Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli wykonanie krok po kroku jak przy standardowym styropianie na fundament

xpsa pod ziemia nie tynkujesz. Jego sliska powierzchnie musialbys przeszorowac, co za tymidzie delikatnie bys go zdegradowal. Producenci zalecaja xpsa na pianke lub klej, na to folia kubełkowa i piach. Ja jeszcze u siebie bede robił drenaz przy fundamentach na boku. Scierasz powyzej gruntu i tak jak styropian czyli klej siatka i co tam dalej chcesz. Cco niektorzy zasypuja xpsa nawet bez folii.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siła adhezji do XPS"a jest na tyle duża, że wystarczy zmatowić papierem ściernym;) Patrzę podług tego jak ciężko jest zeskrobać zaprawę z

XPS'a a co dopiero siatę i klij.

Przemyśl jeszcze co Ci pisałem odnośnie -podzielenia płazu 5-15cm i wykorzystanie wyokrąglenia na elewację. Sam knuje jaką będę miał docelową elewację, ale w środku -

jest już zaklepane, czyste drewno:)

nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy, chodzi o przetarcie lub zmatowienie xps-u przed nałożeniem siatki i kleju? po to by lepiej się wszystko trzymało?

pomysł bardzo ciekawy z podzieleniem płazu

papierem raczejsiezarobisz. Wez tare do styropianu i tym. Ale to dziadostwo jest twarde. Wiec latwo nie ustapi. Ja dalem 10 cm na fundament. Mialem dac 8 ale nie mieli na skladzie.

A tak na marginesie czym zabielic drewno zeby moc lakierowac albo olejowac? Używal ktos dwutlenku tytanu?

• 2 weeks później...

Witamy z Nowym Rokiem !!!

Po długiej biernej obecności na forum , nadszedł czas aby podzielić sie swoimi doświadczeniami i wrażeniami w budowie domu z bali.

Jesteśmy na etapie wykańczania domu i siebie :D

Dziennik budowy jest na etapie tworzenia.

Od etapu SSO wszelkie prace wykonujemy sami , więc chętnie odpowiemy na wszelkie pytania , bo drogę przeszliśmy już kręta i długą.

Na dzień dzisiejszy budowa wygląda tak IMG_20160227_091414.jpg

Chcę kupić całoroczny dom z bali w Poroninie, tylko że cały czas mam wrażenie, że to materiał na domek sezonowy.

Najwidoczniej te górale to jakieś niemądre są, że od pokoleń zamieszkują w tak surowym klimacie w domach letniskowych, zamiast pobudować porządny dom z prothermu obklejony styropianem

:rolleyes:

Edytowane przez Wojcieszek
ale byk!

Oj tam oj .. 20kW +bufor ogrzeje każdy dom.. przecież w kuminie znajdą się zł.. te które winny iść na dobrą izolację..

co źle jest ? 20-22 st wszędzie ciepłu super .. tylko że jak braknie na pół dnia ogrzewania teraz.. to powoli zgrzytanie zębami..

Wiem, wiem chcecie zaklinać fizykę, tylko ona się nie da urabiać..

Jest ciepło, bo to kwestia "mocy" kotła jaki jest wstawiony, oraz mocy grzejników / podłogówki.

Już teraz siedzę.. i mi dziwnie "zimno" okna zaczynają "kontrastować' to taki efekt jak w upalny dzień iść do marketa i stanąć obok mrożonek..

piotrzlu - piękny domek, gratulacje!!!

kto robił do stanu SSO? masz foty?

ścianki szczytowe robiłeś sam?

Stan SSO stawiała firma " Dom z pnia" . Ścianki szczytowe również , z tym że sporo poprawiliśmy sami . Fotki budowy , do stanu obecnego będziemy w miarę wolnego czasu dorzucać do dziennika budowy . Jeśli interesuję Ciebie coś konkretnego to wal śmiało .

Mówią że czas leczy rany , i tutaj sie z tym zgodzimy ,jeżeli pisali byśmy dziennik na równi z budową to sporo byśmy nabluźnili , a z czasem emocje opadły i z pewnymi błędami człowiek sie pogodził. Posiadana wiedza już na początku budowy uchroniła nas od tego że w dniu dzisiejszym nie siedzimy w sądzie , a działo się sporo, o czym będziemy pisać sukcesywnie dodając fotki .

• 2 weeks później...
A których kilogramach trutki mówisz - tych na górze czy tych na dole ? ;) Do dzisiaj znajduję małe trupki przy sprzątaniu zakamarków. Między wrzesniem a listopadem w łapkach i po trutce znajduję 10-15 szt. Kiedyś wrzuciłem kilka zdjęć mebelków handmade na tarasie m.in to poniżej - widac na nim jak po sznurkach wije się fasola ozdobna. Pewnego dnia siedzimy sobie i "paczymy" a tu po tych sznurkach popiernicza dywizja myszek jak żołnierze Gromu do helikoptera :D Bym tego nie widział, to bym tyz nie uwierzył. Moja kobita zaraz podskoczyła z nożem coby poucinać sznurki, jednak myszole się nie przejęły tylko zmieniły trasę - z braku sznurków zaczęły włazić po balach :) Ale nie przesadzajmy z tą trwogą. Bywają gorsze nieszczęscia.

11217163_10206712574906415_5241662810687184824_n.jpg?oh=e8c8c40488d4afa85da2845ec5c2bd8f&oe=570A68E1&__gda__=1464431579_c0370b0a24e4d96656921e823808ce5b

Polubcie aksamitkę jej żółto pomarańczowe kwiaty z takim dość niemiłym zapachem. Jej zapach to dla nas delikatny smrodek a dla gryzoni potworny odór stosuje juz kila lat i gryzoni brak. Z tym że zima suszki w piwnicy /domu cięte w pełni kwitnienia.

hodowlane mutanty bez tego smrodku sie nie nadają

piotrzlu - pisz dziennik, wklejaj foty :)

ja (i inni) przymierzam się do budowy, może Twoje rady i doświadczenia oszczędzą mi nerwów i $$$ ;)

będę Ci wdzięczny :cool:

Zapraszamy do dziennika, zrobiliśmy tam juz postępy .

Sorry ze tak długo , ale jak sam zaczniesz budować to też nie będziesz miał czasu :D

Jeśli interesuje Ciebie, lub innych budujących , chcących budować, cos czego nie napisaliśmy to pytajcie , w dzienniku lub tutaj .