Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

snake - congr! rośnie :) mam nadzieję, że wszystko idzie po Twojej myśli :)

Justyna, dasz się namówić na więcej zwierzeń? Panowie z Goszczanowa byli na tym forum chwaleni przez wielu swoich klientów, myślę, że zasłużenie :) oby więcej takich wykonawców co dbają o nerwy inwestorów ;)

Witam wszystkich forumowiczów :yes:

Chciałem postawić sobie domek z bali do roku czasu. Wpadł mi w oko projekt "Chmielniki małe 11". Mam już działkę.

Mam możliwość sprowadzenia drzewa z Ukrainy i w związku z tym mam pytanie:

Czy jest możliwość znalezienia zestawienia drzewa potrzebnego do postawienia domku? Od podłogi, przez ściany, stropy, po dach?

Wiadomo, że firmy które stawiają takie domki mają marżę na wszystkim, chciałem jak najtaniej postawić domek:yes:

Przeciez to zalezy od projektu. Wstępne wyliczenie może Ci zrobić więc architekt ale jeszcze lepiej, jak takie zestawienie poda Ci wykonawca. Bo on musi policzyć np. odpad a także wziąć pod uwagę grubość bala. Jemu po prostu mówisz, że materiał masz swój a on Ci podaje ilość. Nie dziw się tylko potem, że jak coś będzie szło nie po jego myśli to będzie zganiał na drzewo :)

Witam wszystkich forumowiczów :yes:

Chciałem postawić sobie domek z bali do roku czasu. Wpadł mi w oko projekt "Chmielniki małe 11". Mam już działkę.

Mam możliwość sprowadzenia drzewa z Ukrainy i w związku z tym mam pytanie:

Czy jest możliwość znalezienia zestawienia drzewa potrzebnego do postawienia domku? Od podłogi, przez ściany, stropy, po dach?

Wiadomo, że firmy które stawiają takie domki mają marżę na wszystkim, chciałem jak najtaniej postawić domek:yes:

Edit: drzewo na budowe domku od a do z kosztuje od ukrainca 65tys plus transport. Czy jest to atrakcyjna cena? Bale okragle, 26cm

Edytowane przez teesbor

Całość została po postawieniu konstrukcji na zewnątrz i wewnątrz potraktowana fobosem. Ja od siebie ściany zewnętrzne potraktowałem tikkurila super guard, a na to pójdą dwie warstwy tikkurila valtti expert w kolorze ,,sosna''. Nad środkiem jeszcze nie zastanawiałem się. Edytowane przez snake-918

Całość została po postawieniu konstrukcji na zewnątrz i wewnątrz potraktowana fobosem. Ja od siebie ściany zewnętrzne potraktowałem tikkurila super guard, a na to pójdą dwie warstwy tikkurila valtti espert w kolorze ,,sosna''. Nad środkiem jeszcze nie zastanawiałem się.

thx - a mozesz wrzucic jakies foty jak to wyszlo bo jestem ciekaw? pytam bo ja malowalem/impregnowalem bezbarwnie - niby ok ale jednak nie do konca. u mnie problem polega na tym ze mieszkam na wsi i przy bocznej nie asfaltowej drodze i meeeeeeega kurzu jest i mam momentalnie czorne sciany

Ten pierwszy impregnat (grunt) jest bezbarwny, jak tylko wykonam imprenację tym drugim to wrzucę foty. Mała aktualizacja fotograficzna :lol2:

https://1drv.ms/f/s!AmQuZsg-28WJgRUg9p_3tNATblRZ

w takim razie czekam.

Bardzo ładny domek tak na marginesie.

Ja środek robiłem - impregnatem firmy AkzoNobel i bardzo fajny efekt.

Witam,

Wiem, że ten temat był poruszany nie raz ale czy mógłby ktoś mi udzielić prostej i rzetelnej porady co zrobić w moim przypadku.

Chciał bym wybudować dom z bala litego o średnicy 28cm, moja działka sąsiaduje z działką na której znajdują się inne budowle (garaże blaszane bez fundamentów). Wg przepisów odległość między domem drewnianym a działką sąsiada wynosi 6m oraz od domu drewnianego a inną nie drewnianą budowlą powinien wynieść 12m. Niestety szerokość mojej działki(więcej niż 16m) nie pozwala mi na zachowanie takiej odległości. Czy jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest budowa ściany przeciwpożarowej? Czy jest inna możliwość do zastosowania aby odległości od granicy działki oraz sąsiednią zabudową były standardowe 4m oraz 8m? Np. wzniesienie na granicy z działką muru do wysokości dachu, gdyż dach nie będzie łatwo rozprzestrzeniający ogień.

Proszę o pomoc i poradę jakie mam możliwości do zastosownia.

Pozdrawiam

carer

Mój dom stoi w standardowej odległości 4 m od granicy działki i nikt na etapie papierolgii nie robił problemów.

To jakieś nowe przepisy czy udało mi się o nich nie wiedzieć i w związku z tym nie stresować niepotrzebnie ? :)

Z tego co się orientuje to nie jest świeży przepis. Ale jeżeli w starostwie nie mieli żadnych zastrzeżeń gdy było wydaane pozwolenie na budowę to powinno być OK. A odbiór domu był i nikt nie miał żadnych zastrzeżeń?

Pozdrawiam