Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z jakiego drewna robiłeś swoje schody ? Zgaduję, że z sosny :) Interesuje mnie też grubość i szerokość policzków - czy one są z jednego kawałka czy klejonka ?

Nie zgadłeś, świerk, nagrody nie będzie;-) Policzki to taki troszkę odpad, modrzew grubość coś ok 30mm szer. może 100. To są bardzo budżetowe schody, robiłem coś takiego pierwszy raz więc nie chciałem wtopić kasy.

Brak nagrody będzie bolał, ale jakoś sie pozbieram ;) Możesz jeszcze raz podać wymiary policzków ? Chodziło mi głównie o to jak szerokich desek uzyłeś na policzki. U mnie trudno o dobrą tarcicę szeroką na więcej 30 cm. Chcę zrobić policzki siodłowe.

Policzki siodłowe czyli oparcie trepów tylko na policzkach, tutaj nie pomogę, nie mam doświadczenia. Wydaje mi się że 30cm wystarczy by to wszystko usztywnić. Jeśli chcesz to jutro mogę kilka fotek wkleić jak to u mnie wygląda. Coś wiem jak to jest z zakupem dobrego materiału;-) Schody kosztowały może z 1,5kzł

Kiedyś wrzucałeś zdjęcia swoich schodów, ale kto tego poszuka w czeluściach forumowych ;) Łatwiej będzie wrzucić jeszcze raz. Czyli nie masz siodłowych tylko wpuszczane ?

U mnie zakup to mały dramat - nawet nie chodzi o to że nie ma tartaków czy składów drewna, ale o jakość. W zeszłym roku kupowałem tarcicę suszoną na stół i ławy, taką typową pięciocentymetrową. Droga jak jasna cholerka ( innej u nas nie ma) a nie było dechy która nie byłaby spękana - i oni to sprzedają ponoć stolarzom meblowym...

Kiedyś wrzucałeś zdjęcia swoich schodów, ale kto tego poszuka w czeluściach forumowych ;) Łatwiej będzie wrzucić jeszcze raz. Czyli nie masz siodłowych tylko wpuszczane ?

U mnie zakup to mały dramat - nawet nie chodzi o to że nie ma tartaków czy składów drewna, ale o jakość. W zeszłym roku kupowałem tarcicę suszoną na stół i ławy, taką typową pięciocentymetrową. Droga jak jasna cholerka ( innej u nas nie ma) a nie było dechy która nie byłaby spękana - i oni to sprzedają ponoć stolarzom meblowym...

Siodłowe na centralnej belce plus pseudo policzki które są tylko przykręcone do stopni w celu ich stabilizacji. Niestety co do zakupu materiału masz rację sam to przerabiałem szukając drewna na więźbę czy na schody, dlatego są świerkowe bo po sosnę musiał bym jechać 150km.

72.jpg

Jeśli będziesz chciał więcej szczegółowych np. zabiegu i spocznika to nie ma problemu ale chyba inne rozwiązanie sobie wymyśliłeś;-)

W jaki sposób dolny bieg tych schodów jest mocowany do podestu ? Kiedyś byłem przekonany, że są one oparte o podest, ale u większości wykonawców mocowane są do podestu od spodu. Jak to się trzyma do cholerki ? :)

Tu przykładowe zdjęcia schodów bodajże od Z.S. i R.T.

http://kanadyjskiedomy.pl/domy-z-drewna-galeria/wnetrza-domow/image?view=image&format=raw&type=orig&id=318

http://images24.fotosik.pl/37/7137e76d1a4e1ab2med.jpg

A może trzyma się jakoś tak:

https://pl.pinterest.com/pin/7740630587578428/

Remiks - teraz już kapuję skąd sie wziął wymiar policzków 30mmx100mm , bo myślałem , że rozum mnie już zupełnie opuscił ;)

Tak - rozwiązanie będzie inne, zarówno w kwestii spocznika, jak i konstrukcji nośnej. Chcę zrobić schody lżejsze, ze zwykłymi policzkami, a zamiast stopni półbalowych, jakies nieregularne z tarcicy nieobrzynanej, max 4 cm grubości.

Kolek - dziękuję za linka, dotąd opierałem się żeby się logowac na pinterescie, ale teraz nie ma zmiłuj ;) Bardzo fajne rozwiązania, których dotąd nie znałem a są możliwe do wykonania w ramach robótek ręcznych.

Tak cała rzeźba jest wykonana z jednego kawałka. Rzeźbiłem ją16 lat temu , ale mam do niej jakiś sentyment.

Co do budowy to przywieźli mi drugiego tira i mam ponad 60 kłód do okorowania. Zrobiłem jak na razie 7 sztuk

Oczywiście Kanada nic się nie odzywa odnośnie tej książki.

