Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piotrze - bardzo dziękuję za tą wypowiedź! oszczędziła mi czerpni pod fundamentem :)

Przeczytałem artykuł i podsumowując - jeśli kanały w kominie będą odizolowane (12cm cegła) to czerpać powietrze mogę spokojnie przez komin?

Polecasz jakieś rozwiązania systemowe? boję się murowanego komina ze względu na kwaśne odczyny w dymie. może zresztą przesadzam...

Rozwiązania systemowe to raczej stal. W cegle czy w pustaku, to kwestia Twojego wyboru (cegła stabilniejsza). Systemowy pustak kominowy + pustak wentylacyjny. Też zadziała pobór powietrza z góry. Oczywiście wykonane w odseparowany, szczelny sposób.

Dzięki Panowie za pociągnięcie tematu. W między czasie postanowiłem podzwonić po firmach, zajmującymi się budowa domów z bala. Praktyk prawde ci powie :yes: . Pięciu praktyków i pięć różnych prawd :sick: Na bardzo ogólne pytanie, jak prawidłowo ocieplać, w każdym przypadku ekspresowa, jednak również ogólna odpowiedź. Jak zaczęło się o konkretach, to szło coraz gorzej, jeden nawet rzucił słuchawką :o . A tak w ogóle to membrana paroprzepuszczalna to ściema i wyciąganie pieniędzy od ludzi!! :jawdrop: ZAŁAMKA Nie mogę uwierzyć że temat jest tak trudny, no bez jaj...

Dzięki Panowie za pociągnięcie tematu. W między czasie postanowiłem podzwonić po firmach, zajmującymi się budowa domów z bala. Praktyk prawde ci powie :yes: . Pięciu praktyków i pięć różnych prawd :sick: Na bardzo ogólne pytanie, jak prawidłowo ocieplać, w każdym przypadku ekspresowa, jednak również ogólna odpowiedź. Jak zaczęło się o konkretach, to szło coraz gorzej, jeden nawet rzucił słuchawką :o . A tak w ogóle to membrana paroprzepuszczalna to ściema i wyciąganie pieniędzy od ludzi!! :jawdrop: ZAŁAMKA Nie mogę uwierzyć że temat jest tak trudny, no bez jaj...

Polecam spojrzeć w zeszyt katalogowy na stronę 25 :) Przedsatwione jest tam rozwiązanie ocieplenia domu z bali własnie od środka. Całość rozwiązania pokazana tak by uniknąć problemów z wilgocią t akim domu. Wszystko przeliczone w programie C-W. Być może okaże się dla ciebie pomocne :) pozdrawiam

https://cdn01.rockwool.pl/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/materialy-informacyjne/katalogi/zeszyt_2_fasady_wentylowane_i_ciany_zewntrzne_wielowarstwowe_2019_01.pdf?f=20191104074136

Polecam spojrzeć w zeszyt katalogowy na stronę 25 :) Przedsatwione jest tam rozwiązanie ocieplenia domu z bali własnie od środka. Całość rozwiązania pokazana tak by uniknąć problemów z wilgocią t akim domu. Wszystko przeliczone w programie C-W. Być może okaże się dla ciebie pomocne :) pozdrawiam

https://cdn01.rockwool.pl/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/materialy-informacyjne/katalogi/zeszyt_2_fasady_wentylowane_i_ciany_zewntrzne_wielowarstwowe_2019_01.pdf?f=20191104074136

Ocieplenie od środka czy aby na pewno? Przecież to typowy szkielecior do tego bez wiatroizolacji, oczywiście szczelność bala gwarantowana;-) Widać że bal nawet nie jest konstrukcją nośną, równie dobrze można by zastąpić go deską elewacyjną. Dom z bala to taki gdzie elementem nośnym są ściany z bala a nie szkielet obity balem ozdobnym.

Remiks - fajna definicja domu z bala. serio, bez ironii.

Ale co z domami sumikowo - łątkowymi? Przeca tam bale wypełniają ruszt (ruszt też z bali) :)

Jak dla mnie to dom drewniany jak wiele innych. zacytuję za wiki "Konstrukcja sumikowo-łątkowa – rodzaj szkieletowej konstrukcji ściany".

