Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć.

Jurand79 wkleił poprawny link - mnie się nie udało,ale wybaczcie ,robiłem to pierwszy raz w życiu :oops: .Zdecydowałem się na bale toczone na jeden wymiar bo mi się takie podobały.Bale są suszone komorowo i impregnowane zanurzeniowo - to były główne kryteria jakie stawiałem materiałowi z jakiego chciałem dom budować.Ściany mam z bala o średnicy 22cm, a ścianki działowe zbudowane ze szkieletu drewnianego obitego boazerią (dół) bądź też płytą fermacell(góra).Dom ma całkowitej powierzchni podłogi 194m2 a użytkowej ok.150m2.Na dachu mam położoną dachówkę ceramiczną karpiówkę położoną w łuskę, poddasze oraz strop mam ocieplone ekofibrem.Całość ogrzewa kominek z płaszczem wodnym.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc startom dom naprawde piekny. Takie wlasnie bale rzucaja mnie na kolana. CUDO. Gratuluje, naprawde jest czego. Zycze udanego mieszkania.

Czy decydowales sie na stan surowy zamkniety czy na calosc pod klucz?

Jak masz rozwiazana kwestie dot instalacji wod-kan i elektrycznej?

ps aha i to podworko. rzeczywiscie troche sie na nim dzieje

:D

Startom, średnica 22cm i bez ocieplenia? Toż to będzie około 18 cm w najcieńszym miejscu (na styku dwóch bali)! Nie martwisz się, że sporo ciepła cibędzie uciekać? Wiem, sam chciałem na początku mieszkać w 16cm balu... Tylko że liczyłem się z koniecznością ewentualnego docieplania (dlatego zarzuciłem pomysł 16 cm na rzecz 24).

GIVE US SOME MORE!!! ;)

ja także zastanawiam się nad domem drewnianym ale trudno mi się zdecydować.przeczytałem całe forum i wiele stron w necie.ciągle mnie martwi czy dom drewniany nie bedzie mniej trwalszy niż w technologi murowanej.domy drewniane bardzo mi się podobają myśle nad balem prostokątnym plus ocieplenie z zewnątrz.obecnie pracuje w lesie i mam dostęp do drewna ,chciałbym aby jakaś firma wykonała mi bale z mojego drewna a ja bym sobie je złożył na budowie.wogule chciałbym wiele rzeczy zrobić sam jak najniższym kosztem.

ja także zastanawiam się nad domem drewnianym ale trudno mi się zdecydować.przeczytałem całe forum i wiele stron w necie.ciągle mnie martwi czy dom drewniany nie bedzie mniej trwalszy niż w technologi murowanej.domy drewniane bardzo mi się podobają myśle nad balem prostokątnym plus ocieplenie z zewnątrz.obecnie pracuje w lesie i mam dostęp do drewna ,chciałbym aby jakaś firma wykonała mi bale z mojego drewna a ja bym sobie je złożył na budowie.wogule chciałbym wiele rzeczy zrobić sam jak najniższym kosztem.

Gregory, wystarczy się porozglądać dookoła... Napewno znajdziesz jakiś domek drewniany, który stoi już "dziesiąt" lat (czasami blisko setki). Przykryjesz go dachówką i będzie stał długo.

Ja się zdecydowałem na bal, bo właśnie chcę wybudować raz a porządnie. Tynk zawsze może odlecieć, a drewno - będzie się ładnie starzeć... STAWIAM NA BALE!!!

Apel do forumowiczow domek_nad_jeziorem i Wojciech Nitka:

PANOWIE!

BASTA!

Chcecie dac sobie po razie to sie spotkajcie, a jak chcecie prowadzic bezsensowna dyskusje NIC nie wnoszaca do tematu to blagam - dyskutujcje na privie.....

Czyżbyś uważał że Twoje wypowiedzi to sensowna dyskuja na tym Forum i że wnoszą do niej coś nowego?

