Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Ja razem z mężem mamy dom w tym systemie. System Thoma Holz 100, gdzie ściana jest zbudowana zku warstw desek. Dodatkowo jest to drzewo księżycowe.

Projektowała nam go i budowała polska firma.Mieszkamy tam już rok.

Zero pękań, zero plesni innych takich. I ten zapach lasu w domu.20200408_122043 (1024x768).jpg20200408_122043 (1024x768).jpg

Ściany zewnętrzne + część w środku mamy drewniane w systemie Thoma Holz 100, + ocieplenie wełną drzewną + deskowanie na zewnątrz.

Część Ścian wewnątrz + sufit jest z płyt glinianych + wełna drzewna.

Jak ktoś chciałby zobaczyć na żywo to zapraszam (woj. dolnośląskie) mój tel; 601786724

Jest wyjątkowo przytulnie i bardzo ciepło :-)

Pozdrawiam,

Gabi

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ja razem z mężem mamy dom w tym systemie. System Thoma Holz 100, gdzie ściana jest zbudowana zku warstw desek. Dodatkowo jest to drzewo księżycowe.

Projektowała nam go i budowała polska firma.Mieszkamy tam już rok.

Zero pękań, zero plesni innych takich. I ten zapach lasu w domu.[ATTACH=CONFIG]447942[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]447942[/ATTACH]

Ściany zewnętrzne + część w środku mamy drewniane w systemie Thoma Holz 100, + ocieplenie wełną drzewną + deskowanie na zewnątrz.

Część Ścian wewnątrz + sufit jest z płyt glinianych + wełna drzewna.

Jak ktoś chciałby zobaczyć na żywo to zapraszam (woj. dolnośląskie) mój tel; 601786724

Jest wyjątkowo przytulnie i bardzo ciepło :-)

Pozdrawiam,

Gabi

20200408_122806 (1024x768).jpg

Gabi - jesteś tu pierwszą osobą, która mieszka w domku Holz100 :) GRATULACJE! Czy dom został złożony z elementów przywiezionych z Austrii?

Jakie macie źródło ciepła?

Czesć.

Dziękuję.

Maz się uparł na drzewo księżycowe, a ja teraz mu dziękuję za ten upór :-)

Nasze elementy przyjechały z fabryki z Niemiec.

Mamy pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe-bo takie chcieliśmy (kominek mamy tylko w celach rekreacyjnych :-) )

Resized_20190927_083206.jpeg.jpg

20190926_154146 (1024x768).jpg20191013_161022 (1024x768).jpg

3 dni i konstrukcja stała.

27 września 2019 przyjechały ściany, a 23 grudnia 2019 już się wprowadziliśmy :-)

Ściany zewnętrzne mamy 24 + ocieplenie wełną drzewną STEICO + deskowanie.

W środku ściany w części dzienno-sypialnianej mamy z Holz-a , a w części sanitarnej+kotłownia mamy z płyt glinianych +wełna STEICO w środku.

Sufity także mamy z płyt glinianych + wełna.

Gabi

20190928_093226 (705x542).jpg

i jeszcze jedno - kto Wam stawiał domek? Polecasz?

20191110_110543 (1024x768).jpg

Tak wyglądają płyty (jest to po prostu glina a w nią wtopiona siatka. są mniejsze niż normalne plyty g-k- montuje się je na stelażu drewnianym za pomocą chyba gwożdzi + specjalne podkłaki- łączone na styku dwóch płyt. Na wierzch nakładali glinę rozrobioną z wodą i szpachlowali/przecierali. na to szła już farba (o ile się nie myle to kredowa) (powierzchnia nie jest idealnie gładka- ale nam się podoba ;-)

Chcieliśmy dom z jak najmniejszą ilości chemii , więc wykonawca zaproponował nam taki właśnie system.