Cały czas szukam projektu

Podobają mi się chmielniki dw 11 tylko chciałbym taki projekt z dwuspadowym dachem byłby prostszy do zrobienia i tańszy.

Ja mam w trakcie tworzenia projekt na bazie konwalia 2bal. Projekt mi sie spodobal, ale w oryginale byl zbyt maly. Ja ja rozszerzam do 108 m2. Troszke tez zmian pod siebie, ale ogolnie jest to dom z dachem dwuspadowym, stosunkowo tani w budowie.

Marmur, Remiks - szacun za schody. ja za moje w mieszkaniu zapłaciłem kupę siana, nawet nie pomyślałem, że można samemu za 1,5k...

jak w końcu zbuduje dom to schody (albo chociaż schodki) ;) zrobię sam. jak mi nie zabraknie samozaparcia...

No cóż da się wiele żeczy zrobić i niekoniecznie z materiałów z górnej półki. Piecokominek też zrobiłem za kasę której lepiej nie wymieniać by nie drażnić. Przy robieniu schodów pamiętaj że ja robiłem z mokrego drewna, nikt rozsądny tak nie robi;-)

Tak - rozwiązanie będzie inne, zarówno w kwestii spocznika, jak i konstrukcji nośnej. Chcę zrobić schody lżejsze, ze zwykłymi policzkami, a zamiast stopni półbalowych, jakies nieregularne z tarcicy nieobrzynanej, max 4 cm grubości.

Wpisz w wyszukiwarkę "log homes stairs" wyszukaj grafiki, znajdziesz też takie z desek nieobrzynanych. Jak przesadzisz z lekkością, to będzie dziwnie wyglądało w domu z bala, ale nie przejmuj się to tylko moje zdanie. Gdzieś w tych grafikach widziałem schody z nieobrzynanej dechy, ale nie z policzkami tylko na dwóch belkach wyglądało ok, policzki zamkną troszkę schody, a konstrukcja na belkach tworzy wrażenie ażurowej, tym samym dodaje lekkości.

Ps. A i powodzenia w poszukiwaniu nieobrzynanej tarcicy o fajnych kształtach, na początku też chciałem;-)

Edytowane przez Remiks

No cóż da się wiele żeczy zrobić i niekoniecznie z materiałów z górnej półki. Piecokominek też zrobiłem za kasę której lepiej nie wymieniać by nie drażnić. Przy robieniu schodów pamiętaj że ja robiłem z mokrego drewna, nikt rozsądny tak nie robi;-)

Tu możesz drażnić. Drażliwcy chyba tu nie zaglądają...:D

Napis nad piekłem w "Boskiej komedii" brzmiał "Porzućcie wszelka nadzieję" - weź to pod uwagę w walce ze stworami polno-leśnymi ;)

Myszy po balach biegają w górę i w dół jak Lewandowski po polu karnym i nie ma dla nich żadnej przeszkody. Dostaja się pod pokrycie dachowe a stamtąd sobie znanymi drogami do ocieplenia. Mimo, że we wszystkich szczelinach dylatacyjnych zamontowałem gęstą, drucianą siatkę.

Jest jednak dobra strona tego nierównego boju - gdy myszole pojawiają się we wrzesniu a w listopadzie nagle znikają, tzn że zima będzie leciutka. I to się sprawdza u mnie na bank.

Ja mam poddasze jeszcze niewykończone, z jedną warstwą ocieplenia 15 cm. Docelowo będzie 25 cm. Mimo jednej warstwy i braku grzejników na piętrze, różnica temperatur między dołem a górą wynosi tylko 1,5 stopnia. Może dlatego, że ocieplenie robiłem sam i dałem dobrą wełnę.

Ostatnio robiąc w hacjendzie spotkanie towarzyskie, udostępniłem piętro na nocleg dla części gości. Prosili mnie wówczas bym nie dokładał już do kominka, bo im za gorąco. Biorąc pod uwagę, że ciepło szło tylko z dołu, to chyba nieźle, bo temperatura na zewnątrz były była lekko ujemna.

Sąsiad ma dwa koty. Myszy też ma - może dlatego, że nie płaci kocurom za nadgodziny ;) Wokół naszych działek są setki mysich norek, więc nawet kot terminator nie da rady.

Co do gryzoni to skuteczna jest aksamitka czy to sadzona wokół domu czy stawiana w wazonach żywa czy w suszkach. Nam ludziom delikatnie śmierdzi a dla ulubionych gryzoni niemiłosiernie capi . Za skuteczność działania gwarantuję głową najchętniej cudzą , ale słowem ręczę bo sam spraktykowałem

Polecam ilość kotów dostosować do strzeżonej powierzchni....Ja mam 6 kotów! Pięć z nich podzieliło teren i każdy goni myszy w swoim rewirze. Jeden kot jest zboczony i goni wszędzie...do tego koty, zamiast myszÓf

Ja mam w trakcie tworzenia projekt na bazie konwalia 2bal. Projekt mi sie spodobal, ale w oryginale byl zbyt maly. Ja ja rozszerzam do 108 m2. Troszke tez zmian pod siebie, ale ogolnie jest to dom z dachem dwuspadowym, stosunkowo tani w budowie.