Cośka mi się wydaje, że tak nie jest.

Nie rób drugiemu co Tobie nie miłe - a w zasadzie na odwrót.

Apel do forumowiczow domek_nad_jeziorem i Wojciech Nitka:

PANOWIE!

BASTA!

Chcecie dac sobie po razie to sie spotkajcie, a jak chcecie prowadzic bezsensowna dyskusje NIC nie wnoszaca do tematu to blagam - dyskutujcje na privie.....

Czyżbyś uważał że Twoje wypowiedzi to sensowna dyskuja na tym Forum i że wnoszą do niej coś nowego?

Cośka mi się wydaje, że tak nie jest.

Nie rób drugiemu co Tobie nie miłe - a w zasadzie na odwrót.

Odpowiedziałem na priva.

P.S. Jeśli znam odpowiedź na konkretne pytanie chętnie dzielę się odpowiedzią...

Jurand79 - Decyzja o budowie domu i wyborze technologii była bardzo mocno przemyślana - ściana owszem będzie miała ok.18cm w najcieńszym miejscu, ale w technologii na "obłap" mam lite drewno patrząc na przekrój ściany.Grubszy bal dostepny w tej firmie - 25 cm daje zaledwie 1cm więcej w najcieńszym miejscu a jest ponad 30% droższy.Świadomie wybrałem cieńszy bal, a postanowiłem zainwestować w dach, który tak naprawdę jest najbardziej odpowiedzialny za straty ciepła w domu.Na dachu mam położoną karpiówkę, pełne odeskowanie na pióro wpust ok. 25 cm przestrzeniu pomiędzy krokwiami ocieploną ekofibrem - to jest znacznie więcej niż jest zalecane przy tym materiale termoizolującym.

Gorące dni tego lata pokazały, że decyzja była raczej słuszna - mimo upałów w domu było chłodno, jak w klimatyzowanym pomieszczeniu.Muszę jeszcze poczekać na wiatry - wtedy tak naprawdę zobaczę gdzie są nieszczelności.

startom

Witam

ponowie pytanie ktore juz ktos zadal przede mna

czy ktos budowal z firma Ekodom z Pruszkowa lub slyszal opinie na jej temat?

maja oni projekt dworkowy i cena jest conajmniej atrakcyjna

z gory dziekuje za odpowiedz

pozdr

Misiek

Witam

Firma Ekodom kapitalnie sie zareklamowala udostepnieniem domu do filmu "Nigdy w zyciu". Domek jest naprawde ladny (jak dla mnie jednak za maly), a cena rzeczywiscie atrakcyjna. Wez jednak pod uwage, ze cena ktora firma prezentuje na swojej stronie jest ceną domu wykonanego z 14cm bali :( a jest to raczej troszke za malo. Wiekszosc "balowiczow" uwaza, ze min 20cm powinno wystarczyc do mieszkania bez ocieplenia. Oczywiscie im wiecej tym lepiej.

Zlych opinii na temat firmy raczej nie spotkalem.

Zreszta bohaterka filmu tez wygladala na zadowoloną!!! :D :D :D

Jurand79 - Decyzja o budowie domu i wyborze technologii była bardzo mocno przemyślana - ściana owszem będzie miała ok.18cm w najcieńszym miejscu, ale w technologii na "obłap" mam lite drewno patrząc na przekrój ściany.Grubszy bal dostepny w tej firmie - 25 cm daje zaledwie 1cm więcej w najcieńszym miejscu a jest ponad 30% droższy.Świadomie wybrałem cieńszy bal, a postanowiłem zainwestować w dach, który tak naprawdę jest najbardziej odpowiedzialny za straty ciepła w domu.Na dachu mam położoną karpiówkę, pełne odeskowanie na pióro wpust ok. 25 cm przestrzeniu pomiędzy krokwiami ocieploną ekofibrem - to jest znacznie więcej niż jest zalecane przy tym materiale termoizolującym.

