Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

osobiście wydaje mi się trochę drogo chyba że liczysz że jest to koszt razem z zakupem domu, dokupieniem brakujących elementów i fundamentami.

A tak na marginesie u mnie okna i drzwi już siedzą. Jeszcze końcówka roboty ekipy i trza się będzie brać za wykończeniówkę.

I tu moje pytanie. pod legary na górze między belki a legar filc techniczny czy naturalny? NAjpierw ścianki działowe czy prościej bedzie całą podłogę a później ścianki? A może ścianki na legarach a później pokrycie? Niech ktoś coś sensownego podrzuci. pliss.

Ja pod legary dałem techniczny (przemysłowy). W związku z tym że było miejsce poszło to tak, na belkę filc na to klocek dystansowy (kawałek legara na płask) na to filc i legar. Ścianki na gotowej podłodze z OSB, gotowa podłoga zdecydowanie ułatwia pracę.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

osobiście wydaje mi się trochę drogo chyba że liczysz że jest to koszt razem z zakupem domu, dokupieniem brakujących elementów i fundamentami.

A tak na marginesie u mnie okna i drzwi już siedzą. Jeszcze końcówka roboty ekipy i trza się będzie brać za wykończeniówkę.

I tu moje pytanie. pod legary na górze między belki a legar filc techniczny czy naturalny? NAjpierw ścianki działowe czy prościej bedzie całą podłogę a później ścianki? A może ścianki na legarach a później pokrycie? Niech ktoś coś sensownego podrzuci. pliss.

Tak - zakup, wymiana, postawienie. Panowie jakie macie fundamenty - ława czy płyta ? Ile Was wyniósł ?

Remiks mógłbyś podpowiedzieć czym uszczelnia się szczeliny między balami? Fachowcy chcą to zrobić pianką, mi jakoś to nie za bardzo podoba? Mnie osobiście trochę to nie pasuje.

Jaki bal, jaka szczelina, w jakiej technologi budowany dom? Jeśli mowa o piance samorozprężnej to dobrze że Ci się to nie podoba.

Stary dom z bała 12 cm, szpary gdzieś do 10mm. Bal zbijamy na dyble. Kolega rozebrał stary dom i przewiózł w nowe miejsce, teraz głowi się uszczelnić szczeliny, pinkę mu odradzałem.

No tak stary dom, czyli pióra nie ma a 12 cm to niewiel i tak jakieś ocieplenie będzie. Górale stosowali i stosują warkocz z wióra drewnianego w innych okolicach mech, tutaj jednak może być problem ze względu na niejednolitą szczeline, można wyfrezować jednolitą szczelinę i np. upchać line jutową nasączoną jakimś środkiem (kiedyś smoła) albo jak górale wiór. Można było przy składaniu zastosować uszczelke samorozprężną ale troszkę by tego wyszło. Jak ma ta ściana w efekcie końcowym wyglądać, coś od wewnątrz? Może zapytaj czołgistę, on chyba taki dom próbuje remontować tylko on chyba daje nową elewację.

Kolega będzie ocieplał domek wełną, na to pójdzie deska elewacyjna. Od wew. gk, tylko w salonie ściany wykończone będą drewnem.

Taśmy rozprężne wydają się być dobrym rozwiązaniem, osiągają 30 mm grubości- dzięki.

Z Merkavą spróbuję się skontaktować, tak czy inaczej.

Kolega będzie ocieplał domek wełną, na to pójdzie deska elewacyjna. Od wew. gk, tylko w salonie ściany wykończone będą drewnem.

Taśmy rozprężne wydają się być dobrym rozwiązaniem, osiągają 30 mm grubości- dzięki.

Z Merkavą spróbuję się skontaktować, tak czy inaczej.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ocieplenie na zewnątrz na stelażu na to deska elewacyjna? Jaśli tak to uszczelkę bym sobie darował pod deskę elewacyjną wiatroizolacja i po problemie w szczeliny wtedy można delikatnie upchać wełnę.

Tak właśnie będzie- pod deskę elewacyjną wiatroizolacja. Nie wiem czy wełna spełni swoją rolę jako uszczelnienie. Obawiam się, że zimą wilgoć z domu zostanie właśnie przez takie "łaty" wyssana. Zwłaszcza, że namówiłem inwestora na WM. Właśnie z nim rozmawiałem Twója podpowiedź ze sznurkiem jutowym dała mu do myślenia.

Tak właśnie będzie- pod deskę elewacyjną wiatroizolacja. Nie wiem czy wełna spełni swoją rolę jako uszczelnienie. Obawiam się, że zimą wilgoć z domu zostanie właśnie przez takie "łaty" wyssana. Zwłaszcza, że namówiłem inwestora na WM. Właśnie z nim rozmawiałem Twója podpowiedź ze sznurkiem jutowym dała mu do myślenia.

W takim układzie ściany nie ma co uszczelniać, jeśli będzie wiatroizolacja to potraktuj taką szczelinę jak izolacje za pomocą wełny. Powietrze uwięzione w takich szczelinach jest doskonałym izolatorem. Wełnę upchał bym raczej od środka i to niewiele tak by zatrzymać ruch powietrza w szczelinach. Od wewnątrz pewnie bedzie też stelaż skoro ma być gk choć wg mnie to bez sensu bo szkoda drewno chować;-) Merkawa o ile dobrze pamiętam robi podobną ścianę.