Ładny ten domek. Mi zależało na przestrzeni dlatego szukałem domku z antresolą. Ostatecznie wybrałem i już zamówiłem chmielniki małe dw 11 odbicie lustrzane. Będzie to baza do przeróbek. Zastanawiam się czy nie zmienić dachu na dwuspadowy. Zrezygnuje z drogich dachowych okien i jeszcze kilka drobnych zmian.

Remiks - nie pitol, tylko opowiadaj jak budowałeś piecokominek! :) zdjęcia mile widziane ;)

Mi się marzy piecokominek z płaszczem wodnym, tylko boję się, że nie ogarnę sytuacji bezprądowych. Tzn kominek ma działać również wtedy, kiedy nie będzie działać pompa ciepła. Zastanawiałem się, czy nie wystarczy z płaszcza spuścić wody w sytuacji kiedy nie ma prądu, ale nie wiem czy to dobry pomysł. brak mi podstawowej nawet wiedzy :( A ogrzewanie wymarzyło mi się podłogowe, kaloryfery tylko w łazience i sypialni ;) i tego nie będę zmieniał, do tej koncepcji muszę dostosować resztę urządzeń

U mnie zakup to mały dramat - nie ma tartaków czy składów drewna

Aż dziwne. A ja myślałem, że tak jak u mnie. W gminie jest kilka tartaków. A poza gminą, w powiecie, to nie wiem ile. :D.

Droga jak jasna cholerka ( innej u nas nie ma) a nie było dechy która nie byłaby spękana - i oni to sprzedają ponoć stolarzom meblowym...

Decha spękana, też może mieć swój urok. Nie wybrzydzaj.

Remiks - nie pitol, tylko opowiadaj jak budowałeś piecokominek! :) zdjęcia mile widziane ;)

Mi się marzy piecokominek z płaszczem wodnym, tylko boję się, że nie ogarnę sytuacji bezprądowych. Tzn kominek ma działać również wtedy, kiedy nie będzie działać pompa ciepła. Zastanawiałem się, czy nie wystarczy z płaszcza spuścić wody w sytuacji kiedy nie ma prądu, ale nie wiem czy to dobry pomysł. brak mi podstawowej nawet wiedzy :( A ogrzewanie wymarzyło mi się podłogowe, kaloryfery tylko w łazience i sypialni ;) i tego nie będę zmieniał, do tej koncepcji muszę dostosować resztę urządzeń

Troszkę nie ten wątek ale cóż, kupujesz 2T szamotu w różnych kształtkach za powiedzmy 2,5kzł, troszkę kleju do tego za 300zł, troszkę stali u kumatego spawacza - robisz mu dobre rysunki drzwiczek do tego szyba, drzwiczki do piekarnika gotowe żeliwne, kilka kafli w kaflarni, troszkę płyt izolacyjnych i docinasz, kleisz, docinasz itd.;-)

Jak sam nie ogarniasz to polecam Piotra on ogarnie;-) Tylko tanio nie będzie;-) Zresztą to wszystko przez niego, znaczy zaraził mnie tym ceramicznym nawet tego nie wiedząc.

Spuszczanie wody z płaszcza to zły pomysł, zapomnij o nim.

U siebie mam możliwość grzania wody z możliwością odłączenia bez prądu nie wiem jeszcze ile ciepła da się z tego wyciągnąć bo nie podłączyłem tej części. Mam na dole grzewczą płytę fundamentową niestety nie uruchomiłem przez ten piecyk - załatwia całe ogrzewanie domu.

Jak chcesz podłogówkę to z kaloryferami w sypialni i łazience daj sobie spokój, zrób tam jakieś ogrzewanie elektryczne. U mnie grzejnik 2kW potrafi podnosić temperaturę w całym domu nawet przy - 10 na zewnątrz, dom drewniany jednak inaczej reaguje. Wszytkie te wyliczenia fachowców co do mocy ogrzewania można sobie w ..

14.jpg

Tutaj początek - palenisko.

110.jpg

A tutaj koniec.

Reszta w takim sobie ceramicznym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page88 znajdziesz tam troszkę więcej fotek. Oczywiście polecam cały wątek jeśli starczy Ci cierpliwości.

Ps. Gdybyś był zainteresowany grzewczą płytą fundamentową, dachem czy tarasem też możesz pytać bo to też sam robiłem;-)

Edytowane przez Remiks