Gorące dni tego lata pokazały, że decyzja była raczej słuszna - mimo upałów w domu było chłodno, jak w klimatyzowanym pomieszczeniu.Muszę jeszcze poczekać na wiatry - wtedy tak naprawdę zobaczę gdzie są nieszczelności.

startom

W takim razie czekam na zimowe relacje - jestem bardzo ciekawy jak sie zimuje w takim domku :)

Powiedz mi jeszcze w jaki sposob prowadziles elektyke? Bardzo jestem ciekawy. Czy osoba odbierajaca instalacje miala jakies specjalne wymogi?

Pozdrawiam... ;)

Instalację elektryczną (jak i grzewczą i hydrauliczną) prowadziłem głównie w podłogach i w sciankach działowych, szkieletowych.Nie nawiercałem bala pod gniazdka, gdyż nie chciałem psuć widoku ściany.Gniazdka mam wyprowadzone przy samej podłodze i zastosowane puszki natynkowe.Instalację jak i jej odbiór robiłem sam, więc nie było się do czego przyczepić :wink:

Buraski prosze daj mi namiary na tą lekture o której piszesz.

Rzeczywiscie Jurand ma racje, chodzilo mi, moge juz powiedziec, o Nasze forum :D

Ja tez mam pytanie o firme. Czy macie jakies dobre zle doswiadczenia z firma Danmar (http://www.danmardomy.pl)? Zastanawia mnie ich technologia. Jeszcze nie bardzo sie w tym wszystkim orientuje. Buduja w technologii szkieletowej, ale nie bardzo przemawia do mnie czesc dotyczaca ocieplenia (po prostu jej nie rozumiem

:)

A jak to oceniacie:

1. Rodzaj drewna

* Sosnowa deska obiciowa wymagana szerokość 13,6cm grubość 2cm, łączona na własne pióro i wpust lub 20 cm x 3,4 cm lub deskowane pionowo

* Konstrukcja , w wersji całorocznej , wymiary 5cm x 15cm. Sosna - drewno strugane

* Konstrukcja szkieletowa ,w wersji sezonowej, wymiary 5cm x 10cm. Sosna - drewno strugane

* Konstrukcja konserwowana w Adolicie metodą zanurzenia

* Elewacja (deska obiciowa) konserwowana TIKKURILA VALTI BASSE + VALTI COLOR.

1. Wilgotność drewna do 18%

2. Pokrycie dachu, ONDULINA (standard), opcja blacho dachówka (dopłata 50 zł/m2).

3. Okna jednoramowe przygotowane do szklenia dwoma szybami wymiar okna 80/90 lub 120/90 cena 150zł/szt., standard w wersji letniej. Opcja, okno z szybą zespoloną wymiar okna 80/90 lub 120/90.

4. Drzwi pełne lub 1/2 przeszklone, sosnowe.

5. Podłoga skrzynkowa wysokości 15cm w wersji całorocznej docieplona 15cm wełną mineralną. W wersji letniskowej wysokości 10cm docieplona 5cm wełną mineralną

6. Sufitopodłoga deska sosnowa łączna na własne pióro szerokości 10,5cm grubości 2,7cm strugana dwustronnie

konstrukcja ścian zewnętrznych grubości 10cm przystosowana do ocieplenia oraz wykończenia ścian od strony wewnętrznej boazerią lub płytą gipsową.

# Elewacja zewnętrzna - deska grubości 20mm zakonserwowana TIKKURILĄ (opcja) na dowolny kolor.

# Układ konstrukcyjny oparty na ścianach zewnętrznych, co pozwala na dowolne kształtowanie ścianek działowych.

# Podłoga izolowana - 5cm wełny mineralnej, oraz wykończona

wyrównawczą płytą pilśniową.