Firma to Treetop ze Szczecina- szczerze polecam, są zresztą partnerami DomDrewno100

https://www.facebook.com/TreetopPL/photos

https://treetop.pl/

Cześć,

przejrzałem sporo postów z ostatnich 10 lat, dlaczego tak mało informacji na forum na temat budowy z bala klejonego. Dużo w internecie informacji na temat zalet tego rozwiązania w kontekście pękania, osiadania i izolacyjności. Jednak tutaj na ten temat cisza. Zastanawiam się z czego to wynika. Ekonomia?

zubinho - bo tu sami wariaci, chcą naturalne, a nie wdychać kleje ;)

jak chcesz uniknąć osiadania to weź dom w systemie holz100. Izolacyjność klejonego co najmniej nie jest lepsza niż nieklejonego, a niektórzy mówią, że klejone ma gorsze współczynniki izolacyjności

a osiadanie można ogarnąć, to chyba nie powinien być wyznacznik :)

Również zależy mi na naturalności, jednak dla mnie musi iść w parze z izolacyjnością. Nie trzymanie ciepła powodujące konieczność zużycia więcej surowca do ogrzania nie ma dla mnie nic wspólnego z naturalnością, z resztą tak samo jak utrata izolacyjności ścian ocieplanych wełną mineralną, o której można tutaj przeczytać. Poza tym czy dwie folie i wełna bądź piana w ścianie ma coś wspólnego z naturalnością? I tak właśnie się zastanawiam, jak zrobić naturalnie i zachować dobrą izolacyjność. Stąd moje pytanie. Spodziewam się, że nie tylko ja mam takie dylematy :).

zubinho - bo tu sami wariaci, chcą naturalne, a nie wdychać kleje ;)

jak chcesz uniknąć osiadania to weź dom w systemie holz100. Izolacyjność klejonego co najmniej nie jest lepsza niż nieklejonego, a niektórzy mówią, że klejone ma gorsze współczynniki izolacyjności

a osiadanie można ogarnąć, to chyba nie powinien być wyznacznik :)

My wolimy wdychać olejki eteryczne z drzewa z jakich są zrobione nasze domy :-) (przynajmniej ja ;-) )

Również zależy mi na naturalności, jednak dla mnie musi iść w parze z izolacyjnością. Nie trzymanie ciepła powodujące konieczność zużycia więcej surowca do ogrzania nie ma dla mnie nic wspólnego z naturalnością, z resztą tak samo jak utrata izolacyjności ścian ocieplanych wełną mineralną, o której można tutaj przeczytać. Poza tym czy dwie folie i wełna bądź piana w ścianie ma coś wspólnego z naturalnością? I tak właśnie się zastanawiam, jak zrobić naturalnie i zachować dobrą izolacyjność. Stąd moje pytanie. Spodziewam się, że nie tylko ja mam takie dylematy :).

Jak masz takie preferencje dot domu, to poczytaj o systemie Thoma Holz100.

W grudniu będzie rok odkąd mieszkamy w takim domu - nic nie siada, nic nie pęka, jest mega ciepło (zima) i przyjemnie chłodno (lato). Ze względu na ograniczone koszty zewnętrzne ściany mamy cieńsze (bo tylko 24) do nich jest przykręcana wełna drzewna prasowana a na to idą już tylko deski elewacyjne (bez pianki, bez kleju , tylko wkręty-bo jakoś musieli tą wełnę przymocować.)

Dom ogrzewany pompą ciepła-powietrzną najmniejszą jaka była na rynku (6 albo 8 kw), gdzie wg obliczeń projektanta to i tak była za duża.

Zimą było mega ciepło (pomimo, ze ja jestem zmarzluchem)

Witam. Czy ktoś posiada opinie na temat firmy Eurobrus i Pana Pawła Kapery ? Nie ma opinii o tej firmie w internecie, mimo że kilka lat już działają. Widziałem że jeden użytkownik "zdanek" z nimi budował. Przymierzam się do podpisania umowy z tą firmą, ale brak opinii właśnie troszkę mnie zastanawia. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Mój dom zbudował Roman Trochanowski - logs.com.pl

Dom na planie prostokąta o wymiarach 8,5x13m w osi bala, w połowie dłuższego boku przedzielona ścianą z bala, rozdzielającą przestrzeń dzienną od sypialni z łazienką. Cały dom pomyślany został tak, abym nie musiał chodzić po schodach w przyszłości, tzn na poddaszu dwa pokoje dziecięce i gościnny. Dach prosty, dwuspadowy, z gankiem od frontu - klasyka. Użyte zostały grubsze bale, tzn jest ich 8 w ścianie.

Czy jestem zadowolony - zdecydowanie tak, i polecam wszystkim współpracę z p Romanem. Można spokojnie go zostawić i nie patrzeć na ręce, zrobi wszystko jak było ustalone, rozliczenie zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, żadnych niespodzianek "prac dodatkowych". Jeśli inwestor ma życzenia - p Roman zawsze stara się im sprostać, proponuje rozwiązania itd. Jeśli go słuchać - uchroni przed "wpadkami".