Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Może ktoś z forumowiczów kojarzy co to za projekt ze strony :spam:

Podoba mi się ten domek wizualnie, ale niestety nie mogę znaleźć planów wnętrza.

Nie mogę też się dodzwonić do firmy :(

Edycja:

Moderator wywalił linka do strony wykonawcy to może przynajmniej zdjęcie pozwoli zamieścić ..

projekt84.jpg

projekt-84.2.jpg

Edytowane przez kielas
dodanie zdjęcia

Słabe zabezpieczenie, lub permanentne narażenie na wilgoć, albo obie rzeczy naraz. Wszystko zależy od głębokości sinizny. Kolejność działań jest następująca - najpierw trzeba zneutralizować grzyby środkiem , który zabija aktywne zarodniki ( kiedyś był np. Boramon grzybobójczy, nie mylić z Boramonem C30). Potem szlifowanie już martwych grzybów. Prawdobodobnie, ze wzgl. na głębokość sinizny nie da się usunąć całkowicie przebarwienia. W takim przypadku zastosować w pozostałe miejsca antygrzybiczny środek chlorowy typu Pufas lub Zabójca pleśni. Stosować go ostrożnie, punktowo bo wybiela drewno. Na koniec zastosowac środek zabezpieczający typu Penetrin lub coś o podobnym składzie i ostateczny impregnat / wosk / itp wg uznania. Amen.

Zbyt krótko sezonowane bale za szybko zabezpieczone impregnatem plus wilgoć . Moja rada : 1 poczekać do lata aż trochę przeschnie . 2 zeszlifować ( tego czarnego grzyba ) nie roznosząc go zbytnio na zdrową powierzchnię . 3 spryskać pufasem ( a nawet wetrzeć głębiej pufas ) . 5 zaczekać aź zbieleje po pufasie i wyschnie . Potem ewentualnie zabezpieczać (lakierować bezbarwnym ) Lub nic nie zabezpieczać i poczekać aż " chwyci " kolor od słońca . I Rada do wszystkich na przyszłość NIE ZABEZPIECZAĆ PRZED WYSCHNIĘCIEM !

bzdura

Sądzę, że Butynski miał na myśli ten czas gdy dom z mokrych bali, zabezpieczony wstępnie przez wykonawcę został postawiony i zaczyna wysychać. I tu się w pełni zgadzam. Swój dom, postawiony w październiku, zabezpieczałem dopiero pod koniec lata następnego roku. Wcześniej szkoda impregnatu.

Sądzę, że Butynski miał na myśli ten czas gdy dom z mokrych bali, zabezpieczony wstępnie przez wykonawcę został postawiony i zaczyna wysychać. I tu się w pełni zgadzam. Swój dom, postawiony w październiku, zabezpieczałem dopiero pod koniec lata następnego roku. Wcześniej szkoda impregnatu.

Nie wiem co miał na myśli ale rada jest bzdurna i szkodliwa. Są różne impregnaty i różnie się je stosuje, Butynski widocznie spotkał się tylko z budową z sezonowanego drewna bądź suszonego. Nie szkoda wcześniej impregnatu tylko musi to być odpowiedni impregnat.

Ps. O lakierowaniu nie będę się wypowiadał;-)

Edytowane przez Remiks

Nie wiem co miał na myśli ale rada jest bzdurna i szkodliwa.
Bzdurne i szkodliwe ( co widać na załączonych fotkach)jest zabezpieczanie mokrego drewna . Wszelakie mazianie , impregnowanie czy jak chcesz to nazwać papranie drewna mokrego to duży błąd budownictwa drewnianego . Zamknięcie wilgoci w drewnie wszelakimi mazidłami daje właśnie taki efekt . Najpierw sezonowanie ( nie szybkie suszenie w komorze ) potem ewentualnie mazianie .A sztuką budownictwa drewnianego jest takie projektowanie aby bale nie były bezpośrednio narażone na działanie wody . To już niestety wyższa szkoła jazdy którą opanowali tylko nieliczni .Efektem tej marnej wiedzy jest ilość spieprzonych domów drewnianych co widać naocznie na tym forum . Edytowane przez butynski