Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to czytaj
Bardzo dobrze! Opisywałem gdzieś na forum działanie takiego systemu w domu pasywnym. Trzeba tylko uważać na szczelność systemu powietrznego. Szczelność pieca (kanałów) nie jest szczelnością hydrauliczną.

Osobiście jestem raczej zwolennikiem piecokominków bez wspomagania prądem.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie to jest tak, ze calosc konstrukcji schodow oparta jest na 4 nogach. Na tych nogach jest spocznik, tutaj schody skrecaja o 90 stopni. Sa 3 stopnie i ich mocowanie opiera sie o belke stropowà. Cala konstrukcja schodow jest w rogu pomieszczenia i w tej pozycji, ze wszelkie przeciążenia powstałe z uzytkowania schodow napieraja na sciane zewnetrzna. Schody w zaden sposob nie sa połaczone z konstrukcja domu.

A widzisz, w takim układzie prawidłowo.

Remiks Ty też pisałeś o jakimś ciekawym rozwiązaniu ze schodami, które zastosowaleś- zdradzisz ten sekret, niech będzie dla potomnych

Górna część schodów ze spocznikiem jest wisząca, Wieszaki mocowane do ostatniego bala. Dolna część z zabiegiem wolnostojąca na kobyłce.

Nadrabiam zaległości, kilka fotek schodów.

IMG_0160.jpg

IMG_0161.jpg

IMG_0163.jpg

IMG_0164.jpg

IMG_0166.jpg

Fot 1 dolna część na balu opartym na kobyłce.

Fot 2 i 5 wieszaki spocznika i górnej części są trzy.

Fot 3 i 4 górna część oparta na stropie i zakończona spocznikiem i wieszakami mocowanymi do górnego wieńca bali.

Dodam że schody były wykonane prawie 5 lat temu czekają jeszcze na wolny czas i troszkę ozdobników. Schody z materiału mokrego, praktycznie prosto z lasu usytuowanie za piecokominkiem jak widać i niech mi ktoś powie że z mokrego nie da się ;-)

Edytowane przez Remiks

Jakie ocieplenie dachu macie w swoich domach z bali? Firma, która będzie nam stawiać dom, w ofercie umieściła pianę otwarto-komórkową.

Naczytałem się tematów i ile ludzi tyle opinii, jedni polecają, inni odradzają.

Myślałem, żeby zamiast takiego rozwiązania zastosować maty konopne. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie?

Edytowane przez Walkerski

Nadrabiam zaległości, kilka fotek schodów.

[ATTACH=CONFIG]418214[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]418215[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]418216[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]418217[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]418218[/ATTACH]

Fot 1 dolna część na balu opartym na kobyłce.

Fot 2 i 5 wieszaki spocznika i górnej części są trzy.

Fot 3 i 4 górna część oparta na stropie i zakończona spocznikiem i wieszakami mocowanymi do górnego wieńca bali.

Dodam że schody były wykonane prawie 5 lat temu czekają jeszcze na wolny czas i troszkę ozdobników. Schody z materiału mokrego, praktycznie prosto z lasu usytuowanie za piecokominkiem jak widać i niech mi ktoś powie że z mokrego nie da się ;-)

Dzięki Remi za foty dla naszej społeczności forumowej.

Dzięki Remi za foty dla naszej społeczności forumowej.

To ja zapodam swoje....trochę nie na temat, ale może mnie nie zjecie...:)

http://www.kominki-batura.pl/db/photos/50f85c23545b7b0a2f65e02a29342c2d.jpg

http://www.kominki-batura.pl/galeria,portal-17,4,18

Oj tam zaraz zjedzą, schody wyglądają fajnie tyle że schody nie muszą dowyglądać. Do domu z zielonego bala niestety się nie nadają, dla domu z dziećmi też nie no i po mojej śl...cy też bym nie ryzykował;-)

Jakie ocieplenie dachu macie w swoich domach z bali? Firma, która będzie nam stawiać dom, w ofercie umieściła pianę otwarto-komórkową.

Myślałem, żeby zamiast takiego rozwiązania zastosować maty konopne. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie?

Ja mam wełnę drzewną. Technologia układania jest w zasadzie taka sama jak wełny mineralnej w płytach, ale materiał jest wyraźnie droższy; w niewielkim domu koszt do przełknięcia. Dom ma dopiero trochę ponad rok, na razie bez zastrzeżeń.,

Ja u siebie mam ekofiber, ocieplenie na bazie włókna celulozowego. Dom stoim już 8 rok i jak na razie wszystko jest ok.

• 1 month później...

Witam.

Mam pytanie do szanownej społeczności.

Ścianki działowe i sufit chce zrobić drewniane.Deski kupiłem w tartaku ( suszone), niektóre maja ślady sinizny. Chciałem ją usunąć preparatem '' weiss holz'' . Problem w tym ze jedne osoby mówią że powinno sie je później zaimpregnować inni twierdzą ze jak nie bedą narażone na czynniki zewnętrzne to nie trzeba nic z nim robić. Jak sądzicie powinienem je impregnować czy nie? Jeśli impregnować to w gre wchodzi impregnat bezbarwny -chcemy zachować naturalny kolor drewna - najlepiej na bazie wody lub jakiś olej . Co o tym sądzicie ?

Piotrze,

Piękne schody ale przede wszystkim ich bieg a co za tym idzie organizacja komunikacji na antresoli. W ogóle uwielbiam antresole.

Oczywiście kominek i biblioteczka - świetna aranżacja.

