Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam taki dom z bala świerkowego 30x25 cm prostokątnego i b dobrze się sprawdza, trochę kręci ale górale łączyli bale co jaiiś czas drewnianymi kołkami i jest ok bo tych miejsc jest b mało i są nieistotne. Co do pękania to duzo zależy od suszenia drewna - u mnie jest niewiele spękań, głównie pomiędzy balami a nie na zewnątrz. Tak więc jestem b zadowolony i polecam to rozwiązanie. Także dlatego, że bal nie brudzi się jak to jest przy półbalach od góry i cały bal jest jednolity.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam taki dom z bala świerkowego 30x25 cm prostokątnego i b dobrze się sprawdza, trochę kręci ale górale łączyli bale co jaiiś czas drewnianymi kołkami i jest ok bo tych miejsc jest b mało i są nieistotne. Co do pękania to duzo zależy od suszenia drewna - u mnie jest niewiele spękań, głównie pomiędzy balami a nie na zewnątrz. Tak więc jestem b zadowolony i polecam to rozwiązanie. Także dlatego, że bal nie brudzi się jak to jest przy półbalach od góry i cały bal jest jednolity.

To może wrzuć parę fotek tego Twojego domu po latach - Autor tematu będzie mądrzejszy

Podzr

Witaj "skvarec"

jak patrzę na te Twoje fotki , to mnie serce ściska.

A przyłóż poziomicę do tych ścian wew. i na zewn, - tam nie ma pionów.

A spękanie belek (nie bali) , a Ty masz tzw płazy , świadczą o nie wysezonowanym materiale.

Kto Ci to budował ???

W zał. masz fotkę z mojego domu - belka wew. 28x16 - po 20 latach od budowy

Pozdr

Wojciech

WP_20180413_18_02_28_Pro.jpg

Kręci balami bo rdzeń nie został wycięty . Aby uzyskać płaz o takiej szerokości (bez rdzenia) drzewo musiało by być około 2,5 raza szersze . Wtedy wyszedł by płaz wycięty z połowy drzewa po odrzuceniu rdzenia .

włanie.. i dlatego kręci - bale były 2 lata sezonowane przed budową... dom siadł 5 cm i ściany poza tymi są wszystkie idealne - załączyłem te pokręcone

włanie.. i dlatego kręci - bale były 2 lata sezonowane przed budową... dom siadł 5 cm i ściany poza tymi są wszystkie idealne - załączyłem te pokręcone

Poza tym taki urok domu drewnianego . Jak się komuś nie podoba ,ze pęka i skręca zawsze można obić sidingiem albo iść w pustak,:D

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, a w szczególności za zdjecia, faktycznie te kilka skreconych wygląda dość "drastycznie" ale reszta ladna. Zresztą najważniejsze już padlo. Taki urok drewna. I tak jak pisze kolega wyżej rdzeń nie został wycięty bo praktycznie dla tej grubości i np długości belki, 10 metrów po prostu nieosiągalne. Sam mieszkałem w domu rodzinnym na Podkarpaciu który był z belek około 22 cm i wszystkie były z rdzeniem, wystarczy pojeździć i popatrzeć na stare domy na Podkarpaciu, które sa właśnie z belek z rdzeniem.

Skverec a Twój dom jest ze swierka?

Wojciech_pi - fajnie że załączyłeś fotkę - tylko jak napisałeś ona ma grubośc 16 cm i nijak się ma do belek które ma skvarec- na pewno nie ma rdzenia

Edytowane przez lukasMTB

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, a w szczególności za zdjecia, faktycznie te kilka skreconych wygląda dość "drastycznie" ale reszta ladna. Zresztą najważniejsze już padlo. Taki urok drewna. I tak jak pisze kolega wyżej rdzeń nie został wycięty bo praktycznie dla tej grubości i np długości belki, 10 metrów po prostu nieosiągalne. Sam mieszkałem w domu rodzinnym na Podkarpaciu który był z belek około 22 cm i wszystkie były z rdzeniem, wystarczy pojeździć i popatrzeć na stare domy na Podkarpaciu, które sa właśnie z belek z rdzeniem.

Skverec a Twój dom jest ze swierka?

Wojciech_pi - fajnie że załączyłeś fotkę - tylko jak napisałeś ona ma grubośc 16 cm i nijak się ma do belek które ma skvarec- na pewno nie ma rdzenia

tak ze świerka, najdłuższa belka ma 18 metrów....

