Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marmur - "niekłopotliwe" oczywiście jest zaletą również dla inwestora. Bo przecież ewentualne kłopoty w zbudowanym domu najbardziej dotkną właśnie jego, dla wykonawcy "tylko" upierdliwe poprawki... Czekam na odpowiedź od Petevdo - ciekawy jestem jak wygląda "kłopotliwość" modrzewia z jego perspektywy

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

takie dywagacje jaki materiał lepszy do budowy , modrzew , świerk ,jodła czy sosna w naszych czasach gdzie technika stawiana domów zmieniła się na lepsze to trochę niepoważne :) .

Budujemy domy na porządnych fundamentach ,, wentylowane ogrzewane , dziesiątki litrów impregnacji wlanej w drewno solidne dachy , brak świnek kur czy krów , nikt nie gotuje krochmalu na piecu czy świniaka po świniobiciu , różnica między trwałością będzie nieodczuwalna dla inwestora , jego wnuków i pewnie prawnuków . MOdrzewiowy wytrzyma 400 lat a sosnowy 300 .

Maciej74 - dzięki za Twoją opinię :) a z czego Ty budujesz?

wiem, że masz większe doświadczenie i pewnie większy dystans do doboru materiału, ale jak się dopiero "mocno chce" budować pierwszy dom to i dylematów więcej ;)

a przy okazji - jak tam budowa domu? może jakieś zdjęcia albo link?

Heya

Widzę, że coś plotkujecie na mój temat :).

Np cyrkiel tuhttp://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=scriber+log&_sacat=0 można kupić. Niestety nie w Polsce.

Wpisuj w google "log scriber"

Ktoś sprytny może to zrobić tanio. Kupuje się cyrkiel ślusarski najlepiej taki, gdzie można zamocować ołówek. Poziomicę, taką trójkątną, widziałem w sklepach budowlanych, a na 100% jest na np Allegro.

Nie polegajcie na pojedynczej, zasłyszanej opinii. Dla wykonawców modrzew jest bardziej skomplikowany w obróbce, wymaga wyjątkowej staranności i znajomości rzeczy i jest też trudniejszy do pozyskania. Różnica w cenie wynika z wyższych kosztów samego drewna , większych odpadów i zapewne robocizny, ale to ostatnie jest trudniejsze do wytłumaczenia inwestorowi, dlatego wykonawcy wolą rozwiązania standardowe, tańsze i mniej kłopotliwe.

Dokładnie ładnie to ująłeś:)

Maciej ja buduję z tego co mam najlepsze pod ręką czyli jodła . Dystansu do materiału nabrałem gdy rozbierałem stare chałupy , wiem co dzieje z nimi po stu latach użytkowania .

Rada taka wybierz dobry projekt , znajdź dobrą ekipę co stawia chaty z materiału dobrej jakości i będzie git a z czego postawisz to nieistotne .

Mało mam fajnych zdjęć mojego nowego dziecka nie było czasu :) , niedługo jadę na wykończeniówkę to porobię trochę i zrobię małą fotorelację .

20151004_115414_resized.jpg

20151004_121935_resized.jpg

20151204_133933.jpg

dom12.jpg

Panie Piotrze B ;)

Pisał Pan, że możliwa jest realizacja kominka z płaszczem bez zasilania elektrycznego. Czy może Pan przybliżyć temat? Długo planowałem płaszcz wodny, ale ostatecznie uznałem, że nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż uniemożliwia wykorzystanie kominka w razie braku prądu (czyli wyłączone podstawowe źródło ciepła - pompa). Będę wdzięczny za krótki wykład :)

Grube rury, zwykłe zawory na kaloryferach, źródło ciepła zaniżone w stosunku do odbiornika. Coś jeszcze? No może hydraulik, który to jeszcze pamięta...

Ja mam tak zrobione, że pompy hulają, ale jak zdechną, otwierają sie obejścia pomp z zaworami kulowymi. Co nie do końca zrozumiałe dla kilku osób z forum, mam to w ciśnieniu (układ zamknięty). Jako odbiorniki nie tylko kaloryfery, ale tez ogrzewanie ścienne.

Panie Piotrze :)

nie zrozumiałem tej części wykładu dotyczącej ciśnienia - chyba muszę poczytać na temat ;)

Czy myśli Pan, że odbiornikiem ciepła z płaszcza może być podłogówka? W układzie potrzebny jest wymiennik ciepła, czy bez pompy wody wystarczy ciśnienia?