# Okna przystosowane do szklenia na dwie szyby (szklenie należy do inwestora).

# Drzwi zewnętrzne - 1 szt. (90cm), drzwi balkonowe - 1 szt. (70cm) do połowy przeszklone (opcja).

# Schody policzkowe.

# Stroposufit (w domkach z poddaszem).

# Powiększenie tarasu (opcja).

# Dach jętkowy pokryty onduliną w 5-ciu kolorach, opierzenia z blachy ocynkowanej.

# konserwacje : -konstrukcja -" ADOLIT ", - elewacja - "TIKKURILA" (opcja).

to info ze strony danmar

Ponowie swoje zapytanie o Danmar.

Macie jakies opinie dot tej firmy i technologii przez nich proponowanej?

Chociaz jesli chodzi o technologie to musze powiedzec, ze ostatnio milo mnie zaskoczyly ceny podane przez Juranda i jeszcze jedna osobe dotyczace domow z prawdziwych bali. Jednak NIE MA TO JAK BAL :)

Witam

Firma Ekodom kapitalnie sie zareklamowala udostepnieniem domu do filmu "Nigdy w zyciu". Domek jest naprawde ladny (jak dla mnie jednak za maly), a cena rzeczywiscie atrakcyjna. Wez jednak pod uwage, ze cena ktora firma prezentuje na swojej stronie jest ceną domu wykonanego z 14cm bali a jest to raczej troszke za malo. Wiekszosc "balowiczow" uwaza, ze min 20cm powinno wystarczyc do mieszkania bez ocieplenia. Oczywiscie im wiecej tym lepiej.

Zlych opinii na temat firmy raczej nie spotkalem.

Zreszta bohaterka filmu tez wygladala na zadowoloną!!!

to wiem, tyle ze tutaj w cenie jest ocieplenie

a dom i tak bym troche powiekszyl

Bardziej chodzilo mi o to czy slyszeliscie cokolwiek na temat firmy?

na dom tylko li tylko z bali to niestety mnie nie stac:(

pozdrawiam

Misiek

• 2 weeks później...

No i stalo sie, ale sie ciesze. Dostalem pozytywna decyzje z Urzedu Gminy Moge jako nie rolnik kupic moj wymarzony 1ha. Czesc tej dzialki jest budowlana wiec tam bede sie musial wybudowac :D :D :D

Teraz nalezy zaprosic geodetow by z dzialki wydzielili moj 1ha, a pozniej przylacze swiatla, gdzie termin za zaplate juz dawno minął, ale bez pozytywnej decyzji nie moglem podpisac umowy i płacić za przyłącze.

Na wiosne planujemy z zoną zalesienie działki, oj bedzie duzo duzo drzew...

Oczywiscie w miedzy czasie plan, reszta przylaczy, fundamenty i stawiamy bale :D :D :D

ps. Czy ktos z Was wie ile dokladnie trzeba kupic ziemi by placic mniejsze podatki od nieruchomosci. Ja slyszalem ze ponad 1ha, ale podobno ha (w m2) nie rowny hektarowi rozliczeniowemu, ale co to dokladnie oznacza nie wiem

:-? :-?

Propozycja Danmara to właściwe tylko szkielet obity szalówką elewacyjną. Jaki jest koszt tego "czegoś" na metr kwadratowy?

Biorąc pod uwagę - http://szkielet.com.pl/etapy.php?show=index - to dopiero jakieś 25-30% kosztów inwestycji.

Czy zwróciłeś uwagę, że brak płyty OSB na poszycie ścian?

Propozycja Danmara to właściwe tylko szkielet obity szalówką elewacyjną. Jaki jest koszt tego "czegoś" na metr kwadratowy?

Biorąc pod uwagę - http://szkielet.com.pl/etapy.php?show=index - to dopiero jakieś 25-30% kosztów inwestycji.

Czy zwróciłeś uwagę, że brak płyty OSB na poszycie ścian?

Dzieki za post.

Propozycja Danmara jednak mi nie odpowiada. Podoba mi sie jedynie i to bardzo jeden z ich projektow. Bede sie raczej decydowal na bale 22-24 cm.