Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wypuść dach o dodatkowy metr nad tarasem, bo z tej balustrady na piętrze i belek poniżej zostanie tylko wspomnienie po kliku latach

Zaś co do projektanta , który chce grzać płytę fundamentową - to zapytaj go czy już to zrealizował i miał kontakt po latach z inwestorami , którym ta głupotę "grzania" gruntu wcisnął ?!:bash::bash:

Pozdr

W

Byłem na 100% pewny, że ktoś zwróci mi uwagę na temat balkonu i balustrady. Balkon będzie cofnięty a dach wydłużony. Nie chciało mi się prosić projektanta, żeby to zmienił, ciągle brak miał czasu. Nie będzie identycznie jak na projekcie. To jest tylko podgląd. Zastanawiam się, czy balkon całkiem nie usunąć.

Co do ogrzewania podłogi powietrzem, to jest połączenie takiego http://www.legalett.com.pl/oferta/produkty?gclid=CjwKCAjwiurXBRAnEiwAk2GFZjD0ME8jhKHQrlcWsy9EO9GJoAy6rYOSZkiYibRJ97X6IeMOfb6xtRoC-hQQAvD_BwE pomysłu z piecokominkiem tak najprościej ujmując. Nasza wersja o wiele prostsza i tańsza. Jak płyta fundamentowa trochę odbierze ciepło z pieca i zatrzyma na jakiś czas, to i tak będzie sukces, nie stawiam na cuda, wystarczy parę stopni więcej. Nie spotkałem jeszcze takiego pomysłu z piecokominkiem, to jest nasz wspólny pomysł.

Teraz uzasadnij, dlaczego to się nie sprawdzi?

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem na 100% pewny, że ktoś zwróci mi uwagę na temat balkonu i balustrady. Balkon będzie cofnięty a dach wydłużony. Nie chciało mi się prosić projektanta, żeby to zmienił, ciągle brak miał czasu. Nie będzie identycznie jak na projekcie. To jest tylko podgląd. Zastanawiam się, czy balkon całkiem nie usunąć.

Co do ogrzewania podłogi powietrzem, to jest połączenie takiego http://www.legalett.com.pl/oferta/produkty?gclid=CjwKCAjwiurXBRAnEiwAk2GFZjD0ME8jhKHQrlcWsy9EO9GJoAy6rYOSZkiYibRJ97X6IeMOfb6xtRoC-hQQAvD_BwE pomysłu z piecokominkiem tak najprościej ujmując. Nasza wersja o wiele prostsza i tańsza. Jak płyta fundamentowa trochę odbierze ciepło z pieca i zatrzyma na jakiś czas, to i tak będzie sukces, nie stawiam na cuda, wystarczy parę stopni więcej. Nie spotkałem jeszcze takiego pomysłu z piecokominkiem, to jest nasz wspólny pomysł.

Teraz uzasadnij, dlaczego to się nie sprawdzi?

Co do Balkonu - miałem podobnie i po latach zmieniłem - cofnąłem i zmniejszyłem jak na fot.

A to okno przy balkonie na pietrze to po co, skoro masz dachowe

Co do systemu "legalett" , który opatentowali Szwedzi , to chyba wiedzieli co robią, natomiast nic nie wiemy co to za pomysł wykorzystujący częściowo ich patent z Twoim "piecokominkiem " , bo co to takiego ?:confused:

Dlatego zadałem pytanie , które powtórzę " to zapytaj projektanta czy już to zrealizował i miał kontakt po latach z inwestorami / użytkownikami ":(:(

Pozdr

WP_20171017_10_36_46_Pro.jpg

Ta, dodatkowy metr dachu to ok 2 metrów? Jerzy balkon taki sobie pomysł, te belki nośne to ciągłość z belkami stropu i ciężko je uszczelnić zwłaszcza jak szczyt jest wystawiony na wietrzną stronę. Przemyśl sprawę daszków zamiast balkonu sprawdzą się, ja chyba takie dorobię u siebie.

