Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bal to najlepiej opitolić wełna z jednej i z drugiej strony...Na to płyty gk od środka, i jakiś farmacel od zewnątrz. Folie to koniecznie podwójnie. Z jednej i z drugiej strony. A co tam?!! Potem na zewnątrz najlepiej kamień, albo struktonit.......Można taniej tynkiem pierdyknąć i w cegiełki pomalować.....Czołgista by się ucieszył! :D

Oj tam oj, siding - jeszcze ten z PCV - no szczyt marzeń ;) http://zabytki-podkarpacie.pl/dh/upload/838.kosciol-pw-sw-stanislawa-biskupa-w-humniskach(7).jpg jakoś tak kiedyś sobie radzono z szalowaniem budynków.

800px-Blizne-kosciol.jpg pewnie też takie nowoczesne - kompozytowe pokrycie, rodem z NASA - jest zakazane na budynkach drewnianych... ;)

Edytowane przez מרכבה

Oj tam oj, siding - jeszcze ten z PCV - no szczyt marzeń ;) http://zabytki-podkarpacie.pl/dh/upload/838.kosciol-pw-sw-stanislawa-biskupa-w-humniskach(7).jpg jakoś tak kiedyś sobie radzono z szalowaniem budynków.

800px-Blizne-kosciol.jpg pewnie też takie nowoczesne - kompozytowe pokrycie, rodem z NASA - jest zakazane na budynkach drewnianych... ;)

Ładny ten siding!...:)

Z tego co pamiętam to chyba 28cm, okrągły. Ale ile tej wełny dał to nie pamiętam. Zaczynam mieszkać już u siebie, mam bal ocieplony niczym, 19cm. Zimę już zachaczyłem i jestem zadowolony :) Podstawą jest jednak fachowe wykonanie. Ogrzewanie gazem (czesciowo podłogówka), kominkiem z grawitacyjnym rozprowadzeniem powietrza oraz kuchnią kaflową. Wszelkie obawy, jakie próbowali zrodzić w mojej głowie dyletanci mogę śmiało wyrzucić do kosza. Dom jest ciepły i ciepło trzyma. Edytowane przez aglar

Nie bala tylko płazę.

Nie ocenię całego sezonu, bo nie cały grzałem, ale przed paleniem ani razu nie spadła temperatura poniżej 0 stopni (a było z minus 20 na zewnątrz). Hydraulik się dziwił, bo miał pełno awarii w murowanych gdzie temp. spadała znacznie poniżej zera (również nieogrzewanych). A jak zaczęliśmy grzać, to najpierw samym kominkiem a potem przy dużych mrozach paliłem kominkiem lub kuchnią i jednocześnie gazem. Bardziej więc piszę o swoich odczuciach niż konkretnych wyliczeniach, i wiem że jest dobrze :)

Oczywiście, ale nie bez ogrzewania :) Nawet we Włoszech noce potrafią być w zimie mroźne. Tak jak napisałem ważne jest głównie wykonanie, tak aby na węgłach nie przeciągało, bo się z czasem rozsychają. Choć dodatkowa wentylacja też się przydaje :) Gorale u siebie budowali z 16 cm, a przecież ich zimy do najłagodniejszych nie należą.

Dużo też zależy od kultury palenia, jeśli np. będziesz chciał palić tylko gazem i mieć w całym domu temp. 23 stopnie 24h jak w bloku to już możesz odczuć po kieszeni. Warto też pamiętać, że temp. odczuwalna jest wyższa w domach drewnianych niż w murowanych.

• 2 weeks później...
Hej Kochani temat jest bardzo długi, więc proszę o odpowiedź z cytatem :) Ile mniej wiecej może mnie kosztować dom z bala o powierzchni ~80m2? Ma to być domek letniskowy, działka juz jest :)

Pojęcie domu letniskowego jest bardzo nieprecyzyjne. Koszt może być od 50 tys do 500 tys. Zależy od fundamentu, rodzaju bala, okien, dachu, instalacji i setek innych rzeczy. Trzeba się nastawić, że zwykle na końcu wychodzi co najmniej 20% drożej niż się liczyło

Nasz domek stawiała ekipa z Goszczanowa :)

Drewno to świerk o grubości ..... sporej ;) ....... od 36 cm średnicy w górę, nawet do 46 :) Bal okrągły.

Panowie uwijają się jak mrówki na budowie i jesteśmy pełni podziwu dla nich. Gdyby inwestorzy nie wymyślali wciąż czegoś nowego dom stałby w 5 dni a tak prace przeciągnęły się o jeden dzień.

Teraz czeka nas to co najlepsze ...... reszta prac :)

Snake - jak idzie budowa? pogoda sprzyja? jakieś foto-story? ;)

Prace pomału i z małymi przeszkodami od wczoraj ruszyły, ale już wszystko idzie w dobrym kierunku :D

Drewno: świerk - płazy o grubości 22cm, wysokość 40-50cm, łączone na podwójne pióro + podwójna uszczelka między balami

https://1drv.ms/u/s!AmQuZsg-28WJf1XPiu8pXpCLkLE

https://1drv.ms/i/s!AmQuZsg-28WJgQE1gRKhPxB0xOO5

Edytowane przez snake-918