Witajcie , u mnie po 3 latach ściany wyglądają tak jak na załączonej fotce , gdzieniegdzie pojawiły się pęknięcia na balach i bardzo mi się podobają . Taki urok prawdziwego domu z drewna. A komentarze w stylu " ściany nie trzymają pionu" mnie śmieszą , nie rozumiem tylko jakie są intencje tego piszącego zasiać strach czy popisać się .To może wypadało jeszcze jakieś złote rady do tego dodać "ubezpiecz i spal albo podeprzyj kołkami na zewnątrz żeby się nie zawalił" Podczas budowy powiesiłem kilka zdjęć na forum i też się dowiedziałem od fahofca że w ciągu roku nie otworzę drzwi tarasowych bo coś tam.. , na szczeście miałem zaufanie do mojego wykonawcy i spałem spokojnie , drzwi nadal mają się dobrze. A Inwestorzy oczekujący perfekcyjnych ścian lepiej żeby poszli w pustak i gładzie.20170712_184034.jpg

Fajne masz schody. My juz jesteśmy zdecydowani, więc nic mnie nie przerazi tym bardziej dlatego, że od dawna choruje na dom z bali /drewna. Jeden stary dom drewniany w większości sam wyremontowalem a w zasadzie uratowałem od zapomnienia i wiem z "czym to sie je". Ale życie się tak potoczyło, ze dom sprzedany i teraz będzie nowy. W załączniku zdjęcie domu po remoncie, który juz ma nowego właściciela i drugie naszego przyszłego wykonawcy. My zrobimy mszenie ozdobne bo ten jego "sznur" nam sie nie podoba.DSC00733_1.jpg20180406_160737 — kopia.jpg Edytowane przez lukasMTB

Dzięki , bardzo jestem z nich zadowolony, tanio wyszły bo kloce kupiłem z odzysku ( służyły jako podkłady do przewożenia ciężkich elementów na ciężarówkach ) w cenie opału :) . Nie zdecydowałem się na mszenie ze względów ekonomicznych więc płazy są połączone na dwa obce pióra w wewnątrz uszczelka rozprężna , jak na razie sprawdza się znakomicie. Fachowo wygląda ta robota Twojego wykonawcy , na dachu Janosik jak u mnie :) IMG_20180301_120357.jpg

• 3 weeks później...
Jerzy, co słychać? Napisz, zdjęcia zamieść ;)

Co słychać? A to, że mam pozwolenie na budowę i jest sprawa kredytu hipotecznego. odwiedziliśmy 3 banki. Wybraliśmy Bank Śląski. Chcą ponoć 20% wkładu własnego. Może rzeczoznawca z banku da 20% w poczet ziemi na której chcę budować, zobaczymy.

Tutaj wirtualny projekt.

29261615_2005387003068615_7146480312418041856_n.jpg

Chałupka normalna, bez "wodotrysków". Z projektantem wpadliśmy na pomysł, żeby płyta fundamentowa była podgrzewana kanałami powietrznymi w obiegu zamkniętym. Owe kanały powietrzne trzeba będzie wprowadzić w ruch za pomocą wentylatorów. Ogrzewane powietrze w kanałach będzie za pomocą pieca i tu pokłon dla Remiksa, to on zaraził mnie piecokominkiem. Piecokominek ma być symetryczny z 4 kanałami spalinowymi, które będą opadać w dół. Pomiędzy paleniskiem a kanałami spalinowymi będą dodatkowe kanały powietrzne bez połączenia ze spalinami, coś w rodzaju "podkowy powietrznej", to tam będzie odbierane ciepło, które przez wentylatory popychane pod podłogą .

Co słychać? A to, że mam pozwolenie na budowę i jest sprawa kredytu hipotecznego. odwiedziliśmy 3 banki. Wybraliśmy Bank Śląski. Chcą ponoć 20% wkładu własnego. Może rzeczoznawca z banku da 20% w poczet ziemi na której chcę budować, zobaczymy.

Tutaj wirtualny projekt.

[ATTACH=CONFIG]413046[/ATTACH]

Chałupka normalna, bez "wodotrysków". Z projektantem wpadliśmy na pomysł, żeby płyta fundamentowa była podgrzewana kanałami powietrznymi w obiegu zamkniętym. Owe kanały powietrzne trzeba będzie wprowadzić w ruch za pomocą wentylatorów. Ogrzewane powietrze w kanałach będzie za pomocą pieca i tu pokłon dla Remiksa, to on zaraził mnie piecokominkiem. Piecokominek ma być symetryczny z 4 kanałami spalinowymi, które będą opadać w dół. Pomiędzy paleniskiem a kanałami spalinowymi będą dodatkowe kanały powietrzne bez połączenia ze spalinami, coś w rodzaju "podkowy powietrznej", to tam będzie odbierane ciepło, które przez wentylatory popychane pod podłogą .

Wypuść dach o dodatkowy metr nad tarasem, bo z tej balustrady na piętrze i belek poniżej zostanie tylko wspomnienie po kliku latach

Zaś co do projektanta , który chce grzać płytę fundamentową - to zapytaj go czy już to zrealizował i miał kontakt po latach z inwestorami , którym ta głupotę "grzania" gruntu wcisnął ?!:bash::bash:

Pozdr

W