Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak między Pabianicami a Konstantynowem

no to mozna powiedziec ze bylismy sasiadami. Mieszkalem na szynkielewie, teraz wyprowadzilem sie pod koluszki, ale codziennie do ksawerowa do pracy jezdze.

Co do wentylacji to rozumiem ze z moim planem reku wolnostojaca koza nie wchodzi w gre? Nie mam mozliwosci zbudowania kominka, wiec jesli nie to to calkowita rezygnacja z kominka? No az niemozliwe.

Dlaczego uszczelki przy obrysowanym nie maja miejsca bytu? Widzialem dom z bala obrysowanego gdzie od srodka byly spore szpary, a uszczelka by ten temat zalatwila. Pozniej jest to bardzo ciezkie do naprawy. A koszt uszczelek na caly dom to okolo tysiac zlotych.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do wentylacji to rozumiem ze z moim planem reku wolnostojaca koza nie wchodzi w gre? Nie mam mozliwosci zbudowania kominka, wiec jesli nie to to calkowita rezygnacja z kominka? No az niemozliwe.

Dlaczego uszczelki przy obrysowanym nie maja miejsca bytu? Widzialem dom z bala obrysowanego gdzie od srodka byly spore szpary, a uszczelka by ten temat zalatwila. Pozniej jest to bardzo ciezkie do naprawy. A koszt uszczelek na caly dom to okolo tysiac zlotych.

Osobiście nie widziałem kozy szczelnej ale takie wolnostojące fajne piecyki powinny się znaleźć, zapytaj może na kominkowym.

Co do uszczelek po długości bala to nie wiem czy widziałeś przekrój takiego wyciętego bala. Dość kłopotliwy może być jej montowanie. Szczeliny przy odrysowanym balu takie jak opisujesz świadczą raczej o skopanych łączeniach narożnych.

Nie wiem kogo pytasz o to czy działa pomimo standardowego kominka ale u mnie jak i o skavarec kominki są szczelne z poborem powietrza z zewnątrz.

Edytowane przez Remiks

Osobiście nie widziałem kozy szczelnej ale takie wolnostojące fajne piecyki powinny się znaleźć, zapytaj może na kominkowym.

Co do uszczelek po długości bala to nie wiem czy widziałeś przekrój takiego wyciętego bala. Dość kłopotliwy może być jej montowanie. Szczeliny przy odrysowanym balu takie jak opisujesz świadczą raczej o skopanych łączeniach narożnych.

Nie wiem kogo pytasz o to czy działa pomimo standardowego kominka ale u mnie jak i o skavarec kominki są szczelne z poborem powietrza z zewnątrz.

Coraz więcej kozic ma króćce i szczelna komorę spalania. Pobór powietrza do spalania czy z pomieszczenia to temat rozległy i dla wielu denerwujący. Trochę już o tym pisałem. Piotrek poczytaj tu (z komentarzami - bo to rozszerzenie problemu): http://blog.kominki-batura.pl/doprowadzenie-powietrza-raz-jeszcze/ i tu:http://blog.kominki-batura.pl/wentylacja-mechaniczna-i-nieszczelny-kominek/ i tu: http://blog.kominki-batura.pl/nnowoczesne-budownictwo/ Na koniec uwaga. Dolotu odseparowanego, nie robi sie dlatego, bo kominek zabiera powietrze z pomieszczenia. Pośrednio oczywiście tak, ale to nie może być główny powód, bo przecież wymiana powietrza w domu to rzecz oczywista i konieczna.

Remiks - Twojej wentylacji używasz cały rok, czy tylko jak jest zimno? ja po prostu kiedy jest ciepło wolę otworzyć okno, ale w moim obecnym mieszkaniu jest tylko grawitacja. dałeś mi do myslenia ;) mam zagwozdkę :)

Maciek teoretycznie cały rok. Oczywiście jak jest fajna temperatura i drzwi i okna pootwierane to nie ma po co. Dom drewniany do tego jest dość specyficzny ale przy WM odchodzą kominy wentylacyjne;-) Z czym masz zagwozdkę?

Na taki oto, miły dla oka film o budowaniu od podstaw domu z bala trafiłem. Całość praktycznie zrobiona "tymi rencami" z użyciem podstawowych narzędzi. Warto poświęcić te pół godziny i obejrzeć, polecam.

widziałem bardzo klimatyczny film:)

swoją droga czym przykryć dach gdy nie ma sie piniędzy na strzechę i gont drewniany.

Co sądzicie o płaskiej dachówce, jest to nowoczesne pokrycie, ale mam wrazenie, że z balem by się w miarę komponowało.

Edytowane przez bny

widziałem bardzo klimatyczny film:)

swoją droga czym przykryć dach gdy nie ma sie piniędzy na strzechę i gont drewniany.

Co sądzicie o płaskiej dachówce, jest to nowoczesne pokrycie, ale mam wrazenie, że z balem by się w miarę komponowało.

ja mam Gerard Korona blachogont - jest naprawdę dobry, cichy śnieg się trzyma, lekki i dobrze wygląda...

Remiks - mam zagwozdkę: robić WM czy grawitację. grawitacja tańsza, ważne ale przecież to nie jest najważniejszy argument. długo mi się wydawało, że WM ma duży sens w termosie, i ograniczony sens w balu. a teraz nie wiem ;)

Jeżeli mogę podpowiedzieć bo kilka lat temu też miałem ten sam problem. Ale teraz widzę, że dobrze zrobiłem, że zainstalowałem WM. W zimie nie otwieram okien w ogóle i zawsze jest świeże powietrze, nie ma wilgoci w łazienkach czy kuchni - nie muszę myśleć o tym. W lecie jak jest w nocy chłodniej to otwieram dodatkowo okna i jak gdyby poprawiam wentylowanie pomieszczeń celem ich szybszego wychłodzenia. Generalnie WM chodzi cały czas 4 lata jest cicha, nie ma zapachów - ustawiam tylko godziny na których idzie mocniej a na których słabiej ( trzy biegi) i jest ok.

Remiks - mam zagwozdkę: robić WM czy grawitację. grawitacja tańsza, ważne ale przecież to nie jest najważniejszy argument. długo mi się wydawało, że WM ma duży sens w termosie, i ograniczony sens w balu. a teraz nie wiem ;)

Grawitacja tańsza, hm możliwe ale czy jest w każdym pomieszczeniu, WM jest. Do tego działa tak jak chcesz, w pełni sterowalna i panujesz nad kierunkiem przepływu. Tak masz rację w balu jest troszkę ograniczony sens. Skavarec widać też potwierdza wyższość WM. A co do ceny to zawsze możesz zakasać rękawy i WM za kilka groszy sam zrobić;-)