Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jurek - źle mnie zrozumiałeś - tartaki są, ale drewno które oferują jest bardzo słabej jakości.

I nie wybrzydzam :D Przecież mam chatę z bala, popękaną wzdłuż i wszerz, co mi zupełnie nie przeszkadza :) - jednak jak kupujesz drewno suszone komorowo, drogie jak pierun bo wg sprzedawcy przeznaczone głównie dla stolarzy meblowych to chcesz , żeby ta cena była poparta przyzwoita jakością. Pomijam już drobny fakt, że wolałbym, żeby schody mi się nie zj...y jak będę wnosił na górę moją drugą połowę, która waży całe 47 kilo ;)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wolałbym, żeby schody mi się nie zj...y jak będę wnosił na górę moją drugą połowę, która waży całe 47 kilo ;)

Ty się lepiej martw o kręgosłup a nie schody;-)

Najlepszą opcją było by chyba wybranie dobrych dech w tartaku i osobną usługę suszenia jeśli znajdziesz suszarnię która się podejmie takiej ilości. U mnie też troszkę tartaków jest i co z tego jest tak jak piszesz niestety. Jak zobaczyłem z czego w tartakach przygotowują więżbę to kupiłem kvh cena x2 ale suszone czterostronnie strugane nic się nie kręci itd.

Jacek Piękne schody.

Marmur! Do dzieła! Dwie kłody - kolumny. W tych kolumnach zakręcają schody. Z tyłu, przy ścianie, kolumny nie rzucające się w oczy, takie tylko stabilizujące.:)

Pamiętacie, że robię wiatę, grillownie, jak kto woli. Podczas czyszczenia kolumn, jedna z nich obdarowała mnie sercem :rolleyes:

sercedrzewa.jpg

Taka ciekawostka:bye:

Maciej - gratuluję Wam i trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia wydawniczego :)

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/296076/chata-magoda-ucieczka-na-wies

Maciej

Przedtem czasopismo, teraz książka.

Również gratuluję, z akcentem dla Twojej Ukochanej:)

Edytowane przez JerzyBw

Remiks - dzięki za świetny post o Twoim kominku. Dzięki niemu zapragnąłem przeczytać kolejne forum ;)

Napisz, proszę kilka słów o Twojej płycie fundamentowej - taka była w projekcie domu czy sam kombinowałeś? Jak to kosztowo wychodzi w porównaniu do fundamentów?

Mi się marzy fundament w stylu Polski drewnianej - połączenie cegły i kamienia - myślisz że można ten efekt połączyć z płytą?

Ładny ten domek. Mi zależało na przestrzeni dlatego szukałem domku z antresolą. Ostatecznie wybrałem i już zamówiłem chmielniki małe dw 11 odbicie lustrzane. Będzie to baza do przeróbek. Zastanawiam się czy nie zmienić dachu na dwuspadowy. Zrezygnuje z drogich dachowych okien i jeszcze kilka drobnych zmian.

Przemysl czy nie taniej cie nie wyniesie zrobienie projektu indywidualnego niz przerobka gotowca. Zmiana scian, zmiana dachu moze sporo kosztowac. Mi rozszerzenie konwalii o metr zaspiewal 3500, koszt projektu to 2300. Adaptzcja do dzialki ok 1500. A za 5000 zrobi mi gotowy pod moje kopyto z adaptacja. Pamietaj ze na zwrot projektu masz rok czasu.

Remiks - dzięki za świetny post o Twoim kominku. Dzięki niemu zapragnąłem przeczytać kolejne forum ;)

Napisz, proszę kilka słów o Twojej płycie fundamentowej - taka była w projekcie domu czy sam kombinowałeś? Jak to kosztowo wychodzi w porównaniu do fundamentów?

Mi się marzy fundament w stylu Polski drewnianej - połączenie cegły i kamienia - myślisz że można ten efekt połączyć z płytą?

Płyty fundamentowej nie było w projekcie, projekt miałem w cenie domu od RT poprosiłem o zmianę i za przyzwoitą cenę zmieniono mi to na płytę. W mojej ocenie kosztowo to bardzo podobnie do fundamentu wychodzi, płytę robiłem sam i cenę kiedyś tak sobie liczyłem coć koło 20kzł, zrobione tak by był to poziom 0 na to kafle, podłogi. Ocieplenie płyty wystaje poza obrys domu można to okleić i kamieniem i cegłą, tylko wysokość takiego cokołu max 30cm.

Remiks - napisz jeszcze proszę czy ciepło w płycie masz od kominka? rozumiem, że woda z kominka przez wężownicę nagrzewa wodę w układzie grzewczym - czy tak? jak wymuszasz obieg bez prądu przez wężownicę? a jak przez przewody w płycie?

No troszkę nie doczytałeś, Ciepło w płycie jest z założenia z dwu źródeł po pierwsze kominek po drugie prąd. Funkcji grzewczej płyty jeszcze nie uruchomiłem i o tym pisałem, piecokominek daje tyle ciepła że nie chciało mi się tego spiąć. Założenie jest takie że ogrzewanie w płycie działa jak zwykła podłogówka czyli pompa plus gdzieś jest źródło ogrzewania wody, brak prądu albo UPS albo nie grzeje. W piecokominku w jednym kanale dymowym wężownica plus pompa itd. W wypadku braku prądu szybrem odcinam kanał i piecyk grzeje dalej a płyta nie. Normalnie jak dom jest ogrzewany piecokominkiem płyta fundamentowa bez jej grzania ma temperaturę w okolicach 18-19 stopni. Osobiście płytę polecam do domu drewnianego dodaje mu troszkę akumulacji;-) Jeśli coś niejasno opisałem to pytaj.

Pozdrawiam

No prawie jak nasz, super, a RT fakt wart polecenia;-)

szkoda tylko ze robi jedynie w sosnie. Na specjalne zamowienie ma swierk. Z podwalina modrzewiowa robil problem, a jak ja chce caly ldom z modrzewia, lacznie z krokwiami i deskowaniem dachu modrzewiowym. Ale z rozmowy bylo ok. Domu jego nie widzialem. Skupilem sie bardziej na domach ZS. Moze uda mi sie pogadac z wlascicielem modrzewiowego w ten weekend.