Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale tak na marginesie to chyba nic od dawna tak nie rozkręciło forum jak mój wpis.

Temat ciekawy to i rozkręcił;-) Problem w tym że budujący domy drewniane czasami stosują rozwiązania z domów murowanych a tak się nie da. Ściana szczytowa w domu z bala nie ma prawa być potraktowana jako nośna dla więźby. W Twoim wypadku w części zewnętrznej i nie tylko zbudowano więźbę jętkową o zbyt dużej rozpiętości. gdyby płatwie pośrednie były z bali takich jak ściany podparte na słupach (stolcach) do tego odpowiednio dobrane miecze miało by szanse to zadziałać. Podparcie takie jak zrobiłes w części zewnętrznej ma szansę poprawić sytuację pod warunkiem że jętka w tym miejscu nie jest za małego przekroju i platew pośrednia wytrzyma między podparciami.

Ps. No i potwierdzam zdanie marmura RT ma naprawdę wiedzę i doświadczenie, On wie jak to powinno być zrobione.

Edytowane przez Remiks

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich po prawie 10 latach :-)

w 2010 r. też tu zaglądałem i też miałem budować dom z bali ale życie inaczej się potoczyło, ale może teraz....

Swoją drogą ciekawe jak mieszka się ludziom którzy wtedy budowali i tu dzielili się swoją przygodą.

Marzył mi się wtedy dom od P.Szewczyka z pięknych ogromnych okrągłych bali jak u Pani Jeżyk albo taki jak tu forumowicza Petervdo https://forum.muratordom.pl/showthread.php?248-Domy-z-bali/page435&highlight=dzienniki+budowy no coś pięknego.Z połówek się bałem że cienkie i będzie zimno (nie chciałem ocieplać)

Po latach wróciłem do tego wątku i nawet łezka się zakręciła bo człek żył kiedyś tym forum, przeżyciami ludzi którzy tu pisali a teraz widzę że kolejni marzą, budują i przeżywają swą miłość do drewna.

Ehhhh, jak ja was rozumie.

No ale dobra wystarczy tych wspomnień...

Maciek 3miasto

zdecydowałeś już czy to będzie Goszczanów czy R.T. czy ktoś inny i modrzew chyba jednak tak ?

PiotrK1985, czytałem parę stron wcześniej że Goszczanów trochę nawalił u Ciebie ?

Pozdrawiam wszystkich i tych starych i nowych forumowiczów będę nadal czytał wasze dokonania a kto wie może i moje drewniane marzenie się w końcu ziści :-)

Edytowane przez strażak.t

Czy ZS nawalił? zrobił z projektu. Może i mógł wstawić wcześniej filary, ale sprawdzałem wczoraj projekt i tam ich nie ma.

W poprzednim domu miałem zaprojektowane kominy bez... FUNDAMENTU. i to był gotowiec. Projekt Zorza murowany.

W każdym bądź razie teraz mam już poprawione tak jak być powinno od początku.

A jętki mam 6x18 po 2 sztuki na parę krokwii. podciągi 18x18.

Myślę,że jakby drewno było wyschnioięte to tak by nie siadło, ale jak na mokre kładzie się kilkanaście ton to taki efekt. Cieszę się strażak, że wróciłeś. kojarzę Cię wraz z jeżykiem z początku forum. wtedy to ja tylko obserwowałem i marzyłem. Teraz już bliżej do wprowadzenia niż dalej.

Może i Ty się w końcu przełamiesz i zrobisz krok do przodu. Mój dom do tej pory ludzie fotografują.

Kolego Jacak, muszę przyznać że masz bardzo ładny dom, gratuluję to właśnie mój gust.

Mnie się marzy taki właśnie nie duży, skromny, tradycyjny bez bajerów, może jedynie jeszcze tarasik bym chciał do zasiadek przy porannej gorącej kawie w piękne letnie poranki, gdy nad łąkami rozciąga się pachnąca mgła a gdzieś wysoko skowronek daje znak że właśnie rozpoczął się kolejny wspaniały dzień:-)

Pozwolę sobie zwrócić się do was na Priw, jeśli można ?

PiotrK1985, ten Twój modrzew, spędza sen z powiek niejednego pasjonata takich domów, wygląda po prostu nieziemsko.

Edytowane przez strażak.t

Co mnie skłoniło do płyty?

- Ukształtowanie terenu. Miałem akurat w tym miejscu niewielki spadek 50cm,

- Szybkość i zero robót murarskich. Wydłubanie gruntu do gliny przez koparkę. Grunt urodzajny pod koniec podsypię pod fundament.

- koszt, bo nie wynajmowałem firmy. Koparkę miał kolega i on pomagał mi wypoziomować teren za 50% ceny niż normalnie. Wynajęcie zagęszczarki też mocno nie bolało. Musiałem z 5 razy wynajmować.

- Brak fizycznego kontaktu płyty z gruntem, co nie będzie zimno od gruntu ciągnąć i dodatkowa kumulacja ciepła w płycie. Zdecydowałem się na akumulacyjny piec rakietowy, taka wersja zupełnie z zewnątrz podobna do pieców murowanych ale ze szklanym okienkiem.

- jakie jeszcze są zalety płyty? już mi do głowy nic nie przychodzi, ale na pewno jeszcze są ;)

Maciek nie wiedziałem, że nijaki Pan KT, również ma ogrzewanie powietrzne w płycie. Masz może jakieś linki? Nie chodzi mi o szwedzkie ogrzewanie.