Marzy mi się dom z bali już bardzo długo. Najlepiej taki, abym mógł go jeszcze samodzielnie zaprojektować:) Ale wiem, że są firmy gdzie są już gotowe domki. Podobno w takich domkach można mieszkać cały rok. Czy ktoś już się na taki krok zdecydował? Słyszałem wiele pozytywnych opinani na temat samych konstrukcji z bali jak i firmy ManufakturaDomow, która takie domy stawia. Czytałam trochę o tym na stronie http://manufakturadomow.pl/porady/. Jestem bardzo ciekawa jak wygląda utrzymywanie takiego domku.

Marzy mi się dom z bali już bardzo długo. Najlepiej taki, abym mógł go jeszcze samodzielnie zaprojektować:) Ale wiem, że są firmy gdzie są już gotowe domki. Podobno w takich domkach można mieszkać cały rok. Czy ktoś już się na taki krok zdecydował? Słyszałem wiele pozytywnych opinani na temat samych konstrukcji z bali jak i firmy ManufakturaDomow, która takie domy stawia. Czytałam trochę o tym na stronie http://manufakturadomow.pl/porady/. Jestem bardzo ciekawa jak wygląda utrzymywanie takiego domku.

Możesz przestać spamować Henryku/Henryko?

W tych czasach trzeba się wysilić zdecydowanie bardziej a takie posty obrażają inteligencję użytkowników tego forum.

Dla przykładu twój post z 24.04.2017:

U mnie budowała firma Manufaktura Domów, ale wiem że budują z drewna w całej Polsce i to nie tylko domy letniskowe i mieszkalne całoroczne, ale nawet solidne domy wielorodzinne. Muszę przyznać, że są warci ceny. Ja co prawda budowałam jedynie domek letniskowy 25 mkw z bala 5, ale nie mam żadnych zastrzeżeń.Terminy w 100% dotrzymane, jakość wykonania - b.dobra i polecam z czystym sumieniem. Na PW mogę podesłać fotki domu.

Edytowane przez kolek20

Witam wszystkich

Za powiedzmy rok mam nadzieje dołączę do grupy balowiczów.Wczoraj dostrczono mi pozwolenie na budowę. Projekt to Chmielniki małe.Plan jest taki żeby budować z bała około 20cm potem go ocieplić od środka.Dużo tu czytałem o wadach ocieplania od środka o tym ze nigdy nie uszczelnienia dobrze domu folią przy ściankach działowych i na poddaszu ale na dom powyżej 26cm mnie raczej nie będzie stać.Choć plan jest taki zeby i tak wysłać pytanie o wycenę do firm budujących w takich przekrojach.Ostatnio kontaktowałem się z firmą z siedzibą w Kościelisku wycenili na 340 tys w stanie surowym zamkniętym a otwartym 260 tys goście budują technologią z połowy bała na dwa obce pióra.Po pytaniu czy mozna oglądnąc ich domu powiedzieli ze nie podaja adresu inwestorów.Trochę to slabe bo jak wywalam tyle kasy to chyba normalne ze chce widzieć jak robią i pogadac z włascicielami.Cena niestety dla mnie zaporowa.Czy budował ktoś z was na Podkarpaciu? Może jakieś podpowiedzi firm co u was się sprawdziły.dziękuję pozdrawiam

Olej każdą firmę, która nie chce Ci dać adresów poprzednich realizacji. Kieruj się renomą i doświadczeniem wykonawcy. Cena jest oczywiście ważna, ale pamiętaj, że nie ma możliwości naprawy spieprzonego domu z bali, więc przy tzw okazyjnej/konkurencyjnej cenie, którą ci ktoś zaproponuje, trzeba być czujnym do sześcianu.

Piszesz, że koszty mają dla Ciebie znaczenie, z drugiej strony wybierasz projekt domu z dachem czterospadowym, zdobnym w wole oczka i lukarnie. Takie rozwiązania będą miały istotny wpływ na ostateczną wycenę domu.

Cześć marmur dzięki za szybka odpowiedz.śledzie forum od dłuższego czasu łącznie z twoją budową super domek ci wyszedł.Niektóre patenty zamierzam zastosować u siebie jak z siatką i z szywkami przy ociepleniu poddasza wełną super patent

Wiesz w moim projekcie cały urok to ten dach i te okna dlatego na niego się zdecydowałem.wiem że to podwyższa cenę budowy ale decyzja zapadła Pozdr.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów

Te elementy zdobią budynek, ale budowa domu jest sztuką kompromisu :) Pomijając kwestie kosztorysu, wole oczka i lukarnie dysponując tak symbolicznymi okapami jak w Twoim projekcie, staną się prędzej czy później przedmiotem zmartwienia. Naprzemienne operowanie słońca i deszczu, zwłaszcza od strony południowej i zachodniej, szybko doprowadzi do erozji drewna w tych miejscach. Miedzy bajki można włożyć zapewnienia producentów impregnatów o skutecznej cztero czy pięcioletniej ochronie.