Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale widzę reklamy lecą. No ale na taką reklamę trzeba sobie zasłużyć. Jeśli pewne nazwiska się przewalają po forum przez ostatnie 10 lat to chyba musi o czymś świadczyć. Powinniśmy ściągać prowizje od podpisanych umów dzięki naszym wypowiedziom.

Ja też na swojego narzekać nie mam podstaw. No chociaż może za wielke luki pod oknami balkonowymi jednak zrobił, bo za chiny to tyle nie siądzie. No ale pod oknem garażowym to 7 cm mi zostało. dojdzie deska 2,5 i zostaje 4,5 cm luzu. a to dopiero półtora roku. i chyba trzeba będzie podciąć.

A na oknach tarasowych miałem 23 cm zostawione. No i zostało jeszcze bodajże 17-18 cm.odliczając deskę to i tak 15 zapasu. Jak mnie to będzie wkurzać to okna na większe wymienię.

Na chwilę obecną czekam na dostawę desek podłogowych. Padło na świerk rosyjski. deska grubości 45 mm. żeby się nie ubgięła to zagęściłem legary do 40 cm. Chyba starczy. Filc oczywiście też kupiony. w pasach 10 cm , w rolkach po 50 mb.

Witam wszystkich.

Mam zamiar budować dom z bali ale jestem bardzo zielony w temacie. Mam kilka (sporo) pytań do Was.

1. Jakie drewno ?

2. Ile sezonowe musi być drewno?

3. Co między balami ? mszenie, juka, pianka ?

4. Jak długo dom się osadza ?

5. Jak szybko można wprowadzić się do domu i go wykończyć w środku? muszę przeczekać osadzenie się domu?

Macie jeszcze jakieś porady na co muszę patrzeć przed budową domu ?

Witam wszystkich.

Mam zamiar budować dom z bali ale jestem bardzo zielony w temacie. Mam kilka (sporo) pytań do Was.

1. Jakie drewno ?

5. Jak szybko można wprowadzić się do domu i go wykończyć w środku? muszę przeczekać osadzenie się domu?

Co znaczy dom z bala u nas to pojęcie względne.

Jeśli z takiego jak mój to:

ad1. świerk, sosna, modrzew,

ad2. Jak z zielonego to nic.

ad3. wełna owcza impregnowana ale to wypełnienie pustki bale same się uszczelnią.

ad4. lata.

ad5. da się i w pół roku od postawienia fundamentu. Nie musisz czekać bo dom będzie osiadał zawsze, na początku sporo potem niewiele. Ważne by przy wykończeniu to osiadanie uwzględnić.

Rady? tak nie bierz projektu tak sobie i wykonawcy który się ugnie i zrealizuje coś na siłę.

Bal kwadratowy 24cm,

z zielonego ? Czyli świeżo ścięte?

Czytałem że będzie nieszczelny dom jak nic nie dam w szpary między bale. Bujda?

Tak zielony czyli świeżo ścięty tylko nie tyczy to kwadratowych.

Bujda dotyczy tylko zielonego i to okrągłego a właściwie powinno napisać się kłody, tylko okorowane;-)

Zobacz jak jest zbudowany jeden i drugi i zobaczysz o co chodzi. Wygooglaj sobie np: "logs home".

Zwróć uwagę że przed odpowiedziami napisałem "Jeśli z takiego jak mój".

Witam wszystkich.

1. Jakie drewno ?

ad 1 : świerk

ad 2: im dłużej tym lepiej

ad 3: mszenie wełnionką

ad 4; pięć lat

ad 5 : od razu po zbudowaniu nie musisz przeczekać osadzania domu ale ...... i tu się zaczyna , Jak będziesz budował z ekipą która ma doświadczenie nie będzie tych "ale"

Przed budową domu przeczytaj ten wątek !Przydługi trochę ale się opłaci .

I buduj , Powodzenia . Jak coś to pytaj .

Dzięki za odpowiedzi, będę patrzył na jednego i drugiego.

Mam problem. Finansowo nie mogę sobie poszaleć i ramach zmniejszenia kosztów padła propozycja bal 16cm, wełna i gips-karton. Nie podoba mi się opcja inna niż bal 24cm ale jeśli różnica w kosztach będzie duża to będę potrzebował dobrych argumentów, żeby odwieść innych od tego pomysłu.

Idzie wiosna, wszystko się budzi do życia i ....forum też :)

Piotrzlu - piękny ten Twój dom!

Najbardziej ucieszył mnie widok tej drewnianej podłogi w łazience i drewnianych ścian. Też tak zrobiliśmy i teraz wszyscy nam mówią, że nie robi się drewnianej podłogi w łazience itd...

Czym masz ją zabezpieczoną?

I ciekawa jestem czym macie zabezpieczone domy w środku? Czym je malowaliście? Mówię o balu oczywiście :)

Witajcie

Można zobaczyć zdjęcia z waszej budowy gdzieś?

Czy możecie zdradzić kto wam budował hacjendę?

Witam

postaramy sie powoli uzupelnic dziennik budowy więc zdjęcia beda (choć jest ich tysiace )

dom stawiała firma "DOM Z PNIA " ale tylko ściany zewnętrzne i konstrukcje dachu .

cała reszta to praca naszych rąk i włożone serce