A co do grzania gruntu to nie bardzo wiadomo o co chodzi skoro płyta izolowana. Pomysł z grzaniem płyty piecokominkiem ciekawy, tylko wentyle po zimnej stronie, tłoczą schłodzone powietrze do kanałów piecokominka i dalej.

Jeśli zamierzasz palić w piecokominku codziennie to może się sprawdzić, podniesienie temperatury płyty w trakcie jednego palenia o 2 stopnie będzie sukcesem;-)

Jerzy balkon taki sobie pomysł, te belki nośne to ciągłość z belkami stropu i ciężko je uszczelnić zwłaszcza jak szczyt jest wystawiony na wietrzną stronę.

Dokładnie tak będzie z wiatrem, balkon na str północno zachodni kierunek. Tylko pomyśl, jak mam to wyperswadować małżonce ;) o rezygnacji balkonu?

Myślę, że jest to jest tak: ale fajnie jest balkon, oglądamy z góry ładne widoki, pijemy kawkę i słuchamy śpiewu ptaków. Ale w rzeczywistości, po jakimś czasie to spowszednieje, coraz mniej wychodzisz na balkon. Mi by wystarczyło otwarcie okna i ma się to samo. Spokojnie do tego będę podchodził, dam dobre argumenty, ;) myślę, że będzie bez balkonu.

Jeśli mogę coś doradzić to również uważam robienie balkonu za pomyłkę , będzie w przyszłości służył do malowania barierek i naprawy gnijących belek. Kuchnie będziecie mieć zapewne na parterze i szczerze wątpię że po zrobieniu kawy będziecie wracać na górę żeby ją tam spożyć . Balkon to w mojej opinii ma sens w bloku jedynie

Jeśli mogę coś doradzić to również uważam robienie balkonu za pomyłkę , będzie w przyszłości służył do malowania barierek i naprawy gnijących belek. Kuchnie będziecie mieć zapewne na parterze i szczerze wątpię że po zrobieniu kawy będziecie wracać na górę żeby ją tam spożyć . Balkon to w mojej opinii ma sens w bloku jedynie

JerzyBw

odpowiedz na moje 2 ostatnie posty

Pozdr

W

Jerzy - gratulacje!!! trzymam kciuki za kredyt. Banki to pijawki, ale bez nich ciężko budować. Kiedy wchodzisz na plac budowy? Jak nie będziesz się bał to przyjadę na weekend pomóc :)

KT w swoim osobistym domu ma płytę grzaną powietrzem ;)

wg mnie Aglar ma rację - ja mam (w mieszkaniu) okna dachowe, więcej mnie na nie nikt nie namówi.

Wojciech pi - mało wnikliwie przeczytałeś forum - mam na myśli pierwsze 500 stron ;)))

wg mnie Aglar ma rację - ja mam (w mieszkaniu) okna dachowe, więcej mnie na nie nikt nie namówi.

Ja miałem w wynajmowanym dachowe i wiem z czym to się wiąże, w upały zbyt duże nasłonecznienie, szybko się syfi, w zimę mało widać jak zalega śnieg. W swoim domu zrobiłem małe jaskółki, których koszt jest trochę większy, ale za to zyskujesz przestrzeń, gdyż do tych okien możesz podejść i są moim zdaniem bardziej urokliwe i bardziej pasujące do domów drewnianych. Światła wpada tyle ile trzeba, częściej mnie też interesuje co się dzieje na zewnątrz wokół domu niż na niebie :)

Co do balkonu, to ja byłem przeciw, ale podobnie jak u Jerzego kobiece marzenia o wychodzeniu z sypialni na poranną kawę wygrały, dlatego mały balkonik zaprojektowałem. Plusem jest to, że jak pada deszcz, to przy zadaszonym jak u Jerzego można sobie posiedzieć na zewnątrz i pooglądać świat, choć u mnie tę rolę pełni zadaszony taras.

JerzyBw

odpowiedz na moje 2 ostatnie posty

Pozdr

W

Wojtek. 1 odpowiedź dotycząca ogrzewanej płyty fundamentowej powietrzem jest. Napisałem przecież, że jest to nasz wspólny pomysł: architekta i mój. Jest to być może nowość. Nie spotkałem takiego rozwiązania w sieci. Piszę to wyraźnie we wcześniejszych postach.

