Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedzi

Aglar - materiału nie mam. Rozeznaję, która firma warta uwagi - no i jej surowiec...

Maciek 3miasto - okrąglaka uwielbiam, ale tak mi się życie zmieniło w przeciągu roku, że zmieniam miejsce zamieszkania, więc chatę od RT sprzedam, a moja nowa druga połówka uwielbia drewno. Ale płaskie... Z dwojga złego P Wolę płaza niż beton.

Butynski - chata klimatyczna, zdradzisz, o ile jesteś w stanie, jak Ciebie kosztował w tej firmie SSO za m2?

Dzięki :)

Tylko czy wyciągnięcie słojów na ścianie nie spowoduje, że będą one ciemniejsze, będą gorzej odbijać światło?

Ja zrobiłem u siebie tak, że ściany niczym nie impregnowałem a tragarze opaliłem i szczotkowałem. Słoje na tragarzach wyszły przepięknie, a jednocześnie super kontrastują z jasną ścianą i jasną gliną na suficie.

Opalarką do świń :) Szczotki jakieś szwajcarskie dedykowane do wyciągania słoi.

W środku niczym nie smarowane, bo po co zabijać tak piękny naturalny efekt:

ayNEqP3.jpg

Na zewnątrz opalanie, szczotkowanie + szwedzka smoła drzewna + terpentyna + olej lniany, czyli tak jak dawniej konserwowano łodzie wikingów

I na to wszystko musialem namówić górali, co łatwe nie było, bo dla nich chałupa ciemna to chałupa niezadbana, ale po robocie sami gwizdali z zachwytu :)

Cześć. Piąty rok buduje swoją wymarzoną chatkę. Powoli zmierzam do końca. Obiecałem żonie, że na koniec maja przewiozę na płac budowy. Mam kilka pytań.

W fundamencie mam zatopione szpilki. Pomyślałem, że wykonam podwaline z plaża 20 cm, przykręcę wystającymi szpilkami, obetnie szpilki i na to będę układał pierwszą warstwę, którą przykręcę do podwaliny długimi wkrętami. Czy to dobry pomysł?

W środku i tak przyjdzie styropian, posadzka, wszystko około 20 cm.

Czym zaimpregnowane podwaline?

Między fundament a podwaline dam grubą folie. A czy między podwaline a pierwszą warstwę tez dawać folię?

Między zewnętrzne bale dam wełnę owczą. Czy dawaliście na brzegach dodatkowo taśmy uszczelniające? Jak tak to jakie?

I jak ponumerować te bale do rozbiórki, żeby się nie pomieszały?

Jacek, trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko wyszło :)

Szpilki między fundamentem a podwaliną podobno potrzebne są tylko przy drzwiach. Wiem, że mój wykonawca nie stosuje łączenia podwaliny z pierwszym balem.

Folia między podwaliną a pierwszym balem - wydaje mi się, że zupełnie niepotrzebna.

Numerowanie bali chyba ogarniesz stosując sobie znany system literowo - cyfrowy :) Daj foty jakieś :)

Jacekmw nie ma potrzeby kotwienia pierwszego bala, nie wiem czy wyciąłeś w pierwszym balu otwory drzwiowe jeśli tak to przy otworach możesz złapać do podwaliny tylko dla wygody układania. Dobrze jest zaraz po postawieniu osadzić ślizgacze w otworach drzwiowych i okiennych nie pozwolą na wyginanie się w tych miejscach ścian w czasie schnięcia. Między fundament a podwalinę folia jak najbardziej między bal i podwalinę może bardziej zaszkodzić niż pomóc. na podwalinę można uszczelki butylowe samo rozprężne tak samo od wewnątrz i zewnątrz na zamkach. Podwalina najlepiej jak by była impregnowana ciśnieniowo dodatkowo można coś rozpuszczalnikowego.

W pierwszym balu jeszcze nie wycinałem drzwi, zrobię to jak całość złoże. Trochę mam obawy żeby nie przymocować do podwaliny pierwszego bala. To cały dom będzie teoretycznie mógł się przesunąć

No i dobrze. Teoretycznie tak jak przyp... czołgiem, widziałem takie murowane przesunięte, czołgista nie wyrobił na drodze;-)