Podłogówka w grawitacji?...

chyba zaczynam rozumieć po co te grube rury i skąd ciśnienie ;)

jednym słowem do koncepcji ogrzewania podłogowego kominka z płaszczem i bez pompy wody nie da się zastosować. jeśli czegoś dalej nie rozumiem - proszę dalsze podpowiedzi :) a jeśli zrozumiałem - dzięki za wyjaśnienie!

chyba zaczynam rozumieć po co te grube rury i skąd ciśnienie ;)

jednym słowem do koncepcji ogrzewania podłogowego kominka z płaszczem i bez pompy wody nie da się zastosować. jeśli czegoś dalej nie rozumiem - proszę dalsze podpowiedzi :) a jeśli zrozumiałem - dzięki za wyjaśnienie!

Muszę najpierw wyjaśnić, że jestem zdunem. Znam się też na paleniu drewnem, konstruowaniu palenisk i kominków. Woda to trochę dopust Boży w kominkach, ale ogarnąłem temat jako tako, żeby mi nikt nie wciskał dziecka w brzuch...Coś tak jak Maciej z chałupami z "drzewna". Im więcej robi, tym więcej wie, rodzą się pomysły a oszołomstwu i klapkom na oczach dać może odpór.

Ciśnienie moim zdaniem jest bez związku z tym, czy robimy grawitacyjnie, czy z pompami. Jasne, że trzeba wiedzieć jak, ale jeśli zrobisz dobrze, to ciśnieniowy układ (zamknięty) jest komfortem. Wzoruję się na swoim domu, w którym zastosowałem wiele eksperymentalnych rozwiązań, o których paru majstrom się nawet nie śniło. Dało mi to sporo wiedzy do wykorzystania u klientów (na których już nie musiałem eksperymentować :D). Pewnie teraz, jak bym się uparł, to i podłogówkę bym zrobił bez pomp, ale to musiałbym obgadać najpierw z Rysiem. To facet, bez którego moje eksperymenty nie byłyby możliwe. Miejscowy hydraulik - mistrz nad mistrze...

takie dywagacje jaki materiał lepszy do budowy , modrzew , świerk ,jodła czy sosna w naszych czasach gdzie technika stawiana domów zmieniła się na lepsze to trochę niepoważne :) .

Budujemy domy na porządnych fundamentach ,, wentylowane ogrzewane , dziesiątki litrów impregnacji wlanej w drewno solidne dachy , brak świnek kur czy krów , nikt nie gotuje krochmalu na piecu czy świniaka po świniobiciu , różnica między trwałością będzie nieodczuwalna dla inwestora , jego wnuków i pewnie prawnuków . MOdrzewiowy wytrzyma 400 lat a sosnowy 300 .

Maćku pozwolisz że z Tobą się nie zgodzę. Materiał należy dobrać do potrzeb inwestora i warunków lokalizacji.

Każdy materiał inaczej się starzeje, sosna jak wiadomo ciemnieje i nie każdemu to się podoba.

Świerk robi się miodowy.

Jak stawiasz dom pod lasem gdzie jest dużo szkodników drewna to może jednak warto zainwestować w modrzew tak aby ściany nie chrupały.

Najważniejsza jest ochrona przed szkodnikami bo jak już je załapiemy to ich usuwanie jest bardzo kłopotliwe i kosztowne a nie daje gwarancji sukcesu.

Jeśli ktoś nie chce używać chemii do zabezpieczenia drewna to też zaproponowałbym modrzew do takiego rozwiązania.

do jakich potrzeb inwestora ? Inwestor się nie zna więc można mu gadać o kolorze elewacji w zależności jakie drewno użyje i tak się dzieje tylko jakoś nikt nie mówi że jeśli będzie chciał mieć dłużej taką barwę to trzeba dom szlifowac i malować od nowa , Zadko kto to robi więc po paru latach maluje się chatę ciemniejszym odcieniem i tak z każdym malowaniem po upływie 20-30 latach dom ma ciemną elewację bez względu na to z jakiego materiału powstał .

Co do szkodników modrzewia też chrupią owady mniej ale jednak .

Teorytyzując jak postawisz dom z modrzewia blisko lasów modrzewiowych masz większą szansę załapania szkodników które żerują na tym gatunku drzewa :) wniosek nasuwa się taki że pasowało by postawić dom z np jodły:) . Modrzew jest najlepszy jeśli chodzi o iglaki to fakt tylko że inwestor tego nie zauważy a na pewno odczuje po kieszeni .

dla tych co się martwią ile postoi ich chata :) . dwa przykłady pierwsza to cerkiew z Ulucza z jodły zrąb pochodzi z 1659 , a drugie to kościół z Tarnowa Połuckiego z sosny materiał użyty pochodzi z 1373 roku .

Oczywiście budowle nie przetrwały by tyle czasu gdyby nie zbawienne działania preparatów 3V3 ,Vidaron ,Drewnochron i inne .

jak by je jeszcze podszlifował hmmmmm :)

800px-Ulucz1(js).jpg

DSCN2324.JPG

Edytowane przez maciej74