Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem u stolarza i zdecyduję się raczej na blat jesionowy niż dębowy, po prostu bardziej mi się podoba, szczególnie usłojenie :)

Stolarz polecił olej Adlera z utwardzaczem, twierdzi że najlepszy, jest stosowany w przemyśle. Nigdy o nim nie słyszałem, ale chyba się skuszę.

Po wykonaniu dam znać jak się sprawują produkty.

Remiks - mam zagwozdkę: robić WM czy grawitację. grawitacja tańsza, ważne ale przecież to nie jest najważniejszy argument. długo mi się wydawało, że WM ma duży sens w termosie, i ograniczony sens w balu. a teraz nie wiem ;)

Witam, forum odwiedzam skokowo bo ciagle cos innego na glowie. Co do wspomnianej wentylacji to tez mialem dylemat. Bo filtry bo prad, bo kontrolowanie, nieszczelnosci budynku i innepowody na minus.

Ale znowu brak utraty ciepla, brak komarow i chlod latem na poddaszu (25-27 stopni latem to naprawde chlodno, przy grawitacyjnej nie do osiagniecia)

Oczywiscie polaczone z GWC.szczelnosc -rozmawialem w weekend z ZS i on ma na to 2 metody. Albo po wyschnieciu woodchink, wspomniany na forum, albo uszczelki rozprezne NA CALEJ DLUGOSCI BALA! Ma nawet dostep do uszczelek podwojnych w srodku wypelnionych owcza welna ale jest to droga inwestycja. Ale powiedzial ze teuszczelki za 2-3 zl calkiem niezle sie sprawdza na calej dlugosci.

Co do korowania woda to tez moze, ale jest problem na sekach, szczegolnie w modrzewiu bo jest ich wiecej niz w sosnie. Trzeba je mechznicznie wyrownac, a wtedy ten element wchlonie wiecej impregnatu i powstana widoczne place.

W kazdym badz razie u mnie fundamenty pomierzone. Wylewam niedlugo plyte i czekam na domek. Bedzie na poczatku roku

a rekuperator bede zakladal samemu. Wazne jest aby ktos zrobil jakis projekt, albo chociaz podpowiedzial gdzie nadmych a gdzie wyciag. A kwestia polozenia rur i zaizolowanie welna to juz zabawa. Po postawieniu domu gruntowy wymiennik tez wlasnej konstrukcji. No i ciagle mam dylemat jaki piec. Pellet wegiel czy gaz. Za 2 lata bede mial gaz przy dzialce. Ogrzewa ktos bale gazem? Jak to wychodzi cenowo za ile metrow?

Piotr - zazdroszczę Ci i trzymam kciuki! Jak mnie nie zaprosisz na montaż to będę Ci po działce w nocy chodził i patrzał co też Ci wystrugał ZS ;)

A co do placków - sracków, sęków to nie wierzę. Drewno jest nierówne zgodnie ze swoją naturą, nawet jak wytoczysz bale na tokarce to i tak będą się różnić.

Ale najważniesze żeby podobało się inwestorowi - ja tam na przykład zakochałem się w balach korowanych wodą ;)

Witam czy pamięta ktos na której stronie ktoś pisał o siwiejących balach, bo mam taki problem że bale od północnej strony mają przebarwienia siwizny i nie wiem czym bale potraktowc a kiedyś o tym czytałem, bale jeszcze niebyły niczym impregnowane,a nie moge dodać fotek

O siwiejących balach pierwsze słyszę, może to jakaś pleśń chyba że chodzi o sinizne drewna.

Źle to nazwałem,chodzi o sinizne drewna, stało się to po deszczu dolne bale były mokre i zaczyna wychodzić sinizna

Sinizna to problem tylko estetyczny. Po pierwsze wysuszyć, poczekać aż wyschnie po tym możesz potraktować jakimś środkiem na bazie chloru tylko zdodnie z instrukcją a następnie zabezpieczyć dobrym impregnatem.

Taki urok drewna, zwłaszcza jak dom budowany z zielonego bala.

Pisząc o "zielonym balu" masz na myśli takie świeże, dopiero ścięte? Dom który oglądałem (co pisałem powyżej) to był budowany z drewna ścinanego zimą (ma to znaczenie?) leżakowanego jakieś 4 miesiące i dodatkowo suszonego mechanicznie. Więc chyba to dobre już drewno.

Pisząc o "zielonym balu" masz na myśli takie świeże, dopiero ścięte? Dom który oglądałem (co pisałem powyżej) to był budowany z drewna ścinanego zimą (ma to znaczenie?) leżakowanego jakieś 4 miesiące i dodatkowo suszonego mechanicznie. Więc chyba to dobre już drewno.

Tak miałem na myśli swieże ścięte, ale w ciągu 4 miesięcy i tak niewiele wody bale się pozbędą. Tak ma znaczenie okres ścinki. Rozumiem że to suszenie mechaniczne to suszarnia? Jeśli wysuszone to pracuje na pewno mniej. Każde drewno jest dobre jeśli jest dobre:-) Sam mam dom z bala i to tego przeze mnie zwanym zielonym, wszystko kwestia technologi budowy, solidności i doświadczenia wykonawcy.

Witam, jestem na etapie przygotowania papierów na budowę domu z drewna , bali . Zastanawiam się nad rzetelną i zaufaną firmą, która po cenie wybuduje mój wymarzony dom:p. Prosze o pomoc:rolleyes:, dzieki :)

Polecam firme która mi budowała pod klucz-firma rodzinna Loghouse ze Skomielnej Czarnej - w necie można ich znaleźć. Szybko dobrze i wszystkim się zajmują sami - jestem bardzo zadowolony - używają najlepszych materiałów i są naprawdę dobrymi fachowcami. Polecam