zimowej przecinki, bez impregnacji, suszenia. Mam taką chałupę. Ma już prawie 100 i stoi:).

Ale teraz dla efektu prawdziwego domu z bala o tych grubościach należy zapomnieć.

Serdecznie pozdrawiam

Paweł Adamski

http://republika.pl/polskiedomydrewniane

UFF.Przeczytałam cały watek.I mam namieszane w głowie.Za duzo informacji,czasem sprzecznych.Marzył mi sie mały domek z bala,projekt wybierałam od roku a mój ukochany maż kupił projekt http://www.moj-dom.pl/57,oferta_detail.html.

Aż sie troche popłakałam.Teraz jednak juz pokochałam ten dom,chociaz nawet nie ma pozwolenia na budowe .Ale to musi troche potrwać,narazie wyrównałam działke i jestem na etapie szukanie solidnej firmy.Licze oczywiście na Was. :D I nie zawiodłam sie ,juz otrzymałam dwie sympatyczne odpowiedzi na priva.To wspaniale że jest takie forum,jak uda mi sie przebrnac przez budowe to wszystkich zaprosze do siebie,a że to Bieszczady to napewno Wam sie spodoba.W Bieszczadach jest jedna firma co robi domy z bala,są bardzo solidni ale niestety troche drodzy.Popytam jeszcze dokładniej.

• 2 weeks później...

Physic - domek naprawdę super!!! :) Mogę prosić o więcej szczegółów. Interesuje mnie najbardziej jaka firma go stawiała, jaki masz metraż i oczywiście sprawa istotna (kasa) :D ile mniej więcej kosztował Cię stan surowy zamknięty. Ja teraz jestem na etapie szukania poważnego wykonawcy, a w przyszłym roku mam zamiar ruszyć.:)

pozdrawiam