Samą antresolę masz z drewna i to całkiem solidnej ilości więc czemu mieli byśmy się obrażać.

Kolejne pytanko do osób, które już mają lub innych którzy mogą doradzić :) otóż w przyszłym tygodniu w piątek lub następny poniedziałek ruszamy z już z balami. Więc wybiegam już z pracami do przodu. Nasz dom będzie jednak mieszany tj. ściany po obrysie zostają w drewnie, a działówki na parterze murowane.

Oczywiście te działówki będą w " sankach" w ścianie z bali i do "sanek" w podciągach, Jako że muszę zostawić dylatację u góry tej ściany na osiadanie , to czy robić jakiś specjalny wieniec w tej ścianie np w połowie bądź górą? Ściany pewnie z 12 Ytong itp chyba że radzicie z czegoś innego tylko co?

Pomiędzy dwoma takimi ścianami na pewno muszę "zawiesić" schody, na innej obciążenie to np. szafki kuchenne i zastanawiam się czy coś takiego może się po (tu proszę się nie śmiać :D ) prostu przewrócić :p

Edytowane przez lukasMTB

Kolejne pytanko do osób, które już mają lub innych którzy mogą doradzić :) otóż w przyszłym tygodniu w piątek lub następny poniedziałek ruszamy z już z balami. Więc wybiegam już z pracami do przodu. Nasz dom będzie jednak mieszany tj. ściany po obrysie zostają w drewnie, a działówki na parterze murowane.

Oczywiście te działówki będą w " sankach" w ścianie z bali i do "sanek" w podciągach, Jako że muszę zostawić dylatację u góry tej ściany na osiadanie , to czy robić jakiś specjalny wieniec w tej ścianie np w połowie bądź górą? Ściany pewnie z 12 Ytong itp chyba że radzicie z czegoś innego tylko co?

Pomiędzy dwoma takimi ścianami na pewno muszę "zawiesić" schody, na innej obciążenie to np. szafki kuchenne i zastanawiam się czy coś takiego może się po (tu proszę się nie śmiać :D ) prostu przewrócić :p

Przecież ktoś to projektował i masz do tego na miejscu kierbuda. Brak zaufania za to zaufanie do forumowego doradztwa? Coś takiego jak najbardziej może się przewrócić jak będzie sp...ne.

Piotrze,

Piękne schody ale przede wszystkim ich bieg a co za tym idzie organizacja komunikacji na antresoli. W ogóle uwielbiam antresole.

Oczywiście kominek i biblioteczka - świetna aranżacja.

Samą antresolę masz z drewna i to całkiem solidnej ilości więc czemu mieli byśmy się obrażać.

Dziękuję. :)

To ja sobie też posta nabije i Ci odpiszę aleś Remiks błysnął. Zaraz będzie że się wywłosliwiam ;) Tak projekt mam, kirebuda też. W projekcie mam ścianki działowe, ale nic o osiadaniu i wiesz co nie martwi mnie to bo sobie z tym poradzę. Kierbuda nie pytałem ale zapytam napewno. Natomiast jest tu cała masa ludzi jak to na forum, która może się pochwalić/doradzić/podpowiedzieć jak to zrobić bądź jak ma to zrobione. Nie traktuje tego jako wyrocznię. Obawiam że jak coś spitolę to na zasadzie że przesadzę że za dużo a nie że zrobię za słabo.

A tak apropo pytałem o osiadanie schodów i Ty dałeś zdjęcia jak masz zrobione schody co do osiadania-rozumiem że tak masz w projekcie ;)

To ja sobie też posta nabije i Ci odpiszę aleś Remiks błysnął. Zaraz będzie że się wywłosliwiam ;) Tak projekt mam, kirebuda też. W projekcie mam ścianki działowe, ale nic o osiadaniu i wiesz co nie martwi mnie to bo sobie z tym poradzę. Kierbuda nie pytałem ale zapytam napewno. Natomiast jest tu cała masa ludzi jak to na forum, która może się pochwalić/doradzić/podpowiedzieć jak to zrobić bądź jak ma to zrobione. Nie traktuje tego jako wyrocznię. Obawiam że jak coś spitolę to na zasadzie że przesadzę że za dużo a nie że zrobię za słabo.

A tak apropo pytałem o osiadanie schodów i Ty dałeś zdjęcia jak masz zrobione schody co do osiadania-rozumiem że tak masz w projekcie ;)

Raczej się obrażasz;-) Co do schodów to schody nie osiadają, żadne. Problem jest w domu z bala właśnie taki że osiada strop a schody nie dlatego powiesiłem część schodów na górnym wieńcu i zostawiłem dylatację między spocznikiem tej górnej części a dolną częścią schodów. Ja schody robiłem zaraz po postawieniu domu z mokrego "zielonego" bala więc potrzebowałem tej przestrzeni dylatacyjnej sporo.

Teraz co do ścianek 12-tka ytong prosta ścianka wolnostojąca i przewrócisz ją jak się oprzesz. Jak zrobisz wieniec i nie powiążesz tego z bocznymi scianami będzie podobnie no może będziesz musiał włożyć w to troszkę wysiłku. Jeśli masz te ścianki w kształcie L już będzie inaczej jak tam są drzwi też inaczej, wiele zależy od tego jak wykonane sanki itp. Sporo niewiadomych by cokolwiek doradzić. Jest inny sposób na wzmocnienie niż wieniec. Schody na takich ściankach może się da tylko by cokolwiek powiedzieć trzeba choć podstawowych informacji, wiele wyjaśnił by jakiś rysunek jak to ma być wszystko rozmieszczone.