Co do tego, czy będą chałupę budować górale, to duża część naszych forumowych koleżanek i kolegów wie, że nie będzie górali ani firmy.

Ja miałem w wynajmowanym dachowe i wiem z czym to się wiąże, w upały zbyt duże nasłonecznienie, szybko się syfi, w zimę mało widać jak zalega śnieg. W swoim domu zrobiłem małe jaskółki, których koszt jest trochę większy, ale za to zyskujesz przestrzeń, gdyż do tych okien możesz podejść i są moim zdaniem bardziej urokliwe i bardziej pasujące do domów drewnianych. Światła wpada tyle ile trzeba, częściej mnie też interesuje co się dzieje na zewnątrz wokół domu niż na niebie :)

Co do balkonu, to ja byłem przeciw, ale podobnie jak u Jerzego kobiece marzenia o wychodzeniu z sypialni na poranną kawę wygrały, dlatego mały balkonik zaprojektowałem. Plusem jest to, że jak pada deszcz, to przy zadaszonym jak u Jerzego można sobie posiedzieć na zewnątrz i pooglądać świat, choć u mnie tę rolę pełni zadaszony taras.

Okna dachowe mają tę wadę, że w lecie ociepla się wnętrze, zgadza się, ale od czego są rolety, czy to nic nie pomaga? ma ktoś może doświadczenie z roletami? A w zimie, jak okna dachowe od słońca ogrzeją trochę górę, to się nie liczy? Coś za coś. Mam również wrażenie, że będę miał za mało światła bez tych okien na dachu. Normalne okna na ścianach szczytowych, będą wg mnie, zbyt mocno zacienione dachem, co wpłynie na naturalne oświetlenie wnętrza.

Ja widzę jeszcze taką sprawę: więcej czasu na roboty dachowe i odpadów, co dla mnie jest ważne. Druga sprawa, to poważnie zastanawiam się nad panelami fotowoltaicznymi. Okna dachowe nie będą robić cienia na dachu i będzie więcej pola do manewru z ich montażem.

Co do tego, czy będą chałupę budować górale, to duża część naszych forumowych koleżanek i kolegów wie, że nie będzie górali ani firmy.

Ale rzymski żuraw będzie? ;)

Co do okien to tylko moje odczucia, myslałem o roletach, ale były i drogie i moim zdaniem mało praktyczne. Bo jak słońce mocno w lecie świeci to ja światła potrzebuję ale ciepła już nie tak bardzo, roleta tego problemu nie rozwiązuje. A jak w zimie śnieg zalega, to i o te światło ciężko. Bardzo się też syfią rolety i szyby, bo nie są w pionie. A czyszczenie nie łatwe, chyba że zrobisz wewnętrzne.

Okna dachowe mają tę wadę, że w lecie ociepla się wnętrze, zgadza się, ale od czego są rolety, czy to nic nie pomaga? ma ktoś może doświadczenie z roletami? A w zimie, jak okna dachowe od słońca ogrzeją trochę górę, to się nie liczy? Coś za coś. Mam również wrażenie, że będę miał za mało światła bez tych okien na dachu. Normalne okna na ścianach szczytowych, będą wg mnie, zbyt mocno zacienione dachem, co wpłynie na naturalne oświetlenie wnętrza.

Ja widzę jeszcze taką sprawę: więcej czasu na roboty dachowe i odpadów, co dla mnie jest ważne. Druga sprawa, to poważnie zastanawiam się nad panelami fotowoltaicznymi. Okna dachowe nie będą robić cienia na dachu i będzie więcej pola do manewru z ich montażem.

