Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piotrzlu

Powiem że bardzo klimatycznie i fajnie to wszystko wygląda.

A czekaliscie na "osiadanie" czy od razu po zbudowaniu zaczęliscie wykanczać?

po położeniu dachu czekaliśmy 1.5 roku aby dom osiadł i ułożył się.komfortem było to że mogliśmy odczekać te 1.5 roku

dość dobrze znamy technologie i wykańczanie po najbardziej "drastycznym "osiadaniu jest o wiele prostsze i mniej ryzykowne.

po 2 latach dom osiadł około 14-15 cm a po 3 z hakiem około 22 cm więc np montaż ram okiennych i drzwiowych był o wiele łatwiejszy.

firma proponowała wykonanie schodów krętych zaraz po montażu domu ale powalili nas ceną i nie wierzyliśmy w prawidłowe wykonanie z uwzględnieniem osiadania co wyszło nam na dobre , ponieważ schody wg naszego projektu z podwójnym spocznikiem wyszły bardzo wygodne , funkcjonalne a co też istotne kosztowały nas 1000 zl

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1000 za schody? To chyba za sam materiał. Mi robiła firma z drewna świerkowego z półbala za 2200 zł.Jeszcze nie wiem, jak to będzie spasowane, bo to jest taki trochę gotowiec, dostosowany do wysokości domu, ale do własnego montażu. tzn do złożenia z trzech elementów i do przykrecenia nóg w zabieg. To to myślałem, że jest tanio, a widać da się jeszcze taniej.

Co do oleju to wiem, że on nie chroni przed sinizną, że niekoniecznie nadaje się na zewnątrz, bo jest wymywany i trzeba zabieg powtarzać,

Ale tu jest temat bali w środku. Raczej w środku nie wejdzie ci sinizna. więc uważam, że do środka nic tańszego i łatwiejszego w utrzymaniu, konserwacji i ewentualnej naprawie nie ma. A jeśli jest to podajcie co.

precyzując wpis faktycznie 1000 zl to koszt materiału.2dni obliczeń oraz 2 tygodnie wykonania nie liczę(własny wkład) firma proponowała kręte ,świerkowe za 25tys :o .u nas stopnie są dębowe , główny słup brzozowy , poręcz osikowa (rok poszukiwań )

odnośnie impregnatu ogniochronnego

my 3 krotnie impregnowaliśmy fobosem M4 (ale tak szczerze )

Schody piękne !! no i właściwie darmo , takie akcje to mi się podobają :) ciekawi mnie jak macie rozwiązane ogrzewanie domu i jak się sprawuje ? nie zauważyłem kaloryferów.

dom i ciepła wodę ogrzewamy kominkiem .wkład podwójny -górna część płaszcz wodny 14kW , dolna żeliwna 7kW + miedziana wężownica wokoło nierdzewnego komina zaraz nad czopuchem która też coś tam kradnie ciepła .

zasobnik na ciepła wodę -viessmann 350l izolowany , nierdzewny + grzałka elektryczna 3kW na sezon letni

na parterze podłogówka +grzejnik w jednej piwnicy

poddasze ogrzewane powietrzem grawitacyjnie +grzejnik w górnej łazience

sprawuje sie wyśmienicie.w sumie druga zima już prawie za nami. spalanie to 11m3 drewna za sezon (powierzchnia domu 210m2)

Piotrzlu powiedz mi jak zrobiłeś te schody....czy wycinałeś tylko gniazda na stopnie w belkach głównych czy w stopniach też wycinałeś?

I powiedzcie mi gdyby te schody były bez tego spoczynku tylko jednobiegowe to czy utrzymałyby się na jednej bece pod spodem czy muszą być dwie belki?

Zależy za jakie schody ☺

Gniazda sa tylko w belkach glównych.całe schody są tak zrobione ze można je w kaźdej chwili rozmontować.w stopniach sa osadzone specjalne wkładki gwintowane do których sa wkręcone śruby przez belki główne.spoczniki są przykręcone do bali ścian na specjalnych fasolkach , dzięki czemu można niwelować osiadanie domu względem schodów.

Stopnie na jednej belce jak najbardziej.wszystko zależy od szerokości stopni i średnicy belki głównej

I powiedzcie mi gdyby te schody były bez tego spoczynku tylko jednobiegowe to czy utrzymałyby się na jednej bece pod spodem czy muszą być dwie belki?

Spocznik nie ma tutaj wielkiego znaczenia. Sam popełniłem takie schody na jednej belce i po pewnym czasie dodałem male policzki. Stopnie nie jest łatwo ustabilizować na jednej belce. Oczywiscie dało by się to zrobić ale potrzebny dobry materiał i solidna belka przynajmniej 30+cm;-)

Ps. Uznałem że schody do scian balowych nie powinny być mocowane i rozwiązałem to troszkę inaczej niż piotrzlu, nic nie trzeba rególować samo się zrobi;-)

Edytowane przez Remiks

A projektant uwzględnił osiadanie domu bo oparł to o strop?

Ps. moje schody powinnaś znaleźć gdzieś w moich wpisach na forum. Postaram się to odszukać i podlinkować.Policzek wygoglaj razem z hasłem schody;-) W wypadku takim jak Twój można by kotwić stopnie do ściany nie drewnianej tylko to oparcie na belce stropowej.

Edytowane przez Remiks

Narysować można wszysto ale z wykonaniem już nie tak prosto;-)

Justyna da się zrobic yakie schody ale raczej w wysezonowanym domu i musi to być kumaty wykonawca. Wyobraź sobie sytuację że po jakimś czasie odległość podłogi parteru do stropu zmieni się o powiedzmy 10cm a schodów wymiar się nie zmieni.

Ja swoje schody też będę montował do ścianki działowej. To znaczy sam podest, cała reszta będzie lużno względem ścian zewnętrznych domu.

A skoro nikt się nie chce wypowiedzieć na temat zaimpregnowania swoich ścian w środku, to moze ktoś się wychyli kto niczym nie impregnował ścian? Bo i taki pomysł miałem. Ale żona boi się że będzie się brudzić. a jest tak fajnie jasno. i drewno przyjemne w dotyku.