Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Remiks - dlaczego myślisz, że nie ma to specjalnego znaczenia? Mi się wydaje, że przy schnięciu są takie naprężenia, że może dojść do przesunięć

Podwalinę kotwisz a pierwszy bal już nie, podwalina jest w stanie powietrzno suchym a schną bale to może się przesuwać czy nie? Zmiany w czasie schnięcia dotyczą bali one czasami potrafią się skręcać a nie przesuwać, problem powstaje w okolicach otworów drzwiowych i okiennych siły bywają tak duże że potrafi unieść całą ścianę dociążoną dachem z dachówką betonową. Mam to przerobione więc wiem o czym piszę (chyba ;-)). Podwalinę dobrze jest zakotwić w okolicach wymagających jej wycięcia (otwory drzwiowe) tam może być problem z jej przesunięciem.

Nawiązując do "wędrujących" ścian z drewna, proponuje klientom kominkowym by ścianę kominkową lub piecowa robili z cegły. Niejedna ściana drewniana za kominkiem się "wygła" i najlepiej wykonaną izolację szlag trafił!

Nawiązując do "wędrujących" ścian z drewna, proponuje klientom kominkowym by ścianę kominkową lub piecowa robili z cegły. Niejedna ściana drewniana za kominkiem się "wygła" i najlepiej wykonaną izolację szlag trafił!

DSC09658.jpg a z pustaka może być? :D np: tak ?

Edytowane przez butynski

Piotrze, czy można "zblokować" w jednym kominie wentylację grawitacyjną, zasilanie piecyka i "wydech"? Na co zwrócić uwagę w takim zestawie?

Co prawda nie do mnie pytanie ale się w...;-) Pewnie że można jak się wcześniej nie przewidziało, nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać dodatkowy kanał wentylacyjny do zasilania wkładu w powietrze do spalania. Na co zwrócić uwagę, na dodatkowy kanał i na wysokość komina ale to ostatnie zawsze ważne. Mam nadzieję że ani Piotr ani ty się nie obrazicie na ten wpis a Piotr najwyżej mnie poprawi.