Ja mam 4 okna dachowe, 2 na połaci północnej i 2 na połaci południowej i na tych ostatnich mam założone rolety zewnętrzne. Osobiście jestem bardzo zadowolony, bo od ciepła chronią bardzo dobrze. Co do brudzenia się, to moim zdaniem, okna dachowe nie odbiegają jakoś diametralnie od zwykłych okien. Jak się zakurzą to deszcz to spłukuje. Okna myje raz na rok i naprawdę jest ok. Co do brudzenia się rolet, to chyba też to nie jest problemem. Moje rolety mają już 6 lat i nie były ani razu myte a ja nie widzę na nich jakiegośm wielkiego brudu. Co do wad, to po pierwsze cena. No i po drugie w lato trzeba wybierać, albo światło i ciepło, albo mniej światła. Ja to rozwiązuje tak, że nie opuszczam ich w całości jak chce mieć wiecej światła.

A co do balkonu, bo takowy też mam i generalnie, jak pisze większośc, korzysta się z niego rzadko albo nawet bardzo rzadko. Ale ja się cieszę, że go mam. Często w sobotę z ranka, sobie na niego wychodzę w piżamie, aby z góry popatrzeć na ogródek. Podobnie przed spaniem, lubie sobie na nim posiedzieć chwilkę i popatrzeć w gwiazdy.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z oknami dachowymi - największa wada to brudzenie, znaaaaaaaacznie większe niż zwykłych okien. Już tydzień po myciu nie widać żadnego efektu :(

Latem bardzo nagrzewają wnętrze, pomimo wewnętrznych rolet z powierzchnią odblaskową. Natomiast zimą są tym słabym ogniwem, przez które tracisz dużo ciepła - widać zwłaszcza jak spadnie śnieg. Jak mocno pada - trudno zasnąć, choć to kwestia indywidualna. Jak jest burza - bez rolet nie zaśniesz, chyba że z kołdrą na głowie ;)

To ja dodam jeszcze od siebie. Okna dachowe kupiłem z podwyższonym współczynnikiem przenikania ciepła czy jakoś tak, nie jakiś rocket science ale po prostu jakościowo dobre. Trzymają w zimę ciepło naprawdę dobrze, dużo lepiej niż moje zwykłe okna. Co ciekawe dotykając ręką szybę nie czuje się za bardzo zimna. Tak więc jeśli okna dachowe to nie te najtańsze.

Ponieważ wszyscy piszą o brudzeniu obejrzałem dokłądnie jak to wygląda u mnie. Okna były myte prze Świętami Wielkanocnymi. I tak najgorzej wyglądają te, na których mam moskitiery, nie są brudne ale widać na nich mocno zacieki, potem dachowe i najczystsze zwykłe okna. Nie mnie te zacieki na oknach dachowych mi osobiście zupełnie nie przeszkadzają, musiałem się dobrze przyglądać aby je wyłapać.

Ja w sumie mieszkam na wiosce ale to 30km na podłudnie od Warszawy i zagęszczenie domów jest duże w okolicy. Generalnie po umyciu okien, po pierwszym deszczu pozostają na nich ślady po wyschnięciu. Nie mniej nie jest to proces narastający, poziom tych śladów utrzymuje się na w miarę stałym poziomie.

I co tu wybrać?:stirthepot:

Myślę, że jakość powietrza również ma wpływ na szybkość zabrudzenia szyb. Jak to u Was wygląda?

Dodać jeszcze trzeba, że takie okna myje się trochę trudniej niż standardowe, szczególnie z zewn. więcej zabawy.

Najlepiej jakbyś wszedł do pomieszczeń w których są okna dachowe i jaskółki dla porównania (w razie czego zapraszam do mnie, ewentualnie mogę Ci wysłać zdjęcia :) ). Kiedyś też chciałem mieć okna dachowe, bo marzyło mi się patrzenie na gwiazdy przy zasypianiu, ale już odchorowałem, dzięki temu że wcześniej wynajmowałem mieszkanie z takimi oknami.

Zdarzyło mi się też zapomnieć je zamknąć np. jak jest nagła ulewa, skutki możesz sobie wyobrazić ;)

Porządne okna dachowe + rolety zewn. to spory koszt., więc wybrałbym jaskółki. Mogę Ci przesłać zdjęcia jak wygląda to u mnie. Pomimo, że są małe to światła nie brakuje, choć nie są jedynym źródłem światła w pomieszczeniach.