Propozycja podlinkowana wcześniej niestety nie nadaje się do bala a i konstrukcji sumikowo-łątkowej też. To podlinkowane to propozycja o jakiej pisałem "wentylowanie pustki po zimnej stronie".

Remiks, jak na mój gust jesteś za bardzo ortodoksyjny - dla mnie sumiki łątki to też dom z bala. Może być nawet jednowarstwowy :)

Dla mnie nie ma problemu, jest domem z bala. Technologia budowy jest taka jaka jest, szkielet wypełniony balem. Co nie zmienia faktu że ocieplić tak jak w linku się nie da.

Ps. Oczywiście wiesz co to bal bo ciężko ustalić co to bale, płazy, belki;-)

Oj tam! 15cm to zdecydowanie za mało jako jednowarstwowa ściana zewnętrzna, czyli jest raczej ozdobą zewnętrzną albo wewnętrzną, szkoda drewna na takie rozwiązanie bo podlega zasadom budowy jak szkielecior.
Większość domów z bala budowanych w Polsce, Ukrainie i na Białorusi miała "kołki" ( :D ) 18 cm. I dajOM radeM....

Większość domów z bala budowanych w Polsce, Ukrainie i na Białorusi miała "kołki" ( :D ) 18 cm. I dajOM radeM....

Drzewiej kiepskie domy na zimę gacono ale czasy się zmieniły i wymagania też. Współczesne przepisy nie przewidują nawet 40 cm dla jednowarstwowej ściany bo im tak z przeliczeń na styropian wychodzi ;-)

Remiks, ale Ty piszesz o normie, która się zmienia.

A domy o grubości ścian 20cm sprawdzają się świetnie i dzisiaj ;) pomimo innych oczekiwań niż kiedyś ;)

Gacono - chodzi o słomę dookoła domu? może coś więcej napiszesz? ;)

Nie tylko o normie ale i oczekiwaniach inwestorów. Kiedyś nikogo nie dziwiła temperatura w domu 16 stopni rankiem po wieczornym paleniu, na zewnątrz -21 okna "szczelne" jednoszybowe. Obecnie niektórym nie odpowiadają wahania temperatury w domu rzędu 0,5 stopnia.

Tak gacenie to np. okładanie domu z zewnątrz słomą, czasami nawet z oknami tak sobie radzono przy siarczystych mrozach które kiedyś bywały;-)

Remiks - jak już pisałem - spałem w domu z bala o grubości ściany 20cm (jednowarstwowa) i zapewniam Cię, że rano temp była komfortowa. Dom ogrzewany pompą ciepłą powietrzną, wg właściciela rachunki za prąd (dom zamieszkiwany przez 2 osoby) w okresie zimowym - 250-300pln. Okna dwuszybowe, nie wyglądały na technologię kosmiczną ;)))

Także oczekiwania inwestorów spełnione. Zgadzam się z Piotrem - te domy "dajom radem" )))))))))))))))))

Remiks - jak już pisałem - spałem w domu z bala o grubości ściany 20cm (jednowarstwowa) i zapewniam Cię, że rano temp była komfortowa. Dom ogrzewany pompą ciepłą powietrzną, wg właściciela rachunki za prąd (dom zamieszkiwany przez 2 osoby) w okresie zimowym - 250-300pln. Okna dwuszybowe, nie wyglądały na technologię kosmiczną ;)))

Także oczekiwania inwestorów spełnione. Zgadzam się z Piotrem - te domy "dajom radem" )))))))))))))))))

Oczywiście że "dajom radem", przecież mieszkam w drewnianym;-) Dalej napiszę że 15 cm to na całoroczny zdecydowanie za mało (20 cm to już 30% więcej).

I taka dygresyjka, kiedyś spałem w namiocie z kozą przy - 20 i też rano temperatura była komfortowa;-) 250-300 zł zimą a ciekawe ile płacą latem, chyba że przeliczyli tylko pompę. ile płacisz za prąd bez ogrzewania i cwu.